Şimdi Ara

Zen3'te Curve Optimizer Nasıl Ayarlanır? (17. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
752
Cevap
65
Favori
47.142
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
24 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1516171819
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Evet arkadaşlar, uzun uğraşlar sonunda sanıyorum çözdüm.


    5900x işlemci için performansta azıcık bile ödün vermeden hatta yer yer daha performanslı şekilde sıcaklığı da ortalama 6-7 derece düşürebildim diyebilirim. Ryzen 9 5900x işlemci kullanıyorum ve bu çalışmayı sadece sıcaklık düşürmek için yaptım, sıcaklığın aynı kalıp performansın artırmak isteyenler sadece curve üzerinden işlem yapabilirler.


    En son ki ayarlarım;

    Cpu core voltage: offset mode, negative, 0.1000

    PBO: Advanced

    PBO Limit: Disabled

    Curve: Öncelikli çekirdekler:15 Diğerleri:25


    Biraz böyle kullanacağım,


    Teşekkürler herkese


    Ek1:

    Test yaparken dikkatimi çekti, ryzen master da CCD kontrollerini yaparken 2 CCD arasındaki çekirdeklerde mhz farkı oluşuyor, default da böyle bir fark oluşmuyor, resim aşağıdadır.

    Zen3'te Curve Optimizer Nasıl Ayarlanır?

    Ek2: Ek1 de ki durumun verdiğim voltaj ile alakalı olduğunu anladım.

    voltajı -0.1000 yerine -0.0500 olarak güncelledim, sorun çözüldü fakat sıcaklıktan elde ettiğim puanda yarı yarıya azaldı.

    Yukarıda verdiğim curve ayarlarını da yarı yarıya indirdim aynı şekilde fakat sıcaklığa etkisi olduğunu düşünmüyorum, isteyen bırakabilir.

    -0.1000 voltajdayken de performans puanları iyidi ama 2 CCD nin senkron frekansta olmaması beni huylandırdı, sebebini anlayamadım.


    Ek3:

    Ek1 de ki durum sebebiyle Ek2 den yeterli verimi alamayınca her şeyi tekrar default a çektim :) Sadece sıcaklık için uğraşacak arkadaşların bilgilerine.. Yine ara ara aklıma bir şeyler geldikçe deneyebilir, bu konuya yazabilirim.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi borealatis -- 26 Şubat 2021; 11:41:40 >




  • 3.5 aydır ben de bu canavarı nasıl sessiz serin çalıştırırız diye uğraşıyorum 360 su soğutma olmasına rağmen çünkü en düşük modeli olmasına rağmen 2080 super kullanmama rağmen bana fazla geliyor.tabi 2k kullandığım için de böyle mesela bi 1080p medium daha düşük kartla shadow tomb raider gibi oyunlar oynasam o zaman curve oc yapardım.o yüzden 5900x kullanıcılarını çok iyi anlıyorum kullanılmayacak sıcaklıklar olduğundan değil fazla geliyor.4/8 yaptım biostan o şekilde bile kullanılıyor.bu curve'yi soğutma için kullanmayı da akıl etmiş başlıktaki kullanıcılar çünkü ben dedim ki ilk mesajda bunlar kanun değil değiştirebilir geliştirebilirsiniz ve denemişler.ben de denedim ama pek işe yaradığını söyleyemem.şimdi ne deniyorum normal curve oc ayarladım 4650@4850 ama masaüstünde sağ tuş'a güç planı seçenekleri ekledim ki size de veriyorum ekleme kaldırma buradan güç tasarrufu seçerseniz curve olsa bile oyunlarda 0.900 voltaj veriyor overwatch'ta sabit 120 fps 1740 mhz oluyor hiç değişmiyor ilk oyun açılışında 3 ghz oluyor oyunda sabit.RDR2 gösterdim gece ateşin yanına giderseniz 4650'ye kadar çıkıyor ama başka yere gittiğiniz an yine düşüyor 41 derece gibi oluyor işlemci sıcaklığı ve güç tüketimine de oynuyorum ben msi afterburner'den power limit %50'ye kadar düşürdüm 2080 superin ve oyun içi 260w çekiyor komple sistem.bu güç planı ile oynama işini yamaci da yapti 2700x kullanırken ama o oyunlara girerken açıyordu yüksek plan biz açmıyoruz.sadece benchmark yaparken açıyoruz böylece güç lazım oldu bi reset bios ayar geri gel olmuyor.



