Şimdi Ara

200 BİN 2. el için bile artık PARA etmiyor... (13. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
277
Cevap
4
Favori
27.272
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
431 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1011121314
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

2010-2015 : Her yıl 5 yıldızlı otelde 1 hafta tatil. Megane HB (Full + Full)

2015-2020 : Senede 3 gün orta seviyeli tatil. Megane'ı satıp üstüne para konmasına rağmen orta seviye CAPTUR (sırf yerden yüksek olsun diye full Megane'dan inip orta seviye Clio'ya geçmişim)

2020-..... : Son 3 senedir otel tatili yok. Sahil kıyısına gidiş var. Ciddi ciddi arabayı değiştirme düşüncesiyle sıfır araç fiyatlarına bakış ve vaz geçiş. Sonra ikinci el de olur diye fiyatlara bakış ve vaz geçiş.

İşin ilginci bu dönemlerde iş yerinde terfiler aldığım için görece maaşım her dönemde daha da arttı. Gel gelelim işe yeni başladığım ilk 5 senedeki alım gücüm şimdi yok. 

@Uza -00-

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gozcelik -- 22 Ekim 2020; 10:4:5 >

• Navi kullanıcısına yanıt

Aslında bunu anlatmaya çalışıyorum ama sanırım anlatamadım bende bazı arkadaşlara. Türkiye eskisi gibi değil. 90 lı yıllardaki gibi değil. Artık ciddi çok daha fazla tüketen ve eskisine göre çok daha az üreten bir ülke haline geldi. Insanlar diyor ki nasil olsa korkunc enflasyon var bugün fiyati 100 birim olan seyin fiyati öbür ay 105 birim. Beklemiyor icabinda 4 sene araba icin, 10 - 15 sene de ev icin borca girmeye razilar. Böylesi bir durumda arac fiyatlari sifirda yari yariyadan daha fazla düsse, ülkedeki yillik cari acik 40 milyar dolardan 100 milyar dolar seviyelerine yaklasir. Bunu anlatamiyoruz bir türlü. Hicbir sey üretmiyoruz eee peki üretmeden nasil tüketebilecegiz bu kadar ? Petrol yok, dogalgaz yok o yok bu yok yok oglu yok ama herkes lüks arabaya bineyim derdinde ! Tüketim toplumuyuz. Kontrolsüz ve mantiksiz asiri derecede fazla, kazandigimizin cok daha fazlasini harciyoruz. Ee bu da dolayisiyla sürdürülebilir olmuyor ve bir yerde tikaniyor dogru mudur ?

• acr kullanıcısına yanıt

Size de iyi günler üstad. Sürcü lisan oldu ise, kirici yanlis bir ifadem oldu ise lütfen affola. Sizin dediginiz yöntemle bu ülkede cari acigin önünü alamazsiniz. Ne yazik ki 80 li ve 90 li yillara göre nüfusu ve tüketimi cok ciddi anlamda artmis ve üretimi iyice düsmüs, yerli markalari olmayan, hicbir zenginligi, petrolü, dogalgazi o su bu su olmayan bir ülkede dedikleriniz uygulanamaz. Ayda 5 bin lira kazanan adam her ay 8-9 bin lira nereye kadar harcayabilir ? Bir yerde tikanir kalir. Artik insanlar lüks tüketime alistilar ve bu ugurda senelerce borca giriyorlar canlarina da acimiyorlar. Hemde bu kadar fahis fiyatlara ve esi benzeri görülmemis vergi oranlarina ragmen. Üretmeden, herhangi bir zenginligimiz olmadan tüketemeyiz. Bu kadar net. Saygilar hoscakalin.

• Uza -00- kullanıcısına yanıt

2020 yi bayağı bayağı yaşıyorum bu şekilde :)

• xgitarx kullanıcısına yanıt

Bu dediklerinizi 1.5 ay kadar evvel yazmistim. Al satci tayfa hemen yirtik dondan cikar gibi saldirip linc etmisti  Size de muhtemelen yazmislardir. Arti olarak sifir araclarin galericilere satilmasinin önüne gecilmesi lazim hocam.

