Şimdi Ara

YKS VE DEPRESYON

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
183
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Youtube kanalımda yayınlamış olduğum videonun metnidir. Herkese iyi okumalar. İnşallah faydalı olabilmişimdir.

Video:

https://www.youtube.com/watch?v=FCwZtOeMGDE (Desteğiniz Benim İçin Çok Önemli)

İçerik:

Giriş

Ben Kimim?

Bu Video Size Neler Katıcak?

Neden Beni Dinlemelisiniz?

Bu Videodan En İyi Şekilde Nasıl Faydalanabilirsiniz?

Benim Sürecim

Depresyondan Nasıl Çıktım?

Depresyon Nedir, Ne Değildir?

Sorunlar Ortadan Kaldırılırsa Çözüm Otomatik Gelir

Küçük Mutlulukları Bulun

Yalnızlık ve Depresyon İlişkisi

Kendine Zarar Verme Düşünceleri

Ailelerin Depresyonu Anlamamaları

Yatağınıza Küsün

Yardım İstemek Zayıflık Değildir

Sakın Arabesk Müzik Dinlemeyin

İsterseniz 5. Mezuna Kalın

Süreçten Sonra Nasıl Düşüneceksiniz

Öldürmeyen Acı Güçlendirir

Her Şey, Bitti Dediğin Yerde Başlar

Kendini Başkalarıyla Kıyaslamak

Depresyondayken Asla Tembel Olmayın

Uyku Düzeni

Depresyon Döneminde Sigaraya Başlamak

Ergenlik

Allah’a Sığınmak

Senden Değerlisi Yok

“Her Şey Benim Suçum” Düşüncesiyle Başa Çıkmak

Depresyon ve Fiziksel Aktivitenin Etkisi

Sizi Destekleyen Kimse Yok Mu?

Ne Düşündüğünüzü Düşünün

Duyguları Kabullenmek Neden Önemlidir?

Kendiniz Ne Olduğunu Bilin

Depresyonun İnsana Kattıkları

Hem İlaçla Hem Eylemle Kurtulmak

Anormal Değil Normal Bir Durum

Duygularınızı Bastırmayın, Yaşayın

Hiçbir Zaman Suçlu Olarak Kendinizi Seçmeyin

Hayat Yaşamaya Değer Bir Yer

Zihni Zihinle Değil Eylemlerinle Değiştirirsin

Depresyonun Geçici Olduğunu Hatırlamak

Beyninizin Kimyasının Bozuk Olduğunu Bilmek

Antidepresanlar Hakkında

Bir Yakınınızla Paylaşın

İnşirah Suresi – Her Zorluktan Sonra Bir Kolaylık Vardır

İçinize Su Serpecek 2 Adet Video

15 Adımda Depresyondan Çıkın

Adım 1 – Sosyalleşin

Adım 2 – Günlük Tutun

Adım 3 – Yürüyüşe Çıkın

Adım 4 – Uyku Saatlerinizi Sabitleyin

Adım 5 – Şükür Listesi Oluşturun

Adım 6 – Kendinizi Suçlamayı Bırakın

Adım 7 – Duygularınızı Bastırmayın

Adım 8 – Ağlamaktan Korkmayın

Adım 9 – Arabesk Müzikten Uzak Durun

Adım 10 – Kıyas Yapmayın

Adım 11 – Psikolojik Destek Almayı Düşünün

Adım 12 – İlacı Tek Çözüm Zannetmeyin

Adım 13 – Kendinizi Depresyonla Bağdaştırmayın

Adım 14 – Kendinizi Sevin

Adım 15 – Günlük Alışkanlıklar

Instagram’dan Bana Ulaşın

Son Sözüm

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kapının Ötesindeki Adam -- 3 Şubat 2026; 8:5:16 >

• Giriş

Herkese selamlar. Bugünkü konumuz YKS ve depresyon. Bu videoda sınav sürecinin insan üzerinde yarattığı baskıyı, yalnızlık hissini ve zihinsel yorgunluğu konuşacağız. YKS’ye hazırlanırken yaşanan tükenmişlik çoğu zaman fark edilmez ya da hafife alınır. Oysa bu süreç, psikolojik olarak ciddi etkiler bırakabilir. Kendi deneyimlerimden ve gözlemlerimden yola çıkarak, bu dönemi yaşayanların neler hissettiğini ve bununla nasıl başa çıkılabileceğini ele alacağım. Eğer sen de bu süreçte zorlanıyorsan, yalnız olmadığını bilmeni istiyorum.

• Ben Kimim?

Ben Kaan Celal. 2025 yılında Fuat Sezgin Fen Lisesi’nden mezun oldum ve şu an 18 yaşındayım. Bu kanalda, insanlara fayda sağlayacak ve hayatlarına dokunacak içerikler üretmeye çalışıyorum. Bu video da onlardan biri. Lise hayatım, yaklaşık üç yıl boyunca depresyonla mücadele etmekle geçti. Bu süreç kimi zaman düşük, kimi zaman yüksek devam etti. Şimdi ise o dönemi geride bıraktım ve enerjimi, hayatıma ve başkalarına faydalı olacak şeyler yapmaya odakladım.

• Bu Video Size Neler Katıcak?

Bu video size depresyonu tanımazına ve onunla mücadele edip kurtulmanıza yardımcı olur. Eğer ki depresyonda olduğunuzu düşünüyorsanız bu video size daha önce duymadığınız şeyler katacaktır.

• Neden Beni Dinlemelisiniz?

Videoya geçmeden önce beni neden dinlemeniz gerektiğinden bahsetmek istiyorum. Her şeyden önce bu video profesyonel bir video değil ve bende profesyonel değilim. Burada anlattıklarım sadece yaşadığım tecrübelerden çıkardığım dersler. Bu yüzden izlerken kendi akıl süzgecinden geçirmen hem kendini hem de beni mutlu eder. Peki beni neden dinlemelisiniz sorusuna verebileceğim tek yanıt, benim yaşamış bir örnek olmamdır. Damdan düşenin halinden damdan düşen anlar. Bu yüzden beni dinleyebilirsiniz.

• Bu Videodan En İyi Şekilde Nasıl Faydalanabilirsiniz?

Bu videodan en iyi şekilde faydalanabilmek için öncelikle anlatılanları kendinizle kıyaslamadan dinleyin. Her deneyimin bireysel olduğunu ve herkesin sürecinin farklı ilerlediğini unutmayın. Videoyu pasif şekilde izlemek yerine, dikkat çeken noktaları not almaya çalışın. Anlatılan adımlardan hepsini aynı anda uygulamaya zorlamayın, size en uygun olan bir tanesini seçin. Kendinize zaman tanıyın ve değişimin adım adım olacağını kabul edin. Bu video bir başlangıç noktasıdır; asıl farkı yapacak olan, izledikten sonra atacağınız küçük ama bilinçli adımlardır.

