Şimdi Ara

1.2 IBIZA Dyno'ya çıkınca...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
0
Favori
1.211
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Evet arkadaşlar bu araba bir arkadaşımın 1.2 70hp ibiza'sı. O dükkanda bir tandıgının. Yazılım yaptırdı geçen hafta ve ben de ordaydım dyno verilerine baktım stock halinin dyno çıktısının da resmini çektim buraya ekleyeyim:

1.2 IBIZA Dyno'ya çıkınca...

Bu da katalog verileri:

[simage]http://img14.imageshack.us/img14/9961/qweqo.png
    [/simage]
    Araba motor gücü olarak 76hp, tekerlekte ise 59hp çıktı. Fakat katalog verisi 70hp bizim 1.2 ibiza'ların. Şimdi sorularım:

1 -Bu katalog verisi tekerlekteki güç mü yoksa motorun ürettiği güç müdür ?

2- Gösterge hata oranı %0 yazıyo. Böyle bir ihtimal var mı?

3- Tork eğrisinde dalgalanma var görüldüğü üzere. Ordaki adam bunun sebebinin 95 oktan benzin kullanması oldugunu söyledi. O yuzden aralarda avans filan uruyormuş. Halbuki katalogta 95oktan kullanmamız gerektiği yazıyor.

4- Bu dyno'ların yanılma ihtimali var mıdır?

Bu konularda tecrübeli arkdaşlardan bu soruların cevabını merakla bekliyorum. Bunları orda çalışan adama sormayı unuttum, hoş pek de bilgili birine benzemiyodu :) Haftaya yine gidicem gerçi. Büyük ihtimalle benim arabayı da dyno'ya çıkartcaz. Çünkü yazılım yaptıran arkadaşla roll yapıyoruz ama ne hikmetse ben geçiyorum onu. Benim arabayı da çıkarıp kç hp çıktıgına bakıcaz.

Bu arada yazılımdan sonra araba 76dab 83e çıktı. Atmosferik arabalarda yazılımın pek de bi yararı olmadıgı burdan anlaşılıyo aslında. Fakat ben de sürdüm o arkadaşın arabasını da yazılımdan sonra gerçekten alt devirlerde bir güzelleşme olmuş.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kaya5789 -- 8 Şubat 2010; 15:30:17 >

• valla dyno olayından çok anlamam ama önden çekiş bir araç için yaklaşık %22 lik bir kayıp biraz fazla değilmi..arkadan itişlilerde bile bu kadar kayıplar olmuyor
  • katalogtaki güc kranktan ölçülüyo diye biliyorum

Orijinalden alıntı: alikum

valla dyno olayından çok anlamam ama önden çekiş bir araç için yaklaşık %22 lik bir kayıp biraz fazla değilmi..arkadan itişlilerde bile bu kadar kayıplar olmuyor

Valla hocam bize de fazla geldi açıkçası o kadar kayıp. Fakat ordaki adam her arabadan bu kadar farkın oldugunu söyledi. Bizden sonra bi 109luk bi tdci connect geldi teklerlekte 90küsür beygir çıktı mesela o da.

quote:

Orijinalden alıntı: SQua

Bu dynoya yazılımdan sonra mı çıkarttınız?

Yazılımdan sonra motor gücü 83hp oldu, tekerlekteki değer de 65hp gbi bişey oldu. Fakat onun resmini çekmeyi unutmuşum.

quote:

Orijinalden alıntı: trapspeed

katalogtaki güc kranktan ölçülüyo diye biliyorum

Ben de öyle biliyorum ama yine orda çalışan adam VW'nin tekerlekteki gücü yazdıgını söyledi ve kafamız karıştı..

