Şimdi Ara

Yıllık 25 milyon üretim hedefi: Türkiye’de tasarlanan RISC-V çipini TSMC üretecek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
64
Cevap
0
Favori
2.326
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
20 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Yıllık 25 milyon üretim hedefi: Türkiye’de tasarlanan RISC-V çipini TSMC üretecek
    Türkiye’nin elektronik cihazların kalbini oluşturan çip tasarım ve üretim sürecinde geride kaldığı bilinen bir gerçek olsa da bu açığın kapatılması ve en azından belirli ürünlerde kullanılmak üzere yerli çiplerin geliştirilmesi noktasında adımlar atılmakta. Bu bağlamda 2014 yılında Türkiye'nin çip tasarım ve üretim merkezi olma misyonuyla kurulan YONGATEK Microelectronics, kritik üretim sürecine geçiş yapıyor.



    YONGATEK Çentik üretime geçiyor



    YONGATEK, halihazırda çip alanında birden fazla proje üzerinde çalışıyor. Türkiye’nin 5G projelerinde de bulunan firma halihazırda mikrodenetleyici ÇENTİK, video işleme çipi KIRMIK ve donanım olarak programlanabilir çip SAKA gibi üç ana proje yürütüyor. ÇENTİK ise firmanın üretimden çıkan ilk çipi olacak. BAE’den alınan sipariş doğrultusunda ilk parti üretimi tamamlanan ve paketleme aşamasında olan ÇENTİK, yakın zamanda Dubai merkezli kullanıcıya sunulacak.



    ÇENTİK aynı zamanda Türkiye’de adı henüz açıklanmayan ancak beyaz eşya sektörünün öncü firmalarından birisiyle de anlaşmaya varmış durumda. Bu anlaşma doğrultusunda ÇENTİK, çamaşır makinası, bulaşık makinası ve buzdolabında kullanılan ithal ürünün yerine kullanılacak. Beyaz eşya ve robotik alanı daha basit çiplere ihtiyaç duyduğundan çok rekabetçi üretim süreçlerine ihtiyaç duyulmuyor.



    Ayrıca Bkz.Vodafone elektronik atıkları geri dönüştürerek 10 kodlama sınıfı açtı



    YONGATEK, beyaz eşya üreticisiyle yaptığı anlaşma kapsamında yılda yaklaşık 25 milyon adet ÇENTİK teslimatı yapacak. İki Türk şirketinin anlaşması doğrultusunda milli çip tasarım ve üretiminde ilk kez bu rakamlara çıkılacak. Aktarılanlara göre çip tasarımı tümüyle YONGATEK tarafından yapılacak ve başlangıçta küçük hacimli prototip üretimler gerçekleşecek.



    Üretim TSMC’de gerçekleştirilecek



    Yıllık 25 milyon üretim hedefi: Türkiye’de tasarlanan RISC-V çipini TSMC üretecek
    Üretim faaliyeti Avrupa'nın önde gelen mikroelektronik araştırma merkezi IMEC üzerinden Tayvan'da bulunan dünyanın en büyük bağımsız yarı iletken üreticisi TSMC'de yürütülecek. Üretime yönelik tüm anlaşmalar da yapıldı. Üretimi tamamlanacak çipler YONGATEK ve kullanıcı firma tarafından test edilecek. Numune ürünlere konulacak çiplerle saha testleri gerçekleştirilecek.



    YONGATEK’in resmi sitesinde ÇENTİK’in ilk deneme sürümünün 130nm sürecinde üretildiği belirtiliyor. Ancak seri üretim süreci için bu konuyu netleştirmek adına firma ile iletişime geçtim. YongaTek Kurucu Ortağı ve CTO'su Rıfat Demircioğlu, 32-bit ÇENTİK’in TSMC 55nm sürecinde üretileceğini söyledi. Açıkçası bu üretim süreci beyaz eşya alanı için yeterli diyebiliriz.



    Öte yandan üretilen çiplerin testlerinin ardından teslimatları gerçekleştirilecek. Seri üretimden çıkan ÇENTİK çiplerini ise 2025 sonundan itibaren beyaz eşyalarda göremeye başlayacağız.



    RISC-V kullanılıyor, ARM mimarisi de yolda



    Yıllık 25 milyon üretim hedefi: Türkiye’de tasarlanan RISC-V çipini TSMC üretecek
    ÇENTİK, ayrıca yurt içinde ve dışında robotik, otomotiv ve IoT (nesnelerin interneti) alanlarında kullanılabilecek temel bir ürün ihtiyacını karşılayacak. Bununla birlikte ÇENTİK’in RISC-V tabanlı bir ürün olduğunu yani açık kaynaklardan edinilmiş ve geliştirilmiş mimarileri kullandığını belirtelim. Ancak firma sadece RISC-V mimarisini değil IoT alanında ARM tabanlı mimarileri de kullanmayı hedefliyor.



