Şimdi Ara

Yurtdışı Düşünenler için mühendislik vs sağlık

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
4
Favori
1.348
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Sınav için herkese geçmiş olsun. Tecrübelerim sebebiyle bu yazıyı yazmak istedim. Umarım tercih yaparken faydalı olur. 5 yıl önce 20k ile diş hekimliği yazdım, yarın mezun oluyorum. Bu yazı biraz da ben yandım siz yanmayın yazısı olacak :')

Üniversite sırasında veya üniversite sonrasında yurtdışına gitmeyi düşünüyorsanız seçmeniz gereken branş kesinlikle tıp, diş hekimliği gibi sağlık branşları değil. Tecrübeyle sabit. Mühendislik, doğa bilimleri gibi branşlar yurtdışına çıkma konusunda çok daha avantajlı.

Tıp ve diş hekimliğinde hangi ülkeye giderseniz gidin o ülkenin dilini en az C1 seviyesinde bilmeniz gerekiyor, halkla birebir iletişim kuran meslekler olduğumuz için. Bunun haricinde hem teorik hem de pratik bir dizi sınavdan geçmemiz gerekiyor. Bunların hepsi zaman alan, maliyetli, uğraştırıcı süreçler. Kafaya koyulunca yapılabilen şeyler tabii.

Mühendislikte yurtdışında yüksek lisans bulma ihtimaliniz çok daha yüksek. Örneğin Almanya'da çok düşük ücretlerde mühendislik alanında yüksek lisans bulabilirsiniz fakat diş hekimliği ile ilgili olan sınırlı sayıdaki yüksek lisans programları 30k Euro civarında. İngilterede genel olarak yüksek lisans ücretleri yüksek fakat diş hekimligi alanındakiler diğer bölümlerin neredeyse 3-4 katı ücretinde.

Mühendislikte eğer mavi diplomaniz varsa ve yurtdışında iş kabulü alırsanız denklikle uğraşmadan yurtdışına çıkabilirsiniz (tabii belli prosedürleri vardır). Sağlık alanında yurtdışından teklif/ kabul alsanız dahi denklik olmazsa işinizi yapamazsınız. :')

Mühendislikte genellikle istenilen yabancı dil seviyesi sağlık alanından daha düşük, daha kolay ulaşılabilir seviyede. Hatta bazı durumlarda dil şartı aranmayabiliyormuş. Sanırım firmadan firmaya değişiyor.

Sağlık alanında denklik almak için en az 1 yıl (ortalama 2 yıl) kafadan çıkarmak gerekiyor. Bu süreç sonucu kesin olan, randevu tarihleri sınav tarihleri kesin belli olan, belli bir akış içerisinde ilerleyen süreç değil.

Eğer yurtdışı düşünüyorsanız ve sağlık alanında kararliysaniz lisans eğitiminizi yurtdışında almanızı öneririm. Yani direkt olarak orada geçerli olan bir diploma edinmeniz çok daha iyi olacaktır. Yoksa süreç gerçekten çok zorlu ve belirsizlik dolu geçiyor. Denklik süreçleri hakkında detaylı bilgi almak isteyen olursa seve seve açıklarım. Sadece ana hatlarıyla karşılaştırmak istedim. Eklemek yapmak isteyen veya düzeltme yapmak isteyenlere şimdiden teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TrankelaBender -- 20 Haziran 2023; 0:39:56 >

• Türkiyeden almanyaya giden doktorlar hekimlik yapmıyor daha alt bi kademeden başlıyor diye bi muhabbet okumuştum doğru mu hocam?
  • A NEW LIFE kullanıcısına yanıt

Türkiye'den Almanya'ya giden tıp hekimleri ilk önce Fachsprachprüfung denen bir mesleki konuşma sınavına giriyorlar. Çoğu eyalette bu sınavdan sonra geçici çalışma izni alıp hastanelerle anlaşıp asistan hekim olarak çalışmaya başlıyorlar denklik süreci tamamlanana kadar. Başta gözlem gibi olsa da süreç içerisinde işi öğrenip kendilerinin de çalıştığını söylüyor bir sürü hekim. Daha alt kademede fakat yine de doktorluğa çok uzak bir seviyede çalışmıyorlar. Zaten oraya ilk gidildiği zaman birden doktor olarak çalışmayı pek çok kişi istemez, önce hasta hekim ilişkisini, işleyişi gözlemlemek gerek. Bu yüzden bu durum çok olumsuz bir tablo oluşturmuyor bence.

