Şimdi Ara

YATIRIMCI YUVASI (Türk varlıkları içerir) (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
87
Cevap
23
Favori
6.029
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Yatırım danışmanı bir arkadaşım ile konuştum önceki mesajımdan sonra, minik minik birikimlerini bir süre borsada tutma, tutunamayabilir, altına ve mevduata eşit oranda yatır, birikim büyüyünce durumda göre bakarsın dedi.

Eğer girersem ileride büyük ihtimalle BIST30dan şaşmayabilirim, hatta yurt dışı borsaları araştırıp onlara giriş yapabilirim, yine de şu dersleri tamamlayıp küçükte olsa BISTe adım atacağım, denize girmeden yüzme öğrenemezsin sonuçta.

Birikim/tasarruf/yatırım, en kotu ihtimalle enflasyona karşı korunmuş olurum, bu bile bir şey.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • MiraiPinhan kullanıcısına yanıt
    birgarip2019 kullanıcısına yanıt
    @birgarip2019 dediği gibi Sağlam şirket alıp, Temeli olan geleceği olan şirket alirsanız en kötü durumlarda bile en az zarar görüyor panik yapmayıp biraz beklediğinizde ilk toparlanan onlar oluyor. Şubat ayında girdim borsaya küçük meblağlarla kısa sürede %40 yakın kardaydım sonra suriye idlip olayı ardından korona patladı mart ayında anaparamda -%30lardaydım. Zararına hiç satmayıp bekledim sonuçta nisanda kardaydım, mayıs haziran halen karda devam ediyorum.
  • Sabır en büyük anahtar sanırım, birikim yaptığım hesaptan bağımsız başka bir bankadaki hesaptan pasif yatırım/birikim yapmayı denemek için ufak bir miktar aylık yatıracağım, bu ay da yatırıp 3 farklı fon alım emri verdim, ptesi alınacak sanırım alış tarihi olarak ptesiyi gösteriyor,
    Bunların ikisi hisse senedi fonu, birisi petrol fonu, ilk haftalar takip ederim meraktan, ama en az 6 ay dokunmayı düşünmüyorum, her ay uygunsa aynı fonları, değilse başka fonları alacağım, her Ocak ve Temmuz aylarında da hem fon hesabını hem birikim yaptığım mevduat ve altın hesaplarını kontrol edip duruma göre degerlendirme yapacağım.

32 yaşında ve evliyim, keşke diyorum şu işin farkındalığına ilk işe başladığım 20 yaşımda sahip olsaydım, maaşımı gereksiz şeylere çar cur etmek yerine en kotu ihtimal vadelide biriktirseydim, şimdi birikime ayirabildigim miktar çok az ve bir ev sahibi bile değilim...

Yine de 10 sene sonra bunu fark etmek yerine şimdiden küçükte olsa başladım, damlaya damlaya en azından su bardağı dolsun..

• quote:

Orijinalden alıntı: MiraiPinhan

Sabır en büyük anahtar sanırım, birikim yaptığım hesaptan bağımsız başka bir bankadaki hesaptan pasif yatırım/birikim yapmayı denemek için ufak bir miktar aylık yatıracağım, bu ay da yatırıp 3 farklı fon alım emri verdim, ptesi alınacak sanırım alış tarihi olarak ptesiyi gösteriyor,
    Bunların ikisi hisse senedi fonu, birisi petrol fonu, ilk haftalar takip ederim meraktan, ama en az 6 ay dokunmayı düşünmüyorum, her ay uygunsa aynı fonları, değilse başka fonları alacağım, her Ocak ve Temmuz aylarında da hem fon hesabını hem birikim yaptığım mevduat ve altın hesaplarını kontrol edip duruma göre degerlendirme yapacağım.

32 yaşında ve evliyim, keşke diyorum şu işin farkındalığına ilk işe başladığım 20 yaşımda sahip olsaydım, maaşımı gereksiz şeylere çar cur etmek yerine en kotu ihtimal vadelide biriktirseydim, şimdi birikime ayirabildigim miktar çok az ve bir ev sahibi bile değilim...

Yine de 10 sene sonra bunu fark etmek yerine şimdiden küçükte olsa başladım, damlaya damlaya en azından su bardağı dolsun..
    Ben işe ilk başladığımda bir kaç ay para yedim. Baktım olacak gibi değil borsaya girdim.

