Şimdi Ara

2.5 Yıl Sonra ülkeye geldim gözlemlerim. ŞOK OLDUM

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
35
Cevap
1
Favori
1.444
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Herkese selamlar. İtalya'da 2.5 sene yaşadıktan sonra, ailesizliğin ve yalnızlığın verdiği gurbet acısından ötürü geri dönmek zorunda kaldım (kendi isteğimle). Geldiğim zaman kardeşim müdür olduğu için McDonald's'a götürüp yemek ısmarladı. O hamburgeri her ısırdığımda gelen katkılı, yağlı tavuğun tadını aldıkça tiksindim. Bir de kolasına bakayım dedim, bakmaz olaydım, resmen su! Patatese bakayım dedim, olgunlaşmamış, sert, o da tatsızdı. Neyse dedim bir de dürüm yemeye gideyim (Tavuk Şiş Dürüm). İçinde 3-4 tane tavuk parçası, inanılmaz ağır bir baharat tadı olmasından ötürü, onu da sırf çok acıktığım için bitirmek zorunda kaldım. Yine neyse benim favori yiyeceğim var, İzmir Sandviç. Ondan sipariş vereyim dedim, yine aynı tadı yok. Hadi Popeyes yiyelim dedik dün yeğenimle, o da yağdan geçilmiyor ve kolasını 2 yudum alıp bırakmak zorunda kaldım. Bir kola ekşi olabilir mi? Neyse, eve kahvaltı için 3 ekmek, 2 simit, 1 adet de patatesli çatal börek alayım dedim, 120 TL ödedim. Arabada 5 dakika bunu sorguladım; acaba hesap doğru mu yapıldı? İtalya'da kahve içmek bir rutin olduğu için, burada da sürdürebilmek adına bir kahve dükkanına gittim. Bir espresso alayım dedim, 100 TL para ödedim, söve söve içtim. Arkadaşlar yüzünden tekrar kahve yerine oturmak zorunda kaldık, bu sefer farklı. 1 adet, normalde 1.5 Euro verdiğim Americano kahvesine 140 TL para ödedim ve mekan hınca hınç dolu, insanlar daha masa boşalsın diye sıra bekliyor. Soruyorum, bu kahvenin maliyeti kaç para da 10 katı fiyatına satıyorlar? Lanet ettim artık dışarıdan bir şey yemeye, bir şey içmeye, oturmaya... İnsanların trafikte hal ve hareketlerine bakıyorum, yayalar yolun ortasından atlıyor, ben yaya geçidinden geçeyim derken eziliyordum. Arabada iken yol vereyim dedim, arkamda korna basmaya başladılar. Arkadaşlar, gerçekten biz 3. Dünya ülkesi olmuşuz, ileri gideceğimize tamamen geriye gitmişiz. Ben bu duruma o kadar çok üzüldüm ki... Bütün GDO'lu, katkılı her şeyi bize yediriyorlar, hayat pahalılığı zaten bambaşka bir seviye, insanların sinir katsayısı da aşırı artmış...

sizlere biraz içimi dökmek istedim...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi insafsızherif -- 1 Mart 2025; 13:43:5 >

• 5 ay milanoda yaşadım aman aman bir fark yok abartmışsınız

• Herkes bu garip ve şaşılacak durumu son derece benimseyip hayatlarının birer parçası gibi kabullenmiş ve normali haline getirmiş. Bu yüzden dışardan bakıldığında son derece garip göründüğü halde, bu garipliğin birer parçası olmanın görememezliği nedeniyle hayatın olağan akışına gayet uyumlu bir yaşam şekline bürünmüş durumda...

Bir müddet burada yaşadığınızda siz de yakında bunlar gibi olacaksınız...

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
    2021'in başından 2023 sonuna kadar her haftasonu arkadaşlarla Kadıköy'deki cafelere oturduk hafta sonları. normalde hiç Cafe ye uğramayan biriyim. çay kahve sevmem. sırf arkadaşlar zorluyor diye gittim tam 3 sene.

o süreçte şunu gördüm: Cafe olayı zorlama bişey.

bak nargile Cafe değil bunlar. bunlar tiki Cafe. sessiz böyle herkes kibar, ve fiyatlar pahalı. insanlar buralara ortamı için geliyolar. her cafenin müdavimleri var. oturanlar aynı. zaten bu sebeple çoğu Cafe kızlı erkekli müşteri istiyo. erkek erkeğe gelen kişilerin müdavim olmasını istemiyorlar ve ilgilenmiyolar.

sadece temel kahve türleri gerçek. onun dışında menüdeki çoğu ürün %100 çakma.

mesela 150 liraya sıcak çikolata vardı (şuanda 200 olmuştur) istedim, bi geldi, abi bildiğin kaynar suya kakao karıştırmış vermiş. tat yok hiç. marketten toz olarak alıp evde yapacağın sıcak çikolata daha güzel olur.

• Ağzının tadını bozulmuş olabilir

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• Hocam fark var ama tutup da 3 harfli marketlerden uyduruk çikolata yersen fark inanılmaz açılır, migrostan makro centerdan falan yerse fark o kadar da açılmıyor. Aynı şekilde yemek sektörü için de öyle. Adamların meyve suları falan güzel Allah var ama bizde de bulursun yani paraya biraz kıyarsan

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Misal 10tl yede cay var 50tl yede termos ile sahil kenarinda bedava italyada 3euroya kahve icebilirsin 10 20 euroya satan yerlerde vardir Maliyetler dolar ile alim gucu dusuk diye kimse 1 ons altini ucuza satmaz fiyatlar piyasada belirlenir Sen disarda bayagi gezmissin bizde %10 15 lik kesim senin kadar disarda yiyor yani enflasyonun suclusu esnaf degil

Kesinlikle enflasyonun suçlusu esnaf değil. Böyle bir mantık mı var, 120 liraya sattığın amerikano'yu 100'e satabileceksen satarsın. Sen satmazsan yanındaki satar, sonunda müşteri kaybeder kapatırsın.

Ne maliyeti var diyoruz da kira maliyetleri en baştan ne durumda, ucuz iş gücü veya farklı yabancı ülkelerdeki siyasi ajandalarımız yüzünden milyonlarca insan geldi bu ülkeye. Muazzam bir talep var, ama özellikle iş yapacak yerlerdeki konut/dükkan arzı belli.

Başlık sahibi arkadaş çok haklı, ama bu her konuda kötüye, hatta rezalete gidişin bir numaralı sorumlusu nüfus planlamasının şeytanlaştırılması, insanlara yapabildikleri kadar çocuk yapmanın teşvik edilmesi; ama aynı zamanda eğitim sisteminin çökertilmesi, sadece göstermelik eğitimi dinîleştirme politikaları güdülmesidir.

mesela marketten hazır dondurulmuş köfte alırsan, kötüdür. ama sen Macro Center'dan yöresinden getirilmiş Tire köfte alırsan müthiş kaliteli ve lezzetli bi köfte yersin. ona göre de yüksek fiyatını ödersin.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

Bulurusn hocam uyduruk markalara bakma doğal sıkma meyve suları markette de var ha kötüdür biraz ona bir şey diyemem ama ağzını açacak kadar da fark yok ben bunu diyorum

Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.