Şimdi Ara

Zor permutasyon sorusu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
10.993
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • ELAZIĞ kelimesinin harfleri yer değiştirilerek sessiz harfler alfabetik sırada olacak şekilde kaç kelime yazılır?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Ğ L Z E,A,I harflarinden ilkinin 4 ihtimali,ikincisinin 5,3.cü 6 4*5*6=120

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: ademaydin

Ğ L Z E,A,I harflarinden ilkinin 4 ihtimali,ikincisinin 5,3.cü 6 4*5*6=120

Biraz daha açıklayıcı olabilirsin bence

• ELEZIĞ kelimesi 6 harfli

Z harfi bu kurala göre son 4 basamağa yazılabilir.
    L harfi orta 4 basamağa yazılabilir
    Ğ harfi son ilk 4 basamağa yazılabilir.

Diğer 3 harf kendi kafasına göre takılır 3.2.1 'den 6 ordan gelir

6.4.4.4 = 384

edip : yanlış çözmüşüm düzelttim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kajaga -- 9 Şubat 2014; 23:40:28 >
  • sesssiz 3 harfi yazdıktan sonra e harfi için 4 yer oluyor
    eğlz
    ğelz
    ğlez
    ğlze

e den sonra a için;

yukarda yazdığım herhangi biri için atıyorum ğlze için a yı koyacak 5 yer oluyor.
    ağlze
    ğalze
    ğlaze
    ğlzae
    ğlzea

ı da da 6 oluyor

yani araya ya da dışa harf ekliyorsun her eklediğinde bi yer açıyorsun

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

sesssiz 3 harfi yazdıktan sonra e harfi için 4 yer oluyor
    eğlz
    ğelz
    ğlez
    ğlze

e den sonra a için;

yukarda yazdığım herhangi biri için atıyorum ğlze için a yı koyacak 5 yer oluyor.
    ağlze
    ğalze
    ğlaze
    ğlzae
    ğlzea

ı da da 6 oluyor

Peki bu sorunun 6!x1/6 şeklinde veya 6nın üçlü kombinasyonu çarpı 3! Şeklinde çözüldüğünü söylesem açıklayabilir misin bunları ikisini de anlamadım çünkü

• quote:

Orijinalden alıntı: kajaga

ELEZIĞ kelimesi 6 harfli

Z harfi bu kurala göre son 4 basamağa yazılabilir.
    L harfi orta 4 basamağa yazılabilir
    Ğ harfi son ilk 4 basamağa yazılabilir.

Diğer 3 harf kendi kafasına göre takılır 3.2.1 'den 6 ordan gelir

6.4.4.4 = 384

edip : yanlış çözmüşüm düzelttim

Dostum cevap 120 tekrar bak istersen

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Kolay Bir Ygs Sorusu.
    11 yıl önce açıldı
    bi matematik sorusu
    17 yıl önce açıldı
    Zor geometri sorusu
    2 hafta önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Britain

ELAZIĞ kelimesinin harfleri yer değiştirilerek sessiz harfler alfabetik sırada olacak şekilde kaç kelime yazılır?

6 harflik yere önce sessizleri belli bir sıraya göre diyeceğiz. 3 sessiz harf (6,3)=20. Geri kalan 3 sesli harfte 3!=6 farklı şekilde dizilir. 20.6=120

Edit: Birde ĞLZ harflerini özdeş gibi düşünüp direk 6boşluğa 3ü özdeş harfi 6!/3!=120 şekilde yerlestirebiliriz desek olur mu acaba

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Pedrik -- 10 Şubat 2014; 0:24:49 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: iCrush

quote:

ELAZIĞ kelimesinin harfleri yer değiştirilerek sessiz harfler alfabetik sırada olacak şekilde kaç kelime yazılır?

6 harflik yere önce sessizleri belli bir sıraya göre diyeceğiz. 3 sessiz harf (6,3)=20. Geri kalan 3 sesli harfte 3!=6 farklı şekilde dizilir. 20.6=120

Anlamadığım nokta şu.Neden 6nın üçlü kombinasyonunu yapıyoruz.Üç harfimiz zaten belli değil mi?O kombinasyon içinde diğer harfler de yok mu?

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: iCrush

quote:

Anlamadığım nokta şu.Neden 6nın üçlü kombinasyonunu yapıyoruz.Üç harfimiz zaten belli değil mi?O kombinasyon içinde diğer harfler de yok mu?

Hocam teker teker yazmak zor olur diye küçük bi örnek vereyim. Mesela 3 harfi(glz) (3,3)=1 sekilde dizeriz alfabetik siraya gore. glz seklinde dizilir alfabetik oldugu icin baska ihtimal yok. Yada 4 harf olsun GLZ A bunları şu şekilde dizebiliriz; glza aglz galz glaz. 6 harf fazla olduğu için onu yazamayacagim. Mantığını göstermek için yazdım. Bu mantıkla 6harften 3sessizi (6,3)=20 bunun yanında 3tane sesli harfide kafamıza göre 3!=6 yere koyarız . 20.6=120

• ELAZIĞ'da sessiz harfleri sıra ile istiyorsa sessiz harfleri aynı sembolmüş gibi düşün.Gerisi tekrarlı permütasyon. 6!/3! 6.5.4 = 120
  • benim dediğim daha kolay onu anla

http://sketchtoy.com/58950370
  • dostum bu tarz soruları sımdı ğ,l,z gıbı sıralama seklın ğ lnın z l nın sagında olcak sekılde daha dogrusu ben bu sıralamayı bılerek 6 tane elemandan 3 elemenan cekcem sırasının bı onemı olmıcak sekılde bu yuzden kombınasyon yapıorum sırayı bellı tutuorum ıns anlıosundur hocam cunku bu anlatılması soyut bıse burdan bu kdr oluo c(6,3). 3! cunku dıger sayılar ıcın 3 yer var ve bunlar 3! kdr sıralanabılırler
  • quote:

Orijinalden alıntı: Lord Nafaryus

quote:

sesssiz 3 harfi yazdıktan sonra e harfi için 4 yer oluyor
    eğlz
    ğelz
    ğlez
    ğlze

e den sonra a için;

ağlze
    ğalze
    ğlaze
    ğlzae
    ğlzea

ı da da 6 oluyor

Peki bu sorunun 6!x1/6 şeklinde veya 6nın üçlü kombinasyonu çarpı 3! Şeklinde çözüldüğünü söylesem açıklayabilir misin bunları ikisini de anlamadım çünkü

Alıntıları Göster
    6!.1/6 doğrudur sessiz harfler 3 tane bunlar 3! şeklinde sıralanır ama bizim ihtiyacımız sadece alfabetik sırayla olandır oda 1 şekilde olur yani 6 dan 1 tanesi alfabetiktir. Bu yüzden 6 harfi 6! yapıyoruz ama sıralamalardan işimize 1/6 sı yarıyor.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.