YouTube'da Hakan Bahadır bu süreci çok detaylı anlatan bir hekim, isterseniz videolarını izleyip daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

• Hocam dişçiler için de FSP prosedür aynı,geçince 2 yıllık çalışma izni veriliyor o süre içinde kalıcı denkliği tamamlamanız isteniyor
  • türklere ırkçılık var artık avrupaya gitmek zorlaşıyor

• Ben de kısa süre sonra veteriner hekim olacak birisi olarak sağlık bölümlerinin aynı durumu yaşadığını söyleyebilirim. Ülkeler minimum B2 seviyesinde dil seviyesi istiyorlar. (Genelde C1) Bir yandan denklik sürecine girmek zorunda kalıyoruz. Kısacası kolay değil ama uğraştırıcı :)

• Konu sahibinin mesajının altına imzamı atarım. Şu an sıfırdan kendi çabamla yazılım vs öğrenip yurtdışında iş bulmam, o ülkenin ana dilini C1 seviyesinde öğrenip ayrıca tüm denklik işleriyle uğraşıp tıp denkliğini almamdan daha kolay. Bak daha 6 senelik tıp eğitimini saymadım bile gerisini sen düşün :')
  • Sağlık alanında çalışan birinin yurt dışına gitmesi çok daha kolay sadece önceden karar verip dil işini çözmen gerekiyor . Yani att sin diyelim almancayı hallettin mi direkt gidiyosun ama mühendislikte böyle bir şey yok rekabet daha fazla ve beklenen kalifiyelik de daha fazla oluyor rekabetten dolayı. Yani mühendisllkte rakiplerini elemen gerekiyor, sağlıkta ise tek koşul b2-c1 dil bu bence çok daha kolay .
  • Yuruyenmuhendis Y kullanıcısına yanıt

Sağlıkta tek koşul dil değil maalesef. Dil primer gerekli olan koşul fakat sonrasında aylar yıllar süren bir denklik süreci var. Çok aşamalı hem teorik hem pratik hem de sözel sınavlara giriliyor. Bunlar sadece günlük hayattaki mesleki bilgiler olmadığı için sıkı bir şekilde çalışmak gerekiyor ve her sınavı geçmek için belli sayıda hakkımız oluyor. Mühendis birisini ve hekim birisini C1 düzeyinde dil biliyor kabul edersek, yani iki tarafın da dil sorununu çözdüğünü var sayarsak, mühendis kişilerin gidebilme ihtimali daha az zahmetli diye düşünüyorum ve gözlemlerim de bu şekilde.

Günümüzde artan rekabet sebebiyle dediğiniz problemler vardır mutlaka fakat benim bahsettiğim şey prosedürler ile ilgili. Yoksa şu an özellikle İngilizce konuşulan ülkelerde Hindistan ve Pakistan'dan gelen hekimler de büyük bir yığılma yaratıyor. İngiltere'de denklik sınavının ilk basamağına girmek için 2 yıldır bekleyenler var. O yüzden dili halledince arkasından gelen süreç paperworkten öte zaman alan zorlayıcı bir süreç.

• TrankelaBender T kullanıcısına yanıt

Anladım ben avrupa ülkeleri üzerinden düşünmüştüm çünkü dil öğrenmek vs zor diyince aklıma ingilizce yerine diğer avrupa dilleri gelmişti . İngiltere nasıl bilmiyorum ama amerika için konuşucak olursak evet doktorun gitmesi mühendise göre daha zor ama getirisi de daha fazla . Onun dışında avrupada dili bilince gitmek kolay diye düşünüyorum.

• Tıp kazanın tusta patoloji, histoloji, genetik vs. temel bilim ve kliniğin iç içe olduğu bölümlerin asistanlığını kazanın rahat rahat yurt dışına gidersiniz gençler.
  • yok bro ben tip yazip usmle kazancam go brr
  • Mühendislik sanki

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.