Şimdi Ara

Yıldızlar yerinde durmuyormu ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
3.711
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba 15 yaşında lise öğrencisiyim dün birşey farkettim kendimce çıplak gözle gözlem yaparken parlak bir yıldıza bakıyordum en üst katta oturuyoruz 5.kattayız tam tepemizdeki yıldıza bakıyordum ve bugün tam oraya tekrar baktıgımda yıldız orada değildi bu yıldızlar sürekli yermi değiştiriyorlar güneş gibi sabit durmuyorlarmı ? Şimdi belki diyebilirsinizki galaksimizde milyarlarca yıldız var karıştırmışsınızdır fakat tam İstanbulun göbeğinde oturuyoruz zaten gökyüzüne baktıgımda 3-5 tane yıldız görüyorum ışık kirliliğinden dün gördüğüm bir yıldız bugün neden yerinde değil ? Sorum bu dur

Fikrini belirten herkese teşekkür ederim.

• evrende sabit gök cismi yok bildiğim kadarıyla
  • Dostum aynı saatte bakarsan görebilirsin. Farklı saat dilimlerinde farklı yıldızlar görmek bazılarını da görememek mümkün.
  • ennusa44 kullanıcısına yanıt
    Mantıken yıldızlar hareket halinde olsalar bile, ki aslında öyleler, çok çok uzakta oldukları için fark edilmezler. Sebebi bu değil değil yani.

Dünya hem kendi etrafında hem güneş etrafında döndüğü için gökyüzüne baktığımızda gördüğümüz görüntü hep farklı olacaktır. Kendi etrafında dönsen gördüğün görüntü farklı olmaz mı?
    Lakin, kendi etrafında dönerken aynı zamanda bir yolda yürüyorsan, çok uzaktaki bir cisim, mesela ay, dönerken belirli bir açıya geldiğinde görüntünde hep aynı noktada olur. Sen yürürken o da senle geliyormuş gibi olur yani.
    Ama yanından geçtiğin binalar döndüğünde belirli açılarda hep aynı noktada kalmazlar, geçerler giderler.

Dünyanın da aynı hesap, mesela çok çok uzaktaki bir yıldızı her gün saat 19:00'da gök yüzünde orijin noktası olarak aldığımızda, çok daha yakındaki bir yıldızı her gün bir gıdım yer değiştiriyormuş gibi görürüz.

Ayrıyeten, bazı gezegenler eğer üzerlerine güneş vuruyorsa dünyadan çıplak gözle görülebilir, tabi yıldızlardan pek ayırt edilemez çıplak gözle, ama onların yer değiştirmesi çok daha fark edilir bir biçimde olur. Büyük ihtimalle senin gördüğün bunlardan biridir.

Ay'ı ele alalım, bize en yakın cisim, tüm yıldızlardan daha hızlı yer değiştirir gök yüzünde

• gördüğün şey büyük ihtimalle gezegen
  • selamun aleykum

gök cisimlerinin belirli bir yörüngeleri var. yani hareket halindeler.

çok uzaktaki bir gök cisminin davranışı aynı yıldıza ışık hızı çerçevesinde baktığınız halden farklıdır. birinde devamlı bir hareketi diğerinde ise aslında oluşu bitmiş bir hareketi görürsünüz. yani gördüğünüz hareket aslında bitmiştir.

tam üstünüzde görülen bir yıldız aslında orada olmadığından sonraki her gözlem bunu doğrulayacak şekilde olmalı.

ancak hiç bir yıldızın yörünge hızı dünyaya göre 24 saat içerisinde yerini ve konumu kaybedecek bir dönüşle açıklanamaz. dünyaya göre hiç bir yıldız 24 saat içerisinde konum değiştiremez diye düşünüyorum.

bu kadar yüksek yörünge hızları bildiğim kadarıyla mevcut değildir.

ya araya başka bir gezegen girer gölgesine düşer ya da yörünge düzlemi bize göre görünmeyen kör bir noktaya düşer ve o yüzden görülmez diye düşünüyorum.

yörünge düzlemi elips şeklindedir açıklanmış. bu yüzden o yıldızın yörünge düzlemi bize göre yükselmekte veya alçalmaktadır demek daha doğrudur. aslında yan yana gibi görüken iki kavram birbirine dik açılarla hareket ediyor gibi davranır da diyebiliriz.