• suç galericide mi al satcı da mı yoksa sarı sitede mi? İstediğiniz kadar konuşun Araba fiyatlarının asıl ölçütü 0 araçların fiyatlarıdır onun asıl ölçütü dolardır doların ölçütü de ekonomidir. öyle tapınak şovalyeleri yok camelot yuvarlak masa şovalyelerinin suçu yok sauron'un büyüsü falan diye zırvalamayın bana. Güçlü ol o camelotun arthur'u merlin aracılığı ile büyü yapamasın senin ekonomine. En dandik içerisinde hiçbir şey olmayan boş araba clio bile olmuş kaç bin tl. Elbette 2. el fiyatları bu kadar artacak arkadaşım.

Fiyatların daha da artacağını düşünüyorum. Yatırım tavsiyesi değildir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mega Therion -- 22 Ekim 2020; 11:30:32 >
  • Replikplanet R kullanıcısına yanıt

ban is coming :)

• 2019 Eylül ayında Golf 7 Highline 2014 model aracımi 100 bin tl ye sattım. Sonrası corona pandemi vs. derken aracın değeri suan 220-230 civarı.Bu durumda ben direk fakirlestim nerden bulup üstüne 130 koyup ayni araci geri alacam. @Mega Therion arkadaşın da dediği gibi en büyük sorun üretici de.olmayan araclara 10 defa zam yaptılar pandemi zamanının zararını tüketiciden cikarmaya çalıştılar haliyle 2.el de uçtu gitti. Bunu fırsat bilen dürüst insanımız da affetmedi haliyle

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Eskiden çalışan insanların aklında otomobil ev alma gibi düşünceler gelirdi. Şimdi düşüncesi bile gelmiyor insanın aklına. En son okuduğum yatırım haberine göre de eski fiyatlara dönüş olmayacakmış 2. el piyasasında.

• politik yalanların sonucu bu işte. lafta "ülkeyi biz geliştirdik" ama gerçekte uyguladıkları strateji ise içe kapanma stratejisi.

reis rahip olayında ne demişti: "İran da ambargo yeni, batmadı ya" demişti, yani o günden söyledi: "umrumda değilsiniz, sizi ezdirirken ben kişisel otoritemi kuracağım" diye.

Youtube'da çok bilmiş geçinen Ahdullah Çiftçi diye biri var, herif diyo ki: "elin Fransızı bizim hakkımızda iyi düşünecek diye onlara yaranacak değiliz, istedikleri kadar ülkemize savaş açsınlar biz milli takılacağız" alttaki yorumlar da: "helal olsun abi, Dolar 100 TL olsa bile reisimizin yanındayız" gibi.

alışın. bunlar hâlâ iyi günler. dedem gibi 87 yaşında okuma-yazma bilmeyen, hayatında yaşadığı ilçeden çıkmamış olan, ve Türkiye'yi dünyanın teknolojik olarak dünyanın en ileri ülkesi zanneden kişiler yaşadıkça bu durum şiddetlenerek devam edecek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 01001101 -- 22 Ekim 2020; 12:26:51 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• etoiledorient kullanıcısına yanıt

Sevgili etoiledorient;

