Şimdi Ara

15 °C farkı bedeli hakkında. Pay ölçer kullananlar uyanın!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
69
Cevap
4
Favori
62.925
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Üst edit: Aşağıdaki 07.11.2017 tarihli iletimden sonra konuyu araştırdım ve ileri boyuta taşımaya karar verdim. Enerji firmalarının hatalı faturalama yaptığını düşünüyorum. 08.11.2017 tarihli bir sonraki mesajımda yönetmelikten yola çıkarak yazdığım çıkarımlarıma bakabilirsiniz. Aşağıdaki ilk ileti, konuyla ilgili ilk bilgierime ait paylaşımdır.

    Sevgili forumdaşlar,

    Merkezi sistem, ısıpayölçerli bir sitede oturuyorum (Kalorimetreler, kollektöre bağlı). Arakat ve tam güney cepheyim. İki odada termometre var. Güneşli günler itibari ile fatura gelene kadar sabah en serin saatlerde 22 nin altına düşmedi, günbatımında ise ev 24-26 nın altına düşmedi. Güneşli saatlerde daha da yükseliyor ve doğal olarak aynı cephelerin ev ısısısı hep bu şekilde olacaktır.

    Kuzey , üst ve alt katlar için doğal olarak merkezi sistem bir süredir açık, bunun %30 ısı farkından dolayı elbette bir fatura gelmesi gerekir.

    Nitekim bu Pazar, mevsimin ilk faturası geldi: 30 TL
    15 °C farkı bedeli hakkında. Pay ölçer kullananlar uyanın!

    İki gün sonra yani bugün fatura düzeltmesi geldi: 50 TL
    15 °C farkı bedeli hakkında. Pay ölçer kullananlar uyanın!

    İki fatura gelmesinin nedenine baktığımda, yeni faturada "15 °C farkı" başlığı altında tutar eklendiğini gördüm. Enerji hesaplaması yapan firmayı aradım. "Dairenin 15 derecenin altına düştüğünü nasıl anladınız da bunu eklediniz" diye sordum. "Isınma sistemini kapatmanın cezası" şeklinde bilgi verdi. Yani ben kapattığımda, altım ve üstüm etkilendiğinden bu bedeli ödüyormuşuz...!

    Daireye yazın taşındığım için, online sistemden benden önceki, yani geçtiğimiz kışa ait faturaları inceledim. 15 derece farkı nedeniyle 2016 aralıkta 160 tl ödemişler. 2017 ocakta 200 tl. Dikkat, bu tutarlara %30 ortak gider henüz faturaya dahil bile değil!

    Beni rahatsız eden ve soracağım konu şu: Daire en soğuk zamanda 22 nin altına düşmemişti. Ama 15 derece cezası nedeniyle ben yakıt sistemini açmam gerekiyormuş. Fakat bu kez çok sıcak olacağı için camları açmam gerekecekti. 15 derece cezası neye istinaden verliliyor, ceza oranı neye istinaden belirleniyor? Neyi gözden kaçırıyorum, bilgi verebilir misiniz? Mahkemeye vermeye kararlıyım şu aşamada.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi chips -- 8 Kasım 2017; 16:24:48 >







  • Merak ettim "Merkezi sistem ısıtma yönetmeliği" ni inceledim . :-)
    anlayabildiğim kadarı ile bu yönetmelikde sadece en az 15c sıcaklıkta tutulması zorunlu tutulmuş .
    Ancak bu sizi ilgilendiren bir konu değil . Yönetimin veya sorumlu şirketin sorumluluğunda .
    Onlar en az bu sıcaklığı sağlamak zorundalar .

    Bu durumda apartman Yönetim planına bakmak lazım. tapuda vardır . alıp inceleyin .
    veya yönetim toplantılarında alınmış bir karar varmı ? karar defterine bakın .
    Yönetim size bu konuda bilgi vermek zorunda .
    Barışcıl olun . bilgi isteyin .