• mümkün değil sallamış.Hiç bi firma tekerlekteki gücü yazmaz.1.4 TSI tekerlekten 170hp (yok artık.gif).Sizin testinizde çıkan 76hp değeri dynojet değeridir.70 hp ise kranktan ölçülen değer.Az önce bununla ilgili bir konu açtım.
  • kardeşhttp://www.rri.se/index.php?DN=29&List=S-T adresine girip seat veya başka markalara bakarsan önden çekişli araçların en kötüsü bile dynoda fabrika verisinin %89 unu karşılıyor. genele bakarsak %95-97 o cıvardalar..senin dyno testine göre dyno tekerlek gücü/fabrikanın verdiği motor gücü verisi=0,8....dyno tekerlek gücü/dyno motor gücü=%77 çıkıyor.. ya araçta ciddi problem var, yada dyno çok çarpık sonuçlar veriyor.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Katalog'daki güç Krank'dan ölçülüyor diye kalmış aklımda.Fazla çıkması anormal değil,çoğu aracın birkaç hp fazla çıkar.Tabi az çıkanlar da var,ortam şartlarına göre değişir bu...
    Tr'de benzin kalitesi oldukça düşük.95 oktanların ölçümü ile ilgili bir konu vardı forumda sanırım ''ATTRACTION'' açmışı konuyu.95 oktan 90 civarında çıkıyordu ölçümlere göre.95'lerin içinden en yüksek oktan Opet'den çıkmıştı diye kalmış aklımda.ARaştırırsanız bulabilirisiniz...
    Dyno'nun yanılma ihtimali tabiki vardır.Çok fazla takılmayın,1.2 70hp ortalama bir kullanıcı için yeterli.Performans isteyen 1.2 almaz zaten...

mümkün değil sallamış.Hiç bi firma tekerlekteki gücü yazmaz.1.4 TSI tekerlekten 170hp (yok artık.gif).Sizin testinizde çıkan 76hp değeri dynojet değeridir.70 hp ise kranktan ölçülen değer.Az önce bununla ilgili bir konu açtım.

Şimdi o konuya bakıcaktım ben de. Ben de adama aynı örneği verdim bu arada çipçi adama, o da zaten onlar motorda 190 küsür çıkıyo demesin mi

quote:

Orijinalden alıntı: alikum

kardeşhttp://www.rri.se/index.php?DN=29&List=S-T adresine girip seat veya başka markalara bakarsan önden çekişli araçların en kötüsü bile dynoda fabrika verisinin %89 unu karşılıyor. genele bakarsak %95-97 o cıvardalar..senin dyno testine göre dyno tekerlek gücü/fabrikanın verdiği motor gücü verisi=0,8....dyno tekerlek gücü/dyno motor gücü=%77 çıkıyor.. ya araçta ciddi problem var, yada dyno çok çarpık sonuçlar veriyor.

Valla anlamadım abi ben de ama adam inatla her arabada böyle çıkıyo sonuçlar dedi. Ya de gerçekten de dyno'da bişey var.

Diğer ihtimal de arkadaşın arabasında bişey var. Çünkü onun yazılımlı halini ben yazılımsız geçiyorum roll'da.

Site için de teşekkürler bu arada, çok güzel siteymiş.

quote:

Orijinalden alıntı: Derin Mavi

Katalog'daki güç Krank'dan ölçülüyor diye kalmış aklımda.Fazla çıkması anormal değil,çoğu aracın birkaç hp fazla çıkar.Tabi az çıkanlar da var,ortam şartlarına göre değişir bu...
    Tr'de benzin kalitesi oldukça düşük.95 oktanların ölçümü ile ilgili bir konu vardı forumda sanırım ''ATTRACTION'' açmışı konuyu.95 oktan 90 civarında çıkıyordu ölçümlere göre.95'lerin içinden en yüksek oktan Opet'den çıkmıştı diye kalmış aklımda.ARaştırırsanız bulabilirisiniz...
    Dyno'nun yanılma ihtimali tabiki vardır.Çok fazla takılmayın,1.2 70hp ortalama bir kullanıcı için yeterli.Performans isteyen 1.2 almaz zaten...

Ya zaten tanıdıgı oldugu için öyle meraklandı yaptırdı cocuk, ucuza halloldu yani. Benzin kalitesi olarak da dediğin dogru ben de okumuştum o konuyu.

Servise gittik onlar da 97 koyun avans vurmaz dediler. Motoru da dinlediler gerçekten de avans vuruyo araba ani gaz verme durumunda. Benim arabaya da baktılar hatta o arkadaşınkisi kadar olmasa da benim 1.2 ibiza da vuruyodu biraz avans. 97 oktanmış bu avansın ilacı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kaya5789 -- 8 Şubat 2010; 18:20:44 >

• quote:

Orijinalden alıntı: kaya5789

quote:

mümkün değil sallamış.Hiç bi firma tekerlekteki gücü yazmaz.1.4 TSI tekerlekten 170hp (yok artık.gif).Sizin testinizde çıkan 76hp değeri dynojet değeridir.70 hp ise kranktan ölçülen değer.Az önce bununla ilgili bir konu açtım.

