Şimdi Ara

Yüksek rakımın performansa etkisi???

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
41
Cevap
0
Favori
7.797
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bu sorunun cevabını ve varsa nedenini merak ediyorum arkadaşlar.
    Uzun süredir arabayı hep şehir içi kullanıyordum. (Maksimum genelde 1.ve 2. vites çok nadir 3. vites ve en fazla 50-60km/h) Çünkü bulunduğum şehirde daha hızlı gitmek mümkün değil.
    Bugün hava güzel diye şöyle anayola bi çıktım. Araç çok hantal geldi. Ara hızlanmalar eskisine göre çok düşüktü. Bizzat denemeler yaptım ve kafam soru işaretleri ile doldu. 1800-2000 rakımdayım.
    Çok soğuk bir kış geçirdik birçok sabah -40 ile uyandık. Aracın bakımına 1500 km falan kaldı. Yağ falan mı eskidi? Sürekli düşük vites ve düşük devir kullanım mı törpüledi? Ya da ne?
    Bu performans düşüklüğünün sebebi tam olarak ne olabilir?

• Tabi rodaj sekli ve suresininde buna katkisi olabilir tam olarak nasil kullandigini bilemiyecegim icin birsey diyemem ama atmosferik motorlu araclar deniz seviyesinde maksimum performans gosterirken yuksek yerlerde %2-3 araliginda yukseklige gore degisir tabi bu guc kaybi gorulur normaldi sonucta motora giren oksijen ve basincli hava miktari azda olsa degisiyor
    quote:

Orjinalden alıntı: supremum

Bu sorunun cevabını ve varsa nedenini merak ediyorum arkadaşlar.
    Uzun süredir arabayı hep şehir içi kullanıyordum. (Maksimum genelde 1.ve 2. vites çok nadir 3. vites ve en fazla 50-60km/h) Çünkü bulunduğum şehirde daha hızlı gitmek mümkün değil.
    Bugün hava güzel diye şöyle anayola bi çıktım. Araç çok hantal geldi. Ara hızlanmalar eskisine göre çok düşüktü. Bizzat denemeler yaptım ve kafam soru işaretleri ile doldu. 1800-2000 rakımdayım.
    Çok soğuk bir kış geçirdik birçok sabah -40 ile uyandık. Aracın bakımına 1500 km falan kaldı. Yağ falan mı eskidi? Sürekli düşük vites ve düşük devir kullanım mı törpüledi? Ya da ne?

• hocam genel olarak şöyle diyebiliriz..rakım yükseldikçe hava basıncı azalır ve havadaki oksijen miktarı çok ufak değerlerde de olsa azalma gösterir..bu durum emme manifolduna çekilen havanın oksijenden zengin olmaması sonucunu doğurur..yanma sağlayabilimek için yanma odasına daha fazla yakıt püskürtülür ve bu da motorun normalden daha zengin karışım ile çalışmasına yol açar..bu da hem yakıt tüketimini arttırır hemde performansı azaltır..ayrıca bu benzin yönünden zengin karışım sürekli yakılırsa silindirlerde ve enjektörlerde kurum birikmesi normalden daha fazla olur..bu da performansı düşürücü etki yapar..atmosferik motorlarda durum böyle..turbo motorlar bunu tolere edebiliyor..
  • quote:

Orijinalden alıntı: Mellkor

Tabi rodaj sekli ve suresininde buna katkisi olabilir tam olarak nasil kullandigini bilemiyecegim icin birsey diyemem ama atmosferik motorlu araclar deniz seviyesinde maksimum performans gosterirken yuksek yerlerde %2-3 araliginda yukseklige gore degisir tabi bu guc kaybi gorulur normaldi sonucta motora giren oksijen ve basincli hava miktari azda olsa degisiyor
    quote:

Orjinalden alıntı: supremum

Bu sorunun cevabını ve varsa nedenini merak ediyorum arkadaşlar.
    supremum hoca biz seninle komşu illerdeyiz
    sen artvindeydin dimi
    arabayı sabah ilk çalıştırdıgında arabada koku oluyormu ?

• quote:

Orijinalden alıntı: onur-orhun

supremum hoca biz seninle komşu illerdeyiz
    sen artvindeydin dimi
    arabayı sabah ilk çalıştırdıgında arabada koku oluyormu ?

