Şimdi Ara

Yargıdan kiracıyı üzecek haber!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
37
Cevap
0
Favori
1.260
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • www.cumhuriyet.com.tr
    Yargıdan kiracıyı üzecek haber! Mahkemeden tartışmalı karar çıktı
    https://www.cumhuriyet.com.tr/ekonomi/yargidan-kiraciyi-uzecek-haber-mahkemeden-tartismali-karar-cikti-2153426


    Fahiş kiraların önüne geçmek için AKP iktidarı tarafından kira artışlarına yüzde 25 sınırı getirildi. Ancak İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 54. Hukuk Dairesi, konut kiralarında uygulanan artış oranı üst sınırının 'adil' olmadığına hükmetti.

    Enflasyon, kur krizi ve TL'nin değer kaybetmesi kiralarda fahiş artışlara neden oldu.

    Bu gelişmeler sonrası 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren 1 yıl süreyle kira artış oranlarına yüzde 25 sınırı getirildi. Ancak yaşanan ekonomik krizin daha da büyümesi sonrası kira artış oranlarında yüzde 25 sınırı, 2 Temmuz 2023'ten itibaren 2 Temmuz 2024 tarihine kadar bir yıl süreyle yeniden uzatıldı.

    İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 54. Hukuk Dairesi ise aldığı bir kararda, yüzde 25 sınırının ‘adil olmadığına’ hükmetti.

    Gerçek Gündem'den Ökkeş Taşkın'ın haberine göre, istinaf mahkemesinin ‘kiralarda yüzde 25 artış düzenlemesini’ tartışmaya açan karar süreci şöyle gerçekleşti:

    İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde 2019 yılında ev kiralayan bir kiracı, 2021 yılında kira bedelini yıllık yasal artış oranları üzerinden güncelledi.

    Fakat ev sahibi, kiracının ‘yasal sınırlar’ içinde yaptığı artışın, taşınmazın bulunduğu site içerisindeki emsal taşınmazların kira rayiç bedellerinin altında kaldığını belirterek, olayı yargıya taşıdı.

    YÜZDE 25 SINIRININ ADİL OLMADIĞINA HÜKMETTİ

    Yerel mahkeme davada, ev sahibinin, kira uyarlama artışı başvurusunu reddetti. Bu karar üzerine ev sahibi davayı istinafa taşıdı.

    Dosyayı gören İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 54. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararına katılmayarak, "ülkemizde yaşanan olağanüstü ekonomik koşullar nispetinde kira artışları için getirilen yüzde 25'lik sınırın adil olmadığına" hükmetti.

    Kararda, şu ifadelere yer verildi:

    "Her somut olayın özelliğine göre, uyarlama istenen taşınmazın mevcut durumunun dikkate alınması gerektiği, yerel mahkemece uyarlama davalarında uygulanması gereken kurallar, belirtildiği şekilde tek tek ortaya konularak ve konularında uzman üç kişilik bilirkişi kurulundan, tüm bu veriler, kiralananın niteliği, kullanma alanı, konumu, bölgedeki kira parasını da etkileyecek normalin üstündeki imar ve ticaret değişiklikleri, emsal kira paraları, vergi ve amortisman giderlerindeki artışlar, döviz kurlarındaki ani ve aşırı iniş ve çıkışlar ile ülkeyi sarsan ciddi ekonomik kriz veya doğal afetlere bağlı ödeme esaslarının yeniden düzenlenmesini gerektirecek olayların varlığı araştırılıp değerlendirilmek suretiyle bir rapor alınarak hasıl olacak sonuca göre karar verilmesi gerektiği olduğundan bahisle hakkaniyete uygun hüküm kurulması gerektiği ifade edilmiştir."

    "DEĞER KAYBININ TESPİTİ İSTENDİ"

    Mahkemenin, iktidarın, konut kiralarına getirdiği azami yüzde 25 artış getiren düzenlemesini ‘yok sayan’ kararını Gerçek Gündem'e değerlendiren avukat Özgür Kip, "Kira tespit davası açmak için normalde 5 yıllık süre gerekli. Ancak burada mahkeme tarafından ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz ve enflasyonla oluşan değer kaybının tespiti istenmiştir. Bilirkişiden istenen bu rapor doğrultusunda mahkemenin karar vermesi istenmiştir" dedi.