Borsada sabır = kar dır

Borsaya yatırım yapmadan önce,
    Fonlar, altinlar havada uçuştu. Bunların hiç biri kazandıracağını düşünmedim. Halen de kazandıracağını düşünmem.
    Hatta kredi cek ev al , nasılsa yurt dışındasin ödersin dediler. O zaman, kredi çeken krediyle yaşar dedim.

Sonra çalıştığım şirketin hissesini aldım. Ama alırken değer yatırımı yaptım. Yani borsa bilgim yoktu, sadece şunu dedim; bu şirket nasıl bir şirket, çalışanlarına son derece önem veriyor, yönetim şirketi kendi şirketi gibi görüyor çalışıyor. Geleceği var mı olmazmı dedim hisse fiyatı 3 tl den maaşımdan kalan parayla alıma başladim.
    Her ay almaya devam ettim. Hem param saklanıyor hemde değer kazanıyor, hemde şirketim kazanıyor. Temettü vermesi falan da yanında tatlısı. Temettülerle de geri topladım.
    2013 de alima basldim.
    2016 da Türkiye'ye geldim.
    Türkiye'de alıma devam etttim. Hisseyi tam 25 TL den sattım. Arada al gülüm ver gülüm yaptıklarım da oldu. Hem de bu süre de borsanın teknik ve temelini öğrenme fırsatı yakaladım.
    Ama 5 yılda çok güzel para kazandırdı. 2018 Ağustosta çalışmaya ihtiyaç duymadım. Tek isim borsa oldu.
    Ama bunun için en önemli kısmın sabir olduğunu öğrendim. Değerli şirkete park edip beklemek lazım.
    Ben hayatımda çöp almadım, belirlediğim hepside büyük şirketlerdir, onlarla işlem yaparım. Coplerde kazanan olmaz. Borsada kısa sürede para kazanamassiniz. A alır kazanır, b alır kazanir, c alır kazanır d de ise hepsini verir çıkarsınız.

BIST 124 binden 82 bine düştü.
    Ben 100 -107 binde ful mala girdim.
    BIST 82 binde zararım 7 hane oldu.
    Şuanda karım %80 i geçti.
    Dolar ve gram getirisini kat ve katladim.

Fonlar çok para kazandırmaz. Sizin paranizdan sağlam kazanırlar size de su parası verirler.

Kendinize sağlam bir şirket belirleyip kendiniz alim yapin. Sabır edin. Borsa size evde aldırır araba da aldirir.

Ytd diyeyim
    kendi yaşadıklarım ve tecrübelerimdir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi birgarip2019 -- 19 Haziran 2020; 19:17:40 >

• Ufak ufak birikim yapmak istiyorum altın ve doların enflasyon kadar değerlenecegini düşünüyorum. Şuan önerebileceginiz hisse var mı ?

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • birgarip2019 kullanıcısına yanıt
    Tebrik ediyorum, sabır, yatırım birikim yapmak, özellikle bu çağda, her şey harcama üzerine kuruluyken, genç yaşta zor, benim ilk hedefim birikimi arttırmak aslında, yatırım da ilk mesajımda dediğim gibi enflosyana karşı durabilmek, öyle bir durumdayım ki, şu an iki sıfırlı yatırım bile ancak yapabiliyorum, ama inancım yüksek, kendime de güveniyorum, eksiğim eğitim, BIST 30a bile körlemesine girmek istemiyorum, en azından hissesini alacağım şirketi okumayı bileyim, fonları da bu yüzden alıyorum, ben eğitim için beklerken para da beklemesin, ha baktım zararım yüzde olarak fazla oluyor, keza miktar olarak çok bir şey kaybetmem çünkü aldığım miktarlar çok cüzi, bu bile bir ders olur, yatırım tavsiyesinden ziyade eğitim tavsiyeniz var mı, yani şu kitabı oku, şu eğitimi izle, udemyden şu faydalı onu satın al diyebileceğiniz bir şey var mı?

• dolarla altın alıp satabileceğim platform nedir acaba tabi şu vergi rezaletini yaşamadan

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Düzenleme; assagidaki bahse konu fonlar yatırım hesabımda görülüyor, artık satın alınmış durumda, tabi alım emri verdiğim tutarlar alındığı saat itibariyle değiştiği için %5 civarında oynama olmuş. Satarkende yüksek görüp satsam 3 gün sonraki fiyattan satacak sanırım.. neyse beklesin bakalım, hisse seçip ona uzun vadeli yatırım yapmak dediginiz gibi en sağlıklısı .