    Öncelikle bu farkı düzenli ödeyin ödemezseniz kat mülkiyeti kanununa göre her ay %5 gecikme zammı ödemek zorunda kalırsınız .

    Yönetim planında veya Kat malikleri Toplantısında alınmış bir karar varsa yapılacak bir şey yok .
    Eğer bu konuda bir karar yoksa en kolay yol Tüketici Hakem heyetine başvurun .




  • Merkezi ısıtmalı ve pay ölçerli sistem kullanan forumdaşlar,
    faturanızda "15 °C Farki" hesaplaması var ise konu sizi ilgilendiriyor.

    Merkezi ısıtmalı ve pay ölçerli sistemler hakkında yönetmelik var biliyorsunuz. Bağlantı elemlanları ve hesaplamalar dahil tüm detaylar yönetmelik ile belirlenmiş durumda. Herkesin bildiği üzere %30 ortak gider ödemek zorundayız. Ayrıca radyatörlerde termostatik vanalar olmalı ve bunlar alanı en az 15 derecede tutacak şekilde açık olmalı.

    Ancak yerden ısıtma bir sistemde radyatör yok, dolayısı ile termostatik vana yok. Bu tarz ısıtması olan yerlerde bazı enerji firmaları faturaya "15°C Farkı" adında zorunlu bir bedel yansıtıyor. Hesaplamasının neye göre yapıldığı belli değil.

    Ben faturama baktığımda %30 ortak gider var, bu tamam. Bir de yaklaşık %30 daha bedel yansıtılıyor. Bu bedel bir nevi zorunlu kontör gibi. İster yak ister yakma, bunu ödüyorsun. Bu da toplam %60 ortak gider demektir. Size sadece %40 lık bir kendi kullanımınız kalıyor.

    Oysa 14.04.2008 tarihli Resmi Gazete'nin 26847 sayısının 5 maddesinde şu fıkralar yer alır:
    (5) Tüketilen enerjiyi sınırlandırabilmek için merkezî ısıtma sistemi kullanılan binalarda TS EN 215’e uygun termostatik radyatör vanası kullanılır.
    (6) Merkezî sistemlerle ısıtma yapılan bağımsız bölümlerdeki mahal sıcaklıklarının asgari 15 °C olacak şekilde ayarlanır.


    Aynı yönetmeliğin 8. maddesi şu şekilde:
    (1) Merkezî ısıtma sistemlerinde toplam ısıtma giderlerinin % 70’i bağımsız bölümlerin ölçülen ısı tüketimlerine göre paylaştırılır. Toplam ısıtma giderlerinin % 30’u ortak kullanım mahalleri, sistem kayıpları, asgari ısınma ve işletme giderlerinden kaynaklı ısı giderleri olarak bağımsız bölümlerin kullanım alanlarına göre paylaştırılır.


    Buradan anlaşıldığında göre, 15 °C farkının %30 luk pay içinde olması gerekiyor. Ancak faturada haricen çıkıyor. Kaçırdığım bir nokta varsa bilenler uyarsın.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: kruegerfred

    Merak ettim "Merkezi sistem ısıtma yönetmeliği" ni inceledim . :-)
    anlayabildiğim kadarı ile bu yönetmelikde sadece en az 15c sıcaklıkta tutulması zorunlu tutulmuş .
    Ancak bu sizi ilgilendiren bir konu değil . Yönetimin veya sorumlu şirketin sorumluluğunda .
    Onlar en az bu sıcaklığı sağlamak zorundalar .

    Bu durumda apartman Yönetim planına bakmak lazım. tapuda vardır . alıp inceleyin .
    veya yönetim toplantılarında alınmış bir karar varmı ? karar defterine bakın .
    Yönetim size bu konuda bilgi vermek zorunda .
    Barışcıl olun . bilgi isteyin .

    Öncelikle bu farkı düzenli ödeyin ödemezseniz kat mülkiyeti kanununa göre her ay %5 gecikme zammı ödemek zorunda kalırsınız .