• Benim Sürecim

Gelelim benim sürecime. Benim sürecim 9. sınıfın 2. dönemi başlıyor, 12. sınıfın yaz tatilinin sonuna kadar devam ediyor. Kimi zaman düşük kimi zaman yüksek depresyon olsa da her zaman bir depresyon içerisindeyim. Beni depresyona sokan çeşitli sebepler olsa da en önemlisi bana genetik olarak geçen okb rahatsızlığıydı. Süreç içerisinde ne yaşadıımı ayrıntılı olarak anlatmayacağım. Yoksa bu videonun süresi saatler sürer. Sadece diyebileceğim şey bu süreçte acının kendisiyle tanıştığımdır. Kime sorsak hayatının belirli bir döneminde acı çektiğini söyler. Fakat benim bahsettiğim acı, has depresyon acısıdır. Mutluluk duygusunu anlatın desem anlatamayacağınız gibi bunu da anlatamazsınız. Sadece isim olarak “has depresyon acısı” diyebiliyorum.

• Depresyondan Nasıl Çıktım?

Depresyondan çıkma sürecimde en önemli faktörlerin sabır ve zaman olduğunu söyleyebilirim. Zamanın, Allah’ın izniyle, gerçekten iyileştirici bir yönü var. Ancak bu süreci yalnızca zamana bırakmak yeterli değil. Benim için asıl farkı yaratan şey, zaman geçerken pes etmemek ve küçük de olsa doğru adımları atmaya devam etmekti. Bazı günler hiçbir şey yapamasam bile, iyileşmenin doğrusal bir süreç olmadığını kabullenmeyi öğrendim. Yardım almaktan kaçınmadım, kendimi suçlamamayı öğrendim ve yaşadıklarımı bastırmak yerine anlamaya çalıştım. Düzenli uyku, zihnimi yormayan alışkanlıklar ve kendime karşı daha merhametli olmak bu sürecin parçalarıydı. Kısacası, depresyondan çıkış tek bir hamleyle değil; zaman, sabır ve bilinçli çabanın birleşimiyle mümkün oldu.

• Depresyon Nedir, Ne Değildir?

Bazı insanlar depresyonda olmamasına rağmen depresyonda olduğunu, bazıları ise depresyonda olmasına rağmen olmadığını söylüyor. İkiside sakıncalı bir durum. Birincisinin zararı kendi ruh sağlığını yanlış tanımlamaya, gereksiz kaygı ve olumsuz düşüncelere yol açar. İkincisinin zararı ise gerçek bir depresyonu görmezden gelmeye, tedavi ve destek almayı geciktirmeye sebep olur. Bu yüzden depresyonun ne olup olmadığını anlamak çok önemli.

Gerçek depresyon:

Sürekli üzüntü, boşluk veya umutsuzluk hissidir.

Günlük yaşam aktivitelerini zorlaştıracak düzeyde enerji düşüklüğü yaratır.

İştah ve uyku düzeninde belirgin değişikliklere yol açabilir.

Konsantrasyon ve karar verme yetisini olumsuz etkiler.

Kendine değer vermeme, suçluluk veya çaresizlik duyguları içerir.

Uzun süre devam eden, birkaç hafta veya ay sürebilen bir ruhsal durumdur.

Profesyonel destek (psikiyatrist, psikolog) ile yönetilmesi gerekebilir.

Yalancı Depresyon:

Ara sıra yaşanan üzgün veya moral bozukluğu.

Sadece zor bir gün geçirmek ya da stresli bir dönemden etkilenmek.

Motivasyon düşüklüğü veya yorgunluk gibi geçici durumlar.

Sadece yalnızlık veya sıkılma hissi.

Anlık öfke, kızgınlık veya hayal kırıklığı.

Depresyon, yalnızca üzgün hissetmekten çok daha fazlasıdır; sürekli bir boşluk, umutsuzluk ve enerji düşüklüğü hissiyle günlük yaşamı zorlaştıran, profesyonel destek gerektirebilen bir ruhsal durumdur. Geçici moral bozuklukları, stres veya yorgunluk depresyon değildir; depresyonun farkında olmak, ne zaman yardım alınması gerektiğini anlamak ve ruh sağlığını doğru yönetmek açısından hayati öneme sahiptir.

• Sorunlar Ortadan Kaldırılırsa Çözüm Otomatik Gelir

Depresyona neden olan sorunların bir listesini oluşturmak, onları fark etmek ve anlamak açısından çok önemlidir. Bunu yazılı olarak yapmak, sorunları gözden kaçırmamayı, hangi alanlarda müdahale gerektiğini net bir şekilde görmeyi ve profesyonel yardım alırken somut bir temel oluşturmayı sağlar. Ayrıca kendi duygu ve düşüncelerimizi organize etmemize, farkındalık kazanmamıza ve çözüm yolları geliştirmemize yardımcı olur. Listeyi oluşturduktan sonra bu sorunları ortadan kalkması için her bir sorunun karşısına çözüm yöntemini yazın. Bunu yaptığınız zaman işin %90’lık kısmı hallolmuş oluyor. Geriye kalan %10’luk kısım ise bunları uygulamak. Eyleme geçmek için eylemin ne olduğunu bilmemiz lazımdır. Eylemin ne olduğunu bilmezsek, eylemi de yapamayız. Bunları uyguladıktan sonra depresyona sebep olan sorunlar ortadan kalkacak ve çözüm otomatik gelecek.

• Küçük Mutlulukları Bulun

Hayat büyük şeylerden mutlu olmayı bekleyemecek kadar kısa. Bu yüzden küçük şeylerle mutlu olmayı öğrenmemiz gerekiyor. Hayatta küçük mutlulukları bilmezsek onları uygulayamayız da. Bu yüzden bir tane küçük mutluluklar listesi işimizi görecektir. Size örnek bir liste sunuyorum:

1. Sabah güneşini izleyerek derin nefes almak.
    2. Kısa bir yürüyüşe çıkmak.
    3. Şarkı dinlemek.
    4. Günlük tutmak veya düşüncelerini yazmak.
    5. Sıcak bir kahve veya çay hazırlayıp yudumlamak.
    6. Sevdiğin bir kitabı okumak.
    7. Arkadaşına kısa bir mesaj atıp selam göndermek.
    8. Sevdiğin bir dizinin bir bölümünü izlemek.
    9. Evcil hayvanınla oyun oynamak veya ilgilenmek.
    10. Müzik aleti çalmayı denemek.
    11. Şükretmek.

Bu ve bunun gibi küçük mutluluklarla hayatınıza renk katabilirsiniz.

