Eğimli yollarda yarım debriyaj ile kalkıyorum ancak bunun balatalara zarar verdiği söyleniyor.
El freni yönteminin dışında, sanırım usta şöförler frene basmadan eğimli yoldan arabayı kaldırabiliyor. bu alışkanlık,beceri zamanla bende de oturur mu?
son sorum ise; biraz fazla gaz vererek eğimli yoldan kalkış yapmanın araca zararı var mı?
Yarım debriyaj ve el freni dışında normal düzde kalkar gibi kalkılır ustalaşınca kalkarsın zaten alışırsın.
Yeni araçlarda yokuş kalkış desteği var ondan mı bahsediyosun acaba. Sen freni bıraktıktan sonra 3 sn filan aracı frende tutar.
En sağlıklısı el freni ile kalkmaktır. Zamanla el frensiz de kalkarsınız ama el freni en tedbirlisidir.
yns1Y
kullanıcısına yanıt
Sana şöyle söyliyim , inan nasıl kaldırdığımı bilmiyorum bile. Öyle bir alışıyor ki insan yaptığın şeyi hatırlamıyorsun hatta bilmiyorsun bile.
Ama genelde yokuşta baktım durmak zorunda kalacağım iyice yavaşlayıp vitesi 1e takıyorum. Daha sonra gaz debriyaj ayarı yapıp arabayı sabit tutuyorum. Zararı var mıdır? Muhtemelen balatının ömrünü boşa yer. Ama benim işime böylesi geliyor. Hem de çok eğlenceli bi yöntem :D istanbul gibi bi yerde baktım fazla bekleyeceğim el frenini çekip boşa atıp bekliyorum kalkarken de normal kaldırır gibi yapıp el frenini indiriyorum.
Veya arabada hava atacağım biri varsa , yeni yeni kullanmaya başlamış çaylaklar , sağ ayağımın ucuyla frene topuğuyla gaza basıyorum sol ayağımı da debriyajdan çekiyorum bu sırada.
Senin yamrım debriyaj dediğin olay sağ ayak frendeyken solu debriyajdan yarım kaldırıp araba öne hareketlendiğinde frenden çekip gaza basma olayı galiba? Onu da yapıyorum bazen. Ama genelde ayağım zaten frendeyse yani yeni daha durduysam ve hemen kalkmam lazımsa yapıyorum.
Bir sürü yolu var herkes kendine kolay gelene alışıyor, kafana takma. Herkes acemiliğinde debriyajı yer zaten. Ben daha 2. kullanışımda bitirmiştim debriyajı 11 yaşımdaydım :D babam da tek laf etmeden değiştirip gelip tekrar arabayı vermişti sonraki gün :D
El freni kullanarak başlamak tedbir amaçlı daha iyi olur. Zaten el freninin kullanılmadığı yerlerde alıştıkça yokuşlarda da el freni olmadan kalkabilirsin. Ki bu bahsettiklerimi farkında bile olmadan öğrenmiş olursun.