Şimdi Ara

2001 krizi nasıldı (15. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
412
Cevap
6
Favori
21.393
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
78 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1314151617
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • babus0606 kullanıcısına yanıt

    Puhahahaha bu kadar bilgiden ve gerçeklerden uzak yorum anca sizlere yakışır  

  • ASKIDA EKMEK gibi şeylere halk muhtaç değildi.
    İşsizlikten kendini yakanlar, siyanür içenler yoktu.

    Yemlenmiş üç beş ahlaksızın palavralarına inanmayın.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 2001 Krizi bir günde oluverdi ve hızlıca düzeldi.

    2002'de akp devraldığında ekonomi zaten çoktan düzelmişti.

    1994 krizi de fazla uzun sürmemişti.

    Tarihimizdeki en uzun ve en kötü krizler Menderes moratoryumu ve AKP krizidir.

    Menderes moratoryumunu merak edenler google'a yazsın.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Windows95 -- 17 Ekim 2020; 9:14:24 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mesele burada 1 dolar 1.4 milyon TL , asgari ücretin de 180 milyon TL olması değil.

    Sen 12 yılda TL ye 6 sıfırı neden ekledin. Keyfinden mi ekledin.

    Neden mi ekledin çünkü 90 lı yıllar siyasetin leş olduğu yıllardı. Ekonominin bir türlü rayına oturmadığı yıllardı. Sebep-sonuç ..

    15 yılda TL ye sıfır eklenmemesi Türkiye ekonomisinin tarihine bakarsak başarı yani.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • o dönemlerde fed bilançosunu büyüterek dolaşımda daha fazla dolar olmasını sağladı.

    tükiyede asgari ücretin dolar bazında değişimi şöyle

    https://kiranjournal.com/2019/12/26/yillara-gore-asgari-ucret-ve-dolar-karsiligi/

    dolar ne kadar akarsa ülkeye, tl de o kadar değerlenir ve asgari ücret de dolar bazında o kadar artar.

    o zamanlar Türkiye sırada demokratik gelişmekte olan bir ülke gibi görünüyordu. dünya da bu şekilde bir gelişme yaşandıktan sonra Türkiye'de kendi üzerine düşen payı alırdı. Artık öyle bir durum yok. bundan 20 yıl öncekinden kat kat fazla dünya piyasalarına para sürülmesine rağmen Türkiye'ye bu paraların kokusu bile gelmiyor. payımızı alamıyoruz. sebebi belli. demokrasi, adalet, hukuk, liyakat, yolsuzluk, hortumlama falan filan. bunlar sallanmıyor ama en büyük sebepleri bunlar.





  • quote:

    Orijinalden alıntı: storm350

    Peki nasıl kalkın ılır? varını yoğunu betona gömerek mi? Biz betona gömdük durum ortada, Ülkedeki yandaş beşli çeteye döviz cinsinden geçiş hasta garantili otoyollar,köprüler hastaneler yaptırarak mı? Devletin bütün kazanımlarını özelleştirerek mi? Unakıtan ın şu sözünü ölene kadar unutmayacağım "Özelleştirmede satıyorsun, satıyorsun bitmiyor. Bu kadar komünist bir ülkeymişiz. Komünizmin ağdalısıymışız."


    Ben nasıl kalkınılı söyleyeyim Ekonominin üretimin üstüne kurarak malesef bu iktidar bunun tam tersini yaptı 18 yılda.

    Bu iktidar ülkeyi ihya etti ihya maval okuma.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Her mesajı okuyamadım. Ancak bu krizin ülke tarihindeki farklı bir etkisini size anlatmak istiyorum. 2001 krizi sonrası memur ve emeklinin maaşı verilemez duruma geldi. Rahmetli Ecevit kapı kapı dolaştı kredi için. Ancak kapılar kapandı. Yalnız borç isterken şu akıl verildi: "yeni bir vergilendirme oluşturun" Ecevit Ülke kalkınıncaya kadar geçerli olacak bu geçici vergiyi yürürlüğe koymak için imzayı attı ve tam hatırlamıyorum ama sanırım 3 ay sonra hükümet değişti ve günümüzdeki iktidar başa geçti. Ülke hazinesi bu süreye kadar ve sonrasında da dolmaya başladı. Çünkü bu vergi hemen hemen her birçok üründen alınıyordu. Maalesef cahil kesim bu iktidar başa geçince ekonomi iyileşti sanıyordu. Ülkede o eski zam hızı artık hızlı bir düşüşe geçmişti. Aslında olumlu tarafından bakarsak ülkede kalkınabilecek ortam oluşmuştu. Ancak üretime, çiftçiye ve hayvancılığa yeterince önem verilmedi. Aksine inşaata, yandaşa, laleye yatırım yapıldı. Gün geçtikçe bu verigi yetersizleşti. Artık vergideki ürün çeşidini ve oranlarını arttırıp yola devam ettiler. Şimdi akaryakıt ve elektronik, beyaz eşya ve otomobil fiyatlarından dem vurup, oy verenlerin bu işin gerçek müsebbibi olduğunu bilmeleri gerekiyor. Haa! Burada o verginin adı da ÖTV!

