Şimdi Ara

yıldırım depolanabilir fakat kullanılamaz doğru mu?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
3.264
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • arklarla yıldırımlardan bahsediyorduk ki
    bi ark depolanabilir ama kullanılamaz dedi ve muabbet yarım kaldı
    otobüsten inmek zorundaydık.
    aklıma da takıldı.
    neden kullanılmasın ki depolanan bir elektirik?
    şarjlı pilim var dolduruyorum fakat kullanamam gibi bir şey bu..
    fikri olan var mı?

• arkadasim,bunu elektronik bölümüne acsaydin ,

belki bir seyler cikardi,ilginc aslinda,malesef benim hic bir bilgim yok bu konuda,
  • o kadar yüksek bir enerjiyi şu an için depolayabilecek teknik gelişmedi henüz.
    birkaç bin değil milyon voltajdan bahsediliyor
    neyle ve nereye depolayacaksın bunu.
    enerjinin azami önemli olduğu şu asrımızda bunun da yapılabileceğine inanıyorum
    teknoloji süratle ilerliyor
  • bu konuyu elektronik bölümüne taşımak istiyorum, nasıl yapıldığını biri anlatabilir mi yada direk taşırsanız seviniriz.
    saygılar..
  • bu konuyu orayada aç istersen
    çünkü sadece modlar taşıyabilir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eDDiè -- 14 Mayıs 2005, 13:58:33 >
  • elektronik bölümün de ki arkadaşlara bu konuyla ilgili yardımlarından dolay tşk
  • yıldırımı depolama işini enson bir yazıda okumuştum ama tam hatırlamıyorum amerikada bir eyalette cok yüksek voltajlı yıldırımları depolamaya calıstıklarını biliyorum fakat sonuc sanırım hüsran oldu.bir gigavoltu nasıl depolayacaklarki?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Gigavolt değil
    Depolanan da gerilim değil.

Yıldırımda belirleyici olan akım miktarıdır, ve ortalama bir yıldırım 20kA olarak alınır. 100 kA akım da görülmüştür, 10 kA akım da. Akımı oluşturan da yüklerdir, depolanması gereken de.

Yıldırımın süresi milisaniyeler mertebesinde olduğundan bu kadar yüksek akımla bu kadar yükü şu kadar düşük zamanda depolamak... işte sorun bu.

Kondansatör demeyin, o kadar yük için saçma sapan miktarlarda kondansatörü paralel bağlamak lazım, hem de çok güçlü olmalılar ki o kadar kısa sürede dolabilsin.

Akü demeyin, gayet mantıklı akımlarda bile kaç saatte doluyor. Yıldırımda akla getirilmez bile.

Akımı geciktirmek için direnç kullanmak da mantıklı değil. Yoksa o kadar yükü direnç üzerinde yakmaya kalkarsak...

Çalışmaların devam etmesi mantıklı... Ama depolanıp da kullanılamamak olsa olsa teknik/akademik şehir efsanesi olabilir belki.

.oO°Oo.

• Bir türlü yanıtına ulaşamadığım soru: Statik elektrik kullanılabilir akım haline getirilebilir mi? Nasıl?
  • Statik : Durağan, sürekli olmayan, sonlu olan...

Buradan hareketle statik elektrik, anlık darbe şeklinde gereken yerlerde kullanılabilir. Mesela ameliyathanelerdeki elektroşok cihazları, elektrostatik boya, elektrostatik hava filtreleri vs...

Statik elektrikle yüklü nesnelerdeki kilovoltlar mertebesindeki potansiyeller insanın ağzını sulandırıyor, bu doğru. Ama iş yapan enerjidir, dolayısıyla akım ile gerilimin bir arada bulunmasıdır. Potansiyeli oluşturan yükler, akım ihtiyacının çok olduğu çoğu durumda kısa sürede yüke aktarılacak, iki nesnenin potansiyelleri eşitlendiğinde (potansiyel farkı = gerilim "0" olduğunda) akım duracaktır.

Kullanılabilir elektrikte bu nokta önemli işte: Akımı oluşturacak Potansiyel farkının yani yük dengesizliğinin sürekli olmasını sağlamak...