    "EMSAL TEŞKİL ETMEKTEDİR"

    "Kira anlaşmazlığında ülkenin içinde bulunduğu ekonomik şartlar, yani enflasyon, kur ve doğal afet gibi olağanüstü durumlarla davanın koşulları gerçekleşmiş ise, bu karar emsal teşkil etmektedir" diyen avukat Kip, "Kira uyarlamasında bu şartlar oluşmuşsa hali hazırda yüzde 25'lik kira sınırı uygulanmaz. Yani mahkeme bu kararı ile yüzde 25'lik kira sınırının önüne geçmiştir" diye konuştu.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coolman7 -- 19 Aralık 2023; 17:47:52 >







  • Kiracıyı üzecek diye haber vermek aslında hükümet gibi gazetenin de politikasını gösteriyor. Hükümette aslında sol düşünceyi savunduğunu gösteren bir başka şey . Akp 'den önce %70ev sahipliği vardi şimdi %55 çünkü ev sahipliği zengin işi . Asgari ücretli sayısı arttı ( eskiden kağıt üstündeydi şimdi gerçek )çünkü asgari ücretten birkaç kat kazanmak kötü bir şey . Zengine ve zenginlesmeyi karşı olunca işte herkes kirada herkes asgari ücretli oluyor. Bunu idrak ettiğinizde ancak ülke gelişir yoksa Akp gider CHP gelir yine işsizlik yine evsizlik yine fakirlik devam eder
  • Tek_Kisilik_Muhalefet T kullanıcısına yanıt
    kiracıların alım gücünün düşük kalması hükümetin hatası. hükümetin bu hatasını ev sahiplerini cezalandırarak çözmeye çalışması yaptığı ikinci hata. bu hatalar mahkeme tarafından tespit edilmiş oldu. Ancak o mahkeme heyeti muhtemelen yakında ya sürgün edilir ya da meslekten men edilir.
  • Kira zamlarında üst sınır %25 değil, devletçe resmi kabul edilen yıllık enflasyon oranı olmalı. Aksi durum ev sahipleri ile kiracılar arasındaki barışı bozduğu gibi ev sahiplerinin boş daireleri özellikle kiraya vermemelerine neden oluyor.

  • Kiracı da bütçesi kaldırmıyorsa daha ucuz şehirlere gidecek. Köyünden kalkıp İstanbul'a, İzmir'e, Muğla'ya gelip de fiyatlardan şikayet etmeyecek.

  • nForcer N kullanıcısına yanıt
    Ayrıca yüzde 25 neye göre belirlenmiş? Yüzde 25 gibi sabit bir oran nasıl olabilir ki? Enflasyon sabit değil. Enflasyon yüzde 100 de olabilir yüzde 1000 de olabilir. Enflasyon yüzde 100 iken kiraya yüzde 25 zam yapmak ile enflasyon yüzde 1000 iken kiraya yüzde 25 yapmak arasında dağlar kadar değer kaybı var.

    Asıl kural tabii ki gerçek enflasyon kadar artar olmalı ama resmi enflasyon rakamları da gerçeği yansıtmadığını için yeniden değerleme oranı kadar artırılma kuralı daha gerçekçi olabilir. Devlet alacağı vergilere zam yaparken yeniden değerleme oranı kadar zam yapıyor. O yüzden yeniden değerleme oranı daha gerçekçi oluyor. Emekliye memura zam yaparken resmi enflasyon rakamına göre zam yapıyor. Bu yüzden resmi enflasyon rakamını düşük gösteriyor.
  • Bu 25 kuralı elliki uyutmak için çıkarıldı ama kesinlikle devam etmeli. İşimize geliyor.
  • coolman7 C kullanıcısına yanıt