Şimdi o konuya bakıcaktım ben de. Ben de adama aynı örneği verdim bu arada çipçi adama, o da zaten onlar motorda 190 küsür çıkıyo demesin mi

280 hp sti tekerlekten 230 whp güç alıyor.Hemde 4 çeker olduğu halde.Golf u düşünemiyorum

• serhat abi drahte1905 gibi bu işe gönül vermiş ve çok tecrübeli arkadaşlarımız dynoların farklı farklı sonuçlar verdiğini defalarca söyledi....

aynı dyno modifiye öncesi ve modifiye sonrası değeri ölçüldüğünde işe yarıyor diyorlar....
    aradaki farkı ölçmek için ideal ama onun dışında çarpanlar farklı ve garip sonuçlar çıkabiliyormuş....

yani arkadaş yazılım öncesi ve sonrası ölçseydi karşılaştırmak açısından çok daha iyi olurdu....

fabrika tekerlek verileri değil krank

Orijinalden alıntı: Whisper911

serhat abi drahte1905 gibi bu işe gönül vermiş ve çok tecrübeli arkadaşlarımız dynoların farklı farklı sonuçlar verdiğini defalarca söyledi....

aynı dyno modifiye öncesi ve modifiye sonrası değeri ölçüldüğünde işe yarıyor diyorlar....
    aradaki farkı ölçmek için ideal ama onun dışında çarpanlar farklı ve garip sonuçlar çıkabiliyormuş....

yani arkadaş yazılım öncesi ve sonrası ölçseydi karşılaştırmak açısından çok daha iyi olurdu....

tamamdır o zaman fabrikanın krank oldugunu kesin olarak anladım.

Arkadaş zaten yazılım sonrası da ölçtü aynı dyno'da aracını ve 83hp çıktı. Yani 76hp'den 83e çıktı, 7hp fark. Atmoesferik araçlarda yuzde 10 alınır derler hep zaten ve öyle de oldu. Oldu da roll'da niye benim stock 1.2 ibiza'dan geri kalıyo onu anlayamadık. Bir de 215-40-17 lastik jant var bende.

• atmosferik bir motorda yanma verimini ve dolayısıyla üretilecek gücü etkileyen faktörlerden birisi de, karşıdan alınan rüzgardır. yani hareket ettiğiniz sürece emişe daha yüksek debili hava girişi olacak ve emiş kolaylaşacaktır. performansta bunun da etkisi vardır. ayrıca yine dış ortamdaki bir havanın oksijen miktarı ile ölçüm yapılan ortamdaki havanın oksijen miktarı ve sıcaklığı bile etkilidir bu konuda. dolayısıyla dyno'da yapılan ölçüm hareketsizken yapılacağı için emilen havanın gerçek ortamda simüle edilebilmesi için karşıdan fanla üfleme yapılmalı. aynı şekilde ortam havası da temiz olmalı. ya da tüm bu kayıplar için bir parametre oluşturulup dyno'da bu kayıplar düşünülerek ve hesaba katılarak ölçüm yapılmalı. çıktığınız dyno'da bu kayıplar eklenerek mi ölçüm yapıldı acaba? bunu da göz ardı etmeyin derim...

edit : roll'de farklı çıkması normaldir, vites dişli farklarını düşünürseniz etkiler. bununla birlikte her aracın yıpranması farklıdır. aynı zamanda üretilmiş aynı durumdaki iki aracın bile 1 yıl sonraki değerleri birbirinden farklı olabilir...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aya -- 8 Şubat 2010; 20:17:50 >

• quote:

Orijinalden alıntı: aya

atmosferik bir motorda yanma verimini ve dolayısıyla üretilecek gücü etkileyen faktörlerden birisi de, karşıdan alınan rüzgardır. yani hareket ettiğiniz sürece emişe daha yüksek debili hava girişi olacak ve emiş kolaylaşacaktır. performansta bunun da etkisi vardır. ayrıca yine dış ortamdaki bir havanın oksijen miktarı ile ölçüm yapılan ortamdaki havanın oksijen miktarı ve sıcaklığı bile etkilidir bu konuda. dolayısıyla dyno'da yapılan ölçüm hareketsizken yapılacağı için emilen havanın gerçek ortamda simüle edilebilmesi için karşıdan fanla üfleme yapılmalı. aynı şekilde ortam havası da temiz olmalı. ya da tüm bu kayıplar için bir parametre oluşturulup dyno'da bu kayıplar düşünülerek ve hesaba katılarak ölçüm yapılmalı. çıktığınız dyno'da bu kayıplar eklenerek mi ölçüm yapıldı acaba? bunu da göz ardı etmeyin derim...

edit : roll'de farklı çıkması normaldir, vites dişli farklarını düşünürseniz etkiler. bununla birlikte her aracın yıpranması farklıdır. aynı zamanda üretilmiş aynı durumdaki iki aracın bile 1 yıl sonraki değerleri birbirinden farklı olabilir...

