Şimdi Ara

Yönetmelikte düzenleme: Motosiklet ehliyeti alma yaşı 17'den 20’ye çıkıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
438
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Sürücü belgeleri Avrupa Birliği (Ab) ile uyumlu hale getiriliyor. İçişleri Bakanlığı ‘Karayolları Trafik Yönetmeliği’ önemli değişiklikler yapacak tasarı üzerindeki çalışmaları son aşamaya getirdi. Tasarıya göre, sürücü belgeleri alma yaşlarından da değişikliğe gidilecek. İki, üç ve dört tekerlekli motorlu bisikletleri (moped) kullanabilmek için sürücü belgesi alma yaşı 17’den 16’ya düşürüldü. Sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilecek ‘A’ sınıfı ehliyetleri alma yaşı ise 17’den 20’ye yükseltilecek.

    İçişleri Bakanlığı ‘Karayolları Trafik Yönetmeliği’ önemli değişiklikler yapacak bir tasarı üzerinde çalışmalarını yürütüyor. Çalışmaları son aşamaya gelen yönetmelik tasarısına göre, eskiden 10 olan sürücü belge sınıf sayısı düzenleme ile 18’e çıkarılacak. Düzenleme ile birlikte sürücü belgeleri alma yaşlarından da önemli değişikliğe gidilecek. İki, üç ve dört tekerlekli motorlu bisikletleri (moped) kullanabilmek için sürücü belgesi alma yaşı 17’den 16’ya düşürüldü. Sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilecek A sınıfı ehliyetleri alma yaşı ise 17’den 20’ye yükseltildi. Kamyon ve çekicileri kullanacaklara verilen ‘C’ sınıfı ehliyet alma yaşı ise 22’den 21’ye düşürüldü. Sürücü koltuğu dışında, sekizden fazla koltuğu olan minibüs ve otobüsler için verilen ‘D’ sınıfı ehliyet alma yaşı ise 22’den 24’e çıkarılıyor.

    Yeni düzenleme ile birlikte artık bir üst araç kullanmak için alınacak ehliyetler için deneyim şartı getiriliyor. Örneğin sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler için verilen A sınıfı ehliyet alabilmek için en az 2 yıllık gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilecek A2 sınıfı ehliyet tecrübesi istenecek. kamyon ve çekicileri, minibüs ve otobüsleri kullanacakların alacağı C ve D sınıf ehliyeti alabilmek için B sınıf otomobiller için verilen sürücü belgesine sahip olunması gerekiyor.

    EHLİYETLERE AB STANDARDI GELECEK

    Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde yapılan yeni düzenlemelerin uygun olduğunu belirten Sürücü Kursları Konfederasyonu Başkanı Dursun Önal, “Uygun bir düzenleme. Çok büyük motorlar, bazı motosikletler devasa motora sahip. Bunları kullanacak insanların biraz daha yaşını başını almış insanlar tarafından kullanması uygun. Ayrıca, motosiklet kullanma hakkını elde edeceklerin en az 2 yıl daha küçük motor veya motorlu bisiklet kullanması düzenlemesi de yerinde bir düzenleme. Bu düzenleme ile ehliyet alma şartlarımız Ab standartlarına uygun bir hale getiriliyor.” diye konuştu.

    Sürücü belgesi sayısının 10’dan 18'e yükseltilmesinin de Ab standartları kapsamında yapılan bir düzenleme olduğunu kaydeden Önal, “Aslında burada belge sayısı artırılmıyor. Araçların standartlarına göre verilecek sürücü belgeleri belirleniyor. Örneğin eskiden minibüs ve otobüsler için verilen D sınıfı ehliyetler bölümlere ayrılıyor. D1 sürücü koltuğu dışında, sekizden fazla on yediden az koltuğu olan minibüsler, D1E, D1 sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römorktan oluşan birleşik araçları kullanacaklara verilecek. D, sürücü koltuğu dışında, sekizden fazla koltuğu olan minibüs ve otobüsler için verilirken -DE, D sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römorktan oluşan birleşik araçlar için alınabilecek.” şeklinde konuştu.