    Yönetim planında veya Kat malikleri Toplantısında alınmış bir karar varsa yapılacak bir şey yok .
    Eğer bu konuda bir karar yoksa en kolay yol Tüketici Hakem heyetine başvurun .


    Sizi gerçekten tebrik ederim. Merak etmiş ve yönetmeliği incelemişsiniz. Hatta kilit noktaları tespit etmişsiniz.
    Tavsiyeleriniz ve tespitleriniz çok yerinde, teşekkürler.

    Yönetici haberim yok şeklinde beyanat vermekle birlikte, pası enerji firmasına atıyor. Ama dediğiniz gibi bu konuda bir toplantı kararı alınmış olabilir. Ben bu sene geldim o yüzden haberim yok.
    Kuzeyde oturanlar bu zorunlu ödeme saysesinde daha karlı oluyor. Çünkü güneydekiler, ekstra ortak gidere zorunlu dahil edildiğinden, şikayetleri olamaz, neticede uyandırmamak ve tartışmamak için bilmiyor gibi davranabilirler.

    Sizinle yaklaşık aynı saatlerde yazmışız, o yüzden üstekki yeni iletimi görme şansınız olmamış.

    Sizce, toplantıda karar alınsa dahi, yönetmeliğe zıt karar alınabilir mi? Alınsa da avukata verirsem kararı bağlayıcıdir şeklinde bişey karşıma çıkabilir mi?

    Hesaplarıma göre fazladan %30 luk bir ödemeye tekabul eden 15C ısı farkı şeklinde bir bedel yansıtılıyor. Yönetimin bilgisi yok ise, enerji firmasına dava mı açmalıyım. Yoksa, THH ne mi başvurmalıyım.

    Tabi tüm bunlar ikimizin yönetmeliği doğru anlayıp anlamadığına bağlı.




  • chips kullanıcısına yanıt
    Enerji Firması ile anlaşma yaptılarsa küçük harflerle sokmuşlardır .
    Yönetimle yaptıkları sözleşmeyi bul . Muhakkak vermeleri lazım .
    Enerji Firması tahsilat yapıyorsa gecikme zammı konusunda aidat gecikmeleri değil enerji firmasının koyduğu kurallar geçerli olur .

    Enerji firmasıda sana yönetimle yaptıkları anlaşmayı vermek zorunda .

    Dava açma .sana çok pahalıya patlama şansı yüksek . THH yeterli olur .

    Yönetmelikte sadece tüm bina için 15c ısı sağlama kuralı var .
    Sözleşme yaparken Araya nasıl bir madde koydular bilemem . Sözleşmeyi dikkatli incele .
    Anladığım kadarı ile senin muhatabın yönetim değil . Enerji firması .
    Yönetimdede sözleşmenin bir örneğinin olması lazım . Sözleşmede senin lehine maddeler olabilir .
    Eğer site varsa site yönetimine başvur .