    https://www.mediafire.com/file/vh60h7ghnvoe6g0/Sag_Tus_Guc_Plani_Ekle.rar/file





  • quote:

    Orijinalden alıntı: Jake Lockley

    3.5 aydır ben de bu canavarı nasıl sessiz serin çalıştırırız diye uğraşıyorum 360 su soğutma olmasına rağmen çünkü en düşük modeli olmasına rağmen 2080 super kullanmama rağmen bana fazla geliyor.tabi 2k kullandığım için de böyle mesela bi 1080p medium daha düşük kartla shadow tomb raider gibi oyunlar oynasam o zaman curve oc yapardım.o yüzden 5900x kullanıcılarını çok iyi anlıyorum kullanılmayacak sıcaklıklar olduğundan değil fazla geliyor.4/8 yaptım biostan o şekilde bile kullanılıyor.bu curve'yi soğutma için kullanmayı da akıl etmiş başlıktaki kullanıcılar çünkü ben dedim ki ilk mesajda bunlar kanun değil değiştirebilir geliştirebilirsiniz ve denemişler.ben de denedim ama pek işe yaradığını söyleyemem.şimdi ne deniyorum normal curve oc ayarladım 4650@4850 ama masaüstünde sağ tuş'a güç planı seçenekleri ekledim ki size de veriyorum ekleme kaldırma buradan güç tasarrufu seçerseniz curve olsa bile oyunlarda 0.900 voltaj veriyor overwatch'ta sabit 120 fps 1740 mhz oluyor hiç değişmiyor ilk oyun açılışında 3 ghz oluyor oyunda sabit.RDR2 gösterdim gece ateşin yanına giderseniz 4650'ye kadar çıkıyor ama başka yere gittiğiniz an yine düşüyor 41 derece gibi oluyor işlemci sıcaklığı ve güç tüketimine de oynuyorum ben msi afterburner'den power limit %50'ye kadar düşürdüm 2080 superin ve oyun içi 260w çekiyor komple sistem.bu güç planı ile oynama işini yamaci da yapti 2700x kullanırken ama o oyunlara girerken açıyordu yüksek plan biz açmıyoruz.sadece benchmark yaparken açıyoruz böylece güç lazım oldu bi reset bios ayar geri gel olmuyor.



    https://www.mediafire.com/file/vh60h7ghnvoe6g0/Sag_Tus_Guc_Plani_Ekle.rar/file

    Aslında yukarıda söylediğim ayarlarla hem performansta azıcık bile ödün vermiyor hem de sıcaklığı düşürebiliyorsunuz. Ben sadece arka planda 2 CCD arasındaki frekans farkına taktım. Hatta uğraşacak birileri bu ayarlarla curve de ince ayar yaparsa onu bile düzeltebilir:) Ben biraz yoruldum, dinlenmeye çekileceğim :) Hatta Çok olmasa da Ek2 deki ayarı uygulayıp curve de ince ayar yapmasına da gerek kalmadan sıcaklığı 6-7 derece değil ama 3-4 derece düşürebilir.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi borealatis -- 26 Şubat 2021; 11:18:2 >




  • borealatis kullanıcısına yanıt

    tabi beklentiler farklı full performans olsun 3 4 derece düşsün de denebilir ki bunun için asus anakart varsa PBO'nun üstündeki Fmax mı stilt emmi yapmış o ayar da açılabilir ben rehberde disable olarak gösterdim performans için ama açmak bir kaç derece düşürüyormuş sıcaklığı çok da uğraşmak gerekmiyor ama daha büyük hedefleriniz varsa 45 dereceyi geçmesin gibi o zaman olay benim dediğim güç seçeneklerine geliyor vitesli işlemciniz oluyor.belki max performans değil ama işinizi gören performans ise overwatch sabit 120 fps 2k epic ultra şeklinde o zaman yavaş çalışıyor ama daha çok performans isteyen oyunlarda RDR2 gibi güç tasarrufu stok hıza kadar çıkıyor ama genelde düşük çalıştığı için yine yüksek olmuyor sıcaklık.

  • Default ayarlarla Aida da 45 dakika stres testi sonuçları, bu şekilde maximum 75 derece ulaşıyor, bu benim için yeterli bir derece fakat bu bazen karmaşık işlemlerde 80 derecelere varıyor, bu beni rahatsız ettiği için uğraşmıştım ama sanırım daha çok uğraşamayacağım, belki yeni bios sürümleri ile bir şeyler değişir. Bu arada ben anakart olarak MSI kullanıyorum, Asus ta bahsettiğiniz ayar bu anakartta yok.