Arkadaşlar bilgisi olan cevap verirse sevinirim,

19 Haziran Cuma günü 500liradan 3 farklı fon alışı yaptım, 2si hisse senedi fonu, birisi ağırlık petrol fonu,

Banka ING, malum mevduat hesabındaki parayı kullandım, alış tarihi olarak bugünü yani 22 Haziranı gösterdi,

Sabah hesaba girdim, hesaba aldığım fonlara odedigim tutarlar üzerinden 0,01 kuruş repo kesintisi ile her tutarın belli bir yüzdesi olarak artı para girişi olduğunu gösteren dekontlar vardı, toplam 0,27 kuruş hesaba repo dönüşü adıyla kullanılabilir tutar olarak geçmiş, fon aldığım 500 lira hesapta görünüyor ancak kullanılabilir bakiyeye dahil değil.. baktığımda da fonlar henüz alınmamış, para mevduatta görünmüyordu cuma günü, harcamış olarak görünüyordu, ama şimdi mevduatta duruyor (kullanılabilir değil) bunun haricindeki paramı kullanabiliyorum.

Repo geri dönüşü değil de, para hesapta kalmış olsaydı yine 0,27 kuruş mevduat faizi olarak yine gelecekti.

Şimdi ben bu fonları aldım mı, aldıysam ne zaman yatırım ekranında görürüm, yani kaç gün geçmesi lazım, hisse senetleri aldığım an geçiyor, fonlar cumadan almama rağmen hala geçmedi, mağdur da olmadım, yani faizde yatması gereken meblağ repo dönüşü olarak geçti...

Fonlar ING fonları değil, acaba ondan mı, TEFAS anlaşmalı diye geçiyor, aracının aracısı mi oluyor anlamadım.

Meblağlar komik gelebilir, ama amaç öğrenmek henüz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MiraiPinhan -- 22 Haziran 2020; 15:30:4 >

Hocam ben de ing kullanıyorum. Fonu 2 gün sonraki fiyattan alacaksanız. Bu arada fon a bağlandığınız paraya dokunamıyorsunuz. Vadeli hesap ile işlem yaptığınız için para repo olarak görünüyor. Vadesiz hesapta yapsaydınız para blokeli olarak görünecekti.

• 58daging 5 kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim cevap için, peki satış yaptığımızda da mı 2 gün sonraki fiyattan satacağız, sanırım alım işlemi ing ile ilgili değil, diğer bankalarda da aynı, t+2 şeklinde tanımlanmış, ancak ne uygulama anlamında ne de internet sitesi anlamında tüm fonları tek pencerede günlük/aylık/yıllık kar zarar şeklinde göremedim, yani tefas vs de tek olarak sorguladığımız zaman ayrıntılı bilgi veriyor ama tefas anlaşmalı tüm fonları aynı anda o şekilde göremedim, kolaylık sağlıyor,

Hocam fona göre değişiklik gösteriyor. Bazıları o günki fiyattan satıp parayı 2 gün sonra hesabına aktarıyor ancak geneli 2 gün sonrasının fiyatından satış yapılıyor. İng mobilden yatırım-fon işlemleri-fon fiyatlarını görmek için tıklayınız adımlarını izlerseniz, fonların haftalık, aylık, yılbaşından bu güne ve yıllık getirilerini yüzdelik oranlar olarak görebilirsiniz. Alım satım işlerinde ise İng nın bir alakası bulunmuyor.

• 58daging 5 kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim cevabınız için, ing mobil üzerinden fon alım ekranı çok başarılı. Aldık bakalım, şimdilik günlük bakıyorum, ileride bu merakım azalır tabi, gelecek aya kadar da bir kaç hisseyi bilanço, kar/zarar oranlari, hisse bedeline göre arada bakacak şekilde takibe aldım, düşündüğüm gibi azalış ya da artış görürsem 1 ay boyunca, gellecek ay bir hisse belirleyip düzenli olarak alım yapmayı planlıyorum, ancak ing trader çok kötü, bı Zborsa gibi değil, büyük ihtimalle o kanalı kullanırım, farklı onerdiginiz, daha doğrusu genel anlamda şu konu hakkında da bilgi edin dediğiniz kanallar var mı, birikim yatırım konusunda?