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kruegerfred -- 8 Kasım 2017; 17:44:37 >
  • Benim gördüğüm bazı Faturalandırma yapan firmalar cezalı sistem uyguluyorlar. Sizinki gibi bir sistem. Kalorimetrelerden gelen bilgilere göre Sistemin hesapladığı bir alt sınır oluyor. Bu alt sınırın altında kalanlara atıyorum 150 kk ek faruralandırma yapılıyor. Böylece petekleri kapatanlara evini ısıtmayıp binanın ısı dengesini bozanlara ceza ile yaptırım uygulanıyor. Soğukların yeni başladığı aylarda haliyle Güney cepheler güneş almasından dolayı vanaları kapatmasa bile sınırın altında kalıp ceza yiyebiliyor. Fakat sizin dediğinize göre siz her ay bu cezayı yiyorsunuz. Bu durumda uygulamada yanlışlık var. Çünkü ceza yanlışı düzeltmek için olur. Sizde resmen yanlışa teşvik ediyor. Açın camlarınızı oturun dediğiniz farkı ödemezsiniz o Zaman. Sizin işi faruralandırma şirketi ile çözmeniz lazım ama onlarda genelde laftan anlamazlar. Program böyle işliyor derler savmaya çalışırlar.
  • l.a.c.i.w.e.r.t kullanıcısına yanıt
    Aynen öyle...
    Dün perdeleri biraz açıp işe gittik, akşam dödnüğümüzde odalara 23-24 idi. Şimdi ben niye ısıtmayı açayım değil mi? Ama zaten bu bedeli ödeteceklweri için çok kısık da olsun açtım, ama sonra gece sıcaktan ter içinde kaç kere uyandım. Sıcağın yokluğu kötü olduğu gibi fazlası da zarar.
    Kesin emin olsam kesinlikle avukata vereceğim. Ama görünün o ki, burada bir enerji firması çalışanı veya sahibi yorum yapmak istemeycektir. Çünkü yanlışı itiraf etmek olacaktır. Bununla savaşmaya hazır ve gönüllüyüm. Bunun Türkiye'de emsal bir oluşturma ihtimali dahi var. Ama bana bilgi lazım.
  • Haksız yere faturalandırılan 15 derece olayı için dava açtınız mı, sonuç nedir son bilgileri dava aşamasını eğer dava sonuçlandıysa dava kararını paylaşırmısınız.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi webnettr -- 13 Aralık 2018; 16:21:43 >
  • webnettr kullanıcısına yanıt
    Enerji bakanlığı ile temasa geçtim. Öyle bir uygulama yokmuş. Ama sistemin eksik kurulduğunu da anlatıyorlar. Yani yerden ısıtmalarda sistem döşenirken her odada termostat olması gerekiyormuş. Müteahhit bunu yapmamış. Bakanlık mahkemeye verebilirsiniz diyor. Bizim site yönetimi işin kolayına kaçmış, müteahhitten bunu talep etmek yerine, apartman sakinlerinden 15 derece ısı farkı adı altında uygulama yaparak herkesin yakmasını sağlamaya çalışıyor.
    Sonuç: Her alanda olduğu gibi denetim eksikliği. Enerji bakanlığı ruhsat vermeden önce veya sonrasında denetim yapsa bunlar yaşanmaz. Bizde kanun var, takip yok. Kanun koyarak herşeyi halletiğimizi zannediyoruz.
  • Bakanlık 15 derece sınırı getiriyorsa bir bildiği vardır.

    İnsanların azami yaşam ortam ısısıdır.

    Eğer siz merkezi sistemde bu kurala uymuyorsanız bireysel kullanım yapan bir binaya taşınmalısınız.

    Siz yakmadığınız için komşunuz daha fazla yakıyor buna rağmen yine ısınamıyordur o zaman merkezi sistem üzerinde gereksiz kalori ısı harcanımı oluşuyor.

    Eğer tüm daire sahipleriniz tam yalıtımlı bir binada bu kurala uyarsa yüksek enerji verimliliği sağlanıyor.

    Enerji Verimliliği Kanunu der;

    (5) (Değişik:RG-1/4/2010-27539) Merkezi ısıtma sistemi ile ısıtılan binaların bağımsız bölümlerindeki hacimlerinde sıcaklık kontrol ekipmanları ile ısı merkezinde iç ve/veya dış hava sıcaklığına bağlı kontrol ekipmanları kullanılır.

    (7) Merkezi ısıtma sistemine sahip binalarda, merkezi veya lokal ısı veya sıcaklık kontrol cihazları ile ısınma maliyetlerinin ısı kullanım miktarına bağlı olarak paylaşımını sağlayan sistemler kullanılır.

    (9) (Ek:RG-1/4/2010-27539) Merkezi ısıtma sistemine sahip binalarda ısıtılan mahallerin iç ortam sıcaklığı 15°C’nin altına düşmeyecek şekilde tedbir alınır.