    Firmanın web sitesinden aldığımız bilgilere göre KIRMIK Intelligent Video Analytics (KIVA) yongası ise akıllı şehir uygulamaları için geliştirilen ve yapay zeka destekli bir çözüm olacak. KIVA SoC, 4K görüntü işleme kapasitesine sahip bir görüntü işlemcisi (ISP), 4 TOPS sinir ağı işleme motoru (NPU) ve bir H.265 Video Codec içerecek. Aktarılanlara göre bu yonganın da 2024 yılında TSMC 22nm sürecinde üretime girmesi hedefleniyor. Bunun yanında KIRMIK yongası ise 65nm sürecinde yine TSMC bantlarında halihazırda üretiliyor. Bu yonganın Türkiye'de video uygulamaları için geliştirilen ilk yonga olduğu belirtiliyor.



    Demircioğlu'nun birkaç ay önce Defense Here'e vermiş olduğu bir röportajdan projeler hakkında ek bilgi de alabilirsiniz. Videoyu hemen alttan izleyebilirsiniz.






    Kaynak:https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/milli-cipte-kritik-esik-donuluyor/3115415
    Kaynak:https://www.yongatek.com/







  • Iyi ya da kotu bir noktadan baslanmasi iyi olmus. Ancak kafada haliyle soru isaretleri cikacaktir. Firmanin eger gercekci bir hedefi varsa bunlari da zamanla yanitlayacagini dusunuyorum. Cunku su an yillik 25 milyon cip uretimi pek gercekci bir rakam gibi gelmiyor. Umarim yaniliyorumdur ve basarili olurlar. Ulkenin kotuye giden gunlerinde sevindirici ve gururlandirici olaylara ihtiyaci var.
    Soylemeden edemeyecegim, neden araplar arkadas bunu cozemiyorum. Araplar Turk tarihinin hicbir devrinde yarali parmaga isemis bir millet degil (istisnalar bu gercegi degistirmiyor).

    O tarihi nereden okuduysan değiştir.


    Tabii 1000 sene avrupa zalimlerine karşı beraber mücadele ettiğimiz Arapları, 100 senedir bizi sırtımızdan vurdu diye anlatıp ingilizi yunanı avrupanın zalimlerini taklit etmeyi öğrettikleri için bu saçma sapan ifadeyi yazabiliyorsun.


    Sadece Çanakkale şehitliğini gezsen orada ne kadar Arap şehid var görebilirsin ama nerede sizde o feraset!!!


    Allah akıl fikir versin.

    kullanıyor da dökümü, tasarımı sende değil. ya daha mockup'ını yapamadığımız uçağı bizim yaptığımıza inanan milletiz. rusya örneği orada. 30 tane ülke birleşti adamlara karşı. çin boşuna mı milyarlar harcıyor çipi için. rusya ise eski sovyet mirasına güvendi ve ayakta kalabildi.


    yarın öbürgün, kıbrıs için geldiklerinde, yine taywan'a çip gönderip, ürettirebilecek misin? kendi amonyum nitradımızı bile üretemiyoruz ama füze ürettiğimize inanıyoruz.



    neresinden tutsan boşta kalıyor.

    İstanbul Türklerindir sloganımızı "Karadeniz Abd ve İngilterenindir" diye yedirirler bize. Azıcık akıl fikir

    Dünya tarihi stratejik hatalarında ilk sıraları gelecekte bile hiç kaptırmayacaktır

    Ukrayna-Rusya savaşında Abd donanması yüzünden savaşa çekilmiş ülke olurduk en yakın örneği

    Kaldı ki o kanalın dibi villalar olacak, orada olmayacak mı kaza :)


    Kanal yapmadan da insanları çok rahat yayabilirsin sağa sola.

    Kaldı ki amaç nüfusu azaltmak olsa bu kadar kaçak sığınmacıları kabul etmezlerdi.

    İstanbul halkı da zahmet edip "sığınmacılar kalacak" diyen veya "sığınmacıları entegre edeceğiz, okutacağız" diyen Akp ve 6lı konken masasına oy vermezdi.

    Herkes memnun yani halinden, geçiniz...


    Kanal açacağına Karadeniz'e göl muamelesi yap.

    Yük gemisi geçirme.

    Yükünü Çanakkale'nin Tekirdağ sınırına indir. Oradan demir yolu veya boru hattı üzerinden Karadeniz kıyısına geçir. Orada da sadece Karadeniz sınırı olan ülkeler iç deniz taşımacılığını yapsın

    Bitti. Bu kadar basit.

    Ama o zaman Arapların ve Kıbrıs nüfusuna kayıtlı yahudilerin kapattığı araziler nasıl ranta dönüşecek. İstanbul'un nüfusunu 1 kişi bile azaltmadan nasıl 1 tane daha İstanbul kurulacak dip dibe. Dimi yani :)

  • Bir aralar geliştirilmekte olan ÇAKIL adında çip vardı. Ne oldu ona?