    Zen3'te Curve Optimizer Nasıl Ayarlanır?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: borealatis

    Default ayarlarla Aida da 45 dakika stres testi sonuçları, bu şekilde maximum 75 derece ulaşıyor, bu benim için yeterli bir derece fakat bu bazen karmaşık işlemlerde 80 derecelere varıyor, bu beni rahatsız ettiği için uğraşmıştım ama sanırım daha çok uğraşamayacağım, belki yeni bios sürümleri ile bir şeyler değişir. Bu arada ben anakart olarak MSI kullanıyorum, Asus ta bahsettiğiniz ayar bu anakartta yok.


    Soğutucunuz ne hocam?





  • bluelife27 kullanıcısına yanıt

    arctic liquid freezer II 240

  • borealatis kullanıcısına yanıt
    Değerlerimiz neredeyse aynı ondan sordum.
  • Beyler hiç ilgi alanım değil ve anlamıyorum ancak denemek istiyorum

    5600x ve b550a strix anakart ile turbo boost kapalı 4000 yada üzeri işlemci frekansına

    nasıl çıkar.

    Voltaj yükseltmeden biostan nasıl ayarlanır ve tabi gerektiğinde o hızlara çıkacak yoksa

    düşük voltaj ve hız oyun oynamadığımdan daha çok bana hitap eden bir seçenek.

  • Zafer Kemal kullanıcısına yanıt

    bıktım sizden gelin oc'nizi yapayım başlıklarıyla karıştırdınız sanırım?ilk mesajda bir şey anlatıp gösteriyorum kullanıcı bunları yapıp şunu da şöyle yapsak ne olur dediği için konu bu sayfalara geldi yoksa yapılacak şey belli ilk mesajda.gayet basit ve resimle anlatıyorum göz atmak isterseniz lakin bu bir çeşit oc'dir voltaj ve çarpanla oynamadan ama daha serin tutmaz aksine ısıtır.düşük voltaj hız istiyorsanız windows güç seçeneklerinden güç tasarrufu seçerseniz işlemci 1.720 mhz çalışıyor asus anakartlarda diğerlerini bilmiyorum ve baya serin çalışıyor.

  • kunGFu kullanıcısına yanıt

    Kanma çakallara seve seve inecek fiyatlar zaten soba gibi işlemci bunlarZen3'te Curve Optimizer Nasıl Ayarlanır?  işin komiği boşta 59 69 derece ısıyı normal demeye başladı milletZen3'te Curve Optimizer Nasıl Ayarlanır?  demek ki kabullendiler bu ısıyıZen3'te Curve Optimizer Nasıl Ayarlanır? 


    Not: YAZINCA FARK ETTİM YAZIN BAYA ESKİYMİŞ KANIP ALDIN MI YOKSAZen3'te Curve Optimizer Nasıl Ayarlanır? Zen3'te Curve Optimizer Nasıl Ayarlanır? 




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mito1172 -- 5 Mart 2021; 8:36:20 >




  • mito1172 kullanıcısına yanıt

    Yok almadım, kârlı fiyatın üzerinden birde extra kâr ettirmem bunlara kafamda bir fiyat var, o zamana kadar zaten elimdekinden memnunum, tok alıcı gibi bir halim var yani sorun yok :)


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • merhaba, x570 aoros pro anakartım ve noctua nhd15 soğutucum var 3600x ten 5800x e geçeceğim curve optimizer ı nasıl ayarlayacağım acaba ?

  • ilk mesajı okuyabilirsin mesela.

  • Konu güzel, emeğe saygı
  • kunGFu kullanıcısına yanıt

    iyi yapmışsınZen3'te Curve Optimizer Nasıl Ayarlanır? 

  • Ryzen 5600x ile pbo ayarları, performans ve sıcaklıklar için son görüşlerimi aşağıda paylaşıyorum.


    Uzun süredir ryzen 5600x kullanıyorum, rtx 3070 ve Asus Tuf B450 Pro gaming anakart ile beraber.


    Son gelen bios update (3002, henüz resmi sitede yok) sonrasında defalarca denediğim ayar ve testleri gözden geçirdim. Vardığım sonuç şu oldu, eğer bu işlemciyi oyun oynamak için kullanacaksanız, PBO ayarı AUTO olacak ve +200MHz seçili olacak, gerisi tamamen hikaye, curve optimizer'dan tutun, ppt, edc vs. ayarlara kadar.