Alıntıları Göster
    Yüksek rakımlarda aracın zaman zaman performans düşüklüğünü hissettiğim oldu ancak bu sefer ne bileyim aracım eskisi gibi değildi.
    28000 küsür km oldu. Sağlıklı bir rodaj süresi geçirdiğini düşünüyorum. Bugüne kadar performanstan hiç şikayetim olmadı. Şehir içinde de bir fark hissetmemiştim zaten. Eylülden bu yana Ardahan merkezdeyim.
    Gerçi arabayı her sabah çalıştırmam gerekmedi ama Allah'a şükür ihtiyacım olan sabah çalıştırmalarda hiç sorun yaşamadım. Hatta 2 marş bile hiç yapmadım. Tek seferde çalıştı hep.
    Koku falan hiç hissetmedim ne tarz bir koku bu?

Aklıma gelen başka bir ihtimalde benzin! 3 gün önce doldurdum depoyu. Bir çeşit benzinlik var zaten.
    Belkide benzindendir bilmiyorum. Olmazsa 30000 bakımını ağır kış koşullarınıda düşünerek 1000 km erkene alacağım.

• quote:

Orijinalden alıntı: supremum

Yüksek rakımlarda aracın zaman zaman performans düşüklüğünü hissettiğim oldu ancak bu sefer ne bileyim aracım eskisi gibi değildi.
    28000 küsür km oldu. Sağlıklı bir rodaj süresi geçirdiğini düşünüyorum. Bugüne kadar performanstan hiç şikayetim olmadı. Şehir içinde de bir fark hissetmemiştim zaten. Eylülden bu yana Ardahan merkezdeyim.
    Gerçi arabayı her sabah çalıştırmam gerekmedi ama Allah'a şükür ihtiyacım olan sabah çalıştırmalarda hiç sorun yaşamadım. Hatta 2 marş bile hiç yapmadım. Tek seferde çalıştı hep.
    Koku falan hiç hissetmedim ne tarz bir koku bu?

Aklıma gelen başka bir ihtimalde benzin! 3 gün önce doldurdum depoyu. Bir çeşit benzinlik var zaten.
    Belkide benzindendir bilmiyorum. Olmazsa 30000 bakımını ağır kış koşullarınıda düşünerek 1000 km erkene alacağım.

Alıntıları Göster
    bu şekil benzin yönünden zengin karışım ile araç çalışırsa ilk çalıştırmalarda genelde çiğ benzin kokusu duyulur..bu normaldir..

tabii benzinden kaynaklı bir problem de söz konusu olabilir..ama o zaman bir çok araçta aynı problemin olması gerekirdi..normal bakıma ek olarak enjektör temizliği ve carbon clean da yapılırsa araç eski performansına döner..ama Ardahan da bunu yapacak donanımda servis var mı bilemem..

• quote:

Orijinalden alıntı: türbülans

bu şekil benzin yönünden zengin karışım ile araç çalışırsa ilk çalıştırmalarda genelde çiğ benzin kokusu duyulur..bu normaldir..

tabii benzinden kaynaklı bir problem de söz konusu olabilir..ama o zaman bir çok araçta aynı problemin olması gerekirdi..normal bakıma ek olarak enjektör temizliği ve carbon clean da yapılırsa araç eski performansına döner..ama Ardahan da bunu yapacak donanımda servis var mı bilemem..

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: türbülans

Hmm o çiğ bnzin kokusunu biliyorum ya. hg-orhun'un onu kastettiğini düşünmemiştim. Sabah ilk çalıştırdıktan sonra bahçe kapısını açmaya giderken yoğun şekilde kokardı.
    Karbon Clean falan burada kimse yapamaz Türbülans hocam. Kars'ta Mitsubishi servisi var ama onlar da ne kadar donanımlı ve beceriklidir bilmiyorum.
    Bugün eve gelince hava filtresini çıkarıp, üzerine kompresör tuttum. 5-10 tane böcek sinek, 3-5 saman parçası ve bol toz çıktı olmazsa ben yarın bi daha deneyeyim.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Alıntıları Göster
    yüksek rakımda arabayı ilk çalıştırdığında çiğ yakıt kokusu
    genel anlamda aracın sağlıklı olduğunu gösterir

• quote:

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: hg-orhun

Ben o kokuyu duydukça gidiyor paracıklar diyorum.
    Yakıt zaten pahalı. Ş.arası 17 ykr yakan aracım Ardahan ş.içinde 35-40 ykr yaktı kışın.

• quote:

quote:

Ben o kokuyu duydukça gidiyor paracıklar diyorum.
    Yakıt zaten pahalı. Ş.arası 17 ykr yakan aracım Ardahan ş.içinde 35-40 ykr yaktı kışın.