    YENİ BELGELERLE KULLANILACAK ARAÇLAR

    -M, motorlu bisikletleri (moped)
    -A1, gücü 11 kilovatı geçmeyen sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler
    -A2, gücü 35 kilovatı geçmeyen sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler
    -A, sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçen üç tekerlekli motosikletler
    -B1, dört tekerlekli motosikletler
    -B, otomobil ve kamyonet
    -BE, römork veya yarı römork içeren birleşik araçlar
    -C1, azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogramın üzerinde olan ve 7.500 kilogramı geçmeyen kamyon ve çekiciler.
    -C1E, Ağırlığı 12.000 kilogramı geçmeyen birleşik araçlar
    -C ; kamyon ve çekicileri kullanacaklara verilir.
    -CE ; Azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römork veya yarı römorktan oluşan birleşik araçlar
    -D1 ; sürücü koltuğu dışında, sekizden fazla on yediden az koltuğu olan minibüsler
    -D1E, D1 sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römorktan oluşan birleşik araçları kullanacaklara verilir.
    -D, sürücü koltuğu dışında, sekizden fazla koltuğu olan minibüs ve otobüsler
    -DE, D sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römorktan oluşan birleşik araçlar
    -F, lastik tekerlekli traktörler
    -G, iş makinesi türündeki motorlu araçlar
    -K sınıfı sürücü aday belgesi; Yönetmelikte belirtilen şartlar ve esaslara göre araç sürmeyi öğrenen sürücü adayları







  • 35 kilovat derken? anlamadım listede yazanları
  • 1 KW 1.35 PS ediyor, oradan hesap edin.
  • A2 ehliyet ile her motosikleti kullanabiliyorduk a1 50cc idi yanılmıyorsam. Şimdi nasıl olacak?
  • Ne zamandan itibaren geçerli bu olay? eğer 2015 ise hemen almaya çalışacağım
  • bir standarta bağlanması iyi olmuş. yasanın çıkması 2015 ten önce zor. Ehliyet almak isteyen değişiklikten önce halletsin bence de çünkü zorlaşacak belli ki.
  • Bana çok garip geldi.Ben şimdi 125cc'lik bir motoru kaç yaşında alabilirim? 17 de alamayacak mıyım artık?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Ehliyet Yaşı 16 Olmalı mı?
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • mstftrl M kullanıcısına yanıt
    kanun daha onaylanmamış sen şimdi almaya bak ehliyeti motoru sonra alırsın
  • Çok moralim bozuldu şu habere yav. Biri kesin söyleyebilir mi ne zaman yürürlüğe girecek kanun? veya nereden öğrenebiliriz?
  • şuraya bak ya para biriktircektim çalışıp bide umarım yürürlüğe girmez çok saçma olmuş
  • Şimdi a2 ehliyet bildiğin a1 in yerini alıyormuş anladığım kadarıyla a2 nin yerinide a sınıfı alıyor yukarıdaki yazıdan bunu anladım yanlışım varsa düzeltin şimdi hal böyle olunca cebinde a2 yazan ehliyet sahiplerinin durumu ne olacak şimdi a2 alırsak kanun çıkınca birde a alıcaksın demesinler

    bu arada bunu yeni fark ettim yüksek cc için 2 yıl a2 kullanmak yani 50cc altı motor kullanmak gerekiyormuş şimdi yandık o zaman iki defa ehliyet masrafı olacak şimdi alsak bu yasadan muaf olur muyuz acaba



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cemus -- 23 Haziran 2014; 9:41:59 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ee ben ehliyeti aliyorum yas 17
    gerimi vercem ehliyeti bre

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • lan yapmayın be seneye eylülde yaşım elveriyor ehliyet alıcaktım ne güzel :(
  • A2+B Aldım Sülalem Raaahaat
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.