Şimdi Ara

15 °C farkı bedeli hakkında. Pay ölçer kullananlar uyanın! (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
69
Cevap
4
Favori
62.926
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ClassımDeğilsin

    o ne saçma sapan sistem ya. kime ne yakıp yakmadığım istersem soğukta otururum böyle saçmalık mı olur?
    Aslında bu dediğiniz yönetmeliğe, hatta ısı verimliliğine aykırı bir durum. Merkezi sistemlerde, 15 derecenin altında ısı gören dairenin kendi tercihi ile ısıtmayı tamamen kapatması yasaktır. Radyatör var ise termostatik vana ile bu kontrol sağlanır, yerden ısıtmada ise odalardaki termostatlar bunu sağlar.
  • karateboy kullanıcısına yanıt
    Konya'da oturuyorsunuz tahmin ediyorum. Yazdıklarımı gözden geçirin, size yardımcı olacaktır. Takıldığınız konu olursa yardıma hazırım.
    Şahsen yönetime tüm verileri sundum. Yapmaları gereken, müteaahite dava açıp tüm dairelere termostat taktırmak. Yapmazlar ise, ben yönetime dava açacağım, onlar da mecburen müteahhite. Zincirleme tepki :)
  • chips kullanıcısına yanıt
    Ankaradayım ben,
    Yapracık TOKİ
  • chips kullanıcısına yanıt
    Merhabalar,
    ayni sistemden biz de muzdaribiz. Enerji firmasi metrekare basina sabit bir fiyat belirlemis, yani sizin eviniz 15°C olsun olmasin bir taban fiyat var. Odalarda termostat oldugu halde evimizin ici sicak oldugu halde, biz o taban fiyata ulasmadigimiz icin yine fark ödemek zorundayiz. bu sorunu nasil cözdünüz? Yasada 15°C zorunlulugu varsa neden farkli cephelerde, farkli kullanimlara göre bir cok daire ayni taban fiyati ödemek zorunda kaliyor?
    Enieji verimliligi adi altinda tüketici kandiriliyor. Ben evimde istedigim sicakliga sahipsem neden daha fazla yakmaliyim? Bu nasil bir sistem anlamis degilim :( O taban fiyat ödenmezse daireler arasi fatura farki cok olurmus....sacma!!!Kimileri evini 30°C isitiyor ve ben 15°C de isiniyorsam tabiiki fark olacak. Isinma bireysel bir kavram.
    Siz bu sorunu nasil hallettiniz?
  • Merhabalar;
    Arkadaşlar yönetici olduğum zamanda hem resmi kanallardan hem yasadan hem uygulamadan konuyu araştırmış biri olarak cevaplamak istedim. (Kesin Bilgi yayalım niteliğinde bir cevaptır =) )

    %30 denilen konu şudur; Kazanın mesela %93 verimle yanmasından kayıp - gövdesinden ısı olarak giden kayıp - evin içine kadar gelen borulardan kayıp - sızıntıdan kayıp - kazan kalkınma kaybı falan filan; bir makine mühendisine sorsanız bu kısmı 50 maddeye kadar genişletir. Kapsam eve gelene kadar ki sıcak suyun ısı kaybı. Yasal belirlenmiş yüzdedir. Kanunidir.