.oO°Oo.
  • Soruyu biraz somutlaştırayım: Çocukluğumda kayışlı harman makinaları vardı. Yaklaşık bir karış genişliğindeki kayış, dönüş yönünü değiştirmek için 180 derece döndürülerek takılırdı. Burada da hafif sürtünme oluşurdu. Bu bölgeye elinizi uzattığınızda parmak uçlarınızdan kayışa sürekli kıvılcımlar oluşurdu. Hatırı sayılır şekilde de çarpardı insanı. Çocuk aklımla, bir teneke parçasını bir sürü sivri uçlar olacak şekilde hazırladım. Minik bir fener ampulünün bir ucunu tenekeye bağladım, bir ucunu da toprağa gömdüm, hatta toprağı iyice ıslattım. Gece zifiri karanlıkta denedim ama, ampulde en küçük kızarma göremedim.

Sistemde bir hata görüyor musunuz? Böyle bir sistemden akım eldesi olası mı?
  • sımdı adını hatırlamadıgım bı jenarator vardı satatık elektrık uretıyordu hatta aynısından ankaradakı altın parktakı bılım merkezındede var...neyse adam calıstırıyor aletı bı kumas gıbı bısey sureklı surtunup, metal bı kure uzerınde yuk topluyor daha sonra adam bu yuku dıger bır kureyı yaklastırma ıle bosaltıyor vede ortaya yıldırım gıbı bısey cıkıyor burdan yola cıkarsak kure uzerındekı statık yuku hareket etmeseını saglarsak kı bız buna akım dıyoruz dolayısıyla satatık elektrık kullanılabılır hale gelır.bulutlardakı satatık yukde aynı sekılde hareket halıne gecınce bır akım olusturuyor zaten,, ben boyle dusunuyorum...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 3dfx -- 16 Mayıs 2005, 17:07:02 >
  • şimdi kayışdaki elektrik sizi çarpıyor ama fener ampulunu yakmıyor bu gayet dogal cebımızde bulunan çakmakları bılırsınız bunu elınıze basın hatırı sayılır derecede carpar ama baglayın fener lambasına gucu yetmes fakat ben baska bı cakmak devresını led ıle denedım karanlıkda az gorulebılecek sekılde yaktı,ayrıca yapmıs oldugum bazı devrelerde olcu aletıyle olctugumde 200 volt cıvarı gosterıp elımı degdıgımde baya bı acıtan ayrıca neon lambası gıbı bı lambayı yakan fakat fener lambası nı bıle yakamayan bı devre mevcut,yanı carpması ıle onun gucu her zaman aynı olmuyor dıye dusunuyorum
  • quote:

Orjinalden alıntı: erroraesthumanum

Bir türlü yanıtına ulaşamadığım soru: Statik elektrik kullanılabilir akım haline getirilebilir mi? Nasıl?

Statik elektrik dedigimiz sey elektrik yuklerinin biriktirilmeisidr. Statik elektrik deneylerinde yukler metal kure uzerinde biriktirilir. Bu kure konsansatorden baska bir sey degildir. Ancak kapasitesi cok kucuktur. Cunku atlama deneylerinde yuksek voltaja ihtiyac duyulur ve sinirli yukle yuksek voltaj elde edilecekse yukler dusuk degerli kapasitede biriktirilmelidir.

V=Q/C burada Q biriktirilen yuk, C farat olarak kapasite degeri V de volt cinsinden gerilimdir.

!!!!Statik elektrik ile cep feneri ampulunu yakabilirsiniz.!!!!

Ornek olarak yun hali uzerinde yuruyup elektrikle yuklendik. Bir ucu topraga bagli 100pF 10000V degerli bir kapasitenin bosta duran ucuna dokununda uzerimizdeki yuk kapasiteye gecer. Kapasitede biriken yuke gore bir voltaj olusur Diyelim 5KV a sarj oldu. Ancak enerji son derece kucuktur.