    (2) (Değişik:RG-1/4/2010-27539) Merkezi ısıtma, iklimlendirme ve/veya soğutma sistemine sahip binalar, her odanın sıcaklığını ayrı ayrı düzenleyecek otomatik cihazlarla donatılır. Konut olarak kullanılan binalar hariç olmak üzere binalarda, birbirinden ayrı mekânların farklı iç sıcaklıklara ayarlanabilmesine imkân sağlayacak merkezi otomatik kontrol sistemi kurulur.

    Kısacası eğer akıllı vana yoksa radyatörlerde müteahhite dava açılmalı, 15 derece altında daire kullanımında yönetici ve daire sahibine dava açılmalı.

    Unutmayalım ki bu milli bir seferberliktir, o yüzden size bu cezayı kesen o firmayı tebrik ediyorum.




  • bakanlı daire için 15 c ısı şartı getirmiştir bu ısı elektrik sobası , klima kullanarakta sağlayabilirsiniz diğer kaynaklardan ısıttığınız alanda bulunan peteklere termostatik vana koyup 1-2 konumunda ayarladığınızda oda içindeki ısı değerine göre kapatır veya açar
    ölçüm şirketleri apartmandaki tüketim giderin üzerinden daire alınını temel hesaplandığı için size tüketin tüketmeyin faturalandırıyorsunuz oda için polarimetre gibi hafızalı termometre konulsa daha adil bir tüketim yapılacağını düşünüyorum
  • Çevre şehircilikten bilgi aldım. Her petekte sayac var ise, her oda 15 derecenin altına düşmemeli diyor. Ancak peteklerde termostatik vana var ve 2 de kilitli. Ancak 2 de tüketim olmuyor. Ben nereden bilecem 15 derecenin altına düşüp düşmediğimi. Çevre şehircilik termometre al ölç diyor. Ben bunları yapacaksam enerji firmasının ne işi var. Ayrıca gün içerisinde evde 1 kişi kalıyor ve 1 odayı kullanıyor. Hem %30 ortak pay verip, hem 15 derece farkı yansıtmaları çok saçma.


    Kanunda okuduğum anladığım kadarıyla enerji firması ve ısı tesisatı şöyle tesisat kurmalı diyor. Her daire 15 derecenin altına düşmeyecek şekilde ısı vermeli ve binanın ortak kullanım alanlarının ısınma giderleri Bunlar %30a dahil edilmeli.. Daha fazla tüketim yapanlar 15derecenin üstünde yakmak isteyenler %70 faturalandırmalı.

    Ancak bizim türk aklı hep uyanıklığa kanunda öyle yazıyor diyor. Enerji firması uygulama doğru diyor, yönetim ben bilmiyorum diyor. Herkes birbirine top atıyor.

    Sistem tam oturmuş değil anladığım kadarıyla

    Tüketici hakem heyetine başvuru yapmayı düşünüyorum.




  • ısı pay ölçer sistemi pişmanlıktır. töbe bir daha. kombili olacak ev dediğin.
  • iç ortam sıcaklığının 15 derecenin altına düştüğünü nasıl tespit ediyorlar? Bu ay bana da yansıtılmış bu 15 derece fark bedeli. Peteklerde termostatik vana var ve kapalı konumda çünkü içerisi oldukça sıcak. 18 derecenin altında olma ihtimali yok bırakın 15'i. Siz bu durumla ilgili bir ilerleme kat ettiniz mi?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi intikam91 -- 14 Ocak 2019; 15:2:37 >
  • o ne saçma sapan sistem ya. kime ne yakıp yakmadığım istersem soğukta otururum böyle saçmalık mı olur?
  • bizim sitede bulutenerjiye geçmiş, bu ay bana da geçirdiler 15 derece farkı,