    15 derece kaybı şudur; Mesela dairenin sağı solu yukarısı aşağısı 40 derecede yakıyor; pencereler 24 saat güneş alıyor, zaten sıcağı da sevmiyor kapatıyor vanayı. Alt üst bir ısı kaybı yaşıyor. Bunu önleme adına konulmuş Yasal belirlenmiş fark durumudur. Örneği anlaşılması adına büyülterek anlatıyım çünkü bu şekilde duruma göre basit kalabiliyor. 160 dairelik bir site-merkezi sistem olsun. 159 daire zenginlikten 5 kış ayı Bahamalar'a gitmiş olmuş olsun. Vanalar termostatik değil, giderken kapatıyorlar. 1 gariban gidememiş. 10.Kat kuzey cephede oturuyor. Şimdi bu arkadaşı site görevlisi ısıtmak için kazanı açsa tahminen aylık 10 bin TL civarı bir bedel gelir. %30 u çıkar; bu arkadaş 7000TL para öder. (Örnek rakamlar aslına uygundur) EEE bu gariban 7000 TL mi ödeyecek? İşte bunun daha micro halleri veya varsa makro halleri için devletimiz böyle bir yasa çıkarmış. Gelelim sahne arkasına; devlet 15 derece hesaplanacak demiş. PEKİ FORMÜL? ne yazık ki formül vermiyor; yasal kanuni formül yok. Firmalar standartlardan eğitimlerden Makine Mühendisleri odalarından kafasından bir formül uyguluyor. Artık Allah ne verdiyse =) ... Bu formülde 2.kişinin canını yakıyor, 1.si ısıyı sevmeyen veya güneş alan falan 2.side cimrilerin canını yakıyor... Peki dava açalım mı? Açamazsınız.. Neden; çünkü yasa uygula diyor şeklini söylemiyor; dava bilir kişiye gitse çok absürt bir fark oluşturmuyorsa bilirkişi uygun der geçer. Mesela bilir kişi 300 hesaplamıştır 330 çıkmıştır, hiç ses etmez uygun der. Ha 300 hesaplamıştır da 600 geliyodur o ayrı. Ama bu firmalar zaten hep aynı formülü kullanırlar %10 yaklaşımla. Gelelim iğneyi batırma olayına; siz enerji firması olsanız ne yapardınız? Vana yok - Isı algılama yok- yasa 15 derece diyor, uygulamasan 1 kişi bile dava açsa sıkıntı uygulamıyor diye... Siz ne yapardınız?

    Çözüm; Site genel verilerini alın. Bir başka firmaya daire nonuzu söyleden bide ona hesaplatın. (15 derece uygulanarak) Onun formülü ile %10 u falan aşmıyorsa bu yoldan vazgeçin. Çok fark oluyorsa bir başka firmaya daha gösterin . Bariz farklar varsa lisans firması üzerinden ayar geçin.Değiştirme talebi sunun yönetime.

    Gerçek çözüm; Bunun her türlü faturalandırma konusu illa birilerine uymaz. Çözüm vana sistemidir. Termostatik vana da marka ve ustaya göre değişen bedellerdedir. kollektör 300-400 den başlar kablosuzu 600-1500 .. vanası termometre ustalık sök tak derken 1000-3000 değişir ustasına göre. Belki bu bedellerde uçmuştur tam bilmiyorum.

    Son olarak müteahhitte dava açmak isteyen önce projeyi talep edinmeli . (belediye-mmo - firma) Proje eğer termostatik vanalıysa hoopp dava açarsınız. Ama adam normal vana yazmışsa açamazsınız.

    Soruları cevaplayamam çünkü pek siteye girmiyorum ama açıkladım ne varsa sanırım.

    (Bu açıklamalar merkezi sistem ısıtma düzenekleri için geçerlidir)




  • Efsen E kullanıcısına yanıt
    %30 ortak gider dışında zorunlu ödeme olamaz. Odalarda termostat var ise ve termostatlar 15 derecenin altına (istensede) düşürülemiyor ise, enerji firmasının yada site yönetiminin 15 derece cezası alması yasal değildir. Kuzey cephede oturanların işine gelir bu durum. Yönetimi uyarın. Kabul etmezler ise, bir dilekçe ile mahkemeye verin, avukata bile ihtiyacınız yok.
  • SiteYönetecisi S kullanıcısına yanıt
    Verdiğim bilgilere paralel bilgiler vermişsiniz, teşekkürler.

    Enerji bakanlığına dilekç verdım bu konular hakkında. Yanıtta, özetle 15 derece ısı farkı cezası olmaz diyor, ki yönetmelikte de yok böyle bişey. Minimum 15 derece sağlanması için radyatörlerde vana en az o seviyeye getirilir (genel olarak 1-2 ye tekabül eder), yerden ısıtmalarda da odalardaki termostat 15 derecenin altına düşürülmez, diyor.
  • chips kullanıcısına yanıt
    Cok tesekkür ederim Zaman ayirmissiniz, cok sagolun.