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • askıda ekmek gibi şeyler gelenek görenektir önce onu öğren.

  • Brother ToLGa B kullanıcısına yanıt

    Kesinlikle toplumlar hak ettiği şekilde yönetilirmiş, biz seçmedik çoğunluk seçti bizde onlarla batıyoruz ama olsun, bu ülke hak ediyor.

  • retro61 R kullanıcısına yanıt

    Hehe ihya etti git bak bakalım banka kredi borçlarına ve icralık insan dosyalarına iyi uykular. 

  • quote:

    Orijinalden alıntı: babus0606

    askıda ekmek gibi şeyler gelenek görenektir önce onu öğren.

    10 Yıl önce yabancı sermaye ülkemize kamyonla dolar getirirken o gelenek niye yoktu?


    Fakirleştik işte, daha ne inkar ediyorsun.


    Çevremde mercedesi, touareg'i olan adamlar bile tasarruf etmek için fiesta ve symbol aldı.

    Akıllı adamlar krizi daha gelmeden fark ediyor, senin gibiler ise krizin en dibini yaşarken bile inkar ediyor.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • derviş efendiyi hatırlayısım sana... zaten bu toprak daha önesinde dolarlar içinde zevk safa içinde yüzüyordu.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi babus0606 -- 17 Ekim 2020; 9:33:30 >
  • Elk.de kullanıcısına yanıt

    ya ne mantıklı bir arkadaşsın sen ya sen bu ülkede hiç yaşamadın anlaşılan, bizi kıskanan alamanya da falan doğup büyüdün, paradan 6 sıfır atılınca senin aldığın maaştan da altı sıfır atıldı, o yüzden ekmeğin 1 milyon olması ile 1 tl olmasının sana alım gücünde hiçbir katkısı olmadı. Eskiden de metal 1 milyon lira ile ekmek alıyordun şimdi de metal 1 tl ile ekmek alıyorsun. (ekmek fiyatı örneklemek için 1 tl dendi.)

  • Elk.de kullanıcısına yanıt

    Siz uçmuşsunuz yerli tank diyor herhalde altay dan bahsediyor, benim bildiğim tankın motoru yok yapmayı bırak sana motor satan yok onu geçtim elimizde olan tank palet fabrikasını satmış bir zihniyetten yerli tank yaptığını düşünmek çok büyük polyannacılıktır.   atak desen oda belli, siha desen kanada lı firma sana kamera sistemi satmadığı için imalatı durdu. vallaha sizin kafanız süper ya inşallah bir gün bende bu kafayı yaşarım.

  • Ben o krizi hatırlıyorum öyle akplilerin abarttığı gibi değildi evet fakirledik ama 8-10 kat değil 2 kat şimdi 8-10 kat daha fakiriz. Bakın 1993 yılında dolar şuan ki enflasyonla 408. Yani 27 yıl hiç bişey yapmasal 2020’de ülkeyi açsak akp falan gelmese adam başı 100 dolar karımız var. Neyse şimdi şöyle diyeyim bu kadar ağır vergiler altında ezildiğimiz bir zamanı hatırlamıyorum Tüketimi kesmek için tabi birde dolar kurunu baskılamak için ha babam vergi getirdiler yahu dünyanın hiç bir yerinde danimarka hariç araba fiyatları 3-4 kat vergi alınmıyor. Bir salak aptal Danimarka yapıyor bide biz. Danimarka neden böyle bir moronluk yapıyor bilmiyorum ama cidden çevrecilik için olabilir. Neyse sadece araba değil. Şimdi başka bişey daha hatırlatacağım eski filmlerde eski insanlara sorun zenginler hep fabrikatör bilmem ne olurdu hani üretim vardı ülkede şimdinin zenginleri yok market yok inşaatçı yok reklamcı ne üretiyorsun diyorsun tık yok çünkü bunlar reel sektöre dahil değil yani üretime doğrudan katılmıyor ayrıca evet inşaat yapmak üretim değil ev ürettim diyemezsin inşaat tabi ki gerekli herkesin evi olsa elbette kira enflasyonu zımbırtısından kurtuluruz ancak bu olurken diğer şeyleri unutuyoruz mesela ne şimdi bir çiftçi düşük bu adam ekiyor biçiyor sebzeyi ucuza yiyorsun. Sonra müteahhİT’in biri geliyor diyor ki ev dikelim senin araziye misal 4-5 ev sana kalır. Adam şimdi düşünüyor ulan ben çalışsam 4-5 ev ömür boyu kazanamam veriyor araziyi bina dikiliyor e şimdi bu adam bir rantiye( yani çalışmadan para kazanan bir adam) ülkede bunun gibi binlercesi var. Bu bir anlamda sistemi tıkıyor. Her biri vergi mükelleflerinin sırtına yük bindiriyor. Çünkü hem iç pazar hem ithalata yönelik yada hizmet sektörüne bir faydası yok. Şöyle düşünün bir evdesiniz siz çalışıyorsunuz babanız kardeşiniz çalışıyor abiniz baba parası yiyor tam olarak durum bu. Şunu diyebilirler ya o kadar ev aldık birikim yaptık falan bunlar gerçekten boş laf olan tam olarak izah ettiğim gibi öz dedeminde bir sürü evi var adam doymuyor kira ile hala ev kovalıyor ucuza arsa kapatıyor adam çalışmadan amip gibi çalışanların sırtına yük. Şu meşhur tiksinilen gurbetçilerden Almanlardan nefret eder ancak neyi var neyi yok Almanya’ya borçlu. Tabi orada adamlar hakettiğin parayı veriyor. Buradaki gibi sürünmüyorsun neyse işte durum böyle.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • Rhodium kullanıcısına yanıt

