Şimdi Ara

Yurt dışı alışverişlerinde gümrük vergisi sınırı bir kez daha düşürülüyor (29. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
726
Cevap
7
Favori
74.237
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
230 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2728293031
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • pyori kullanıcısına yanıt
    Normalde dahil edilmemesi gerekiyor ama geçen aylarda kargo ile 30 euroyu geçen bir siparişimde vergi ödedim. Kutudaki faturada kargo dahil fiyat yazıyorsa acımıyorlar

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Teşekkür ederim. Benim merak ettiğim kısım buydu aslında. Demekki firma ile görüşüp ayrı tutmak gerek faturalandırmayı.
  • berk768 kullanıcısına yanıt
    Sen arkanı çoktan dönmüşsün zaten baksana.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Biraz tarih okuyun arkadaşlar.kapitülasyonlar neydi?Osmanlı ülkesi nasıl açık pazar oldu?Yerli sanayi nasıl gelişemedi ve yok oldu?Anıtkabirin bayrak direğine bile halat nerden geldi?işine gelmeyen de nerden alırsa alsın.yarınını düşünmeyen bugünden kaybetmiş demektir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu durumun suçlusu olarak sadece DEVLET (hükumet, AKP demiyorum) değildir.

    Yurt dışından alışveriş yaparım, mantığım da şudur.

    Çeşitli sebeplerden ötürü ülkemiz pazarına girmeyen ürünlerden birine ihtiyaç duyarsam, o ürünün ÜLKEMDE BULAMADIĞIMIN gerçekliğinde ihtiyacımı gidermek için yurt dışı alışveriş sitesinden alışverişimi yapar, ihtiyacımı gideririm.

    Devletin bu duruma kota koymasının sebebi;

    Sadece yurt dışında olan ve ülke pazarına giriş yapmayan ürünleri alsın vatandaşım anlarımda, kedi kumundan çocuk bezine, giyimden, teknolojik alete, ülkede de bulunan bir çok ürünü yurt dışından getirmek, bunu da yaygınlaşması için paylaşmak,

    yani vergi vermemek için, yurt içinde olan bir ürünü, yurt dışından getirmek, vergi kanuna muhalefet etmek ve bunu yaygınlaştırarak diğer insanları teşvik etmek. Yani işin suyunu çıkarmak.

    yurt içinde ki ticari işletmelerin de haklarını düşünmek sureti ile rekabet pazarında devlet, otorite sıfatıyla müdahale etmesi durumundan başka bir durum değildir.

    Özetle; Türk insanı yurt dışı alışveriş sitelerini gerçekten amacına uygun, ülkemizde olmayan bir ürünü ihtiyacını gidermek sureti ile kullansa idi, devlet bu durumu gerçekten bu kadar çok sık ve büyük meblağlarda revize etmezdi diye düşünüyorum. Çünkü bu durumu devlet sadece kendi otoritesi açısından sadece VERGİ GELSİN zihniyeti ile yapmadı.

    bir çok işletme ve yerli firma veya mağaza devlete; bize getirdiğiniz yaptırımlar ve vergiler yüzünden yüksek çıkan rakamlar yüzünden vatandaş yurt dışı sitelere yöneliyor, rekabet açısından bunu dengelemeniz gerek' talepleri yüzünden rekabet piyasasını dengelemek mantığına sığınarak;

    Vay benim çakal vatandaşıma bak, adam sabah kahvaltıda yiyeceği korn flex'i bile Ali Veli Babalardan almaya başlamış diyerek, sınırlamaları düşürdü.

    Çuvaldızı devlete batırın ama iğneyi de kendinize. Amacına uygun kullanılsa ve sağda solda bu kadar reklamı yapılmasa, musamma gösterilecek ve bu kadar sık ve miktar olarakta çok azaltılarak bir müdahaleyi gerektirmeyecekti bence.

    kendimiz ettik, kendimiz bulduk.