Tüketimin fazlalığı ve üretimin az olması konusunda haklısınız. Fakat bu durum benim suçum olmamalı. İnsanım ve doğal olarak tüketicem. "Elin gavuru" deyip her fırsatta çemkirdiğimiz halklar, kolaylıkla otomobil alabiliyorken, birkaç maaş birikimi ile yurtdışı tatillere gidebiliyorken yani psikolojik olarak kendisine iyi gelecek ihtiyaçlarını karşılayabiliyorken biz "Tüketim çok-Üretim az-çari açık artar" bahanesiyle neden rahat yaşayamıyoruz. Bu cari açık denilen şey neden sadece bizim gibi ülkelerdeki insanların artırdığı bir suç olur da başka ülkelerde olmaz. Neden bizim gibi ülkelerin saray eşrafının tüketimi cari açığı artırır ama cari açığı azaltmak gibi ağır bir yük biz halk'a düşer. Eleştirenlerin eleştirdiği konu, öfkenin sebebi budur aslında. Mesela bugün saray eşrafı ve saz arkadaşları israf etmeyi bıraksınlar, samimi olsunlar, memlekette ne kadar muhalif varsa %99'u fikir değiştirir ve ota çöpe muhalefet etmez diye düşünüyorum. Tıpkı Kurtuluş Savaşında yaşlısı, genci, çocuğu, erkeği, kadını herkes "KURTULUŞ" mücadelesine destek vermiş, bugün de verir. Ama tüketimin çok-üretimin az olması benim suçum değilken zorluğu benim çekmem ve sabır konusuna benim yüklenmem beni yoruyor. Hatta bu ülkede saray eşrafının haftalık tüketimini hesaplasanız, sanıyorum memleketin açlık sınırında yaşayan insanlarının ihtiyaçları rahatlıkla karşılanır. Oto almayalım, cep telefonu almayalım, bilgisayar almayalım, rahat yaşamayalım, sabredelim. Peki ama neden? Ben de insanım ve sabah iş-akşam ev dışında hayatıma iyi gelecek şeyleri istemek benim de hakkım. Otomobilime atlayıp ailemle gezmeye gitmek benim de hakkım. Canım istediğinde maaşımın 1/10 miktarına yeni çıkan X elektronik eşyasını almak benim de hakkım. Öyle bir algı oluşturuluyor ki; bu saydıklarım hep gavurlara hizmet, gavurların bizim üstümüzdeki emellerine hizmet, cari açığı artırmak falan filan. Bu açığı kimlerin nasıl oluşturduğunu maalesef çok iyi biliyoruz ama, ama işte.

E hal böyleyken...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kyibe -- 22 Ekim 2020; 13:13:31 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Mega Therion

suç galericide mi al satcı da mı yoksa sarı sitede mi? İstediğiniz kadar konuşun Araba fiyatlarının asıl ölçütü 0 araçların fiyatlarıdır onun asıl ölçütü dolardır doların ölçütü de ekonomidir. öyle tapınak şovalyeleri yok camelot yuvarlak masa şovalyelerinin suçu yok sauron'un büyüsü falan diye zırvalamayın bana. Güçlü ol o camelotun arthur'u merlin aracılığı ile büyü yapamasın senin ekonomine. En dandik içerisinde hiçbir şey olmayan boş araba clio bile olmuş kaç bin tl. Elbette 2. el fiyatları bu kadar artacak arkadaşım.

Fiyatların daha da artacağını düşünüyorum. Yatırım tavsiyesi değildir.

Artmaması imkansız. Bugün dolar 8 liraya dayandı. Euro neredeyse 9,5 TL oldu ve yakında 10 TL olacağı da aşikar sanırım. Bu ortamda ithal hiçbir mal ucuzlamaz daha da pahalı duruma gelir.

2020 resmen devalüasyon senesi oldu.

• Yaşamak sadece araba alıp ev almakta değildir. İngiliz emeklisi Türk topraklarında yazlık alabiliyor veya Alman.. Her yaz gelip değerli sterlinini veya eurosunu bozdurup denizine girip, çimlerini sulayip ülkesine dönüyor. Yaşamak düzenli tatil yapabilmektir, dilediğin ülkeye gidip gezebilmek farklı kültürleri taniyabilmektir. Sıkıntıya girmeden teknolojiye ulasabilmektir. Bizim karı koca asgari ücretle çalışan arkadaşımız var, borç ile ev aldılar, 30 sene kredi ödeyecekler, sorarlarsa ev sahibi bunlar.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: kyibe

Sevgili etoiledorient;