    Şuna harcadığım mesaiye yanıyorum, curve ayarları, ppt, tdc, edc, testler vs. Yaptığım son testler sonucunda işlemciyi auto PBO ve +200MHz ile kullanınca, hemen hemen tüm oyunlarda serin, ve gayet performanslı. Bu şekilde sadece 76w ppt ile çalışıyor, fakat ppt limitini kaldırırsam (mesela prime 95 bu durumda 145 watt çekiyor, oyunlar 85-100w arası) ortaya çıkan ciddi sıcaklık artışına karşın performans olarak pek bir getirisi olmuyor. Oyunlarda göreceğiniz performans farkı taş çatlasa %5, çoğu zaman %2 civarı, fakat sıcaklık artışı 10-15 derece kadar. Kullanılan soğutucu 240mm AIO.


    Örneğin Warzone oyununda, bir plunder maçı sonucunda aldığım değerler aşağıda, performans neredeyse aynı, sıcaklık oldukça farklı.


    a) PBO auto (yani işlemci limitleri geçerli, 76 watt limitli) +200 MHz durumu:


    Ortalama sıcaklık 60.5 derece

    En yüksek sıcaklık 64 derece

    Ortalama çekirdek Voltajı 1.275, en yüksek çekirdek Voltajı 1.394

    Çekirdekler oyun boyunca en hızlı çekirdek ortalama 4720MHz, en yavaş çekirdek 4620MHz'de çalışmış. (Bu sırada tüm çekirdekler zaman zaman 4850Mhz oluyor)

    Bu sırada en yüksek ppt:76W edc:81A tdc:40A olmuş

    Ortalama FPS 150 (1440p orta-yüksek ayarlar, filmic smaa 2tx, rtx 3070)


    b) PBO enabled (yani anakart limitlerinde, 150 watt’a kadar güç çekebilir) + 200 MHz durumu:


    Ortalama sıcaklık 70 derece

    En yüksek sıcaklık 73 derece

    Ortalama çekirdek Voltajı 1.380, en yüksek çekirdek Voltajı 1.425

    Çekirdekler oyun boyunca en hızlı çekirdek ortalama 4775MHz, en yavaş çekirdek 4700MHz'de çalışmış. (Bu sırada tüm çekirdekler zaman zaman 4850Mhz oluyor)

    Bu sırada en yüksek ppt:96W edc:119A tdc:50A olmuş

    Ortalama FPS 150 (1440p orta-yüksek ayarlar, filmic smaa 2tx, rtx 3070)


    Öte yandan Shadow of Tomb Raider, 1080p medium ayarlarda (özellikle bu ayarlarda kontrol ettim fark fazla olsun diye), ortalama fps olan 163'e göre 3-5 fps ki, testten teste değişiyor, kısaca fark çok az. (cpu render sonucu auto için 170/254/205, enabled için 177/262/208)


    Diğer cpu yoğun oyun World War Z testinde de herhangi bir anlamlı fark göremedim.


    Sonuç, eğer oyun için 5600x kullanıyorsanız, son gelen bios updateleri sonrasında (AGESA 1.2.0.1), PBO auto seçin, +200MHz şeklinde, serin serin kullanın. İş amaçlı kullanıyorsanız zaten 5600x buna çok uygun değil ama, o zaman PBO manuel ayar işine girebilirsiniz, cinebench tarzı sentetik testlerde performans farkı olmakta. Sanırım son bios ile pbo işi iyice optimize edilmiş.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Aerospace -- 26 Mart 2021; 16:20:8 >




  • Ramleriniz çok iyi fakat fiyatlarıdaZen3'te Curve Optimizer Nasıl Ayarlanır? 

  • bende var haftaya satışa çıkarıcağım.

  • Ben çok farklı bir yol izlemeye karar verdim Curve Optimizer konusunda. Ne mi ?

    Limitler: Anakart limitleri

    Scalar: 1x(varsayılan AMD ayarı)

    Sign: Negative Per Core

    +0 MHz

    -15 -15 -7 -5 -15 -15 (negatif 5 verdiğim en iyi çekirdek, negatif 7 verdiğim ikinci en iyi çekirdek.)

    Thermal Limit:95 (varsayılan AMD limiti)


    Böylece işlemci çekirdekleri daha az voltaj çekiyor dolayısıyla işlemci daha az ısınıyor.

    Malum önümüz yaz mevsimi, işlemciye güç verip zorlamanın aksine bence böyle bir yol izlemek daha mantıklı.

  • 
Sayfa: önceki 1516171819
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.