Hocam öncelike uyarın için teşekkürler o dediklerini gittiğimde tekrarda sorarım, fakat dediğin gibi büyük bi fan vardı arabanın önünde, tek bildiğim bu. Ölçüm esnasında çalışıyodu.

Roll ve yıpranma olayına gelirsek, ikimizin de aracı 2009 model ve yakın km'lerde ama o ikinci el aldı arabayı ve önceki kullanıcısı neler yaptı bilmiyo tabi.

• quote:

quote:

serhat abi drahte1905 gibi bu işe gönül vermiş ve çok tecrübeli arkadaşlarımız dynoların farklı farklı sonuçlar verdiğini defalarca söyledi....

Arkadaş zaten yazılım sonrası da ölçtü aynı dyno'da aracını ve 83hp çıktı. Yani 76hp'den 83e çıktı, 7hp fark. Atmoesferik araçlarda yuzde 10 alınır derler hep zaten ve öyle de oldu. Oldu da roll'da niye benim stock 1.2 ibiza'dan geri kalıyo onu anlayamadık. Bir de 215-40-17 lastik jant var bende.

Sürücü faktöründendir o melih.

• quote:

Orijinalden alıntı: Rockford Fosgate

quote:

quote:

Sürücü faktöründendir o melih.

Ben sürünce 5hp artıyo diyodum da kimse inanmıyodu

Şaka maka aramızda 40-50kg'lık da agırlık farkı var o arkadaşla aramızda. Bir de onun etkisi var tabi. Bakalım benim arabayı da dyno'ya çıakrlaım da anlicaz onun arabada mı sorun var yoksa olay plotaj ve agırlık farkından mı kaynaklanıyo.

• _____________________________
  • Melih bu İbiza arka spoyleri karbon kaplama olan mı? Can'ın yanında Erya'ya gittiğimde karşılaşıyorum genelde eğer oysa:)
  • Aynen o iri arkadaş

quote:

Orijinalden alıntı: aya

atmosferik bir motorda yanma verimini ve dolayısıyla üretilecek gücü etkileyen faktörlerden birisi de, karşıdan alınan rüzgardır. yani hareket ettiğiniz sürece emişe daha yüksek debili hava girişi olacak ve emiş kolaylaşacaktır. performansta bunun da etkisi vardır. ayrıca yine dış ortamdaki bir havanın oksijen miktarı ile ölçüm yapılan ortamdaki havanın oksijen miktarı ve sıcaklığı bile etkilidir bu konuda. dolayısıyla dyno'da yapılan ölçüm hareketsizken yapılacağı için emilen havanın gerçek ortamda simüle edilebilmesi için karşıdan fanla üfleme yapılmalı. aynı şekilde ortam havası da temiz olmalı. ya da tüm bu kayıplar için bir parametre oluşturulup dyno'da bu kayıplar düşünülerek ve hesaba katılarak ölçüm yapılmalı. çıktığınız dyno'da bu kayıplar eklenerek mi ölçüm yapıldı acaba? bunu da göz ardı etmeyin derim...

Hocam öncelike uyarın için teşekkürler o dediklerini gittiğimde tekrarda sorarım, fakat dediğin gibi büyük bi fan vardı arabanın önünde, tek bildiğim bu. Ölçüm esnasında çalışıyodu.

Roll ve yıpranma olayına gelirsek, ikimizin de aracı 2009 model ve yakın km'lerde ama o ikinci el aldı arabayı ve önceki kullanıcısı neler yaptı bilmiyo tabi.

bildiğim kadarıyla belki eskiden böyledir şimdi böyle değildir ancak....(üretimde teknoloji gelişmesiyle standartlaşması parçaların)
    10 tane ibiza aynı dynoya girsin 10 u da farklı hp değeri çıkabilir biri 73 çıkar biri 70 çıkar biri 68 çıkar sanırım öyle kesin net değerler elde edilmiyor.....
    gene bilen tecrübeli arkadaşlar yorumlarsa daha yerinde olur....

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.