Sınava artık saatler kalmışken nokta atışı olarak çıkar dediğiniz ya da genel olarak faydası dokunur dediğiniz bilgiler varsa yazın belki bir yardımı dokunur hem yazanlara hem de okuyanlara Edit: Çivi çorbası hikayesindeki gibi ben başlayayım Gündönümleri yani solstisler kuzey yarım kürede 21 hazirandayken güney yarım kürede 21 aralıkta olur. Solstis kelimesinin kökenine bakınca sol ve sistere kelimelerinden türüyormuş bu kelime. Sol güneş, sistere de durmak anlamında ve mantıklı da. Çünkü güneş ışınlarının dik açıyla yeryüzüne geldiği enlem bu sene için kuzey yarım kürede yarın en son konumuna varıp anlık olarak yengeç dönencesinin üzerinde duracak ve tekrardan oğlak dönencesine doğru kayacak bu konum 21 aralık oluncaya dek. O zaman olunca da tam oğlak dönencesinde dik olacak anlık olarak. Daha sonra da bu döngüyü tekrar ettirmek üzere güneşin dik geldiği konum gelip gidecek sene boyu iki dönence arasında. Aslında burada değişme dünyanın güneşe göre olan açısından kaynaklı yani 23 derece 27 dakika olan eksen eğikliğinin dünya kendi yörüngesindeyken güneşten gelen ışınların tam dik açı yapan o hizasının sene boyu kayması. Ekinokslarda (bunun da kökeni aequus yani eşit ve nox yani gece imiş ki ismi de ele veriyor gece gündüz eşitliğini) buna benzer biçimde güneş tam ekvatorun üzerine dik gelirken olanlar oluyor. Senede 2 kere bu. Bu da mantıklı çünkü yengeç ve oğlak dönencelerinin arasında ekvator. Senede 2 kere dik geliyor ışınlar da. Güneş dik açıyla vurunca hiç gölge düşmüyor internette videosunu görmüştüm cisimler dışarıda ilginç gözüküyor güneşli havada gölgeleri olmayınca :D Belki yarınki sınavda bu sorulmaz ama mantığını anlayınca unutması zorlaştığı için kelime kökenleriyle beraber yazmak istedim < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi egehan_45 -- 20 Haziran 2025; 18:26:48 > |
Bildirim