    Yönetime sözlesmeyi sordum, size dönecegiz dedi...bir ay oldu kimse cevap vermiyor. Biz de siteye gelen fatura %80 her daireye paylasiliyor, geri kalan %20 bireysel kullanima göre dairelere paylastiriliyor. Bu sistemde 15°C olayin neresinde anlamadim. %30 yaninda, faturanin kalan %70 lik kismindan da yine %70 ödeme yapiyoruz. Hala sikayet hala sikayet.
  • Pay ölçerli ölçümün yapıldığı dairede petek uzunluğu yetersizse ev sahibi istediği şekilde petek ekleyebilir mi?

    Bilgi veren olursa sevinirim.
  • meço dayı M kullanıcısına yanıt
    Yönetimden izin aldığınız sürece sıkıntı yok. Zaten payölçerde siz daha çok tüketmiş görüneceksiniz.
  • Pay ölçer güzel sistem ama herkes adil kullanırsa. Kışların başlamasıyla doğalgazları açmaya başladık ancak bir sorun vardı ev ısınmıyordu geçen sene gayet güzel ısınan ev bu sene ısınmıyordu akşam indim baktım alt komşum çoluk çocuk bir kulaçlık odaya sıkışmış birbirlerinin nefesini soluyarak karbondioksit partisi yapıyorlar tüm odaların salonun ışığı sönük tek odanın yanıyor iki gece baktım durum aynı anladımki petek kapamış alt komşu e tabi alt üstten daha etkili çünkü ısınan hava yükselir !!! Neyse faturalar çıktı bir baktım bana 200 tl fatura gelmiş alt komşuya 100 gelmiş üstüme 180 gelmiş ooo dedim tamam neden ısınamadığımız belli oldu sonra yönetim yazı astı 15 derece altına düşmeyecektir yoksa ceza falan tüm petekler min. 2 ye gelsin diye bir baktım daha yarım günde evin ısısı hemenmi değişir ev ısınmaya başladı.


    Ben kiracıyım alttaki ev sahibi 6 ay 130 metre kare evin 60 metre karesini cimrilikten kullanamayacaksan neden büyük ev alıyon arkadaş anlamıyorum var yemezlik böyle birşey. Bu arada bina kullanım ortalamasını çıkardım 180 tl çıktı. Enerji firmalarıda bunlara bakıyor bence bina ortalamasına alt komşu 250 yakıp üst 200 yakıp senin 100 tl geliyorsa yok benim evde güneş böğrüme böğrüme vuruyor, yok sıcak kanlıyım, yok benim eve gizli rezistans döşemişler galiba çok sıcak, yok ben beleşe elektrik kullanmanın formülünü buldum elektrikli soba kullanıyorum ayakları boş işler bariz alttan üsten ısı çalıyorsun hemde petekleri kapatıyorsun onun için bina ortalamasını tutturacaksın arkadaş başka yolu yok.

    Ayrıca bu 15 derece işini bulan arkadaş neye göre bulmuş çok merak ediyorum örneğin ara katta 3 daire düşünelim dışarıda hava sıcaklığı 1 derece olsun ev kapalı ortam olması ve evin doğal ısı kaynaklarıyla beraber banyo mutfak vücut ısısı v.s ister istemez evin minimum ısısı iyi bir yalıtımlı dairede 5-6 derecelerde olacaktır. Alt kattaki çok iyi ısıtma yaptığını düşünelim yine keza üst kattakide öyle arada kalan dairede her türlü petek devreye girmeden 15 dereceye alttan üstten çaldığı ısıyla ulaşacaktır. En fazla günde 1 saat devreye girerse girecektir petekler kaldıki ben 2. kademede hiç peteklerin devreye girdiğini görmedim bu 15 derece olayı saçmalık geliyor bana.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alabamalı -- 11 Aralık 2019; 23:1:26 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: kruegerfred

    Merak ettim "Merkezi sistem ısıtma yönetmeliği" ni inceledim . :-)
    anlayabildiğim kadarı ile bu yönetmelikde sadece en az 15c sıcaklıkta tutulması zorunlu tutulmuş .
    Ancak bu sizi ilgilendiren bir konu değil . Yönetimin veya sorumlu şirketin sorumluluğunda .
    Onlar en az bu sıcaklığı sağlamak zorundalar .