    Dairem 2+1 ara kat, tüm odalar güneş alıyor, gündüz 30 dk güneş alsın yetiyor...
    Bugün yönetimle görüştüm, Valiliğin belirlediği bir sınır var o kadar yanması gerekiyor dedi, ne alaka tüm peteklerim açık zaten dedim, tam detayı bilmiyorum firmayla görüşün dedi...
    Bildiğin yönetim şirket anlaşmışlar ayakta çakıyorlar...
  • 15 derece farkı gerçekten mantıklı karar ama herkese kafasına göre ceza kesiyorlar. Bunu kesmeden önce evlere termostat takıp evlere olan sıcaklığı uzaktan kontrol etmeliler bence.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: artinte

    Bakanlık 15 derece sınırı getiriyorsa bir bildiği vardır.

    İnsanların azami yaşam ortam ısısıdır.

    Eğer siz merkezi sistemde bu kurala uymuyorsanız bireysel kullanım yapan bir binaya taşınmalısınız.

    Siz yakmadığınız için komşunuz daha fazla yakıyor buna rağmen yine ısınamıyordur o zaman merkezi sistem üzerinde gereksiz kalori ısı harcanımı oluşuyor.

    Eğer tüm daire sahipleriniz tam yalıtımlı bir binada bu kurala uyarsa yüksek enerji verimliliği sağlanıyor.

    Enerji Verimliliği Kanunu der;

    (5) (Değişik:RG-1/4/2010-27539) Merkezi ısıtma sistemi ile ısıtılan binaların bağımsız bölümlerindeki hacimlerinde sıcaklık kontrol ekipmanları ile ısı merkezinde iç ve/veya dış hava sıcaklığına bağlı kontrol ekipmanları kullanılır.

    (7) Merkezi ısıtma sistemine sahip binalarda, merkezi veya lokal ısı veya sıcaklık kontrol cihazları ile ısınma maliyetlerinin ısı kullanım miktarına bağlı olarak paylaşımını sağlayan sistemler kullanılır.

    (9) (Ek:RG-1/4/2010-27539) Merkezi ısıtma sistemine sahip binalarda ısıtılan mahallerin iç ortam sıcaklığı 15°C’nin altına düşmeyecek şekilde tedbir alınır.

    (2) (Değişik:RG-1/4/2010-27539) Merkezi ısıtma, iklimlendirme ve/veya soğutma sistemine sahip binalar, her odanın sıcaklığını ayrı ayrı düzenleyecek otomatik cihazlarla donatılır. Konut olarak kullanılan binalar hariç olmak üzere binalarda, birbirinden ayrı mekânların farklı iç sıcaklıklara ayarlanabilmesine imkân sağlayacak merkezi otomatik kontrol sistemi kurulur.

    Kısacası eğer akıllı vana yoksa radyatörlerde müteahhite dava açılmalı, 15 derece altında daire kullanımında yönetici ve daire sahibine dava açılmalı.

    Unutmayalım ki bu milli bir seferberliktir, o yüzden size bu cezayı kesen o firmayı tebrik ediyorum.
    Cevap verdiğiniz için teşekkür, eksik anladığınız için teessüf ediyorum :)
    Keşke iyi okusaydınız da gereksiz yere bu kadar suçlamasaydınız beni. Neyse gözünüzden kaçmış diyor, sizin gibi acımasız girişmiyorum :)

    Konu şu: Müteahhit yerden ısıtma sistemi yapmış ama yönetmeliklerde yazdığı gibi hareket etmemiş. Yani her odaya termostat takmamış. Yönetim de ekonomik yaşayan daire sakinlerine tedbir amaçlı (elbette enerji firmasından akıl alarak) "15°C ısı farkı adı altında hesaplamaya dayalı bir sistem getirmiş. Karşı olduğum, hatta yönetmeliklere de aykırı olan durum bu.

