Arkadaşlar merhaba, Zurich Sigorta tarafından yaşatılan mağduriyeti sizlerle paylaşmak istiyorum. Eylül 2024 – Eylül 2025 dönemine ait genişletilmiş kasko poliçemi Enuygun.com aracılığıyla Zurich Sigorta üzerinden yaptırmış bulunmaktayım. 17.06.2025 tarihinde, 34 ELH *** plakalı Fiat marka aracımı, geçirdiğim küçük çaplı bir kaza nedeniyle 1225*** hasar kayıt numarası ile Avcılar Otomotiv Fiat yetkili servisine teslim ettim. Aracımın bugüne kadar hiçbir parçası değişmemiş, hiçbir bölgesinde boya bulunmamış, tamamen %100 orijinal durumda olduğunu özellikle belirtmek isterim. Kaza sonrası oluşan hasar; ön tamponun (plastik aksam) çatlak tamir ve boyası, ön panjur ve podye değişimi ve her iki ön fardaki ayak kırıkları/çatlaklarını kapsamaktaydı. Sürecin en başında, gerek yetkili servis danışmanına, gerekse eksper görevlisine ve Zurich Sigorta’ya, far ayaklarının tamir edilmesini güvenlik ve uzun ömür açısından uygun bulmadığımı net bir şekilde ilettim. Buna rağmen “prosedür” gereği farların önce onarım merkezine gönderileceği, sonucu beklemek zorunda olduğum belirtildi. Bu süreci istemeyerek kabul ettim. 25.06 tarihinde, farların tamir edildiği ve Fiat yetkili servise geri gönderildiği bilgisi verildi. Farları incelediğimde: Sol farın ayağı vidalanarak monte edilmiş, ancak hem farın orijinalliği bozulmuş hem de çatlaklar/kırıklar halen gözle görülür halde kalmıştı. Bu durumda, parçanın uzun vadede daha büyük ve ciddi bir güvenlik riski oluşturacağı çok açık. Bu nedenle bu onarımı kesinlikle kabul etmediğimi ifade ettim. (Fotoğraflarda çatlak ve işçilik kalitesi görülmektedir.) Sağ fara ise tamir yapılamadığı için yeni cam ve kasa takıldığı görülmüştür. Ancak bu parçaların orijinalliğiyle ilgili ne bir belge ne de başka bir güvence verilememiştir. Eksper görevlisine bu parçaların orijinal olup olmadığını sorduğumda da cevap alamadım. Orijinalliğini teyit etmek amacıyla, fatura ibrazı talep ettiğimde ise fatura sunulamayacağı bilgisi verildi. Fiat yetkili servis danışmanından sözlü olarak aldığım bilgiye göre, parçaların orijinal olmadığı belirtilmiştir. Üstelik far içindeki yansıtıcının kalitesi de gözle görülür şekilde düşüktür; bu da gece sürüş güvenliğini doğrudan etkileyebilecek ciddi bir risk unsurudur. İlaveten, kasa ile cam arasında kullanılan yapışkanın kalitesi de soru işareti oluşturduğundan, sızdırmazlık konusunda endişe oluşturuyor. Farın su alması durumunda, neler olabileceği malum. Hem bu sebeple oluşan değer kaybı hem de güvenlik riskleri nedeniyle sağ farla ilgili bu durumu da kesin olarak reddettiğimi bildirdim kendilerine. Aracımın tamamen orijinal parçalardan oluştuğunu tekrar hatırlatarak, orijinal parçalarla onarılması için Fiat yetkili servise başvurduğumu belirtmek isterim. Yan sanayi ya da muadil malzeme kullanılacaksa, yetkili servise başvurmamın bir manası kalmıyor. Orijinal parçaları bulunan bir aracı, orijinal olmayan parçalarla onarmak kabul edilemez. Bu, yalnızca aracın değerini düşürmekle kalmaz, aynı zamanda trafik güvenliğini de tehlikeye atacağının altını çizerim. Geçen bu süre zarfında Fiat yetkili servisle ayrı, eksperle ayrı, enuygun.com’la ayrı, Zurich Sigorta ile ayrı telefonlaşıyorum. Yaşadığım zaman kaybı, stres ve belirsizlik artık tahammül edilemez boyuttadır. Aracım servise bırakılalı yarın itibarıyla tam iki hafta olacak ve “birkaç günlük” denilen mesele için hâlâ net bir çözüm sunulmuş değil. Daha önce, aynı dosya kapsamında ikame araç hizmetiyle ilgili de ciddi mağduriyet yaşamış; tarafıma günlerce araç temin edilememişti. O süreçte yaşadığım mağduriyet sonradan giderilmiş olsa da, bugün ikame aracı teslim etmem gerekiyor ve servisteki aracımın hâlâ teslim edilemeyecek durumda olması nedeniyle sorun devam etmektedir. Araçsız kaldığım günlerde iş ve zaman kaybı nedeniyle uğradığım zararı konu etmiyorum bile. Sonuç olarak: Orijinal olmayan, güvenli olmayan ve kabul etmediğim parçalarla aracımın onarımına devam ediliyor, Parça orijinalliği konusunda açık ve belgeli bilgi sağlanmıyor, Değer kaybı riski ve güvenlik endişeleri tarafıma rağmen göz ardı ediliyor, Süreç gereksiz yere uzatılarak, kasko sahibi olarak bana ciddi zaman ve iş gücü kaybı yaşatılıyor. Tüm bu nedenlerle, aracımın yalnızca Fiat orijinal parçalarla ve güvenlik riski taşımayacak şekilde onarılması, onayım dışında işlem yapılmaması ve mağduriyetimin ivedilikle giderilmesini talep ettiğimi kendilerine defalarca ilettim, ama hala bekliyoruz. Buraya kadar okuyarak, konuya destek olan olmayan herkese teşekkür ediyorum. Bu durumu sizlerle paylaşarak çözüm arayışında ilerleme kaydetmeyi umuyorum. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |