Şimdi Ara

Yatırım Fonları + Bono (%41) / Tahvil + BES Fonları (ANA KONU) (779. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
34.720
Cevap
1.019
Favori
1.998.263
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
85 oy
Popüler Konular listesinde
7. Sırada  bugün en iyi #4
Giriş

Ben almistim,5 bin kardayken,bsöke ve btcim bi cakildi,1 haftalik 5 bin tl buhar oldu gitti,baskalari feci zarar etti,4 günde %50 zarar verdi IIE,ben %10 zarardayken satmistim..

O yüksek kazanclar gözünü boyamasin,bir cöküs oldumu kendine gelemezsin,bence uzak dur bu tür tehlikeli fonlardan,zaten yüksek kazanc veriyor diye cekiyorlar milleti,BOFA aliyor btcim ve bsöke hisseleri,satarkende lokma ile satiyor :)))

+1 hemde 1 günde 2-3 katını dahi alabilir.

Herhangi bir ekonomik ilişkiye taraf olan kişilerin asimetrik bilgiye sahip olmaları, bir başka deyişle bir tarafın bildiğini karşı tarafın bilmemesi ya da yeteri kadar bilmemesi, iki ayrı sonuca neden oluyor. Bunlardan biri, ters seçim diğeri ahlaki tehlikedir. Ters seçim, yatırımcıların yanlış bilgilenmeleriyle yanlış tercihlerin ortaya çıkması ve fiyatlamaların daha da bozulması. Ahlaki tehlike ise kısa vadeli kâr hırsıyla hareket edenlerin, riskleri başkalarının sırtına yüklemesi.bilgi kirliliği ve spekülasyonlarla balonlar oluşur. “Bilgi ekonominin en değerli kaynağıdır. Anlayan kazanır , anlamayan ise bedelini öder”.
    -“Senin İçin Hata Diye Düşündüğün Şeyin Başkası İçin Bir Başlangıç Olması" En önemli an, oturup yapmaya karar verdiğiniz andır” "Hangisi daha iyi?' sorusu yerine, 'Hangi ekonomik beklentiye karşı nasıl bir portföy tercihi yapmalı?' sorusunu sormak daha sağlıklı olacaktır" YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR" sorumluluğu, mesuliyeti, herhangi bir zarara uğrayana aittir. Hukiki olarak sorumlu değilim. Kişi yapacağı yatırıma kendisi karar vermelidir ve kendisi sorumludur.Yanıldığı ve yanılttığı her şey insanın makûs kaderidir.
    - “problemi ortaya çıkaran zihniyetle o problemi çözemezsiniz!” yani zihniyet değişmeden problemleri çözmek imkansızdır.
    - Bir milletin kültür düzeyi üç safhada; devlet, düşünce ve ekonomideki çalışma ve başarılarının özüyle ölçülür. "Alimle görüş bulursun mertebe, cahille uğraşma dönersin merkebe." BİTTİĞİNİ SANDIĞIN YERDE BAŞLAR... ÜYELİK:17yıl/21 Ağu2008 "Salomina Kashish"
  • GoGoBaBa kullanıcısına yanıt
    Evet hocam, serbest fonlar çok tehlikeli, ben zaten tavsiye etmedim; sadece bu piyasada güzel bir hamle yapmış olmalarına şaşırdım.

Ziraat zjb de benzer.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • çoğumuz kazandığımızı sanıyoruz ya, aslında hep içerdeyiz, yaşadığımız şehirde hep aldığımız zaruri şeyler eğer 1 yılda 2ye 3e 5 e katladıysa , TUIK enflasyonu yapsan ne olur, ENFLASYON MUHASEBESİ YAPSAN ne olur. İçerdeyiz içerde , kazandığımızı sanıyoruz . Eskiden kazanmak niyatindeydik, sonra PARAM ERİMESİN derdindeydim, işin garibi tuvalet kağıdı 10 misli artar da hissesi neden düşer. Yada makarna, yada çimanto, vs vs vs GARİP ŞEYLER DÖNEMİNDEYİZ.

Enflasyon tarafından da bakılsa çıkılmaz duruma soktular.Paramıza, kazancımıza çöktüler.

Ekonomi

Özgür Demirtaş yatırımcıları uyardı; 8 maddede sıraladı: Yüksek enflasyonlu ülkelerde yapılan hatalar neler?

20 Şubat 2025 12:49

Güncelleme: 20 Şubat 2025 13:00

• -A+

T24 Ekonomi

Yüksek enflasyon ortamında yatırım yaparken sıkça yapılan hatalara dikkat çeken Ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş, en çok yapılan 8 hatayı sıraladı. Demirtaş, yatırım kararlarının dikkatle ele alınması gerektiğini söyledi. 

Ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş, yüksek enflasyonlu ülkelerde yatırım yaparken sıkça yapılan hataları sıralayarak yatırımcılara önemli uyarılarda bulundu.

Enflasyonun ekonomik etkilerini tam olarak anlamamanın ve yanlış stratejiler uygulamanın yatırımcıları büyük kayıplara sürükleyebileceğine dikkat çeken Demirtaş, yatırım kararlarının dikkatle ele alınması gerektiğini belirti. 

En sık yapılan hataları 8 maddede sıralayan Demiştaş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şunları söyledi: 

1-Enflasyonun Satın Alma Gücü Üzerindeki Etkisini Göz Ardı Etmek Yatırımcılar, nominal getiri oranlarına odaklanıp reel getiri (enflasyondan arındırılmış getiri) hesaplamasını ihmal edebilir. Örneğin, bir yatırım %20 getiri sağlıyorsa ama enflasyon %25 ise, gerçekte satın alma gücünüz azalır. Hata: Enflasyonu hesaba katmadan "kârlı" görünen yatırımlara yönelmek.

2-Kısa Vadeli Düşünmek Yüksek enflasyonlu ortamlarda para hızla değer kaybettiği için insanlar genellikle kısa vadeli çözümlere (örneğin, nakit tutmak) yönelebilir. Ancak nakit, enflasyon karşısında erir. Uzun vadeli, enflasyona karşı koruma sağlayan varlıklara (altın, döviz, gayrimenkul, yüksek faizli yerel para gibi) yatırım yapmamak bir hatadır.

3- Yerel Para Biriminde Aşırı Güven Yerel para biriminin değer kaybedeceğini öngörmeden, tüm yatırımları yerel para cinsinden yapmak risklidir. Enflasyonun yüksek olduğu ülkelerde döviz kuru dalgalanmaları sık görülür ve bu durum yerel para birimindeki varlıkların değerini eritebilir.

4- Yanlış Varlıklara Yatırım Yapmak A-Sabit Getirili Menkul Kıymetler: Yüksek enflasyonda sabit faizli tahviller veya mevduatlar reel kayıplara yol açabilir. B-Değer Kaybeden Sektörler: Enflasyonun vurduğu, fiyatlama yapamayan veya ithalata bağımlı sektörlere yatırım yapmak zarar getirebilir.

5- Risk Yönetimini İhmal Etmek Yüksek enflasyonlu ülkelerde ekonomik belirsizlik fazladır. Portföyü çeşitlendirmemek veya tüm sermayeyi tek bir varlığa yatırmak, beklenmedik çöküşlerde büyük kayıplara neden olabilir.

6- Enflasyon Korumalı Araçları Kullanmamak Bazı ülkelerde enflasyona endeksli tahviller veya benzeri araçlar bulunurken, yatırımcılar bu fırsatları değerlendirmeyebilir. Bu, enflasyona karşı korumasız kalmalarına yol açar. Bu tahviller ancak enflasyon ölçümünün doğru yapıldığı ülkelerde işe yarar.

7- Paniğe Kapılıp Aceleci Davranmak Enflasyonun yarattığı panikle, piyasa zamanlamasını yanlış yaparak (örneğin, dipte satıp zirvede almak) zarar edilebilir. Duygusal kararlar yerine soğukkanlı bir strateji eksikliği ciddi bir hatadır.

8-Maliyet Artışlarını Hesaba Katmamak İşletme sahipleri veya girişimciler, enflasyonun hammadde, işçilik ve operasyonel maliyetleri artıracağını öngörmezse, yatırımın kârlılığı beklenenden düşük kalabilir.''

Herhangi bir ekonomik ilişkiye taraf olan kişilerin asimetrik bilgiye sahip olmaları, bir başka deyişle bir tarafın bildiğini karşı tarafın bilmemesi ya da yeteri kadar bilmemesi, iki ayrı sonuca neden oluyor. Bunlardan biri, ters seçim diğeri ahlaki tehlikedir. Ters seçim, yatırımcıların yanlış bilgilenmeleriyle yanlış tercihlerin ortaya çıkması ve fiyatlamaların daha da bozulması. Ahlaki tehlike ise kısa vadeli kâr hırsıyla hareket edenlerin, riskleri başkalarının sırtına yüklemesi.bilgi kirliliği ve spekülasyonlarla balonlar oluşur. “Bilgi ekonominin en değerli kaynağıdır. Anlayan kazanır , anlamayan ise bedelini öder”.
    -“Senin İçin Hata Diye Düşündüğün Şeyin Başkası İçin Bir Başlangıç Olması" En önemli an, oturup yapmaya karar verdiğiniz andır” "Hangisi daha iyi?' sorusu yerine, 'Hangi ekonomik beklentiye karşı nasıl bir portföy tercihi yapmalı?' sorusunu sormak daha sağlıklı olacaktır" YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR" sorumluluğu, mesuliyeti, herhangi bir zarara uğrayana aittir. Hukiki olarak sorumlu değilim. Kişi yapacağı yatırıma kendisi karar vermelidir ve kendisi sorumludur.Yanıldığı ve yanılttığı her şey insanın makûs kaderidir.
    - “problemi ortaya çıkaran zihniyetle o problemi çözemezsiniz!” yani zihniyet değişmeden problemleri çözmek imkansızdır.
    - Bir milletin kültür düzeyi üç safhada; devlet, düşünce ve ekonomideki çalışma ve başarılarının özüyle ölçülür. "Alimle görüş bulursun mertebe, cahille uğraşma dönersin merkebe." BİTTİĞİNİ SANDIĞIN YERDE BAŞLAR... ÜYELİK:17yıl/21 Ağu2008 "Salomina Kashish"

• vışşşş vay ananı babanı ppf de 30 günde aldığımız parayı 1 günde vermiş hakkaten. bu istanbul portföyün bir çok fonu çok iyi yönetiliyor zaten. artık kimlerin parası varsa içerden haber falan da alıyor gibiler. bazı arkadaşların dediği gibi serbest fonları almak için nitelikli yatırımcı olmak gerekiyor ve bazı günler düşüşler can sıkabiliyor ancak bu fonun son 6 aylık grafiğine baktığımda en çok düşüş 56 dan 41 e olmuş bu düşüşte 2 ay sürmüş ama o dönemde düşmeyen yok sanırım.

aşağıda rakamları ekledim inceleyebilirsiniz.

Yatırım Fonları + Bono (%41) / Tahvil + BES Fonları (ANA KONU)

• ersin345 E kullanıcısına yanıt

Eyvallah hocam daha dikkatli davranıyorum artık.Günlük 0.13 getiriler(Mevduat eşleniği 45 civarı)benim için yeterli.Bunun altına düşmese sorun yok.Şuan portföyüm %95 7.5 Stopajlı VK6(10 Gündür ortalama 0.12 getirili),geri kalan 300 bini de 3 böldüm.15 Stopajlı HVK,GO6,PPT(0.13 Getirili)tutuyorum

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Sern 4 günde arka arkaya 4 günde %50 düsüsünügörmedin görseydin görürdün gününü,IIE nin icindeki cimento hisselerinin yüklü miktarda alicisi BOFA,bofanin oldugu yerde cayir büyümez :))))IIE cakildimi birgünde feci cakiyor ama :)))

IIE nin icindeki hisseleri alan BOFA nin kendisi ne zaman satacagi belli degil sattimi birgünde %10 kaybettiriyor,derken %10 daha sonra diger balinalarda satiyor,olan kücük yatirimciya oluyor,bloomberght de kücük yatirimcilar,sermayem gitti diye agliyordu,isin garib yanida hisseleri satmak icin siraya girmisler,neyseki fonlarda o olmuyor ama ben ilk gün o kaybi verdiginde,ya bekleyib sermayem dibi vuracakti yada elimdeki o kar eriyecekti,elimdeki eriyen karla kactim anlican,yoksa dursaydim agir zarara girecektim IIE yüzünden

TBT gibi icinde agir devlet tahvilleri olanlardan artik uzak duruyorum..

Özel sektöre dayali tahvil fonlari var,para fonlarindan bir tik yukari veriyorlar,millet artik uyandi,devlete kimsenin güveni yok,sok marketten börek aldim,gecen hafta 12.5 idi simdi 15 tl olmus..hani eflasyon iniyordu,mehmet simsek gene borsadaki kücük yatirimcidan alacak vergiyi :)))

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ersin345 -- 20 Şubat 2025; 19:42:32 >

düşüş can yakıyor aynen de bu fon % 50 düşmemiş gibi, en çok düştüğünde 5,6 dan 4,1 e gelmiş yaklaşık % 27. başka fonlar düştü ama hkm lla falan. ben bu fondan az alacam. :))

• O da birşey mi, Foneria Portföy ün FS2 serbest fonu bugün %7,47 kazandırdı ama buna aldanıp almaya çalışmayın hiç çünkü fonu nitelikli yatırımcı olsanız dahi alamıyorsunuz. Sadece 11 adet yatırımcısı olan küçük bir fonun özel bir gruba hizmet ettiğini öğreniyorsunuz almaya çalışınca. Amaç belli, getirileri ile dikkat çekip platformalarina müşteri çekmek, tefas a kapalı bir fon olduğu için de bünyelerinde yatırım hesabı açtırıp istatistiklere oynamak. Hiç hoş hareketler değil tabi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi techworm -- 20 Şubat 2025; 22:0:8 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • ersin345 E kullanıcısına yanıt

Evet hatırladım ben almam hocam bu tarz fonları o batıçim vs de iyi düşmüştü ve 2 hisse vardı aynı şirketin uzun süre de almışlardı tavan gitmişti sonra taban gitti ben bu tarz fonların aldığı hisse görürsem birkaç gün kendim o hisseden alıp satıyorum eğer sağlam gelirse ama terste kalınabilir tabi belli olmaz

Söylediğiniz fonu merak edip baktım bünyelerine müşteri çekmeye çalışıyorlar falan yazmışsınız küçük bi meblağ mı acaba diye fonda 1 milyar TL nin üzerine para var hocam bu tarz komplo teorilerini nasıl üretiyorsunuz :)

mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.