  • Yaptigin yorumlara katilmiyorum, soyle ki onceden sinir 150 dolardi ( yanlis hatirlamiyorsam) ve bu durumdan kimse sikinti cekmiyordu, su doneme gore yerli satici daha iyi durumdaydi, simdi isterse 10 dolar yapsin sikintidalar neden? Uretim yok devlet destegi yok, sen ufak bisy uretmeye calissan bile disa bagimlisin, ulke ekonomisi 10 yil oncesine gore iyi durumda degil( gostergeler ortada) ! Eee zannediyomusun ki siniri 5 dolar yapsalar bizim uretici uretecek ulke ekonomisi canlanacak? Hayir hicbisy olmucak, ozgurlukler kisitlaniyor, devletin her seyden vergi kesme hevesi artiyor, vb...

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Şükürler olsun ki fiyat düşürüldü. Eskiden çok yüksekti

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Verdiğimiz vergiler suri , paki , afgan olarak geri dönüyor.




    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ohh yolla reyis yollaaaaa

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • navigator_ N kullanıcısına yanıt
    Canım kardeşim;

    Bir baba olarak çocuğuna evin dışında geçirdiği zaman diliminde cebinde bir maddi teminat olsun diye harçlık verirsin;

    Bu çocuk her akşam evde annesi yemek hazırlamasına rağmen ve akşam yemek saatinde hiç bir işi yokken yani okul, iş vs. gibi bir durumla ilgili yemek saatine denk gelen bir durumu yokken sırf dışarıda fast food, yada yöresel lezzetler sunan bir restoranda yemek yerse,

    Evde kazan kaynarken çocuğunun yaptığı durumu israf, müsriflik, gereksiz harcama olarak görmezmisin?

    Aynı durum internet alışverişi için geçerli.

    10 yıl öncesinde ki yıl 2008 yapar, o zamanda akıllı telefon vardı, o zamanda internet kullanımı vardı hatta daha az sansürlüydü, ama interneti sosyal medyadan ibaret sananların oranı kaçtı? senin benim gibi aktif, yerinde, zamanında ve kararında kullananların oranı kaçtı?

    İşte internet, internet alışverişi, film dizi siteleri, porno vs. ne olursa ne zaman bu toplum sosyal medya aracılığı ile işin çakallığını yayıp, kullanım oranını aşıp, devletin görmezden gelmeyeceği, tölare edeceği orandan, genel duruma geldi

    Devlet o zaman müdahale etti.

    Evet sana katılıyorum, ülke ekonomisi kötü, dışa bağlıyız, ürertmiyoruz.

    Ama sanmıyorum, eminim, devlet yurt dışında ki sınırı 5 dolar yapsın, ülke ekonomisi uçmayacak.

    AMa tüketim toplumu ve isteklerimize 'ekonominin genel denklemi olan Sonsuz ihtiyaçlarla kıt kaynaklar arasında ki denge' yi ayarlayamayan bir toplum olarak, eğer kendine ihtiyaç olarak gördüğü şeyi, Yurt dışından ucuza alamıyorsa, aynı ürün yüksek vergiye rağmen ülke de varsa, gidip oradan alacak.

    Zaten devletin de yurt dışı alışverişinde koyduğu kotadan çıkardığı mantık şu;

    Benzine vergi zammı yapıyorum, alıyor, İçkiye sigaraya zam yapıyorum alıyor, dövizi dalgalı serbest kurda bırakıyorum alıyor, satıyor.

    Demekki bu halk ne olursa olsun, kendine ihtiyaç gördüğü şeyden kendini mahrum etmeden almaya devam ediyor.

    O zaman ülkede olan bir ürünü neden yurt dışı siteden alırken miktarı yüksek tutayım ki? alacaksa kotayı yurt içindeki fiyatla aynı seviyeye gelecek şekilde yapayım, alan yine alır, hem ben üretici, perakendeci, mağazacıyı kendime küstürmem

    hemde bundan vergi ile gelir elde ederim.

    Peki bu durumda sen, gelen kısıtlama ve binen ek yükle;

    hala siteden alır birde üzerine kargo süresini mi beklersin?

    Yoksa zaten aynı fiyat seviyesine gelen ürünü, gidip mağazadan anında mı alırsın?