Alıntıları Göster
    Bakimida yaklasti diyorsun bence bununda etkisi olur en azindan yagi filtreleri falan degisince arabanin motoru bir miktar rahatlar ayrica yakitda birsey olabilir diyecektim ki sen kendinde demissin bence suan hic kasma bakimdan sonra ortaya birsey cikmazsa farkli yerden benzin alarak deneme yaparsin sonra zaten net bisey ortaya cikar neyden oldugu

• quote:

Orijinalden alıntı: Mellkor

Bakimida yaklasti diyorsun bence bununda etkisi olur en azindan yagi filtreleri falan degisince arabanin motoru bir miktar rahatlar ayrica yakitda birsey olabilir diyecektim ki sen kendinde demissin bence suan hic kasma bakimdan sonra ortaya birsey cikmazsa farkli yerden benzin alarak deneme yaparsin sonra zaten net bisey ortaya cikar neyden oldugu

Alıntıları Göster
    Atomosferik motorlar en verimli 15-20 C derece ve normal atmosfer basıncında çalışırlar ( deniz seviyesi denebilir 100 kpa, 1 bar, 76cmhgs ) Ama bence sizin hissedebileceğiniz ölçüde bir performans kaybının olmaması gerekir. Ya siz çok hassaszını ya da arabanın bakımı gelmiş :)

• quote:

Alıntıları Göster
    quote:

vayy hocam rütben yakışmış ya uzun zamandır girmiyorum buralara daha yeni gördüm bi mesaj atayım dedim.

@supremum , ben corolla kullanıyorum 1,6 motor. benzinli. Uzun süre yavaş kullanım sonucunda azda olsa performans düşüşü yaşıyor gibi oluyorum. Ara sıra boş bulduğum zaman yüksek devir çeviriyorum ve akabinde hızlanmaların kalkışların daha düzenli olduğu azda osla fark ediliyor.

Yorumları tam okumadım ne fikirler verilmiş ama tavsiyem, hava filtresini temizle, aracın bakımına 1500 km kalmış diyorsun yağın eskimiştir doğal olarak sağlıklı bir yağlama yoktur, en önemlisi bujiler eskimiştir sürekli şehir içinde kullanıp dur kalk yapıyorsan. Uzun yol kullanına oranla gözlemlerime göre şehir içi kullanımda bujiler daha çabuk eskiyor.

Bui ve hava filtresine bak, bide ara sıra yüksek devirlere çık biraz çok uzun tutma da sollarken falan biraz geç vites değiştir, performansta kullan yani arabayı aradı farki hissedersin tahminimce.

Yolunuz ve farınız açık olsun kazasız günler dileği ile ...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yazılımcı Online -- 27 Mart 2008; 4:45:08 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Yazılımcı Online

quote:

vayy hocam rütben yakışmış ya uzun zamandır girmiyorum buralara daha yeni gördüm bi mesaj atayım dedim.

@supremum , ben corolla kullanıyorum 1,6 motor. benzinli. Uzun süre yavaş kullanım sonucunda azda olsa performans düşüşü yaşıyor gibi oluyorum. Ara sıra boş bulduğum zaman yüksek devir çeviriyorum ve akabinde hızlanmaların kalkışların daha düzenli olduğu azda osla fark ediliyor.

Yorumları tam okumadım ne fikirler verilmiş ama tavsiyem, hava filtresini temizle, aracın bakımına 1500 km kalmış diyorsun yağın eskimiştir doğal olarak sağlıklı bir yağlama yoktur, en önemlisi bujiler eskimiştir sürekli şehir içinde kullanıp dur kalk yapıyorsan. Uzun yol kullanına oranla gözlemlerime göre şehir içi kullanımda bujiler daha çabuk eskiyor.

Bui ve hava filtresine bak, bide ara sıra yüksek devirlere çık biraz çok uzun tutma da sollarken falan biraz geç vites değiştir, performansta kullan yani arabayı aradı farki hissedersin tahminimce.

Yolunuz ve farınız açık olsun kazasız günler dileği ile ...