• Yalnızlık ve Depresyon İlişkisi

Yalnız olmadığını bilmek en önemlisi. Depresyonun sadece kendinde olduğu düşüncesi, depresyon hissini körükleyen bir şey. Ben kendi sürecimde benim gibi insanlar olmadığını düşünürdüm. Çünkü okulda hiç benim gibilerini göremezdim. Sonra bir tür hataya düştüğümü öğrendim. Hatamın farkına varmam şu cümle ile mümkün oldu: Depresyonda olan insanların yüzdeliği az, sayısı fazla. Evet bu gerçekten her şeyi açıklıyor. Cümlenin demek istediği şey, yalnız hissetmenin çoğu zaman bir yanılsama olduğudur. Sen kendi çevrende “benim gibisi yok” diye düşünürken, aslında benzer hisleri ve deneyimleri yaşayan milyonlarca insan vardır. Yani sayı olarak az gibi görünse de, bu durum oldukça yaygındır ve senin deneyimini normalleştirir. Bu farkındalık, yalnızlık ve izolasyon hissini hafifletebilir, çünkü artık “tek ben değilim” diyebilirsin. Bunu şöyle de düşünebiliriz: Bir sınıfta ya da okulda görünür olan kişi sayısı azdır, ama dünya genelinde benzer zorlukları yaşayan çok sayıda insan vardır. Bu perspektif, hem kendine şefkat göstermeni sağlar hem de benzer insanlarla bağlantı kurma motivasyonu yaratır.

• Kendine Zarar Verme Düşünceleri

3.5 yıllık depresyon sürecimde kendime zarar düşüncelerim olmuştu. Ama hiçbir zaman yapmamıştım. İnsan duygusunu bir şekilde boşaltmak istiyor ve bunun için maalesef kendine zarar vermeyi seçebiliyor. Bu zarar verme isteğinin ana sebebi, duygu yoğunluğudur. Bu duygu yoğunluğu; bastırılmış öfke, suçluluk, değersizlik ve çaresizlik gibi hislerin üst üste binmesiyle oluşur. İnsan o anlarda çözüm aramaz, rahatlama arar. Zihnin tek hedefi, içerdeki baskıyı bir şekilde durdurmaktır. Kendine zarar düşüncesi de çoğu zaman “ölmek istemek” değil, hissettiğini susturmak istemektir. Zamanla şunu fark ettim: Bu düşünceler zayıflıktan değil, duygularla baş etme araçlarının tükenmiş olmasından doğuyor. Konuşacak kimsen olmadığında, anlaşılamadığını düşündüğünde ya da sürekli güçlü kalman beklendiğinde, duygu içeride birikir. Biriken her şey gibi, bir çıkış arar. Bu noktada asıl mesele, duyguyu yok etmek değil, taşıyabilecek bir yere yönlendirmektir. Duyguyu isimlendirmek, kabul etmek ve onu tek başına taşımadığını görmek; yoğunluğu azaltan ilk kırılma noktasıdır. Yardım almak da bu yüzden zayıflık değil, yük paylaşımıdır. Çünkü bazı süreçler tek kişinin omuzlarına göre fazla ağırdır. Bugün geriye baktığımda şunu net söyleyebiliyorum: Kendine zarar verme düşünceleri geçicidir; ama bu düşünceleri ciddiye almak hayati derecede önemlidir. Duygu gelip geçer, fakat doğru destekle duyguyla kurduğun ilişki kalıcı olarak değişebilir. Bu da iyileşmenin başladığı yerdir.

İçinden geldiği gibi ağlamak

Yastık yumruklamak

Ağırlık kaldırmak

Bağırarak nefes boşaltmak

Yazıya dökmek

Müzik dinlemek

Başkasına anlatmak

• Ailelerin Depresyonu Anlamamaları

Empati yapın ve kendinizi ailenizin yerine koyun. Siz onların yerinde olsaydınız, kendinizi anlayabilir miydiniz? Eğer ki cevap hayır ise onların bir şekilde kendinizi anlamasını sağlayın. Eğer ki cevap evet ise ve yine de sizi anlamamış gibi davranıyorlarsa onlarla bir süreliğine - en azından depresyon süreciniz bitene kadar - konuşmayı azaltın. Çünkü konuşmaya başlandığı takdirde muhtemelen konu istemediğiniz yerlere gelecek ve yine içiniz kan ağlayacak. Bu durumdan kurtulmanın en iyi yolu bir süreliğine onlarla konuşmayı azaltmaktır.

• Yatağınıza Küsün

Depresyonda iyileşme sürecinin en büyük düşmanlarından biri yataktır. Ben depresyon sürecimde neredeyse sadece yatıyordum denebilir. O anlarda yatmak güvenli, sessiz ve kaçış gibi gelir. Fakat bunun doğru olmadığını sonradan öğrendim. Yatak, dinlenme alanı olmaktan çıkıp kaçınma alanına dönüşür. Ne kadar çok yatarsan, zihnin o kadar ağırlaşır. Zihin ağırlaştıkça beden daha da yatmak ister. Böylece kırılması zor bir döngü oluşur. Ayağa kalkmak mucize yaratmaz ama döngüyü bozar. Duş almak, pencereyi açmak, kısa bir yürüyüş yapmak… Hiçbiri “depresyonu bitirmez”, fakat hepsi depresyonun seni tamamen ele geçirmesini engeller. Şunu fark ettim: İyileşme çoğu zaman iyi hissettiğinde değil, iyi hissetmediğin halde hareket ettiğinde başlar. Yatak sana “biraz daha kal” der. Hayat ise sessizce bekler. Hangisini dinleyeceğin sürecin yönünü belirler. Bu yüzden yatağa düşman ol demiyorum. Ama onu bir sığınak haline getirdiğini fark ettiğinde, kalkmayı bir cesaret eylemi olarak gör. Çünkü bazen iyileşme, büyük kararlarla değil, yataktan kalkmak kadar küçük ama kararlı bir adımla başlar.

• Yardım İstemek Zayıflık Değildir

Diğer bir konu ise yardım almayı zayıflık sayanlar. Bu insanların mentalitesi genellikle şöyledir: ‘Kendi başıma hallederim, destek istemek güçsüzlüktür.’ Oysa bu düşünce büyük bir yanılgıdır. Gerçek güç, her şeyi tek başına yapmak değil, ne zaman yardıma ihtiyaç duyduğunu fark etmek ve bunu kabul edebilmektir. Yardım istemek, kendi sınırlarını bilmek ve sorumluluk almak demektir; cesaret ve olgunluk gerektirir. Kendi yükünü hafifletmek, doğru zamanda destek aramak, hem büyümenin hem de ilerlemenin bir parçasıdır. Asıl güç, bunu anlayıp uygulayabilenlerdedir. Yardım istemeyi zayıflık sayanlara inat, birinden destek alabilmek güçtür.

• Sakın Arabesk Müzik Dinlemeyin

Depresyon sürecindeyken duygular zaten yoğun ve kırılgındır. Bu dönemde arabesk müzik dinlemek, hüzün ve çaresizlik temalarını güçlendirir. Şarkı sözlerindeki dramatik anlatım, olumsuz düşünceleri pekiştirir ve ruh halinizi daha da aşağı çeker. Kendinizi yalnız hissettiğiniz anlarda bu müzik, yalnızlık duygusunu derinleştirir. Tekrarlayan melodi ve sözler, beynin negatif döngüye girmesine yol açabilir. Bu nedenle depresyonla mücadelede ruh halinizi yükseltecek müzikler tercih etmek çok önemlidir. Enerji veren veya sakinleştirici enstrümantal parçalar, beyninizi olumlu yönde etkiler. Kendinizi daha iyi hissetmek için, moral yükselten ritimlere yönelmek gerekir. Arabesk müzik geçici bir teselli sunsa da uzun vadede depresyon belirtilerini artırabilir. Sonuç olarak, depresyon döneminde müzik seçimleri, ruh sağlığınızı korumanın küçük ama etkili bir yolu olarak görülmelidir.