    Sadece vatandaş tarafından bakıp, devletin uygulamalarını idare ve planlama görevlerini üstlenen seçilmiş hükumete olan (-ki bende seninle aynı fikre ve düşünceye sahibim) durumundan ötürü bunu bir hükumetin özgürlük kısıtlaması, vergi kesme hevesi olarak görüyorsun. Çünkü sonuçta itibarda tasarruf olmaz deyip, senden benden alınan vergilerle itibar ve gösteriş yapan hukümet yetkilileri var.

    Ama bu durum neden devlet düşmanlığı yaratsın ki? Devlet - Hükumet arasında ki ayrımı iyi yapmak gerekir. ve ben bu yüzden ilk yorumumda kendimden bahsederken, yurt dışı alış veriş sitesinden alışveriş yaparken ki mantığımı belirttim;

    Evet o siteleri kullanıyorum, ama bir ürün zaten benim ülkemde var ise, o ürünü sadece fiyat, hükumete karşı olan tutumum vs. den dolayı yurt dışı sitesinden almam. Ülkemde olmayan bir ürünü alırım.

    Ülkede olan ürünü de gider tedarikçisinden alırım. Çünkü bilirim ki tedarikçi konumunda ki adamın fiyatı yüksek kar elde etmek için değil, yüksek maliyetleri olmasından ötürüdür. Bu adamın kirası, stopajı, diğer mekan vergileri (çöp, tabela, vs.) gelir vergisi, hafta sonu dükkanını açmak için alması gereken belge, çalışanların sigortaları vs. den oluşan maliyetleri hesaplayıp, birde üzerine ithal ettiği ürünün ithalat vergilerini ekleyip, üzerine de kar koyup satacak.

    Bak bunun farkında olup, alışverişi buradan yapmak enayilik değildir, ama senin söylediğin gibi evet ekonomi canlanmayacak, şahlanmayacak, uçamayacak, ama en azından çark dönecek, şu an da zaten ekonomide en temel durum bu, çarkın dönmesi.

    Ama sen alışverişini yabancı firmanın internet sitesinden yaparsan, kaçak yollarla temin edersen ne olacak?

    İşte o zaman devletin her şeyden vergi kesme hevesini arttırır, senin özgürlük dediğin noktada Devletin vergi kanununda eskiden görmezden geldiği, musamma gösterdiği, tolare ettiği şeyleri incik cincik eder, denetimi sıklaştırır.

    Bak bunun bir başka örneğini söyleyeyim, mesleğim turizm ve İzmir'de yaşayan birisi olarak.

    Free shoplarda 1 kişi için içki limiti, hava limanında da gemi limanında da aynıydı. Geçen sene limanlarda ki düşürüldü neden?

    Çünkü sadece ama sadece bak amacı tatil değil, sadece içkisini daha ucuza almak için günübirlik Sakız'a, Midilli'ye giden adamlar var.

    Vizeye bir kere para veriyor zaten ve hep Yunanistan'da kullandığı için uzun alıyor, Feribot bileti gidiş dönüş 30 €, orada da halk plajı vs. ye gidiyor, ada zaten ucuz, dönerken al 3 şişe dön, hem tatil yapıyor, hem içkiyi çok büyük avantajla alıyor, aldığı da ne biliyor musun? hani viski, rom, votka olsa anlarım, Rakı.

    Devlet bu duruma uyandı, çaaat limanlarda ki kota düştü.

    Hava limanında ki kota ile limanda ki farklı şimdi.

    Peki, söylermisin bu durum içinde sadece DEVLET suçlu? Haa ama olan bana oldu, neden çünkü ben 2003 yılında Barbayanni marka uzoyu keşfettiğimden beri inan Rakıyı bıraktım. O uzo'nun hem tadı daha güzel, hem rakıdan daha fazla alkol oranı olmasına rağmen beni çarpıyor bozmuyor. Uzo'nun bu arada 100Cl liği 15€

    Rakıcı adamın, 2 şişede 1 şişe avanta çıkaracak diye her hafta sonu veya emekliyse 2 günde bir gidip rakısını ucuza almasının çakallığının ceremesini ben çeker oldum. Yahu arkadaş, bir şeyi yap, yap ama ölçülü yap, b.kunu ne çıkarıon.