Hocam bende yeni yeni öğreniyorum bu yatırım işlerini. Hisse senedi işlemlerinde ing trader ve ing mobil i kullanıyorum şu an 2 adet hissem var. Hisselerin takiplerini farklı kanallardan yapıyorum sadece alım satım için ing trader kullanıyorum. Önceden sadece vadeli hesabım vardı şimdi çeşitli fonlar ve hisseler ile mevduat getirisinden daha fazla kazanç elde etmeyi planlıyorum. Ağırlıklı yatırımım altın fonlarında. Mart ayından bu güne kadar ana paramı %13 arttırdım. Stopajı falan çıkınca ne kadar kalacak bilmiyorum ama en az 6 ay daha bu paraya dokunmayacağım. Şu an net birşey söyleyemiyorum. Umarım bu işten kârlı çıkarız.

Elimizden tutun sayın konu sahibi,

Aldığım fonlardan birisini sattım, nedir ne değildir diye görmek istedim, fon alış süresi gibi satış süresi de çok uzun ve satılan günün fiyatından değil ertesi günün fiyatından sattığını gördüm, belki fondan fona, ya da türüne göre değişiyordur.

Henüz eğitim paketi satın alamadım, hem zamanım hem durumum müsait olmadı...

Her neyse.. sizin izlediğiniz yol, daha doğrusu ilk yola çıktığınızda şunu yaptığım için mutluyum, keşke şunu yapmasaydim dedikleriniz oldu mu? Az çok bir şeyler yazdınız tabi, uzun vadede hisse, iyi getirir gibi, bunun yanında ekstra öneri var mıdır?

Zorlu bir süreçten geçiyoruz, ilk yazdığımız kadar ilgilenemiyorum, bir kaç ay daha böyle gidecek, ufak ufak bilgiler yararlı olur. Bir de onerdiginiz ya da sizin de aldığınız eğitim setleri var mıdır, nelerdir?

• quote:

Orijinalden alıntı: MiraiPinhan

Elimizden tutun sayın konu sahibi,

Aldığım fonlardan birisini sattım, nedir ne değildir diye görmek istedim, fon alış süresi gibi satış süresi de çok uzun ve satılan günün fiyatından değil ertesi günün fiyatından sattığını gördüm, belki fondan fona, ya da türüne göre değişiyordur.

Henüz eğitim paketi satın alamadım, hem zamanım hem durumum müsait olmadı...

Her neyse.. sizin izlediğiniz yol, daha doğrusu ilk yola çıktığınızda şunu yaptığım için mutluyum, keşke şunu yapmasaydim dedikleriniz oldu mu? Az çok bir şeyler yazdınız tabi, uzun vadede hisse, iyi getirir gibi, bunun yanında ekstra öneri var mıdır?

Zorlu bir süreçten geçiyoruz, ilk yazdığımız kadar ilgilenemiyorum, bir kaç ay daha böyle gidecek, ufak ufak bilgiler yararlı olur. Bir de onerdiginiz ya da sizin de aldığınız eğitim setleri var mıdır, nelerdir?
    Ben fon almam. Fonlarindan kazandırdığını düşünmem.

Bu işte eğitim satanların %90 ni borsadan para kazanamayan insanlardır. Borsadan para kazanamayan birinden de eğitim almanız sadece vakit ve para kaybi olur.

Borsada para kazanmanın tek yolu değerli şirketlere paranı park etmek ve sabırla beklemektir. Değerli şirketler nasıl bulunur dersen, Google açıp BIST şirketler diyeceksiniz şirketlere bakacaksiniz.

Benim stratejim orta vade bazen uzun vade alırım beklerim.
    Yukarıda portföyümde hiç bir değişiklik yok. O gün yazdığım tarihteki fiyatları ve şimdiki fiyatlarına bakin.

Birde içlerinde trade ettiklerimde var. Selec 8.24 maliyet 9.30 satış 8.73 geri alış. Ana taşıdığım yüklü lotum duruyor. Bellli oranlarda sat al yaptım.
    Halen tasimaya devam ediyorum.

Benim param değerli, değerli şirkette ortak olurum. Ben yüklü işlem yaparım. Cer cople gözaltı pazarında ki hisseleriyle, futbol takımları almam. Bankada almam. Üretimi yok.
    Birde yüklü sermaye ile başlamadım. Sadece maaş ile alim yaptım. Uzun vade 2013 den 2018 e kadar bekledim.

Keşke dolar da para tutmasaydim şuanda 50 milyon sermayem olmuştu.

Ben kendim tecrübe ederek öğrendim. Yurt dışında çalıştım. Orada bir kaç kişiden destek aldım. Şuanda kendi indikatorum var. Kendi al sat sinyallerim.var.
    Nedir bunlar diye sormayın bunları söylemem.

