Şimdi Ara

1nm ve 1 trilyon transistöre sahip çipler yolda

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
1.185
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
14 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • 1nm ve 1 trilyon transistöre sahip çipler yolda
    Geçtiğimiz günlerde Intel CEO'su Pat Gelsinger önemli açıklamalarda bulunmuştu. Gelsinger, açıklamalarında Intel’in 2030’a kadar 1 trilyon transistöre sahip çiplere ulaşmayı hedeflediğini söylemişti. Şimdi de TSMC, yeni nesil çip paketleri için planlarını paylaştı. Şirket, Intel'in planladığı ve duyurduğu gibi 2030 yılına kadar yeni nesil A10 işlem düğümünde 1 trilyondan fazla transistör planlıyor.



    TSMC yol haritasını netleştirdi



    1nm ve 1 trilyon transistöre sahip çipler yolda
    TSMC, yeni N5 ve N4 işlem düğümlerinin yanı sıra N3 ve N3E işlem düğümlerini listelediği bir konferans sırasında bu haberleri paylaştı. N5 ve N4 2020'de hayatlarına başlarken, N3 ve N3E işlem düğümleri bu yıl 2023'te, N2 ve N2P işlem düğümleri ise 2025'te piyasaya sürülecek.



    Ayrıca Bkz.Intel, 2030'a kadar 1 trilyon transistöre ulaşmayı hedefliyor



    Nvidia’nın yakında çıkacak olan H200 AI GPU'su 80 milyar transistörlü monolitik bir çip iken, AMD'nin yakında çıkacak olan Instinct MI300X AI GPU'su MI300X'te 5nm ve 6nm IP'lerin bir karışımını kullanarak 153 milyar transistörlü bir chiplet tasarımı kullanıyor. Ancak TSMC, çok yakında N3 ve N3E işlem düğümleriyle tek bir monolitik çip üzerinde 200 milyar transistöre ulaşılacağını söylüyor.



    TSMC, gelecekteki N2 ve N2P işlem süreçlerini 2025 ile 2027 yılları arasında kullanıma almayı planlıyor. Bunların akabinde ise yeni A14 (1.4nm) ve A10 (1nm) süreçlerini kullanan çiplerin 2030 yılına kadar hayatımıza gireceğini söylüyor. 1nm süreciyle birlikte TSMC, tek bir monolitik çipte 1 trilyondan fazla transistöre ulaşılacağını söylüyor.




    Kaynak:https://www.tweaktown.com/news/95182/tsmc-aims-for-next-gen-1nm-class-monolithic-chips-with-1-trillion-transistors-by-2030/index.html







  • 1nm = 10 tane hidrojen atomunun yan yana dizilmesi. Bu boyutta transistörler yapmak günümüz için çok ileri seviye. Atom altı çalışmadan mümkün değil.

    1nm değerinin neyi ifade ettiğini unuttum şimdi fakat wikiye göre 42nm kapı aralığı, 16nm metal aralığını ifade ediyor. Şu nanometre isimlendirmelerinin transistör boyutuna göre yapılması gerekiyor artık.
  • Cerebras wse2 halihazırda üretimde. 2.6 trilyon transistör, 850K çekirdek, 40 gb önbellek ve tek cycleda erişim, 20 PB/s bant genişliği ile muazzam bir çip.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 1nm = 10 tane hidrojen atomunun yan yana dizilmesi. Bu boyutta transistörler yapmak günümüz için çok ileri seviye. Atom altı çalışmadan mümkün değil.

    1nm değerinin neyi ifade ettiğini unuttum şimdi fakat wikiye göre 42nm kapı aralığı, 16nm metal aralığını ifade ediyor. Şu nanometre isimlendirmelerinin transistör boyutuna göre yapılması gerekiyor artık.

  • Seto-Kaiba kullanıcısına yanıt
    İnanılmaz bir olay. Neredeyse atom bilgisayarı sayılır. Zira yanlış bilmiyorsam en büyük atom 0.5 nm büyüklüğünde. 5-6 nm lerden aşağıya indikçe quantum fiziği, garip garip atlamalar falan devreye girmeye başlıyor diye biliyorum. Acayip bir başarı yani.

  • Şi jipping tayvana girecekleri yönünde açıklama yaptı. ABD böyle bir durumda TSMCyi bombalayacağını daha önce söylemişti.

  • Neden işlemcilerin boyutunu büyütmüyorlar açıklyabilcek var mı?

    İşlemci boyutunu iki katına çıkarabilirler mesela. Mimariyi de ona göre güncelleyebilirler

  • EmuDev E kullanıcısına yanıt

    Crysis oynatıyor mu?