Alıntıları Göster
    Yorumların için teşekkürler Yazılımcı
    Ardahan zaten bir baştan bir başa 2 km kadar. Uzun mesafe kullanmak mümkün değil. Hadi markete gidelim dediğimizde 1 km yol ancak gidiyorum.
    Eşimin okulu eve 1.5-2 km onu bırakıyorum alıyorum. Oradan benim okul yine zıt yönde 1.5 km. Şehiriçi yollar o kadar bozuk ki bu yolun büyük çoğunluğunu 1. viteste gidiyorum. Bazı yerlerden yarım debriyaj geçiyorum.
    Gidebildiğim tüm yol bu ama yapacak başka birşey yok. Hava filtresini çıkarıp kompresör tuttum akşam. Müsait olduğum bir haftasonuda Kars'a gidip bakımı yaptıracağım.
    Bu arada bujiler 20000 bakımında değişmişti bir sonraki değişim 40000 görünüyor ama buranın havası yolu bu değişimide 10000 km erkene aldırabilir.

• quote:

Yorumların için teşekkürler Yazılımcı
    Ardahan zaten bir baştan bir başa 2 km kadar. Uzun mesafe kullanmak mümkün değil. Hadi markete gidelim dediğimizde 1 km yol ancak gidiyorum.
    Eşimin okulu eve 1.5-2 km onu bırakıyorum alıyorum. Oradan benim okul yine zıt yönde 1.5 km. Şehiriçi yollar o kadar bozuk ki bu yolun büyük çoğunluğunu 1. viteste gidiyorum. Bazı yerlerden yarım debriyaj geçiyorum.
    Gidebildiğim tüm yol bu ama yapacak başka birşey yok. Hava filtresini çıkarıp kompresör tuttum akşam. Müsait olduğum bir haftasonuda Kars'a gidip bakımı yaptıracağım.
    Bu arada bujiler 20000 bakımında değişmişti bir sonraki değişim 40000 görünüyor ama buranın havası yolu bu değişimide 10000 km erkene aldırabilir.

Alıntıları Göster
    supremum araba neydi senin acaba ?

• quote:

Alıntıları Göster
    quote:

2007 Lancer 1.6 düz vites.
  • quote:

quote:

2007 Lancer 1.6 düz vites.

Alıntıları Göster
    hiç tamirhane köşelerinde elletme aracını
    erzurum öğretmenevinden yer ayırttır bir hafta sonu
    erzurumda baktırt bence hemde çifteminare vs gezmiş olursunuz
    o taraftaki sanayideki ustalar daha düne kadar atlara nal çakmaktan başka bir iş yapmıyorlardı
    lancerdan okçudan ne anlarlar

• quote:

o taraftaki sanayideki ustalar daha düne kadar atlara nal çakmaktan başka bir iş yapmıyorlardı

Alıntıları Göster
    quote:

Sanırım o daha mantıklı. Hem gezmiş oluruz.
    O zaman mayıs başı Erzurum gezisini planların içine koyayım ben...

Bu arada rakım ve sıcaklığın motora etkisini gösteren bir yazıdan alıntı. Bu yazıya göre 2000 küsür rakımda %5 performans düşüklüğü zaten yaşandığı söyleniyor.

• quote:

quote:

Sanırım o daha mantıklı. Hem gezmiş oluruz.
    O zaman mayıs başı Erzurum gezisini planların içine koyayım ben...

Bu arada rakım ve sıcaklığın motora etkisini gösteren bir yazıdan alıntı. Bu yazıya göre 2000 küsür rakımda %5 performans düşüklüğü zaten yaşandığı söyleniyor.

Alıntıları Göster
    Doğudakilerin işi hakikaten zormuş.
    Allah yardımcınız olsun

• quote:

Orijinalden alıntı: GuLaT

Allah yardımcınız olsun

Alıntıları Göster
    BENİM ROVER 620 VARDI. KARDEŞİME VERDİM. (KENDİSİ VİNÇ OPERATÖRÜ). ERZURUM DA YAŞIYOR...
    UZUN YILLAR TRABZONDA ARAÇ KULLANMIŞ BİR KİŞİDİR. ROVER LE TRABZONA GİTMİŞTİ. PERFORMANSIN ÇOK ÇOK FARKETTİĞİNİ SÖYLEMİŞTİ... ERZURUMDA ARAÇ GAZA DAHA NAZLANARAK TEPKİ VERİRKEN, TRABZONDA RESMEN UÇUR BENİ DİYOR...
    YÜKSEK RAKIM PERFORMANS KONUSUNDA KESİNLİKLE OLUMSUZ BİR ETKİYE SAHİP... KARDEŞİMİN DEDİĞİNE GÖRE EN AZ %10 KADAR...

• quote:

Orijinalden alıntı: GuLaT

Allah yardımcınız olsun

Alıntıları Göster
    biryerde her 1000 mt de %10 motorun performansının düştüğünü okumuştum
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.