  • Çamaşır makinasında her sene beyin hata veriyor.Yedek parça komple makina fiyatı verildiği için çöpe atılıyor. Düzgün yapın şu meretleri sövdüğümün patronları mühendisleri. Sözde çevreci geçinen üreticilerin ürünlerinin ömrü 1-2 yıl. Hurdacılarda makina buzdolabı kuleleri dolu. Eski bosch var köyde 50 yıldır çalışıyor.Eskilerin ahlakını pazarlıyor .... torunları



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi makine26 -- 26 Ocak 2024; 20:58:47 >
  • Güzel çalışmalar bir yerden başlamak gerekiyor.

    Gerçi şimdi forumun 3 nm üretim uzmanları gelip demediklerini bırakmazlar.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Iyi ya da kotu bir noktadan baslanmasi iyi olmus. Ancak kafada haliyle soru isaretleri cikacaktir. Firmanin eger gercekci bir hedefi varsa bunlari da zamanla yanitlayacagini dusunuyorum. Cunku su an yillik 25 milyon cip uretimi pek gercekci bir rakam gibi gelmiyor. Umarim yaniliyorumdur ve basarili olurlar. Ulkenin kotuye giden gunlerinde sevindirici ve gururlandirici olaylara ihtiyaci var.
    Soylemeden edemeyecegim, neden araplar arkadas bunu cozemiyorum. Araplar Turk tarihinin hicbir devrinde yarali parmaga isemis bir millet degil (istisnalar bu gercegi degistirmiyor).

  • Kanal istanbulu bıraksılar çılgın proje diye buna başlasınlar

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • gunesahmet kullanıcısına yanıt
    Çipi üreten çin, tasarım yerli o sebeple alıcı olduğu sürece üretimde problem olmaz

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • ismi de cok düşünmüşler yongatek mikroelektronik hmmm

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • gunesahmet kullanıcısına yanıt
    Hocam 2025 sonu diyor 2 yıl var neden 25 milyon gerçekçi olmasın

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • emregnu kullanıcısına yanıt
    Onu Aselsan üretiyor diye biliyorum aslesan savunma ürünleri için kendi çiplerini üretiyor

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • burada elbette bilgi gidiyor tsmc ye ama adamlar zaten 3 nm çip bilgisine sahip bir de bu çip fabrikaları maliyetli oluyor şu aşamada yurtdışında ürettirmek daha mantıklı.

  • Çok sevindirici haber Allah razı olsun yongatek başta olmak üzere emeği geçenlerden.

  • 150 dolar diyor video da, 25 milyon adet sipariş var, bu da 3.75 milyar dolar yapar çok güzel para, Allah bereket versin




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AlbatrosD.IIIFazılBey -- 22 Ocak 2024; 21:14:52 >
  • hiç bir zaman bir intel olamayız ama bir bakmışsınız Risc-V üretiminde rakipsiz olmuşuz. hayal filan demeyin, olma potansiyeli çok yüksek.

  • Selçuk Bayraktar ne dedi 100 yılda keşfedilmiş teknolojilere 10 yılda ulaşabiliyoruz anlamında bir sözü var, evet hiç olmayan teknolojiyi keşfetmek zor zaman alır ama yeni başlayan eski teknolojiye kolay yılda ulaşıyor, merak etme kısa zamanda intel e rakip oluruz, hayallerini küçücük tutma evlat.

  • demek var olanı dizaynı dizayn edip, basılması için taywan'a gönderdik. büyük işmiş Yıllık 25 milyon üretim hedefi: Türkiye’de tasarlanan RISC-V çipini TSMC üretecek 

  • pskillercheto P kullanıcısına yanıt

    hocam sonuçta herkez o mimarilerileri kullanmıyor mu daha fonksiyonel bir mimari baştan nasıl olabilir ki.

  • AlbatrosD.IIIFazılBey kullanıcısına yanıt

    kullanıyor da dökümü, tasarımı sende değil. ya daha mockup'ını yapamadığımız uçağı bizim yaptığımıza inanan milletiz. rusya örneği orada. 30 tane ülke birleşti adamlara karşı. çin boşuna mı milyarlar harcıyor çipi için. rusya ise eski sovyet mirasına güvendi ve ayakta kalabildi.


    yarın öbürgün, kıbrıs için geldiklerinde, yine taywan'a çip gönderip, ürettirebilecek misin? kendi amonyum nitradımızı bile üretemiyoruz ama füze ürettiğimize inanıyoruz.



    neresinden tutsan boşta kalıyor.

  • ssbrutality S kullanıcısına yanıt
    Buna mı takıldın şimdi

    İntel : integrated electronics: entegre elektronik
    Amd : Advance Micro Devices: gelişmiş mikro cihazlar
    Tsmc : Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited : Tayvan Yarı İletken Üretim Şirketi Limited

    Bunlar kadar yaratıcı 😀

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • uchihaitachi kullanıcısına yanıt

    Birde buna bak.

    https://www.microchip.com/


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.