    Bu durumda apartman Yönetim planına bakmak lazım. tapuda vardır . alıp inceleyin .
    veya yönetim toplantılarında alınmış bir karar varmı ? karar defterine bakın .
    Yönetim size bu konuda bilgi vermek zorunda .
    Barışcıl olun . bilgi isteyin .

    Öncelikle bu farkı düzenli ödeyin ödemezseniz kat mülkiyeti kanununa göre her ay %5 gecikme zammı ödemek zorunda kalırsınız .

    Yönetim planında veya Kat malikleri Toplantısında alınmış bir karar varsa yapılacak bir şey yok .
    Eğer bu konuda bir karar yoksa en kolay yol Tüketici Hakem heyetine başvurun .
    birşey soracagım dediniz ya ''kat mülkiyeti kanununa göre her ay %5 gecikme zammı ödemek zorunda olmak'' konutların girişinde panoda zamanında odenmeyen fatulara %5 gecikme zammı uygulanır yazıyor acaba yakıt odemelerımı bi kaç ay geriden ödemeye başlasam gecikme zammını kabul ederek bi sıkıntı olur mu ki? Siteler yeni 280 daire var yarısına yakını boş daha




  • zamanında merkezi sistem ev alan beynime sövdüğüm gündü o gün. bundan 2 sene öncesi. ilk faturamı aldığımda elime. ah dedim kombim benim. bugün bir imkan olsa direk kombiye geçerim. muhtemelen 10 milyara patlayacaktır. daha ucuza da getirilebilir kanımca ama bu parayı gözüm görmüyor. hiç birşey kendimi enayi gibi hissetmemi engellememden önemli değil. bu 10 milyarı geri kazanım sürem. yani yatırımın kendini döndürme sürem muhtemelen uzun bir süre olucak. yılda bin tl den 10 yıl. gerçi 10 yılda geçer. ama acıkcası 10 yıl yatırım geri dönme süresi olarak uzun bir süre. ki kombi o zamana pert olabilir. neyse işin özü şu ki. ben soğuktan çekinen biri değilim. yani çoğu zaman kombi yakmıyorum. evim cephesi güney ve bilerek böyle cephe aldım. kuzeyde olsa cok üşümüyorum. her ay ben 10 m3 yakıp 100 m3 düzeltilmiş tüketim değeri görmem kanıma dokunuyor. ısı pay ölçer sisteminden cıkmak istiyorum bana 0 sıcak su gönderim yapsınlar. ben istemiyorum. yani bunu bile göze alıyorum. bu para bana koymuyor ama insan kendini çizgi filmde mal duruma düşen çakal gibi hissediyor. road runnerdaki çakal hata yapınca kafasında eşşek ifadesi oluyor ya. eşşek kafası. o. ben neden tanımadıgım komsularımın yükünü cekeceğim. içimden hakkımı helal etmiyorum. hatta nefret kelimeleri söylüyorum. kaldıki hani bir hukukumuz olsa o kadar gözüm görmesin komsuyuz biz diyelim. komsu değiliz ki. bizler aynı binada kalan insanlarız. o yani. bir gün tüm bina tasınsa yeni insanlar gelse haberim olmaz. ki herkes için bu böyle. bence ısı pay ölçer tamamen adaletsizliktir. bir de ordaki 100 m3 rastgele bir değer örnekti. aslında bu 100 değişken yani sana düzeltilmiş tükem şu olucak demiyor sistem. allaha emanet. ne olcak kısmet. bunu düşünen beyne en kibar küfürlerimden olan beyninin suyunu içtiğimi söylemek istiyorum. ortalama zekaya sahip bir insan (çok zeki olmasına gerek yok) burdaki na adil durumu göremiyor mu. abicim 100 m3 bina dogalgaz mı içti. 100 m3 100 tl mi. kim kardesım bu 100 ü yemiş. 