  • mow_ kullanıcısına yanıt

    fazla ısınma yapıyor. Aynı boyuta silisyum plakaya daha fazla ve daha küçük transistör sığdırmaya çalışıyorlar. Isınma ve güç tüketimi çip boyutu arttıkça artıyor. 1nm ye indikten sonra cep telefonları ve akıllı saatler masaüstü bilgisayar gibi oyun performansı verebilir belki de. bir klavye bir maus bağlarsın tamam. bu işin limiti nedir? mesela 0.1 nm mümkün olabilirse haftalarca bataryası bitmeyen iyi performansta telefonlar yapılabilir.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • mow_ kullanıcısına yanıt

    İşlemci büyüdükçe verimlilik düştüğü için maliyet ciddi şekilde artıyor. Ayrıca zaten devreler arasındaki mesafeyi açtıkça gecikme artar.

  • Intel bu yarıştan çekilirse Dersimli Kemal dedem ve çetesi 1 nm çiple geliyooooooor. Puhaaaaa :D

    Çekil 1 bölen Intel. Puhaaaaa :D

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Laptop alacaklara 2025'i beklemelerini öneririm. 8K video izlemek için donanımsal destek, wifi 7, fansız tasarımlar, 3 kat hızlı entegre grafik kartları, gerçekten 12 saat ve üzeri dayanan laptoplar 2025 ilk çeyreğinde hazır olacak. 2025 yıl sonu indirimleriyle $899 dolara Asus Zenbook OLED serisi laptoplara sahip olabilirsiniz. 11 yıldır Asus Zenbook UX32VD kullanıyor eşim. 13 yılı dolsun değiştiririz :D



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sensaura -- 1 Ocak 2024; 18:50:25 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • İnsan DNA sı 2-3 nmanomere, bu değerler inanılmaz

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • sensaura kullanıcısına yanıt

    wifi 6e bile standart olmadı ki. wifi 7 nin 1 yıl sonra 900 dolarlık laptoplarda olma ihtimali düşük bence

  • mow_ kullanıcısına yanıt
    Hocam ben gerçi Amerika'dan konuşuyorum. Burda 6 ve 6e standart, ancak wifi 7 sertifikasyonu henüz yeni alıyor bu aylarda. Amazon'dan laptop seçerken wifi 7'li olmasına dikkat ederek seçiyoruz yani seçeceğiz. Dediğim gibi Asus Zenbook serisinde 1000 dolar altı laptoplarda standart geliyor her yeni wifi güncellemesi. Cpu olarak da fansızlar hoşuma gidiyor, ses yok, ısınma yok, ohhh. Zaten oynadığım tek oyun Age of Empires ve Portal Reload. Bunlar için de 15. Nesil intel ya da Amd Ryzen 8xxx serisi işlemciler fazlasıyla yeterli. Entegre grafik kartları artık GTA 5'i 2K full'de açıyor nerdeyse :)

    1nm ve 1 trilyon transistöre sahip çipler yolda 1nm ve 1 trilyon transistöre sahip çipler yolda



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sensaura -- 2 Ocak 2024; 2:46:17 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >




  • sensaura kullanıcısına yanıt

    Bu mantıkla sürekli beklemen gerekir ama1nm ve 1 trilyon transistöre sahip çipler yolda  Her yıl yeni bir şeyler çıktığı gibi, önceden paranın yetmediği bir şeyler de ucuzlayıp alınabilir oluyor. Yani laptop alacaksan şimdiden al derim. Seneye satar yenisini alırsın1nm ve 1 trilyon transistöre sahip çipler yolda 

  • İşlemci büyüdükçe verimlilik düşer o yüzden daha küçük yapmaya çalışıyorlar tam tersine. Üzerine zaten büyütmeninde bir limiti var şuan çekirdek boyutunun ulaşabileceği maksimum 700mm olması gerek stabil olarak çalışabilmesi için. Bu 2mm'de 300mm civarına düşecek. Nvidia'nın şuan 4090'ı 600mm civarında mesela 2nm üretim teknolojisine geçmek istiyorsa ya chiplet olarak tasarlaması gerekecek ya da çekirdek boyutunu düşürmesi gerekecek.

  • sensaura kullanıcısına yanıt

    Hocam amerika'da farklı wifi çipi ile gelmiyor ki.

    Gerçi şimdi baktığımda asus zenbook, lenovo x1, dell xps gibi bilgisayarlar 6e standartına geçmiş. Ben biraz güncel kalmamışım. Ama macbook air'lerde yok enterasan bi şekilde.

  • mow_ kullanıcısına yanıt
    Hocam iphone, macbook falan kullanıyorsan teknolojide geriden gelmeye alışacaksın.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sensaura -- 2 Ocak 2024; 13:6:26 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • gozcelik kullanıcısına yanıt
    Hayır hocam yanlış düşünüyorsunuz. Teknolojide 5-6 yılda 1 kez bu kadar köklü değişiklik oluyor. Her sene işlemci çıkıyor tabi ama DDR 5 ramler, wifi 7, USB 4.0, PCIE 5.0, 8K video codecler, 120hz ekran, 12 saat üzeri pil ömrü gibi şeyler en az 5-6 yıl sürecek. 2028'de alacağın laptop da ddr 5, wifi 7 olacak. Teknoloji de kilometre taşı olacak yıl 2025.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sensaura -- 3 Ocak 2024; 0:23:22 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.