zyxel, tp-link, huawei gibi cihazlar gördüğüm kadarıyla default ayarlarda aynı SSID'ye sahip olarak son kullanıcıyla buluşmakta. popüler bir marka olan olan keenetic de bant yönlendirme (band steering) özelliği nedeniyle bu ayarı kullanıcısına default olarak sunuyor. mevcut kablosuz ağın performansından memnun olan veya olmayanlar ve ağa bağlanan istemci cihazların özellikleri ve faaliyetlerine göre, sonradan kablosuz ağı farklı SSID'ler ile ayıran da oluyor. acaba " en iyi seçim hangisidir? "şeklinde bir internet turu yaptım ve her ikisi için de bazı avantaj veya dezavantajların olabileceği bilgisine ulaştım. görünen o ki; kullanılan yönlendiricinin bant yönlendirme özelliğine sahip olması durumunda, 2,4 GHz ve 5GHz için tek bir SSID kullanılması daha çok öneriliyor gibi görünüyor. 2,4 GHz ve 5 Ghz için aynı veya farklı SSID kullanımının avantaj ve dezavantajlarını, bu konu altında buluşturmanın faydalı olacağını düşünüyorum. ben, ac özellikli bir yönlendirici için SSID'leri ayırmayı tercih ediyordum hep. ancak bu araştırmadan sonra modemimin bant yönetme özelliğinin performansını görmek için tek bir ssid kullanacak şekilde ayar yapmaya karar verdim. şimdiki cihazların çoğu çok daha akıllı hale geldiği için aynı SSID ile bir ağ kuracak olmak daha iyi bir seçenek olabilir mi, sizin düşünceleriniz nedir?.. |
2,4 GHz ve 5 GHz Ağları İçin Aynı veya Farklı SSID
Çift bantlı yönlendiriciler, 2,4 GHz ve 5 GHz olmak üzere iki farklı frekans bandı sağlar. Her iki bant da kendine özgü avantajlara ve dezavantajlara sahiptir.
2,4 GHz Bant:
- Daha uzun menzil ve duvarları daha iyi geçer.
- Daha fazla cihazla uyumludur.
- Daha düşük hızlara sahiptir.
5 GHz Bant:
- Daha hızlı hızlara sahiptir.
- Daha az kalabalık olduğu için daha az parazite sahiptir.
- Daha kısa menzil ve duvarları daha az geçer.
Aynı veya Farklı SSID?
2,4 GHz ve 5 GHz bantları için aynı veya farklı SSID'ler (ağ adları) kullanıp kullanmayacağınız tercihlerinize bağlıdır.
Aynı SSID:
- Cihazların otomatik olarak en iyi bant seçmesine olanak tanır.
- Band yönlendirmesi özelliğini kullanıyorsanız faydalıdır (aşağıda açıklanmıştır).
- Hangi banda bağlandığınızı takip etmeyi zorlaştırabilir.
Farklı SSID:
- Hangi banda bağlandığınızı açıkça görmenizi sağlar.
- Belirli cihazları belirli bantlara manuel olarak atamanıza olanak tanır.
- Bant yönlendirmesini kullanmıyorsanız gereksiz olabilir.
Band Yönlendirmesi
Band yönlendirmesi, cihazların otomatik olarak en iyi banda bağlanmasını sağlayan bir özelliktir. Aynı SSID'yi kullanıyorsanız ve band yönlendirmesi etkinse, cihazlar 5 GHz bandını destekliyorlarsa otomatik olarak ona bağlanırlar. Aksi takdirde 2,4 GHz bandına bağlanırlar.
Hangisini Seçmelisin?
Çoğu kullanıcı için aynı SSID'yi kullanmak ve band yönlendirmesine güvenmek iyi bir seçenektir. Böylece cihazlar otomatik olarak en iyi bağlantıyı seçebilirler. Ancak, belirli cihazları belirli bantlara manuel olarak atamak isterseniz farklı SSID'ler kullanabilirsiniz.