2 ayrı soğan halkasını birbirine bir noktasından temas ettirerek tutun.ve elde ettiğiniz açıyı devamlı değiştirin. bir halkanın diğerine göre görüş ufkunun bir anda ortadan kalktığını göreceksiniz.

• Evrende hareket etmeyen hiçbirşey yok. Yani mutlak durağan birşey bulup bizim hızımız şudur deme şansınız yok. Bir nevi hız herzaman göreceli.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Oktay Sinanoğlu yıldızlarla ilgili bir anısını yazmıştı. Denizin ortasında yelkenliyle fırtınaya yakalanmış. Tam iki saat boyunca yıldızların yerleşiminden astronomik hesaplar yaparak yönünü ancak bulabilmiş ve hayatını böyle kurtarmış.

• quote:

Orijinalden alıntı: ennusa44

Merhaba 15 yaşında lise öğrencisiyim dün birşey farkettim kendimce çıplak gözle gözlem yaparken parlak bir yıldıza bakıyordum en üst katta oturuyoruz 5.kattayız tam tepemizdeki yıldıza bakıyordum ve bugün tam oraya tekrar baktıgımda yıldız orada değildi bu yıldızlar sürekli yermi değiştiriyorlar güneş gibi sabit durmuyorlarmı ? Şimdi belki diyebilirsinizki galaksimizde milyarlarca yıldız var karıştırmışsınızdır fakat tam İstanbulun göbeğinde oturuyoruz zaten gökyüzüne baktıgımda 3-5 tane yıldız görüyorum ışık kirliliğinden dün gördüğüm bir yıldız bugün neden yerinde değil ? Sorum bu dur

Fikrini belirten herkese teşekkür ederim.

Gördüğün şey yıldız degil Venüs. Venüs ile Jüpiter zaman zaman dünyadan parlak bir sekilde gözükürler. Gezegen oldukları için sabit degildirler.

Bu arada uzaydaki hiçbir cisim sabit konumlu degildir.

• Yıldız veya gezegen olup olmadığını şöyle anlayabilirsin. Yıldızların atmosfer yüzünden parlaklığı azalıp artar. Gezegenler aynı parlaklıkta olur
  • Yıldız: Çevresine ısı ve ışık yayan gök cismidir. Yıldızların sisteminde gezegenler bulunur.
    O halde güneş bir yıldızdir, dünya ise güneş sisteminde bulunan bir gezegen.
    Yıldızlar sabit dururlar(kendi ekseni etrafında dönebilirler) gezegenler ise hareketlidirler. Şöyle ki dünya(gezegen) hem kendi ekseni etrafında döner hem de güneş etrafında döner. Kendi ekseni etrafında dönmesiyle gün(24 saat) oluşur, güneş etrafında dönmesiyle yıl(365 gün 6 saat) oluşur.

Gelgelelim senin soruna... Sen gökyüzüne baktığın zaman parlak cisimler görüyorsun. O gördüğün cisimlerin içinde en parlağı venüs'tür ve venüs güneş sisteminde bulunan bir gezegendir biliyorsun zaten (diğer adı çoban yıldızıdır). O gördüğün parlak cisimler hep yerlerinde durur ama dünya kendi ekseni etrafında döndüğü için sanki onlar hareket ediyormuş gibi görünür. Ama her gece aynı saat ve dakikada onlara baktığın zaman onlar hep aynı yerde olacaktır ama başka saatte bakarsan onlar biraz daha başka yerlere kaymış olacaktır.

Ek bilgi: Yıldızlarda canlılar gibi doğar, büyür ve ölürler:( ...

• Evrende herşey hareket halinde , durağanlık yok. Evren hesaplamalara göre ışık hızından hızlı genişliyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: mumenu

Evrende herşey hareket halinde , durağanlık yok. Evren hesaplamalara göre ışık hızından hızlı genişliyor.

evren ışıktan hızlı genişlemiyor, yalnızca evren ilk zamanlarında ışıktan hızlı genişlemesi gerekir diyen inflation teorisi var.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.