1 2 3 5 numaralı daire yemiş. birazda ortada kaybolan var. diyelim o 10. bu 10 daki sorumlulugu 4 e kakalarsın. o da 2 dir. yani 98 i 1 2 3 5 öder. ama yok illa bir yere tasıcaksın tüketimleri. böyle olmasındaki amac insanların tüketmesini sağlamak ki bina ısınsın. gelgelelim insanlar bir referans değerini biliyorlar ama net ne bilmiyorlar. en ideali o değere kadar evi ısıtmak (zaten bunu bana kitlicek yönetim diyerek) ve ardından kapatmak. ama bilemiyorsun. o yüzden akıllı bir kişi gecen senelerden az cok bir referans belirler. biraz risk payı verir. ve ona göre sayacı geçirtmez takip eder. bu da üst kattaki komsunun ısınmasına zarardır. tabi bir miktar karı var üst katın. kombide 0 da yakabilir komsu. ama bu kadar da hesap ederek bence iş olmaz. zira kimse kimseye abicim kombini yak diyemez. toplu yaşamın zırvalıkları. aslında tam bir adil durum yok. insanlar bireyselleşti artık. kimse kimseyi çekmiyor. banane diyor herkes. haksızda değiller. banana üst kattaki alt kattakinden. ben 0 yakarım 0 öderimdir olay. ama bu benim bakış açım. üstteki komsu içinde abicim ben yakıyom üsttekine faydam oluyor bedavadan. ben cok yakıyorum. altttaki yakmıyor diye. üstteki de benden ısınıyor. adaletmi lan bu der. en güzeli müstakil ev. kavga yok. bu arada ne dolmusum. ne yazmısım. öneri mi. abicim öneri belli. sal insanları. çıkar kanunu. isteyen yönetime dilekçe verir noter kanalıyla. ve yönetimden izin almaksızın. kendi katına doğalgazı getirtir. binada dogalgaz var zaten. sadece boru ile tasınması gerek katlara. o işi de yönetim yaptırmak zorundadır. ilk bina yapılırken yapılsın hatta. eski binalar için ise bunu isterse ev sahibi üstlenir kendi katına kadar ve ona göre de faizi değerlendirilerek tabi aidattan muaflık verilir. yönetim borclandırılır yada. yonetim faiziyle tabi taksite vs bölebilir. neyse kata geldiğinden sonrası ev sahibine kalmıs. merak ediyorum kac kişi bireyselleşecek. çoğu kişi abicim benim suyum ayrı aksıncı olucak. millet toplu halde olmak istemiyor. sınırsız internet var binada. ama her eve 1 tane. oysa paylaşılabilir. bu sadece bi örnek. wirelessimda bir sürü çıktı yuh dedim. işin güvenlik kısmı sıkıntı ok ama anlayıs olarak insanlar birlikteliki sevmiyorlar. kastım oydu. bence binada cogu kişi verir parayı ve çık abicim hayatımdan der. yönetim cık hayatımdan der. ve işin özü arkadaslar buraya kadar okuyanlar yani. kombi daha az hacılar. fatura bedeli daha az. öyle merkesi sistem ucuz olur tamamen safsata. ben test ettim. bende en azından öyle. 2 ay yakmısımdır sadece 1 oda ve gunde ortalama 6 saat. artı dus. haftada 2. artı yemek. evde yerim. yılda 100 150 tl yüklerdim maks. iyi gcler gensler. güzel hikaye tadında yazmaya calıstım




  • chips kullanıcısına yanıt
    dostum işte insanoglu ciğ süt emmiş. ne demişse yapsana kanunda. mahkemeye ver dicem ama mahkeme işi de ohooooooo. keske robot mahkemeler olsa. atarsın dosyayı. direk 1 sn de bakar kanuna kabul red eder. merkesi sistemden neefret ediyorum. yönetim kombi var asagıda bozmus. sonra su soguk geliyor ben cekiyorum. ama benim hesabım ayrı olsa kombim olur tamirini şipşak yaparım. sıcak su akar
  • Son mesajlarda merkezi sistemden yakınanları görünce yazma ihtiyacı hissettim.