• İsterseniz 5. Mezuna Kalın

Depresyon süreci içerisinde insan en büyük acıyı sadece kendisinin çektiğini düşünür. Fakat durum bundan çok daha farklıdır. Bizim çektiğimiz acının daha fazlasını çeken binlerce değil yüzbinlerce değil milyonlarca insan vardır. Kendini başkalarıyla karşılaştırmak her zaman kötü değildir. Mesela durumu kendinden kötü olan insanlarla karşılaştırmak, çektiğimiz acının büyüklüğünü azaltır. Mezuna kalmayı muhtemelen hayatın sonu olarak düşünüyorsunuz. Şimdi kendi durumunuzdan daha kötü birisiyle kendinizi kıyaslayın ve tekrar aynı şeyi düşünüyor musunuz, bir bakın.

Ailesini kaybetmiş, hayatını tek başına sıfırdan kurmak zorunda kalan biri.

Ciddi bir kronik hastalıkla yaşayıp aynı zamanda geçimini sağlamak zorunda olan biri.

Savaş veya göç yaşamış, eğitim hayatı yarım kalmış bir genç.

Aile içi şiddet ortamında büyüyüp hâlâ o evde yaşamak zorunda kalan biri.

Borç yükü altında, çalışmak zorunda olduğu için sınava hazırlanacak zamanı olmayan biri.

Şimdi nasıl hissediyorsunuz. Mezuna kalmak dünyanın sonu olmadığını biraz anlamış olmalısınız.

Süreçten Sonra Nasıl Düşüneceksiniz

Süreçten sonra kendinizle gurur duyacaksınız. Ne günler atlatmışım diyeceksiniz. Her zorluğu, her karanlık anı, her çaresizlik hissini göğüslemiş olmanın verdiği güçle kendinizi daha güçlü, daha dirençli hissedeceksiniz. Artık küçük şeyler bile size eskisinden daha değerli gelecek; hayatın basit ama anlamlı anlarını fark edecek, minnettarlık duygusu gelişecek. Ayrıca, geçmişteki acılarınızı anımsadığınızda, onları sadece bir yük olarak değil, sizi bugününüze taşıyan bir öğrenme süreci olarak göreceksiniz. Kendinizi daha iyi tanıyacak, sınırlarınızı fark edecek ve duygusal dayanıklılığınızı artırmış olacaksınız. Bu süreç, size hem sabrı hem de kendi değerinizi takdir etmeyi öğretecek.

• Öldürmeyen Acı Güçlendirir

“Öldürmeyen acı güçlendirir” sözü, hayatın en zor anlarında bile bir değer ve öğrenme fırsatı olduğunu hatırlatır. Karşılaştığımız zorluklar, travmalar veya başarısızlıklar ne kadar ağır olursa olsun, onları atlattığımızda sadece hayatta kalmakla kalmayız; aynı zamanda içsel dayanıklılığımızı, sabrımızı ve kendimize olan güvenimizi de güçlendiririz. Acı, ilk başta yıkıcı görünse de, bize sınırlarımızı, kırılgan yanlarımızı ve aynı zamanda güçlü yanlarımızı gösterir. Zamanla fark ederiz ki, her atlatılan sıkıntı bir ders, her gözyaşı bir güç kaynağıdır ve geçmişin ağırlığı, bugünümüzü daha sağlam kılar.

• Her Şey, Bitti Dediğin Yerde Başlar

Hiç unutmuyorum, bir gün her şeyi bırakıp pes etmeye karar vermiştim. Normalde hayatta pes eden biri değilimdir; her zaman mücadele etmişimdir. Ama o gün öylesine yorgundum ki, başarısızlıklarımın ağırlığı omuzlarımı ezmişti ve kendimi çaresiz hissetmiştim. Dışarıya kısa bir yürüyüş yapmaya çıktım ve belediyenin spor aletlerinin olduğu bir yere oturdum. Sadece etrafa bakınıyordum; insanlar hareket ediyordu, hayat akıyordu, ama ben sanki zaman durmuş gibiydim. İçten içe pes etmiş olsam da, kendime fısıldadım: “Bir gün başaracağım. Her şey, bitti dediğin yerden başlar.” O an fark ettim ki, pes etmek sadece kısa bir mola olabilir, ama bırakmamak gerçek gücü gösterir. O günden sonra yeniden denemeye başladım, adım adım ilerledim, vazgeçmedim. Ve sonunda, pes etmemenin karşılığını aldım; hedefime ulaştım. Geçen hafta, o aynı spor aletlerinin olduğu yerden şarkı dinleyerek geçerken, geçmişteki o karanlık anları düşündüm ve büyük bir his, tarifsiz bir zevk ile doldum. Artık biliyorum ki, en karanlık anlar bile bir gün zaferle taçlanabilir.

• Kendini Başkalarıyla Kıyaslamak

Kendi depresyon sürecimde her zaman kendimi başkalarıyla kıyaslardım. Mesela ben sınıfta en arka sırada tek başıma otururdum. Önde ise arkadaş gruplarıyla eğlenen insanları görürdüm. Bunu düşünmek benim kalbimi yarardı. Ya da başarılı insanlarla kendimi kıyaslardım. Ya da okb rahatsızlığına sahip olmayanlarla kendimi… Fakat daha sonra bunun doğru olmadığını öğrendim. Daha sonra fark ettim ki, kendimi başkalarıyla kıyaslamak sadece acımı artırıyordu ve hiçbir şey çözmüyordu. Herkesin hayat yolu, temposu ve mücadelesi farklıydı. Kimsenin görünürdeki mutluluğu ya da başarısı, iç dünyasındaki mücadeleyi göstermezdi. Benim yaşadığım zorluklar, benim deneyimim ve benim büyümem için birer adımdı. Başkalarının hayatını ölçüt almak yerine, kendi sürecimi kabul etmeyi ve her küçük ilerlemeyi fark etmeyi öğrenmem gerekiyordu. Böylece yavaş yavaş, kendi değeri ve ilerlememi dış etkenlerle değil, kendi adımlarımla ölçmeyi öğrendim.

• Depresyondayken Asla Tembel Olmayın

Depresyondan tembel olarak çıkmak mümkün değildir. İrade gücü kullanmadan çıkmak mümkün değildir. Eğer ki bir şeyleri başarmak istiyorsak, irademizi kullanmamız farz gibi bir şeydir. Depresyondayken bile küçük adımlar atmak, kendimizi zorlamak çok önemlidir. Başlamak zor olabilir, ama adım attıkça irademiz güçlenir ve motivasyon kendiliğinden artar. Temel amaç, büyük işler yapmak değil; sadece harekete geçmektir. Günlük küçük rutinler, basit görevler bile zihnimizde başarı hissi yaratır ve karanlık düşüncelerin etkisini azaltır. Unutmayın, depresyon sizi durduramaz; ama siz eylemsiz kalırsanız, depresyon sizi daha fazla esir alır. İrade, en karanlık zamanlarda bile özgürlüğünüzün anahtarıdır.