Değerli şirket alicaksiniz düzenli alim yapicacaksiniz bekleyeceksiniz.

• Cevap için teşekkürler, zaten hisse önerisi, analiz önerisi peşinde değilim, bir işte düşmeden o işte ayağa kalkmadan, tecrübe ederek ilerlenemeyeceğini biliyorum, bilanço vs nasıl okunur az çok onun peşindeyim, geçtiğimiz yıl kalem defteri alıp notlarla bir şeyler yapmak istedim, bir hafta sürdü, çalıştığım iş yeri bazen çok gevşek bazen de aşırı yoğun olabiliyor, ne zaman bir şeylere odaklanmak istesem aynı doğrultuda işler de yoğunlaşıyor, en büyük bahanem bu, işim de beyin yoran bir iş, odaklanmakta zorluk çekiyorum başka yönlere.

Birikim ve yatırıma biraz geç başladım, ancak zararın neresinden dönersek kâr, 2 yıl kadar küçük küçük birikim yapabileceğim, o yüzden bu iki seneyi değerlendirmem, sonrasında da amiyane tabirle hardcore girmem gerekiyor,

Son bir soru o zaman; orta/uzun vade düşünürsem, menkul hesabı bankadan mı aracı kurumdan mı kullanmamı tavsiye edersiniz? İng, Akbank ve ziraat yatırım hesaplarım var, maaş hesabım da Vakıfbank, eğer ki aracı kurum daha avantajlı ise ona geçerim, farketmiyorsa hazırdaki hesaplardan devam ederim. Haftaya da fonları satıp BIST30dan 2 hisseye park edeceğim değerlendirme yaparak.

Üç lira da olsa üç milyonda olsa kolay kazanılmıyor, en azından değerlendirmeli, borçla yaşanmıyor.

Sermayesine,bilançosuna,borcuna,nakit akışına, nakitine, elindeki varlıklarına bakarım derken, bunların neyine bakarsanız? Örneğin sermayesi 50 milyon TL olan bir şirket var,50 milyon TL iyi bir sermaye,bu şirkete yatırım yaparım mı diyorsunuz? Bu kalemlerin neyine baktığınızı açıklar mısınız?

• Sadece sermaye ile olmuyor, sermayesi 50m olan bir şirketin şirket değeri ile piyasa değeri farklı olabilir, varsayalım şirketin bir lotu 5 liradır güncel olarak, almadan önce girdisine, çıktısına, varlıklarına, borçlarına, önceki dönemlerde açıkladığı kâr ve zararlara, bundan sonraki beklentisine, üretim için yatırım yapıp yapmadığına v.b. her şeyine bakmak gerekiyor, bunlara bakılınca lot değeri gerçekten ne kadar olması gerekiyor bunu görerek alım yapılıyor, tabi bu orta/uzun vadeli yatırımcı için önemli ve okunması/bilinmesi gerekiyor. Kısa vade, al sat başka bir dünya

• Ben 24 yaşında bir genç olarak daha temelden bir soru sormak istiyorum benim bildiğim kadarıyla bu iş bir şirkete parayı basıyosun şirket değer kazanırsa seni paran da yükseliyor böyle birşeymi temel olarak

• quote:

Orijinalden alıntı: Simone Simons

Ben 24 yaşında bir genç olarak daha temelden bir soru sormak istiyorum benim bildiğim kadarıyla bu iş bir şirkete parayı basıyosun şirket değer kazanırsa seni paran da yükseliyor böyle birşeymi temel olarak
    Şirketin hissesini satın almak seni o şirketin anonim ortağı yapar, sabah 2 liraya aldığın hisse senedi öğlen 2,2 de olabilir 1,8de bu şirket zarar ya da kar etti anlamına gelmez, elindeki hisse senedinin yani kağıdın değerini, geniş kapsamla bakarsak şirketin piyasa değerini ifade eder.

Ancak ortağı olduğun şirketin kar etmesi ve seninde bu kârdan payını alman uzun bir süreçtir, o yüzden değerli bir şirket bulup kıymetli olan paranı o şirkete ortak olmak için kullanmak, borsaya yatırım yapmak demektir.

Ya da bol manipülasyon etkisinde kalmış değersiz bir şirket bulup kısa sürede zengin olmaya çalışmak kumar demektir.

Genel ifadeyle böyle, yoksa yüzlerce ayrıntı var, üstatlar anlatır belki.

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.