    Önceki mesajlarda belirttiğim yerden 2019 Eylül ayında taşındım. Şu an oturduğum yer bireysel kombili, petekli ve hiç güneş almıyor. Halen bazı insanlar kırsal yaşam alışkanlıklarını değiştiremedikleri için, tek oda yakıyor ve ben ısınamıyorum. Sadece aşağıda oturulan (ısıtılan) odanın olduğu yer sıcak. Benim gibi soğuktan hoşlanmayanların yani evini en az 22-33 derecede tutan insanların ödediği faturalar 500 TL den başlıyor. Ben diğer tarafta merkezide sadece salon az yanardı ve her odam sıcacıktı, tshirt ile gezerdik, 24 derecenin altını serin sayardık, 400 tl lik faturayı görmedim bile.

    Yönetmeliğe uygun şekilde kullanılsa, merkezi sistem candır. Benim önceki yer gibi keyfi uygulamalar yapılsa dahi merkezi ısıtma iyidir. O yüzden şimdi oturduğunuz yerin tadını çıkarın.
  • Birşey sormak istiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim. Sitede ısı pay ölçer var. Her petekte termostatlı vana var. Evim 3+1. Bir oda hariç tüm odalarda peteğimi yakıyorum. Banyo ve mutfak dahil yanıyor. Yakmadığım tek oda yüzünden yine de 15 derece cezası gelir mi? Sayaçtan yakmadığım tek petek anlaşılır mı? Diğer odalar 20 derecenin de üzerinde. Cevaplarsanız çok memnun olurum.
  • Her ay mutlaka 15 derece fark ödüyorum.
    4-21 ₺ arası. Vanaları değiştirdim yine geliyor bu fark.
    Sabit gider payı tüketim tutarından da fazla geldiği oluyor. Bunları Nasıl yapıyorlar neye göre yapıyorlar anlayamıyorum? Kanun kim için uygulanıyor ? Vatandaş İçin mi yoksa şirketler için mi?
  • karateboy kullanıcısına yanıt

    Boş evde nasıl şekilde ayarlamak mantıklı olur orda?

  • Isı pay ölçer olmayan ve merkezi sistem doğalgaz ısıtması olan sitede oturuyorum. Devamlı donuyoruz özellikle mevsim geçişlerinde. Kanunda 15 derece diye bir ibare olmadığını söylüyor bir avukat. Yönetim ile devamlı çatışma halindeyiz. Bu açmaz nasıl çözülecek?




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi programmer_onur -- 24 Nisan 2021; 16:5:31 >
  • (6) Merkezî sistemlerle ısıtma yapılan bağımsız bölümlerdeki mahal sıcaklıklarının asgari 15 °C olacak şekilde ayarlanır.


    Madde 5 altında sadece böyle bir ibare bulunuyor mevzuatta. Lakin fark bedeli ile ilgili hiçbir şey yok. Nasıl hesaplanır alınabilirmi böyle birşey yok. %70 Isı sayaç bedelini ödersin %30u ise binanın toplam doğalgaz faturasını toplam kapalı alan m2sine bölüp kendi dairenin m2 ile çarparsın. Örneğin bina 10000 TL doğalgaz harcamışsa faturanın %30 u 3000 TL yapar ve bina 5000m2 toplam alanı var ise bu m2 başına 3000 TL / 5000 m2 = 0,6 TL yapar. Daireniz 120 m2 ise 120x0,6=72 TL hiç yakmasanızda ödeyeceğiniz tutardır ve mevzuatta yeri var.


    FAKAT 15 derece altında kullandınız diye para alamazlar arkadaşlar.


    1)15 derece altına fark bedeli alınabilir diye bir ibare yok

    2) Sayet olsa da her dairede evin içindeki sıcaklığı ölçen yani termometreli sistem olması lazım ki böyle birşey yok

    Bu uyanıklara fırsat vermeyin , itiraz edin. Sizden alınacak bedel belli : Sayaç bedeli + ortak tüketim (%30)


    https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=12084&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5





  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.