• Uyku Düzeni

Depresyonda uyku düzeni genellikle bozulur. Ya fazla ya da az uyumuş oluruz, çoğu zaman bedenimiz ve zihnimiz dengeyi kaybeder. Uykusuzluk veya aşırı uyku, enerjimizi düşürür ve depresyon belirtilerini şiddetlendirir. Bundan kurtulmanın yolu, kendimize belirli bir uyku saati koymak ve buna sadık kalmaya kendimizi zorlamaktır. Düzenli uyku, sadece bedenimizi değil, zihnimizi de toparlamamıza yardımcı olur. Küçük adımlarla başlayarak, her gün aynı saatlerde yatıp kalkmak, biyolojik saatimizi yeniden dengeye sokar. Bu disiplin, depresyonla başa çıkmada güçlü bir destek oluşturur. Zamanla, uykuda dengeyi yakaladıkça ruh halimizde de gözle görülür bir iyileşme hissedilir. Uyku düzeni, depresyon sürecinde göz ardı edilemeyecek bir temel taşıdır.

• Depresyon Döneminde Sigaraya Başlamak

Bu dönemdeyken sigarayı denedim. Çünkü kendimi fazlasıyla kötü hissediyordum ve böyle zamanlarda insan saçma şeyleri denemeye, hızlı ve basit dopamin kaynaklarına kaçmaya daha yatkın oluyor. Sigara ilk başta kısa süreli bir rahatlama hissi verse de, bu etki çok geçmeden yerini daha derin bir boşluğa bırakıyor. Aslında sigara, sorunu çözmek yerine onu bastırıyor ve zihni daha bağımlı bir döngünün içine sokuyor. Zamanla şunu fark ettim: Sigara beni sakinleştirmiyor, sadece hissetmem gereken duyguları erteleyerek daha sonra daha güçlü şekilde geri getiriyordu. Depresyonla mücadelede böyle kaçış yolları geçici bir illüzyon sunuyor. Gerçek iyileşme, acıyı uyuşturmakta değil, onunla yüzleşip sağlıklı yollarla baş etmeyi öğrenmekte yatıyor. Bu sağlıklı yöntemleri ise bu video anlatacak.

• Ergenlik

Yaş itibariyle depresyona yatkınız. Ergenlik, hem bedensel hem de zihinsel olarak büyük değişimlerin yaşandığı, duygusal dalgalanmaların yoğun olduğu bir dönemdir. Bu süreçte kimlik arayışı, sosyal kabul ihtiyacı ve gelecek kaygısı gençleri psikolojik olarak zorlayabilir. Duyguların henüz tam olarak düzenlenememesi, stresle başa çıkma becerilerinin yeterince gelişmemiş olması depresyon riskini artırır. Ergenler çoğu zaman yaşadıklarını ifade etmekte zorlanır ve içe kapanmayı tercih edebilir. Aile ve çevre tarafından “geçici bir dönem” olarak görülmesi, sorunların ciddiyetini artırabilir. Oysa ergenlikte yaşanan depresyon gerçek ve tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Bu dönemde anlayış, açık iletişim ve gerektiğinde profesyonel destek, gencin ruh sağlığını korumada kritik bir rol oynar.

• Allah’a Sığınmak

Allah’a sığınmak, insanın çaresiz kaldığı anlarda yükünü tek başına taşımadığını hatırlamasıdır. Zor zamanlarda aklın ve gücün yetmediği yerde, teslimiyet kalbi hafifletir. Allah’a sığınmak, kaçmak değil; sınırlarını kabul edip daha büyük bir kudrete dayanmayı seçmektir. İnsan her şeyi kontrol edemeyeceğini anladığında, içsel bir rahatlama başlar. Bu sığınış, duayı sadece söz değil, bir güven hâline dönüştürür. Kalp, yalnız olmadığını hissettiğinde dayanma gücü artar. Allah’a sığınmak, karanlığın ortasında yönünü kaybetmemek için tutulan en sağlam dayanaklardan biridir.

• Senden Değerlisi Yok

Depresyon sırasında insan, kendini değersiz ve önemsiz hissetmeye çok yatkın olur. Zihnin sürekli olarak seni aşağı çeken, yoran ve suçlayan düşünceler üretir. Oysa bu düşünceler gerçeği değil, hastalığın sana anlattığı çarpık bir hikâyeyi temsil eder. Hiçbir başarı, ilişki ya da beklenti, senin varlığından daha değerli değildir. Bu süreçte kendine karşı acımasız olmak yerine, en çok ihtiyacın olan şey kendini korumaktır. Unutma, sen vazgeçilebilecek bir şey değilsin. Her şey durabilir, ertelenebilir ama senden değerlisi yoktur.

• “Her Şey Benim Suçum” Düşüncesiyle Başa Çıkmak

“Her şey benim suçum” düşüncesi, depresyonun en yaygın ve en yıpratıcı tuzaklarından biridir. Zihin, yaşanan her olumsuzluğu tek bir kişiye, yani sana yüklemeye başlar. Oysa hayatta olup bitenlerin büyük bir kısmı senin kontrolünün dışında gelişir. Bu düşünce biçimi gerçeği yansıtmaz, sadece suçluluk duygusunu derinleştirir. Kendini sürekli yargılamak, iyileşmeyi zorlaştırır ve enerjini tüketir. Bu noktada durup, olan bitene daha gerçekçi ve adil bir açıdan bakmak gerekir. Kendine karşı daha anlayışlı olmak, bu düşünceyle başa çıkmanın en önemli adımıdır.

• Depresyon ve Fiziksel Aktivitenin Etkisi

Depresyon, insanın hem zihinsel hem de fiziksel enerjisini ciddi şekilde düşürür. Bu nedenle hareket etmek zor gelse de, fiziksel aktivite depresyon üzerinde güçlü bir etkiye sahiptir. Yapılan basit egzersizler bile beyinde mutlulukla ilişkili kimyasalların salgılanmasını artırır. Düzenli hareket, stres seviyesini düşürür ve uyku kalitesini iyileştirir. Ayrıca kişi, harekete geçtikçe kendini daha kontrol sahibi ve canlı hissetmeye başlar. Spor yapmak zorunda olmak gerekmez; yürüyüş gibi basit aktiviteler bile anlamlı bir fark yaratır. Depresyonla mücadelede fiziksel aktivite, tek başına çözüm olmasa da iyileşme sürecini destekleyen önemli bir araçtır.

• Sizi Destekleyen Kimse Yok Mu?

Sizi destekleyen kimsenin olmaması, bu hastalıkta başınıza gelebilecek en zor durumlardan biridir. İnsan sosyal bir varlıktır ve anlaşılmaya, görülmeye ihtiyaç duyar. Destek eksikliği, kişinin yalnızlık duygusunu derinleştirir ve çaresizlik hissini artırır. Derdini paylaşamamak, yükü tek başına taşımaya çalışmak süreci daha da ağırlaştırır. Bu noktada insan, sorunlarının kimse tarafından önemsenmediğini düşünebilir. Oysa destek görmek, iyileşmenin en güçlü dayanaklarından biridir. Tek bir anlayan insan bile, bu karanlık sürecin daha katlanılabilir hâle gelmesini sağlayabilir.

