Şimdi Ara

Yıldırımı depo etmek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10
Cevap
0
Favori
336
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Yüksek kapasiteli kompanizasyon üniteleri ile yıldırımın bir kısmını depo edemezmiyiz hala anlamıyorum. Neden olmasın ? Bir akıllı senmisin diyebilirsiniz ama neden olmasın ? Sonuçta elektrikrir yani.

100milyon volt 30.000 amper olsa yıldırım depo edersek müthis bişey olur. Niye olmasın

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: Redese

Yüksek kapasiteli kompanizasyon üniteleri ile yıldırımın bir kısmını depo edemezmiyiz hala anlamıyorum. Neden olmasın ? Bir akıllı senmisin diyebilirsiniz ama neden olmasın ? Sonuçta elektrikrir yani.

100milyon volt 30.000 amper olsa yıldırım depo edersek müthis bişey olur. Niye olmasın

Amerika ve Japon ortaklığı bir çalışma vardı bir zamanar ama bir türlü istenilen sonuca ulaşılamadı,gerçekten bedava enerji ,kullanılabilse elbette yararlı olacaktır.
  • Zamanında siz ve pek çok insan gibi ben de bunu düşünüp araştırmıştım. Cevap vereyim. Yıldırımın nereye düşeceğini pek bilemiyorsunuz, bilmeye çalışsanız ya da düştüğü kadarıyla yetinseniz bile sayıları hatırlamıyorum ama muazzam bir enerji yok yıldırımlarda. En büyük nedeni yeterince enerji taşımaması bence.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lucky16 -- 6 Ekim 2016; 17:00:34 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: lucky16

Zamanında siz ve pek çok insan gibi ben de bunu düşünüp araştırmıştım. Cevap vereyim. Yıldırımın nereye düşeceğini pek bilemiyorsunuz, bilmeye çalışsanız ya da düştüğü kadarıyla yetinseniz bile sayıları hatırlamıyorum ama muazzam bir enerji yok yıldırımlarda. En büyük nedeni yeterince enerji taşımaması bence.

Muazzam bir enerji yok demişsiniz ama 100milyonvolt gerilim 30 bin a akım diyor hocam viki.

• Redese kullanıcısına yanıt
    Bence buradaki tek sorun depolama kısmı hocam. Depolama işi çok çok maliyetli bir iştir yani normal elektrik üretim santralleri daha karlı olur bana göre. Elektrikten pek anlamam ama Yıldırım herhalde AC akım olur:) bunuda depolarsak DC akıma dönüşecek anladığım kadarıyla. Doğru akımın dağıtım performansı AC ye göre iyisidir o belli değil yada tekrar AC ye çevrilecek:)

Yani aslında elektriğin anlık olarak şehire yada ülkeye o anda hemen dağıtılımı yapılırsa bence o zaman kar yapılır.

• Yıldırımın gücü yüksek olmasına rağmen bu gücü çok kısa süre verdiği için enerjisi düşünülen kadar yüksek olamıyor.

Şurada yapılan hesaba göre dünyaya yıl boyunca düşen bütün yıldırımlar kayıpsız şekilde kullanılabilir enerjiye dönüştürülebilse ABD'deki ev kullanımının sadece %8'i karşılanabiliyor:

http://www.realclearscience.com/blog/2012/05/could-we-harness-lightning-as-an-energy-source.html
  • İstediği kadar yüksek gerilim ve akım olsun, sonuçta bir anlık..

Düşünün mesela saniyede 1.000 litre su verebilen bir boru var..
    Size bir anda 1.000 litre su veriyor, ve olay bitti.. Bir sonraki su verişi taa 1 yıl sonra..
    1.000 litre su nedir biliyor musunuz, sadece 1 kişinin 1 yılda içeceği su.. Hani bunun banyosu, el yıkaması, ıvırı zıvırı?
    Ve bakın sadece 1 kişi diyoruz..

O yüzden rakamlar gözünüze çok görünmesin.. Sürekliliği olmayan enerji bir halta yaramaz..

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: djoz

İstediği kadar yüksek gerilim ve akım olsun, sonuçta bir anlık..

Düşünün mesela saniyede 1.000 litre su verebilen bir boru var..
    Size bir anda 1.000 litre su veriyor, ve olay bitti.. Bir sonraki su verişi taa 1 yıl sonra..
    1.000 litre su nedir biliyor musunuz, sadece 1 kişinin 1 yılda içeceği su.. Hani bunun banyosu, el yıkaması, ıvırı zıvırı?
    Ve bakın sadece 1 kişi diyoruz..

O yüzden rakamlar gözünüze çok görünmesin.. Sürekliliği olmayan enerji bir halta yaramaz..

Sizin dediğiniz mantıklı hocam. Ama VxA gücü veriyor. Biz bunu hesaplarsak kaç kw yapar. Biz 1 ay bile burdan kullansak kardır. Ama sizin dediğiniz gibi hiç düşünmemiştim.

• Redese kullanıcısına yanıt
    @Redese

Burda önemli olan, var olan gücün sürekliliğidir ki bu da bize enerjiyi verir.

Wikipedia ya bakarsak bir negatif yıldırım(buluttan toprağa doğru olan çoğu zaman gerçekleşen) ortalama 500megajoule enerji taşırmış.

500MG = 138.89kWh (kilowatt saat)

Bir evde günde 4kWh elektrik enerjisi tüketildiği var sayalım(ayda 50TL fatura demektir bu)
    188.89÷4=34.7225=~35 gün boyunca bu evin enerjisini tek bir yıldırım sağlayabilir .

100MV x 30kA gücünde bir yıldırımın 0.2 saniye sürdüğünü varsayalım bu sefer.

100,000,000 x 30,000 x 0.2 = 600,000MWs (megawatt saniye)

Saate çevirmek için 1h=3600s

600,000÷3600=166.67MWh evet bizim ortalama yıldırımımızdan 1000 kat daha güçlü hesabımıza göre.

Yine aynı evi düşünürsek bu sefer

166,670kWh ÷ 4kWh =~ 42000 gün.
    Veya 1000 evi 42 gün boyunca yetecek enerjiye sahipmiş diyebiliriz.

Böyle aşırı güçlü bir yıldırım denk gelip depolansa dahi(12V 200Ah jel aküde ancak 2.4kWh enerji saklayabiliyoruz. Baz aldığımız evin günlük ihtiyacı bile değil) sadece 1000 hanenin 1.5 aylık elektrik enerjisini sağlamış olacak. Tabi bütün hepsi kayıpsız olarak düşünüldü.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Laichzeit -- 12 Ekim 2016; 1:06:59 >

• Sahi ya, elektriği depolamak da ciddi bir maliyet idi.
    Hele ki 0.2 saniyede şarj olup aylarca yetebilecek bir sistem kurmak epey sıradışı bir istek olur.

Tüm bu faktörler işin cazibesini ve olabilirliğini iyice sıfıra düşürüyor.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.