Arkadaşlar merhaba. Sıfırdan yeni sistem topladım. Hala ayarlamalarla uğraşıyorum. 14700K işlemciyi masterliquid ML240L V2 ile kullanıyorum. Sistem boştayken 35 derece civarlarında dolanıyor. Cpu-Z programı ile stres testi yaptım. Strest testine başlar başlamaz sıcaklık anında 90 ve hemen 100 dereceye ulaşıyor ve aşağısına inmiyor. 1-2 saniyede oluyor bu. Sonra testi sonlandırınca tekrar 2-3sn içinde 35 dereceye iniyor. Bu bana çok anormal geldi. Daha önce çok sistem denedim bu şekilde ama hiç bu şekilde bir anda 100 dereceye çıkıp bi anda 30 dereceye inen bi işlemci görmedim. Anakartım MSI Z790 Tomahawk wifi ddr5. Bu olay normal mi sizce yoksa bi sıkıntı mı var sistemimde. İşlemci yanacak diye korktum biraz. Güncelleme: Sıvı soğutucuyu değiştirdim. Deepcool LT720 aldım. Artık stres testine soktuğumda sıcaklık direkt 100 dereceye vurmuyor. Yavaş yavaş yükseliyor. 85-90 civarında kalıyor. Uzun süreli stres testinde 91-92 civarını gördü. Sorun benim cahilliğimde biraz. Uzak kalmışım güncel donanımlara. 14700K gibi üst seviye bir işlemciye Coolermaster ML240L V2 almak baştan hataymış. Bu kadar ısınabileceğini tahmin etmemiştim. Mesela ML240L V2'nin pompası 2100rpm civarında dönerken Deepcool LT720 pompası 3100-3200 civarında dönüyor. Su devirdaimi çok daha güçlü. Üstüne 3 fanlı radyatörde eklenince çok daha etkili bir soğutma oldu. Oyunlarda ise işlemci kullanımı %10-15 lerde gezdiği için oyunlarda herhangi bir ısınma sorunu yaşanmıyor zaten. O yüzden 14700K almayı düşününler kesinlikle 3 fanlı güçlü pompalı bir sıvı soğutma almalı. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi obscurhomme -- 22 Aralık 2023; 1:4:38 > |