• Ne Düşündüğünüzü Düşünün

Ne düşündüğünü düşünmek, depresyonu atlatmada en önemli adımlardan biridir. Çünkü çoğu zaman insan, düşüncelerini sorgulamadan doğru kabul eder. Zihin, gerçekleri değil, duyguların şekillendirdiği senaryoları üretmeye başlar. Bu düşünceler fark edilmediğinde, kişi kendini sürekli aynı karanlık döngünün içinde bulur. Oysa bir düşünceyi yakalayıp incelemek, onun gerçeği ne kadar yansıttığını görmeyi sağlar. Bu farkındalık, duygular üzerinde kontrol kazandırır. Zamanla insan, düşüncelerinin kendisi olmadığını ve değiştirilebilir olduğunu öğrenir.

• Duyguları Kabullenmek Neden Önemlidir?

Duyguları kabullenmek, iyileşme sürecinin temel taşlarından biridir. Bastırılan ya da yok sayılan duygular ortadan kaybolmaz, aksine daha güçlü şekilde geri döner. Kişi hissettiklerini kabul ettiğinde, zihinsel direnci azalır ve içsel bir rahatlama başlar. Bu kabulleniş, duygulara teslim olmak değil, onları anlamaya çalışmaktır. Duygularla savaşmak yerine onları tanımak, kontrol hissini yeniden kazandırır. Böylece insan, yaşadıklarının geçici olduğunu daha net görebilir. Depresyonla mücadelede duyguları kabullenmek, iyileşmenin önünü açan önemli bir adımdır.

• Kendiniz Ne Olduğunu Bilin

Kendinizin ne olduğunu bilmek en önemli adımlardandır. Depresyonda olan bir insanın depresyonda olduğunu bilmemesi gerçekten felaket olur. Çünkü yaşadığı belirtileri kişilik zanneder, düşüncelerini gerçek kabul eder ve bu durumu kalıcı sanmaya başlar. Böylece yardım aramak yerine kendini suçlar, daha fazla içine kapanır. Sorunun adını koyamamak, çözüm yollarını da görünmez hâle getirir. Oysa farkındalık, iyileşmenin kapısını aralar. İnsan neyle mücadele ettiğini bildiğinde, bunun geçici ve yönetilebilir bir süreç olduğunu da anlayabilir. Bu bilinç, umudu canlı tutan en önemli dayanaklardan biridir.

• Depresyonun İnsana Kattıkları

Depresyon her ne kadar ağır ve yıpratıcı bir süreç olsa da, bazı insanlarda derin farkındalıklar da bırakabilir. Kişi bu dönemde kendi sınırlarını, kırılganlıklarını ve gerçek ihtiyaçlarını daha net görmeye başlar. Hayatı otomatik pilotta yaşamak yerine, neyi neden yaptığını sorgular. Başkalarının görünmeyen acılarına karşı daha empatik ve anlayışlı hâle gelir. Güçlü görünmenin her zaman güçlü olmak anlamına gelmediğini öğrenir. Küçük şeylerin değerini fark etmek, minnet duygusunu yeniden kazanmak bu sürecin bıraktığı izlerdendir. Depresyon kimseye istenmez, ancak atlatıldığında insana kendini ve hayatı daha derinlikli tanıma fırsatı sunabilir.

• Hem İlaçla Hem Eylemle Kurtulmak

Depresyondan kurtulma süreci çoğu zaman tek bir yöntemle değil, birden fazla yaklaşımın birlikte ilerlemesiyle mümkün olur. İlaçlar, beynin bozulan kimyasını dengeleyerek kişinin nefes almasını, düşüncelerini biraz olsun sakinleştirmesini sağlar. Ancak ilaç tek başına hayatı düzene sokmaz; sadece ayağa kalkabilmek için gerekli zemini hazırlar. Asıl dönüşüm, bu zemin üzerinde atılan eylemlerle başlar. Günlük rutin oluşturmak, hareket etmek, sosyal teması yavaş yavaş artırmak ve zararlı alışkanlıklardan uzaklaşmak bu sürecin parçasıdır. Eylem olmadan ilaç insanı yerinde saydırabilir, ilaç olmadan eylem ise kişiyi fazlasıyla zorlayabilir. Bu yüzden hem ilaçla hem eylemle ilerlemek, depresyondan çıkışta en gerçekçi ve sürdürülebilir yoldur.

• Anormal Değil Normal Bir Durum

Depresyon, çoğu zaman yanlış şekilde “anormal” ya da “zayıflık” olarak etiketlenir. Oysa depresyon, insan zihninin uzun süreli stres, kayıp, baskı ve duygusal yükler karşısında verdiği doğal bir tepkidir. Nasıl ki beden yorulduğunda hastalanabiliyorsa, zihin de bir noktada dur demek ister. Bu durum, kişinin eksik ya da yetersiz olduğunu değil, insan olduğunu gösterir. Günümüzde milyonlarca insan hayatının bir döneminde depresyonla karşılaşmaktadır. Bu kadar yaygın bir deneyimin anormal sayılması gerçekçi değildir. Depresyon, utanılacak bir durum değil; anlaşılması, kabul edilmesi ve tedavi edilmesi gereken normal bir ruhsal süreçtir.

• Duygularınız Bastırmayın, Yaşayın

Duygularınızı bastırmayın, yaşayın; çünkü bastırılan her duygu bir şekilde geri döner. Üzüntü, öfke, korku ya da boşluk hissi hissetmek zayıflık değil, insan olmanın bir parçasıdır. Bu duyguları yok saymak kısa vadede işe yarıyor gibi görünse de uzun vadede ruhsal yükü artırır. Duygular yaşandığında ve kabul edildiğinde etkisini kaybetmeye başlar. Kendinize “Böyle hissetmemeliyim” demek yerine “Şu an böyle hissediyorum” diyebilmek iyileştiricidir. Duygularla temas kurmak, onları yönetmenin ilk adımıdır. İyileşme, hissettiklerinden kaçmakla değil, onlara alan açmakla başlar.

• Hiçbir Zaman Suçlu Olarak Kendinizi Seçmeyin

Hiçbir zaman suçlu olarak kendinizi seçmeyin. Hayatta yaşanan her olumsuzluk tek bir kişinin hatasıyla açıklanamaz. Depresyon döneminde zihin, olan biteni kişiselleştirmeye ve tüm yükü omuzlarınıza bırakmaya eğilimlidir. Bu düşünce gerçeği yansıtmaz, sadece suçluluk duygusunu derinleştirir. Kendinizi sürekli yargılamak, iyileşme sürecini geciktirir ve enerjinizi tüketir. Hata yapmak insan olmanın doğal bir parçasıdır ve sizi değersiz kılmaz. Kendinize karşı daha adil ve anlayışlı olmak, ruhsal iyileşmenin en önemli adımlarından biridir.