    Eskiden maximum zam Üfe 'ydi ama 2018 krizinden sonra değişikliğe gidildi zaten o dönemden sonra Üfe ve Tüfe hayali rakamlar olmaya başladı . En yüksek zam memur maaş artışı kadar olabilir ama bu durumda bile seyyanen vs ile yine karışabilir birde memur 6 ayda 1 ama kira zamları yıllık yapılıyor . Asgari ücretli 6 ayda bir zam vermek konusunda zora girecektir . Asgari ücrette memur zammı gibi 6 ayda zam alırsa sorun azalır böyle zam önerisiyle ama en düzgün enflasyonun tekli rakam olduğunda olacaktır

  • coolman7 C kullanıcısına yanıt

    Hükümetin mahkemeleri anayasa mahkemesini bile iplemiyor buna takacak mı bakacağız ? Ama en azından kavga gürültü ve cinayetleri azaltabilir

  • %100 yerli ve milli denilen ve satış fiyatı 950 binden 1 milyon 450 bine %47.5 oranında zamlanan TOGG'a sesini çıkarmayanlar %25 kira artışını nasıl savunabiliyorlar hayret doğrusu.

  • Yapın arkadaşlar yapın. Her sene %50 çakın, maaşa gelen zammı direk cebe doğru kaydırın.


    Enag zaten %120 diyor bence 60-120 arası %90 zam iyidir.


    Daha çok ev alın herkes 20'şer ev alsın her Türk yata yata yaşasın bir güzel.


    Sonra çorabı bile ithal edelim.

  • Bugün yanımda bir abimiz bedavaya oturmaya çalışan kiracısını aradı bu abimiz yılların piyasacısı tam bir kurt. Normalde adamı ordan göndermesi üç ay falan sürer. Öyle bir tip.

    Adamı on dakika topaç gibi çevirdi ordan girdi burdan çıktı (aslında paranın peşinde değil patronun kim olduğunu gösterme peşinde öyle hissettim) o arada bir yerde, kardeşim sen kontratı imzalamışsın okumuşsun anlamışsın altına imzayı atmışsın. Orda şartlar yazıyor kalkıp koyun pazarlığı ile kira mı belirleyelim dedi. Madem kontrat geçersiz sen geçersiz kontrat ile orda nasıl oturabiliyorsun? dedi

    Yanından ayrılırken hakkaten düşündüm mal sahibinin alacağını garanti altına alan kontrat geçersiz. Adam kontrata bağlı alacağını at pazarlığı yapıp yeniden almaya çalışıyor.

    Fakat öbürü, geçersiz kontrat ile oturduğu yeri işgal edebiliyor çünkü kontrat ona geçerli. Böyle bir garabet olabilir mi? Milleti birbirine düşürdüler

    Bence bu meselenin çok önemli başka bir boyutu.




  • Sadece Ölüler Görür kullanıcısına yanıt

    Hayatımda gördüğüm en cahil yorum bu. Başka ile gidince marketten peyniri daha mı ucuza alıyorsunuz. Yada ev kiraları daha mı ucuz? Anca Hakkâri'ye gidersen o zaman ucuz. Mesela tamamen enflasyon ve ülkenin her yerinde enflasyon var sadece istanbul ve izmir'de yok. Yani mesele ev sahibi ve kiracı değil. Hükümet ülkeyi yönetemiyor ülkeyi olay bu. Sizin yaptığınız sokaktaki yaşlı dayılar gibi; pahalıysa yaşama, su yoksa içme, telofonunu çıkar falan vb....




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi derlemeler -- 29 Aralık 2023; 13:49:6 >
  • 7-Quaresma 7 kullanıcısına yanıt

    Dincisi, dinsizi, deisti, sağcısı, solcusu, eğitimlisi, cahili herkes parada birleşebiliyor. Cebine fazla para girecekse ya da cebinden az para çıkacaksa, hak, hukuk, mantık aranmıyor.