Tüketimin fazlalığı ve üretimin az olması konusunda haklısınız. Fakat bu durum benim suçum olmamalı. İnsanım ve doğal olarak tüketicem. "Elin gavuru" deyip her fırsatta çemkirdiğimiz halklar, kolaylıkla otomobil alabiliyorken, birkaç maaş birikimi ile yurtdışı tatillere gidebiliyorken yani psikolojik olarak kendisine iyi gelecek ihtiyaçlarını karşılayabiliyorken biz "Tüketim çok-Üretim az-çari açık artar" bahanesiyle neden rahat yaşayamıyoruz. Bu cari açık denilen şey neden sadece bizim gibi ülkelerdeki insanların artırdığı bir suç olur da başka ülkelerde olmaz. Neden bizim gibi ülkelerin saray eşrafının tüketimi cari açığı artırır ama cari açığı azaltmak gibi ağır bir yük biz halk'a düşer. Eleştirenlerin eleştirdiği konu, öfkenin sebebi budur aslında. Mesela bugün saray eşrafı ve saz arkadaşları israf etmeyi bıraksınlar, samimi olsunlar, memlekette ne kadar muhalif varsa %99'u fikir değiştirir ve ota çöpe muhalefet etmez diye düşünüyorum. Tıpkı Kurtuluş Savaşında yaşlısı, genci, çocuğu, erkeği, kadını herkes "KURTULUŞ" mücadelesine destek vermiş, bugün de verir. Ama tüketimin çok-üretimin az olması benim suçum değilken zorluğu benim çekmem ve sabır konusuna benim yüklenmem beni yoruyor. Hatta bu ülkede saray eşrafının haftalık tüketimini hesaplasanız, sanıyorum memleketin açlık sınırında yaşayan insanlarının ihtiyaçları rahatlıkla karşılanır. Oto almayalım, cep telefonu almayalım, bilgisayar almayalım, rahat yaşamayalım, sabredelim. Peki ama neden? Ben de insanım ve sabah iş-akşam ev dışında hayatıma iyi gelecek şeyleri istemek benim de hakkım. Otomobilime atlayıp ailemle gezmeye gitmek benim de hakkım. Canım istediğinde maaşımın 1/10 miktarına yeni çıkan X elektronik eşyasını almak benim de hakkım. Öyle bir algı oluşturuluyor ki; bu saydıklarım hep gavurlara hizmet, gavurların bizim üstümüzdeki emellerine hizmet, cari açığı artırmak falan filan. Bu açığı kimlerin nasıl oluşturduğunu maalesef çok iyi biliyoruz ama, ama işte.

E hal böyleyken...

Sevgili kyibe ;

Siz hangi ülkenin vatandasisiniz ? TC oldugunu varsayaraktan cevap veriyorum. Bu ülkede yasiyorsak, elbette ki bu ülkenin vatandaslari olarak bu ülkede olan biten iyi ve kötü herseyin sonuclarini da yasamak durumundayiz. Baska ne olabilirdi ? Bizim sucumuz olmasa da, sonuclarina bu ülke vatandaslari olarak bizde katlanmak durumundayiz. Neyi üretiyorsunuz, hangi katma degeri katiyorsunuz ülke olarak ki, en lüks ve ülkemize ait olmayan otomobillere binmek, en iyi kiyafeteri giymek hakkini kendinizde görüyorsunuz. Anca tüketme hayalleri pesindesiniz. Peki bunu neyle finanse etmeyi düsünüyorsunuz ? Devletin ekonomisinin, kendi ekonominizden farkli bir sey oldugunu mu düsünüyorsunuz ? Ayda 3 bin lira maasiniz var ama 5 bin lira para harciyorsunuz her ay diyelim. Bu nereye kadar sürdürülebilir olacak ? Cari acik baska ülkelerde de var lakin birlikleri var ve farkli mali politikalari var. AB gibi degiliz ya da ABD gibi degiliz. AB kendi finansal politikalari ile ve acigi olan ülkelere mali paketlerle bunu sübvanse ediyor. Ya da ABD dolar basiyor cari acigi icin ama koymuyor. Adamlarin farkli iktisadi dengeleri var. Onlarin detaylarina girmeyecegim burada konu cok dagilir yoksa. Bizim böyle bir gücümüz ya da üyesi oldugumuz birligimiz var mi ?