    Sonra Macro center (limanların çoğu zaman Koç işletmelerinde olduğu için ve zamanında da Migros ve Macro Center'da Koç'un olduğundan de olsa gerek) gümrükte satılan ama ülkemizde bulunmayan içkileri satmaya başladı. Barbayani de var. Ama Macro Center'daki tekel bandrolü yemiş fiyatla, Ben Barbayanni'nin ana vatanı olan Midilli'den 1 kasa alırım.

    işte bu noktayı zaten çıkaran da Koç marina oldu. Baktı ki vatandaş, bu işi ucuza getirmek için, yurt dışı tatili kisvesi altında free shopta gümrüksüz alışveriş muhabetine döndürdü, hem liman işletmecisi olarak hem de bir perankendeci olarak devlete bu durumu belirtti, devletin kotasından sonra da alan benden alsın zaten kotayla birlikte fiyat hala farklı olsa da erişimi ve satın alması sık olmayacak mantığında kendi satışa sundu, şimdi el mahkum Barbayanni'yi Macro Center'dan alıyorum.

    dediğim gibi biz hiç bir şeyi kararında yapmayı bilmiyoruz. hep başımıza ne geliyorsa bundan geliyor.

    Saygılar. Bu arada rakı içiyorsan Barbayanni Maviyi denemeni tavsiye ederim.

    https://twitter.com/blckaraman/status/676011328314728448




  • Yurtdışından içki hammaddesi de gelmeyecek artık. Kontrole tabii yapıldı.



    Ya evde şarap yapacagiz ya da şarabı damitip etil yapacağız.



    Evde 1 litre migros etilinden rakı veya viski 30 TL ye geliyordu. Markette 130 TL.



    İmbik bulursak litresi 10-15 TL ye gelecek. Ancak evde imbik bulundurmak suc.



    Onu da imbik yerine arıtma cihazı kullanıp aşmaya calisacagiz.



    Onu da yapamazsak hapishane şarabı yapıp içeceğiz.





    130 TL ye rakı içilmez.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • pphammer kullanıcısına yanıt
    senin şu durumunla şekilden şekile gireceğime veririm parasını içerim daha iyi.

    Zaten bir önceki yorumumda belirttiğim durum yüzünden devlet buna da el attı olan laborantlara endüstriyel gıda üreticilerine yani etil alkolü gerçek amacında kullananlara oldu.

    Rakı pahalı, yurt dışından getirmeye kalk, devlet kota koyar, evde üretmeye kalk devlet satışına düzenleme getirir, sonuç olarak otorite olan odur. Sen onunla inatlaşacağına, ihtiyacın olan şeyi, kararında göze batmadan kendi içinde etrafa yaymadan yaparsan;

    Devlette kendini enayi yerine koymaya çalıştığının düşüncesiyle sert yaptırımlar uygulayacağına;

    kararında kaldığı sürece müsemma ve tolerans gösterir, otoriterliğini koymaz.

    Ama bizde durum nasıl oldu? Piyasa da etil alkol satışları birden artış gösterdi, devlet 'ne oluyor ya birden bire bu ne rağbet dedi' baktı ki etil alkol, piyasa da ihtiyaç sahibi kurum, kuruluş ve işletmelerden çok vatandaş alıyor, önlemini aldı.

    Bundan 5 sene önce de tekel alkol fiyatları yüksekti, bundan 5 sene önce de evde içkisini üreten üretiyordu, hatta bir yakınım ben kendimi bildim bileli evde yapar votkasını, rakısını (ben 33 yaşındayım) Ne kimseye formül verirdi, ne tarif ederdi, kendine göre yapar içerdi.

    Ama şimdi adam bunu hem yapıyor, hem sosyal medyada video çekerek uygulamalı olarak anlatıyor, hem bunu kendi içimliği için de değil, üretip satıyor gelir elde ediyor.

    Sonra diyorsun ki hala şu şöyle, bu böyle, vs.