  • Bosta evi olup da kiraya veren artik enayidir

    akrabalarima da aynisini yaptirtiyorum bir sürü evleri boşta hep dedem gibi beyinsizler bedavadan oturtuyor sadece kiraciyi

    Almancı amcama da kiradaki evini sattirip yazlık aldiracam

    Kiracilar simdi yamyam gibi sürekli enselerinde boza pisiren 6 ayda bir zam isteyen ev sahipleriyle ugrassin bizim gibi düzgün insanlari uzdukleri için
  • Benim babam gibi saf kalpli yaşlı ev sahiplerini iyi kekliyorlar boşverin bizim kiracı bedavaya oturuyor desem yeri bu %25 le ist göbeğinde.

    Aynı sokakta benzer dairede 5.000 ne oturanda var 15.000 ne oturanda acayip kaos kıyamet saçmalık oldu ortalık.

    Yerel seçimlerde kesinlikle akp ye oy vermiycem akp ve chp yerin dibini görmeli bu seçimde ama plaka ideoloji tapkanları meraklıları yine oy verir.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerimcem -- 29 Aralık 2023; 12:51:24 >
  • kerimcem K kullanıcısına yanıt

    Bir akrabam istanbulun lüks sayilabilecek bir sitesinde 500 bin lira kredi cekip sagdan soldan akrabadan esinin ailesinden topladigi paralarla 3-4 milyon liraya ev aldi aldigi evde kiraci vardi ama kiracisini cikartamiyor bunun yüzünden 1 senedir ev aldigi halde 15-20 bin lira kira vermek zorunda kaliyor kiracisi halen 2018 döneminin kirasina göre oturmakta israr ediyor yasal bosluktan faydalanip mahkemeye verse ugrassa en az 2 sene daha cikartamayacak kiralarin 25-30 bin oldugu sitede kiracisi 5000 liraya falan oturuyor

    iste bu yüzden cileden cikiyor ev sahipleri




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tarafsiz Goz -- 29 Aralık 2023; 12:58:19 >
  • derlemeler kullanıcısına yanıt

    Daha il ne, ilçe ne haberin yok yorum yapmışsın ama ilçe değiştirsen bile tabii ki her şey ucuzluyor. Atıyorum senin Bodrum'da, Marmaris'te, Fethiye'de vereceğin kirayla Dalaman'da vereceğin kira arasında en az yarı yarıya fark var. Haliyle dükkan kirasında da yarı yarıya fark var, bu da dükkanda satılan malın daha ucuz olması demek.


    İlçeler arasında bile bu kadar fark varken, sen İstanbul'da 20-25 bin lira verdiğin 2+1 kulübeyi Konya'da, Kayseri'de, Gümüşhane'de 6-7 bin liraya tutuyorsun. Tabi bizim millet istiyor ki; hem asgari ücret alacak, hem İstanbul'da, Muğla'da, İzmir'de yaşayacak, hem maaşının %25'ini kiraya verecek, hem de her şeyi ucuza alacak. Böyle bir dünya hiçbir yerde yok. Pahalı geliyorsa ya daha fazla kazanacaksın, ya daha ucuz olan yere gideceksin, ya da çeneni kapayıp sürünmeye devam edeceksin. Bunun dördüncü bir yolu yok.


    He bu mesajı da zaten sana yazmıyorum, üstüne alınıp cevap vermene gerek yok. Senin gibi tiplerin alayını blokladım, seni gözden kaçırmışım demek ki. Böyle boş tiplere laf anlatmaya gerek yok çünkü.






    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sadece Ölüler Görür -- 29 Aralık 2023; 14:13:18 >




  • Adamın yorum bak cahil bile değil yarı cahil. Ben istanbul'da yaşıyorum ve kayseriliyim. Gerçekten şaka gibi. Adamın Örnek verdigi yer kayseri benim memleketim birde ( KAYSERİLİYİM) benden daha iyi biliyor sanki, resmen kara mizah yapıyor bu insanlar ya. Kayseri'de 2+1 6 milyara ev var diyor. İlber ortaylı doğru söylüyor bunlarla sohbeti kesicen...


    Birde Bodrum, Marmaris, Fethiye gibi turistik illeri örnek vermiş kiralar için, hey allahım ne günlere kaldık bu kişilerle aynı oksijeni tüketmekten utanıyorum...




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi derlemeler -- 29 Aralık 2023; 14:6:53 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.