    ha satan babacan akp hükümeti değil yani, ben unakıtan gibi bir karaker hatırlıyorum bak sözleri aşağıda,


    • Özelleştirmede satıyorsun, satıyorsun bitmiyor. Bu kadar komünist bir ülkeymişiz. Komünizmin ağdalısıymışız. Ulaştırma, çimento, kâğıt, şeker, her şey devlete ait. Bir berber dükkanları kalmış özel teşebbüsün elinde
    • Yabancı sermayenin gelmesini eleştirenler var. Siz hiç fabrikayı sırtında götürmüş, sınırda yakalanan bir yabancı adam gördünüz mü? Köprüyü satacak mısın? diyorlar bana. Hem de nasıl, otoyollar dahil, hepsini özelleştireceğim.
    • Babalar gibi satarız.



    Sizi objektif olmaya davet ediyorum, hiç başkasına sallamayın şuan ki durumdan kimin sorumlu olduğu belli.

  • Rhodium kullanıcısına yanıt

    Başta okadar saçmaladığın için mesajının sonunu okumamıştım şu aşağıda yazdığını okuduktan sonra sana cevap yazdığım için kendime kızdım.


    "Bütün bunlara bağlı olarak tekrar liboşlar (sosyal demokrasi masalcıları ve liberal ekonomi politikasını benimseyen AB abd hannutçuları) ekonominin başına gelmez ise 2026 gibi kore gibi ciddi olarak pik yapacağız. Bir Almanya olamasak da Fransa İtalya gibi ülkelerden ekonomimiz iyi olacak. Moralinizi bozmayın."

  • - 2001 krizi mali krizdi ,reel kesim ,al-satçı işlerinde temel girdisi ithal mamül olanlar zortladı ancak onlar da 1-2 seneye toparladı.

    -Tarım girdileri günümüze oranla dövize dayalı olmadığından ,doygunluk derecesinde gıdaya ulaşmak ,üstelik doğru düzgün gıdaya ulaşmak mümkündü.Bu krizin yaşamsal risk olmaktan uzak tuttu. Hane halkının karnı doyuyordu .


    Tarım demişken ;

    Şimdi bütün dünya birleşse dese ki "Eyy forum üyeleri her birinize günlük 10 bin dolar geçinmeniz için veriyorum,bunu da BM kararı ile garanti altına alıyorum" bu para sizi geçindirir ama doyurmaz neden mi ,


    Antibiyotiksiz süt ,et ve ürünleri , pestisit vb.kimyasal içermeyen tahıl,meyve sebze bulamazsınız ,imkanı yok. Yani memleketimizde tuzu kuru olan varsa boşu boşuna sevinmesin ,günden güne yamuk yumuk gıda yemekten fitil fitil çıkacak bu ... zira insan aldanır vücut asla .


    Benim merak ettiğim husus şu aslında , sizler gidişatı nasıl görüyorsunuz ?

    Ülke ne yapacak ?

    -5 milyon tane suriyeli var

    -Pandemi var (turizmi unutun)

    -ithalat ile çevrilen üretim var , tarımda bile ithal gübre tohum kullanmak zorundasın zira yerli yasak , sanayinin ara mamül ,ilk madde malzeme kalemlerinin silme ithal olduğu malumunuz...

    -En önemli kalem enerji ithal ,

    -500 milyar dolar dış borç (300 özel ,200 kamu) var


    Nedir fikriniz teşekkürler.





  • Huseyin-ZST kullanıcısına yanıt

    Anlamlı ve okuması keyifli bir yazı olmuş, teşekkür ederim.

    6. maddeye istinaden; rahmetli Ecevit'in, "Öcalan'ı paket yapıp vermelerinin sebebini hiç anlayamadım" anlamına gelen söylemleri var. Tabii ki bilgi kirliliği ve algı haberlerinin çok fazla olduğu ülkemizde bu da kirli bir bilgi olabilir ama doğruluğu daha akla yatkın geliyor.

  • 
Sayfa: önceki 1314151617
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.