    Artık Migros alkolünden yapamazsın içki içine denatonyum benzoat ekliyorlar. Üstelik bu durum kendi icadı değil, direk Avrupa birliğinden gördü al bak AB yasası

    https://ec.europa.eu/taxation_customs/business/excise-duties-alcohol-tobacco-energy/excise-duties-alcohol/alcohol-not-human-consumption_en

    Sadece şu yasa üzerinden yola çıksak bile sen ve senin gibilerin zihniyeti yüzünden başımıza geldiğinin resmidir.

    Bu AB yasası evde içki üretimini durdurmak üzere 2014 yılında alındı ve uygulandı. Bizim Hukumet ise bilirsin AB uyum yasalarına çok meraklıdır ve alkol en hassas noktalarıdır ama nasıl olduysa artık direk bu yasayı alıp uygulamadılar. Neden? İçen kendine içiyor, yapanı zaten az mantığındaydı. Ama bu evde alkol üreten tipler senin burada dile getirdiğin şeyleri dile sesli olarak dile getirip birde alın yapın diye kullanma kılavuzunu sosyal medyadan çarşaf çarşaf yayınlayınca, yahu bunun önüne nasıl geçeriz diye bakarken, AB bakanlığı imdada yetişti, AB de böyle yasa var bizde kullanalım.

    Al sana şimdşi dünyanın en acı maddesinden olan alkolden yapılmış rakı, afiyet olsun.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: winwin35

    senin şu durumunla şekilden şekile gireceğime veririm parasını içerim daha iyi.

    Zaten bir önceki yorumumda belirttiğim durum yüzünden devlet buna da el attı olan laborantlara endüstriyel gıda üreticilerine yani etil alkolü gerçek amacında kullananlara oldu.

    Rakı pahalı, yurt dışından getirmeye kalk, devlet kota koyar, evde üretmeye kalk devlet satışına düzenleme getirir, sonuç olarak otorite olan odur. Sen onunla inatlaşacağına, ihtiyacın olan şeyi, kararında göze batmadan kendi içinde etrafa yaymadan yaparsan;

    Devlette kendini enayi yerine koymaya çalıştığının düşüncesiyle sert yaptırımlar uygulayacağına;

    kararında kaldığı sürece müsemma ve tolerans gösterir, otoriterliğini koymaz.

    Ama bizde durum nasıl oldu? Piyasa da etil alkol satışları birden artış gösterdi, devlet 'ne oluyor ya birden bire bu ne rağbet dedi' baktı ki etil alkol, piyasa da ihtiyaç sahibi kurum, kuruluş ve işletmelerden çok vatandaş alıyor, önlemini aldı.

    Bundan 5 sene önce de tekel alkol fiyatları yüksekti, bundan 5 sene önce de evde içkisini üreten üretiyordu, hatta bir yakınım ben kendimi bildim bileli evde yapar votkasını, rakısını (ben 33 yaşındayım) Ne kimseye formül verirdi, ne tarif ederdi, kendine göre yapar içerdi.

    Ama şimdi adam bunu hem yapıyor, hem sosyal medyada video çekerek uygulamalı olarak anlatıyor, hem bunu kendi içimliği için de değil, üretip satıyor gelir elde ediyor.

    Sonra diyorsun ki hala şu şöyle, bu böyle, vs.

    Artık Migros alkolünden yapamazsın içki içine denatonyum benzoat ekliyorlar. Üstelik bu durum kendi icadı değil, direk Avrupa birliğinden gördü al bak AB yasası

    https://ec.europa.eu/taxation_customs/business/excise-duties-alcohol-tobacco-energy/excise-duties-alcohol/alcohol-not-human-consumption_en

    Sadece şu yasa üzerinden yola çıksak bile sen ve senin gibilerin zihniyeti yüzünden başımıza geldiğinin resmidir.