• Hayat Yaşamaya Değer Bir Yer

Depresyon insana hayatın anlamsız, boş ve katlanılmaz olduğu hissini güçlü bir şekilde yaşatır. Ancak bu his, hayatın gerçeği değil; hastalığın zihne çizdiği geçici bir tablodur. Hayat, şu an görülmese bile içinde hâlâ ihtimaller, karşılaşmalar ve değişim barındırır. İnsan bazen sadece bu ihtimalleri göremeyecek kadar yorgun düşer. Yaşamak, her gün mutlu olmak değil; değişebileceğini bilerek hayatta kalmayı seçmektir. Bugün dayanılmaz gelen acılar, yarın anlam kazanabilir. Tüm bu nedenlerle, depresyonun fısıldadıklarına rağmen hayat yaşamaya değer bir yerdir.

• Zihni Zihinle Değil Eylemlerinle Değiştirirsin

Zihni zihinle değil, eylemlerle değiştirirsin. Çünkü zihin, özellikle depresyon döneminde, kendi kendini ikna etmeye kapalıdır. Sürekli düşünmek, analiz etmek ve iç konuşmalar yapmak çoğu zaman insanı aynı noktada tutar. Oysa küçük bir eylem bile zihinde gerçek bir hareket başlatır. Yataktan kalkmak, kısa bir yürüyüş yapmak ya da basit bir işi tamamlamak düşüncelerden daha güçlü bir etki yaratır. Eylem, beyine “hareket var” mesajı gönderir ve bu mesaj zamanla düşünceleri de dönüştürür. Bu yüzden iyileşme, önce düşünceleri düzeltmekle değil, küçük ama kararlı adımlar atmakla başlar.

• Depresyonun Geçici Olduğunu Hatırlamak

Depresyon, insana hiç bitmeyecekmiş gibi hissettiren güçlü bir yanılsama yaratır. Zihin, içinde bulunulan hâli kalıcıymış gibi sunar ve geleceği karanlık gösterir. Oysa depresyon bir kimlik değil, bir süreçtir. Bugün hissedilen ağırlık, yarın aynı şiddette olmak zorunda değildir. İnsan duyguları doğası gereği değişkendir ve hiçbir ruh hâli sonsuza kadar sürmez. Bunu hatırlamak, umudu diri tutan en önemli dayanaklardan biridir. Depresyonun geçici olduğunu bilmek, insanın hayatta kalma gücünü sessizce ama derinden besler.

• Beyninizin Kimyasının Bozuk Olduğunu Bilmek

Beyninizin kimyasının bozuk olduğunu bilmek, yaşadıklarınızı doğru yere oturtabilmek açısından çok önemlidir. Depresyonda hissedilen umutsuzluk, isteksizlik ve karanlık düşünceler çoğu zaman kişilikten değil, biyolojik bir dengesizlikten kaynaklanır. Beyin, duygu durumunu düzenleyen kimyasalları sağlıklı şekilde üretemediğinde düşünceler de buna göre şekillenir. Bu durumu bilmek, insanın kendini suçlamasını azaltır. “Ben böyleyim” yerine “Şu an beynim sağlıklı çalışmıyor” diyebilmek büyük bir fark yaratır. Bu farkındalık, yardım almayı ve tedaviyi daha kabul edilebilir hâle getirir. Çünkü sorun sen değilsin; geçici olarak bozulan bir sistemdir.

• Antidepresanlar Hakkında

İlaca tamamen faydalı demiyorum, tabi ki zararları var fakat bu zararlar sizin depresyonunuzun ilerlemesinden daha fazla zararlı değil. Depresyon her ilerledikçe onu yenmekte o kadar zorlaşıyor. Yılanın başı yavruyken ezilmeli. Ben psikiyatrist değilim. Sizin ilaca ihtiyacınız olup olmadığını bilemem. Fakat bir psikatrist olsaydım ilaç yanlısı bir doktor olurdum. Antidepresan size eğer ki gerekliyse faydası zararından daha fazla olacaktır.

• Bir Yakınınızla Paylaşın

Yaşadığınız zorlukları tek başınıza taşımak zor olabilir. Bazen konuşmak, içimizi hafifletir ve kafamızdaki karışıklığı azaltır. Depresyonla mücadele eden biri için bir dostun veya ailenin varlığı büyük bir destek olur. Duygularınızı güvendiğiniz birine açmak, yalnız hissetmenizi engeller. Bazen sadece dinlenmek ve anlamak bile iyileştirici bir adımdır. Yakınınızla paylaştığınızda, belki de fark etmediğiniz çözüm yolları ortaya çıkar. Bu, hem sizi rahatlatır hem de ilişkinizi güçlendirir. Paylaşmak, duygularınızı bastırmaktan çok daha sağlıklıdır. Kendinizi ifade etmekten çekinmeyin, çünkü yalnız değilsiniz. Küçük bir adım atmak, büyük bir fark yaratabilir.

• İnşirah Suresi - Her Zorluktan Sonra Bir Kolaylık Vardır

Her gecenin bir sabahı vardır. Gece ne kadar uzunsa aydınlıkta o kadar güzeldir. Çok uzun süren zorluklar atlattım, fakat hayatım şu an dolu dolu introdan görebileceğiniz üzere. İnşirah, insanın içinin daraldığı, bunaldığı ve yük altında kaldığını hissettiği anlarda gelen bir ferahlık hâlini ifade eder. Hayatta bazı dönemler vardır ki kalp sıkışır, umut azalır ve insan nefes almakta zorlanır gibi hisseder. İnşirah, bu ağırlığın yavaş yavaş çözülmesi, iç dünyada bir genişleme yaşanmasıdır. Kur’an’da geçen İnşirah Suresi, her zorluğun ardından bir kolaylık olduğunu hatırlatır. Bu hatırlatma, acının kalıcı olmadığını ve yüklerin insanı ezmek için değil, olgunlaştırmak için var olduğunu anlatır. Depresyon sürecinde inşirah, bir anda gelen mutluluk değil; yavaş ve sessiz bir rahatlamadır. Kalbin yeniden umutla dolmaya başlaması ve insanın içten içe “geçecek” demeyi öğrenmesidir.

• İçinize Su Serpecek 2 Adet Video

Zamanında izlediğim ve içime su serpen iki tane video vardı. İnternete nouman ali khan inşirah suresi tefsir yazarsanız part 1 ve part 2 olarak iki video karşınıza çıkar. Bu videoları kesinlikle izlemenizi öneriyorum. Gerçekten içinizi rahatlatacaktır.

• 15 ADIMDA DEPRESYONDAN ÇIKIN

Şimdi ise depresyondan adım adım nasıl çıkabileceğinizden bahsedeceğim. Bu süreç tek gecede değişen bir şey değil ve sabır gerektirir. Anlatacağım adımlar mucize vaat etmez, ama uygulanabilir ve gerçektir. Her adım, zihnin üzerindeki yükü biraz daha hafifletmeyi amaçlar. Hepsini aynı anda yapmak zorunda değilsiniz. Önemli olan, küçük de olsa hareket etmeye başlamaktır. Çünkü iyileşme, bir anda değil; adım adım gerçekleşir.

