Şimdi Ara

12 Volt Ortak Katot 7-Seg. Display sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
3.573
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • 7-segment display'i kendim ledlerle yaptım ama ortak katotun sorun çıkaracağını düşünmemiştim.Şuan ki sorunum displayi süremiyorum hem 12volt hemde ortak katot kafamı baya karıştırdı.Data bilgilerini transistörle sürdüm bu seferde transistörler yandı.Ne yapacağımı şaşırdım.Bu konu hakkında bilgisi olan varsa yardım edebilirse çok sevinirim.200 tane ledi tekrar söküp ortak anot yapmak zoruma gidiyor.
    edit:yaptığım devre pic ile dijital saat ve sıcaklık devresi
    ortak uçlardan npn data uçlarından da pnp transistör ile sürmeme rağmen devre çalışmıyor bütün ledler yanıyor.Neden böyle birşey oluyor anlam veremedim.Yardım lazım bilen varsa anlatabilirse memnun olurum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AngeL101 -- 11 Ocak 2013; 14:35:21 >

• Biraderim öncelikle söylüyorum senin devren ortak anodluya göre yapıldı ve sende gittin ortak katot aldın, Doğrumudur?
    eğer durum buysa ya normal transistörler ile normal ortak anod için olan çıkış alacaksın, bu çıkışlardanda pnp transistörler sürerek ortak katoda dönüştüreceksin.
    Led display için her bir segmentte sınırlandırma direnci kullanlır, bu direncin değeri 12V için 470- 1Kohm arasıdır. Eğer kullanmadıysan transistörlerinin ve displayin yanması normaldir.
    displayi sürdüğün transistörlerinde beyz ine en az 470ohm direnç takmalısın, transistörünün beyz-emiter jonksiyonu zarar görebilir fazla voltaj ve akımdan(eğer ortak emiter bağlantısı ise).
    Devre şemanı burda paylaşırsan devreni sağ salim çalıştırabiliriz. Görmeden söylemekle anca bu dediklerim olabilir
  • quote:

Orijinalden alıntı: IItwentysixII

Biraderim öncelikle söylüyorum senin devren ortak anodluya göre yapıldı ve sende gittin ortak katot aldın, Doğrumudur?
    eğer durum buysa ya normal transistörler ile normal ortak anod için olan çıkış alacaksın, bu çıkışlardanda pnp transistörler sürerek ortak katoda dönüştüreceksin.
    Led display için her bir segmentte sınırlandırma direnci kullanlır, bu direncin değeri 12V için 470- 1Kohm arasıdır. Eğer kullanmadıysan transistörlerinin ve displayin yanması normaldir.
    displayi sürdüğün transistörlerinde beyz ine en az 470ohm direnç takmalısın, transistörünün beyz-emiter jonksiyonu zarar görebilir fazla voltaj ve akımdan(eğer ortak emiter bağlantısı ise).
    Devre şemanı burda paylaşırsan devreni sağ salim çalıştırabiliriz. Görmeden söylemekle anca bu dediklerim olabilir

segmenti kendim yaptım 6'lı seri olarak bagladım her segmente 100ohm taktım ve 12voltta çalışıyor.benim sorunum ortak katotları npn data bilgilerinide pnp transistörlerle sürmeme rağmen görüntüyü alamıyorm sabit olarak yanıyor ledler değişme olmuyor sayı vb. bişide yazmıyor.Pic ise ortak anot olarak yolluyor bilgileri yani transistörlerin dizilimini düşündüğümüzde çalışması lazım ben kullandığım transistörlerden şüpheleniyorum eski kullanılmış transistörlerden taktım.Transistörlerin beyzine 470ohm direnç taktım herşeyi tam yaptım fakat saçma birşey yazıyor ekranda ayrıetten ben devreyi 5volt segmentler ile yaptım çalışıyor.12 volt segmentler sorun çıkarttı.

• bu fikir verebilir

• quote:

Orijinalden alıntı: garfie

bu fikir verebilir

Gördüğüm kadarıyla 4543 entegresini +5V ile besliyorsun. Bunun sonucunda entegrenin çıkışıda max 4.5V gibi bir seviyede oluyor, bu bir. ( kullandığın display 12V gibi anladım o yüzden belirtmek istedim)
    ikinci olarak, bu entegre ilk bahsettiğin ortak anodlu display sürüyorsa, çıkışı ortak emiter türü bağlantıya sahip olmalı, bu durumda çıkışın (-) polarmaya göre sinyal geliyor(örneğin yakmak istenilen segment için -V gönderiyor) Bu durumda entegrenin pull-up direnci ile sonlanıyorsa segmentler sapıtabilir yada hiç yanmayabilir. mesela 8 yani tüm segmentler yansın dediğinde hepsini söndürür, 0 yansın dediğinde (-) işareti yanar , 5 yansın dediğinde 2 yanar gibi...
    üçüncü olarakta bu bilgisayarda proteus yüklü olmadığından paint te kısaca örnek bir devre vereceğim, 1 2 saate yüklerim, vaktim olursa
    bu arada o entegrenin datasheet ini bulamadım, CMOS serisi CD4511 yada TTL 7447 gibi bir entegreyle neden yapmayı düşünmedin :)

•  12 Volt Ortak Katot 7-Seg. Display sorunu
    Uploaded with ImageShack.us" data-href="http://
    Uploaded with ImageShack.us">http://
    Uploaded with ImageShack.us
    [simage]

Uploaded with ImageShack.us[/simage]

buda doğrudan link, yukardakilerde resim atmayı beceremediğimden bişeyler sallamış olabilirim :D
    http://img822.imageshack.us/img822/106/yenibitelemresmiph.png

Bu devre ile Ortak anod bağlantıya sahip olan bir display yerine, ortak katod display bağlanabilir, transistörler Pnp olanlar BC327 , NPN olanlarda BC337 kullanılabilir, Led display dediğimiz; led başına max 20mA demek, buda devremizdeki npn transöstörterden max160mA çekileceği anlamına gelir.
    Displaylerin anodlarına bağlanan akım sınırlandırma dirençleri(7x RX dirençleri) 5V için 47-100 ohm gibi bir değer seçilebilir, 12V için ise 330 ila 680 ohm arası idealdir. RB0, RB1 ve RB2 diye bahsettiğim bağlantılar ise ortak anodlu Displaylerin, Anod bacağına bağlanır. A,B,C,D,E,F,G ise segmentlerdir . Ortak anodlu displayde bunlar katodları temsil eder. devre tarafımca test edilmişti daha önceden, fakat şunuda belirtmek isterim lojik sıfır durumu 0.7V üstü olur ise transistörleri iletime geçirir. bu durumu engellemek için transistörlerin emiter beyz bacakları arasına 1K gibi bir değerde direnç eklemen yeterli gelir , hatta enerjiden tasarruf etsin dersen bu değeri yükselterek sınırı kendin belirleyebilirsin yada direk beyz dirençlerine uygun yönde silisyum diyot bağlamanda olabilir. Profesyonel olarak TTL ve CMOS serisi sürücülerde denemedim, kullandığım devrede segment sürücülerim 74HC14 yani schmitt trigger kapılarıydı.
    umarım işine yarar, kolay gelsin

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.