    Değil merkezi sistem kullanan sitelerde, bireysel ısınan sitelerde dahi maddi durumu olduğu halde ekonomik ısınan (odaların hepsini ısıtmama, kombiyi çok düşük derecede çalıştırma, kombi yerine kömür sobası kullanma v.s.) insanlara sinir olmuşumdur. 2004 den 2018 e taşındığım 5 daire de bireysel ısıtma idi. Altımdakiler ve üstümdekiler tek oda ısıttıkları için hep yüksek faturalar ödemek zorunda kaldım. Isınamadığım da cabası, özellikle alt kat yakmayınca. O yüzden "eğer siz merkezi sistemde bu kurala uymuyorsanız bireysel kullanım yapan bir binaya taşınmalısınız." cümlesi çok yanlış insana oldu.

    Burada bahsettiğim ve eleştirdiğim konu, yönetimin müteahhite yüklenmeden, kendi komşularını ezmek sureti ile ekonomik ısınan insanlara karşı çözüm arayışı.

    Sonbaharda kuzey cepheler ısınma kullanırken ben sistemi açmadan 24 derece sıcaklık görüyorum. Eğer termostat olsaydı, 15 derecenin altına düşmediği için ısıtma çalışmayacaktı. Yalnızca %30 luk payı ödeyecektim. Ama bu hesaplama nedeniyle kuzey cephelerin faturasını biz güney cepheler ödüyoruz.




  • hakbayy H kullanıcısına yanıt
    Aslında sistem güzel ama eksik. Özellikle de denetim olmaması en büyük sorun. Ülkemizde her alanda denetim sorunu var maalesef.

    Termostatik vanalarınız muhtelemelen 15 derece civarında açacaktır diye tahmin ediyorum. Eğer odalarınız 15 derecenin üzerinde ise, ki tahmin ediyorum siz de benim gibi soğuğu sevmiyorsunuz, odalarınız hiç 15 derecenin altına düşmemiştir ve peteğin açıldığını farketmemişsinizdir.

    Bunlar kılavuz verilerine göre yazılmış bilgilerdir. Şayet buna rapmen peteklerinize sıcak sı girmiyor ise başka sebeplerden dolayıdır.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: intikam91

    iç ortam sıcaklığının 15 derecenin altına düştüğünü nasıl tespit ediyorlar? Bu ay bana da yansıtılmış bu 15 derece fark bedeli. Peteklerde termostatik vana var ve kapalı konumda çünkü içerisi oldukça sıcak. 18 derecenin altında olma ihtimali yok bırakın 15'i. Siz bu durumla ilgili bir ilerleme kat ettiniz mi?
    Enerji bakanlığı ile iletişime geçtim ve müteahhitin odalara termostat takmadığı için bu sorunları yaşadığımızı gördüm. Site yönetimi hesaplama ile çözüm bulmuş kendince, ama yönetim yönetmelikten bi haber.

    Siz şanslısınız çünkü radyatörlerinize termostatik vana var. Yani yönetmelikte yazıldığı gibi tesisat döşenmiş. Ama sizde ilgi çekici olan, verdiğiniz bilgilerin hatasız olduğunu varsayarak, 15 derecenin altına düşmeyen odalar olmasına rağmen 15 derece ısı farkı bedeli yansıtılması. Yanlış anlamayın tahmin yürütüyorum, binanızda vanayı kapatan çok fazla daire olduğu tespit edilmiştir (ki çok kolay bişey bu) ve yönetim artık çareyi bu şekilde bulmuştur. Normalde sizin de termostatı kapatmamanız gerekiyor, doğrusu yönetmeliğe aykırı hareket eden öncelikle sizsiniz. Şayet vana 1 veya 2de olmasına rağmen eviniz 20 derecelerin üzerine çıkıyor ve yüksek faturalar ödüyor iseniz, tesisatta ve/veya hesaplamada hata vardır. Ama diğer türlü şu aşamada sizin vanayı 1-2 ye getirip, yönetime veya enerji firmasına nasıl bir hesaplama yaptırkalrını sormanız gerekiyor.




  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.