Israf konusunda ya da paranin satin alim gücü konusunda dediklerinizde haklisiniz elbette. Orasi ayri. Orada tartisilacak bir sey yok. Lakin Türkiye üretime gecmeden bu is tam anlamiyla, kalici olarak düzelmez. 80 leri de, 90 lari da gayet net hatirliyorum. Türkiye de o yillarda cok daha güclü imalat sanayi vardi. Tarim, tekstil, hayvancilik en göze carpanlari. Anca olan markalari tüketme derdindeyiz. Bizim ürettigimiz hicbir seyimiz yok, küresel markalarimiz yok, paramizin küresel anlamda bir rezerv para olma durumu yok, petrol yok, dogalgaz yok, AB vs gibi herhangi bir birlige üyeligimiz yok. Yasadiklarimiz cok normal degil mi sizce de ?

• Agziniza yüreginize saglik. Bunlari yillarca kimse sorgulamadi, simdi araba alamiyorlar diye herkes mizmizlanmaya, iki günde bir buraya konu acmaya basladi ! Kizginligim buna. Ondan sonra da ben diyince millet hastalik derecesinde arabalara saplantili diye kiziyorlar söyleniyorlar ! Alman arabasina binme kardesim. Biraz daha uygun yollu arac al, Egea al, Renault al diyince burun kiviriyorlar ya da alma abi kafana silah mi dayiyorlar illa alacaksin diye ? 10 seneni, 20 seneni bir mal icin ipotek et. Olacak is mi bu Allah askina degil mi ?

Niye diger konularda kimse isyan etmiyorda, araba alamayinca isyan etmeye basliyorlar onu anlayamiyorum ! Bizim insanimiz tüketime alisti ve 80 li 90 li yillara oranla imalat sanayisi anlaminda cok daha korkunc berbat durumdayiz. Tekstil, tarim ve hayvancilik en güclü oldugumuz yanlardi bitik vaziyette ! Hicbir dünya markamiz yok, yillik 40 milyar dolardan fazla cari acik var, aylardir 5000 lira maasiniz var ve siz her ay 7-8 bin lira harcamissiniz düsünün bu bir noktadan sonra tikanmayacak miydi ? Nüfusumuz cok artti ayrica son 25-30 yilda, talep artti dolayisiyla ama üretim sanayisi azaldi. Eee cok daha fazla tüketmek isteyen var, üreten yok. Nasil olacak ? Tüketmek istediklerimizinde %90 indan fazlasi ithal mal. Nasil enflasyon olmasin ? nasil cari acik olmasin ? nasil kur krizi olmasin ? ayda 5000 lira kazanip 8000 lira harcamaya aylarca devam edecegiz ama hicbir sekilde düzenimiz bozulmasin isteyecegiz. Var mi böyle bir dünya ? Keske dünyanin en müreffeh halki biz olsak, insanlarimiz her seye ulasabilse, 1 aylik asgari maasli calisan dahi en son teknoloji telefonu bir maasi ile alsa ve üstüne parasi dahi kalsa lakin hayat keskelerle olmuyor ne yazik ki.

• Ben araba hayalinden 4 sene önce vazgeçmiştim, motorsiklet bakıyordum onlarada vergi geldi o geldi bu geldi şimdi bisiklet bakıyorum onada gelir muhtemelen...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Burası neymiş ya öyle herşeyin en iyisini bilen, en doğruyu gören AKİL insanlar buraya toplanmış. iki el atın da bari devleti kalkındırın!!!

sen daha iyisini yapabiliyorsan geç yap seni tutan mı var?

neyse size yeni bir deste kağıt verelim de kağıt oynayın.

• 
Sayfa: önceki 1011121314
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.