• ADIM 1 - Sosyalleşin

Depresyon insanı içe kapatır ve yalnızlaştırır. Ancak insan sosyal bir varlıktır ve bağ kurmaya ihtiyaç duyar. Sosyalleşmek zor gelse bile, bu kopuşu yavaşlatır. Uzun sohbetler şart değildir, kısa bir temas bile yeterlidir. Yalnız olmadığını hissetmek iyileşmeyi destekler.

• ADIM 2 - Günlük Tutun

Günlük tutmak, zihnin içindekileri dışarı çıkarmanın en güvenli yollarından biridir. Düşünceler kâğıda döküldüğünde yük hafifler. Ne hissettiğini yazmak, farkındalık kazandırır. Kendini daha net görmeni sağlar. Bu da duygular üzerinde kontrol hissini artırır.

• ADIM 3 - Yürüyüşe Çıkın

Hareket etmek depresyonda çok zor gelir ama etkisi güçlüdür. Yürüyüş, beyindeki duygu düzenleyici kimyasalları harekete geçirir. Temiz hava ve ritmik hareket zihni sakinleştirir. Uzun yürüyüşler gerekmez, kısa bir tur yeterlidir. Düzenli yapıldığında fark edilir bir etki yaratır.

• ADIM 4 - Uyku Saatlerinizi Sabitleyin

Depresyon uyku düzenini ciddi şekilde bozar. Düzensiz uyku ruh hâlini daha da kötüleştirir. Her gün aynı saatte yatıp kalkmak biyolojik saati dengeler. İlk başta zorlayıcı olabilir ama etkilidir. Uyku, iyileşmenin temel taşlarından biridir.

• ADIM 5 - Şükür Listesi Oluşturun

Depresyon zihni sürekli eksiklere odaklar. Şükür listesi bu bakış açısını kırar. Küçük şeyleri fark etmeyi öğretir. Düzenli yazıldığında zihni yeniden eğitir. Hayatın tamamen karanlık olmadığını hatırlatır.

• ADIM 6 - Kendinizi Suçlamayı Bırakın

Depresyonda zihin her şeyi kişiselleştirir. Olan bitenlerin tamamını kendine yükler. Bu düşünce gerçeği yansıtmaz. Kendini suçlamak iyileştirmez, yıpratır. Kendine daha adil davranmak gerekir.

• ADIM 7 - Duygularınızı Bastırmayın

Bastırılan duygular kaybolmaz. Zamanla daha güçlü şekilde geri döner. Hissettiklerini kabul etmek zayıflık değildir. Duygular yaşandıkça etkisini kaybeder. Kabullenmek iyileştirici bir adımdır.

• ADIM 8 - Ağlamaktan Korkmayın

Ağlamak duygusal bir boşalım sağlar. Birikmiş yükün dışarı çıkmasına yardımcı olur. Kendini tutmak baskıyı artırır. Ağlamak kontrol kaybı değil, rahatlamadır. Ruhun nefes almasına izin verir.

• ADIM 9 - Arabesk Müzikten Uzak Durun

Depresyonda zihin olumsuza daha açıktır. Arabesk müzik bu duyguları derinleştirir. Hüzün döngüsünü besler. Kısa vadede tanıdık gelse de uzun vadede zarar verir. Ruh hâlini dengeleyecek müzikler tercih edilmelidir.

• ADIM 10 - Kıyas Yapmayın

Kıyas yapmak değersizlik hissini artırır. Herkesin hayatı ve temposu farklıdır. Sosyal medya gerçeği yansıtmaz. Kendini başkalarıyla ölçmek adil değildir. İlerleme sadece kendinle kıyaslanmalıdır.

• ADIM 11 - Psikolojik Destek Almayı Düşünün

Depresyon tek başına taşınmak zorunda değildir. Profesyonel destek yükü hafifletir. Anlaşılmak iyileştiricidir. Yardım almak güçsüzlük değildir. Bilinçli bir tercihtir.

• ADIM 12 - İlacı Tek Çözüm Zannetmeyin

İlaçlar süreci destekler ama her şeyi çözmez. Beyni dengelemek için bir araçtır. Asıl değişim eylemlerle olur. İlaç ve davranış birlikte ilerlemelidir. Biri olmadan diğeri eksik kalır.

• ADIM 13 - Kendinizi Depresyonla Bağdaştırmayın

Depresyon bir kimlik değildir. Geçici bir ruhsal durumdur. “Ben buyum” demek süreci ağırlaştırır. Sorunu kendinden ayırmak güç kazandırır. Sen depresyon değilsin.

• ADIM 14 - Kendinizi Sevin

Depresyonda insan kendine karşı acımasızlaşır. Oysa en çok ihtiyaç duyulan şey şefkattir. Kendini sevmek her şeyi onaylamak değildir. İnsan olduğunu kabul etmektir. Bu tutum iyileşmeyi hızlandırır.

• ADIM 15 - Günlük Alışkanlıklar

Günlük alışkanlıklar zihni sabitler. Rutin, güven hissi yaratır. Küçük alışkanlıklar büyük etkiler doğurur. Hayatın kontrolünü yeniden hissettirir. İyileşme çoğu zaman bu küçük adımlarla başlar.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    • İnstagramdan Bana Ulaşın

Eğer ki çözemediğiniz problemler, işin içinden çıkamadığınız yerler olursa bana instagramdan ulaşabilirsiniz. Sadece yalnız hissettiğiniz için bile yazabilirsiniz. Ben burada her zaman dinlemeye hazırım ve yargılamam. Konuşmak, paylaşmak çoğu zaman yükü hafifletir. Kendinizi ifade etmekten çekinmeyin; bazen yalnız olmadığınızı bilmek bile büyük bir rahatlama sağlar.İsterseniz mesaj atarken kısa bir merhaba ile başlayabilirsiniz, detayları paylaşmak zorunda değilsiniz. Sadece bir dost, bir dinleyici olduğumu bilin.

• Son Sözüm

Bu süreçten çıkanlar var çıkamayanlar var. Çıkanların çoğu iradesini kullanan insanlar oluyor. Bu süreçten iradeni kullananlar safında yer alacağını ve bu süreçten en kısa sürede çıkacağını inanıyorum. Ve unutma, hiçbir duygu, hiçbir zor dönem kalıcı değildir. Bugün ne kadar karanlık görünürse görünsün, adım adım ilerlersen ışığı bulacaksın. Kendine karşı sabırlı ol, küçük adımları küçümseme; her adım seni güçlendirir.Kendine inanmak ve harekete geçmek, bu sürecin en değerli silahlarıdır. İrade senin içindeki en güçlü rehberdir ve onu kullanmayı seçtiğinde, durdurulamaz olursun. Benim için değerlisin, kendini sevmeyi ve kendine iyi bakmayı unutma. Hoşçakal. Ben kapının ötesindeki adam.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.