    Bu AB yasası evde içki üretimini durdurmak üzere 2014 yılında alındı ve uygulandı. Bizim Hukumet ise bilirsin AB uyum yasalarına çok meraklıdır ve alkol en hassas noktalarıdır ama nasıl olduysa artık direk bu yasayı alıp uygulamadılar. Neden? İçen kendine içiyor, yapanı zaten az mantığındaydı. Ama bu evde alkol üreten tipler senin burada dile getirdiğin şeyleri dile sesli olarak dile getirip birde alın yapın diye kullanma kılavuzunu sosyal medyadan çarşaf çarşaf yayınlayınca, yahu bunun önüne nasıl geçeriz diye bakarken, AB bakanlığı imdada yetişti, AB de böyle yasa var bizde kullanalım.

    Al sana şimdşi dünyanın en acı maddesinden olan alkolden yapılmış rakı, afiyet olsun.

    Aynen katılıyorum.



    Ancak Ucuza içmeye ve kendi yapmaya Alişan bir daha 130 TL vermeyecektir. O devir kapandı.



    Rakı tüketimi 8 milyon litre azalmış.



    Avrupa bitrexi vergi için değil vatandaşını tehlikeden korumak için çıkarmış. Türkiye'den giden rakı Avrupa'da indirimde 50 TL.viski de aynı fiyat.



    Bizimkiler hem yüksek vergi için hem de dini nedenlerden

    dolayı yapıyor.

    En güzeli şarap. Al bimden meyve suyunu mayala.tamam. hadi bunu da durdursunlar.

    Korkarım içmeye alisan ama para bulup içmeyenler yasal ve yasal olmayan haplara geçecektir.



    Ben eskiden yasal antidepresanlar ile bu işi hallediyordum.



    Hala evde bol miktarda antidepresan var. Hemde daha ucuz. 30 tane 20mg 20 TL. Günlük 70 kuruş.





    Çoğu kişi eczaneye gitmeyecektir. Gençler için durum çok acı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pphammer -- 17 Şubat 2018; 15:55:32 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Hocam 2 senedir aldigim 1-2 seyi yazayim; solar enerjiyle calisan karanlikta kalan yerleri aydinlatmak icin aldim sensorlu isik, koctasta gordum 269 tl. Ali express den 20 gunde geldi bana masrafi 28 dolar( 85 tl ye geldi), bisikletim icin koruma brandasi sanirim eve kadar 22 tl ye geldi (Tr de bulamadim)

    Yani tamam tr de urun bulunursa burdan alin ama cogu sey aliexpressde hem ucuz hem de cogu urun trde yok olsa da pahali. Bunlar benim gozlemim. Zamaninda hollisterdan 150 dolara 7-8 parca gomlek tshirt almisligim var( urunler trde satilmiyodu hala satilmiyor, hem de daha ucuza geliyirdu)

    Bu arad Sakiz a gitme planim var :)) ben de Izmirdeyim, raki fazla tuketmiyorum ama uzoo damla sakizli hosuma gitmisti, simdi sakiza gidersek kac sise hakkim var? Tamam dedigini denicem ;)

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yurtdışından alışverişi komple yasaklasınlar. Üstüne ithalatı da yasaklasınlar. O zaman Kuzey Kore standartlarına erişmiş oluruz işte. Vergiye de gerek kalmıyor, mis gibi.
  • navigator_ N kullanıcısına yanıt
    ALKOLLÜ ÜRÜNLER
    1- Alkol derecesi % 22’yi geçen alkol ve alkollü içkiler 1 lt.
    2- Alkol derecesi % 22'yi geçmeyen alkol ve alkollü içkiler 2 lt.
  • Eeeee örtülüye para dayanmıyor.Zaten bir içimizdeki donumuz kaldı almadıkları..
  • Türkiyede PhD yapan yabancı uyruklu arkadaşımla muhabbet ediyordum, çocuk bana sizin ülkeniz çok vergi alyor dedi
  • Osmanlı vergi olarak üçün birini alıyormuş.
    Şimdikiler üçün ikisini + ötv alıyor.
  • birde bunun kdv si cikti biliyorsunuz, yurt disi alisverise kdv

    boyle devam etsinler, her seye ama her seye kat kat zam gelsin ki hulogcularin geneli zaten fakir kesimde iyice ölsünler.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 2728293031
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.