Bu kapasiteye yuksek gerilimli bir kapasite daha paralel baglarsak kapasite artar ve sabit yukden dolayi voltaj duser. Bu islemi defalarca yaparak 5Kv gerilim nihayetinde voltlar mertebesine duser, buna karsilik kapasite degeri iyice yukselir. Su anda belki elimizde binlerce paralel bagli kondansator oldu. Gerilimi de 1 kac volt, bunu 1000uF gibi bir kapasiteye de bagladigimizda en son gerilim iyice duser ama buyuk degerli kapasiede birikmis olur. Simdi deneye basladigimiz ilk noktaya donelim ve bu deneyi binlerce kez deneyelim. En sonunda 1000uF kapasitedeki voltaj yavas yavas arta ata nihayetinde istedigimiz degere ulasir. Tabi bu esnada hali iyice asinmis kele donmus ve sizde hali uzerinde yuruyecek hal kalmamistir.

En nihayetinde el feneri lambasini 1000uF kondansatore dokundurdugunuzda lamba isildar ve soner.

Kissadan hisse.

Yildirimda cok yuksek voltajdan bahsedilir. Cunku Yuk miktari fazla ve bulutlar ile yeryuzu arasindaki kapasite kucuktur.

Eger cok yuksek kapasiteli ve dielektrik maddesi son derece dayanikli olmak kaydi ile bir konsansatore yildirim dusurulurse, istenirse kapasitedeki voltaj 10V bile yapilabilir. Su anki malzemeler bildigim kadariyla bu konuda yetersiz kaliyor.

W=0.5 * C * V *V bagintisi kapasitede depolanan enerjiyi verir. Bu bagintiyi yorumlayarak bir yerlere varabilirsin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bunalmis -- 16 Mayıs 2005, 23:49:56 >

• aynen katılıyorum,
  • quote:

Orjinalden alıntı: salvador_dali

arklarla yıldırımlardan bahsediyorduk ki
    bi ark depolanabilir ama kullanılamaz dedi ve muabbet yarım kaldı
    otobüsten inmek zorundaydık.
    aklıma da takıldı.
    neden kullanılmasın ki depolanan bir elektirik?
    şarjlı pilim var dolduruyorum fakat kullanamam gibi bir şey bu..
    fikri olan var mı?

Tam aksini anlamışsın :)
    Kullanılabilir ama depolanamaz!..

Tabi bir an o denli büyük bir enerjiyi ne işine yarar ayrı konu...
  • valla ben bu konuyu bir ara açtım ama iş hidroliz edilmesi falan diye bölündü gitti. bende bunu çok düşündüm ama çokçok para ve hükümet desteği lazım çünkü bu işin birde mali mkısmı var. en son duyduğum bunu mağarada yapmaya çalıştıkları mağranın kapasitesimi varmış neymiş tam olarak aklımda kalmadı.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Mesudum

Akımı geciktirmek için direnç kullanmak da mantıklı değil. Yoksa o kadar yükü direnç üzerinde yakmaya kalkarsak...

peki 100kA akımı geçirmek için paralel 100.000.000 direnç-kondansatör çifti kullanırsak nasıl olur? her birinden 1mA akım geçer. ayrıca akımın süresini hesaba katarak o sürede dolacak direnç ve kapasite değerleri seçilerek kondansatörlerin o sürede dolması sağlanabilir. nasıl fikir? sizce işe yarar mı?
  • zaten depolandıktan sonra geriye kullanmak kalıyor neden kullanılamasın ki depolanmış bi kere
  • Gerilimi çok uzakta aramayın, çoğunuzun şu anda bilgisayar başında kullandığı ekranda bile 15.000V mevcut :) Hatta o kadar uzağada gitmeye gerek yok, bi tişörtünüzü çıkarmayın deneyin, saçlarınızdan ve üzerinizden bir elektrik sıçraması olucak. Buda 15-20.000V civarında bir gerilim değeri, elbetteki düşük akım ve yüksek gerilim..

Çocukken plastik bir sandalye alırdım ve üzerine metal bir tepsi koyardım. Sandalyeye ellerimi yalıtarak, kalın tüylü bir kazağı sürterdim. Daha sonra sandalye üzerindeki metal tepsiye parmağımı yaklaştırırdım, yaklaşık yarım-bir santimde üstüme atlardı. Hatta bunu kondansatöre filanda depo ederdim, bir ucunu tutar diğer ucunu metal tepsiye yaklaştırırdım. Sonrada kondansatörün uçlarını kısa devre yapar kıvılcım çıkartırdım ahea :P
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.