Şimdi Ara

Yanmış gibi görünen psu çalıştırmanın zararı var mıdır ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
373
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar bende 300-250-250watt olmak üzer 3 psu var bir tane 250 wattlık olanın içini açtım 3 adet kondansatörün kafası şişmiş gibi tümsek oluşmuş akma yok yarılma patlama da yok gibi sadece tepesi hafif pırtlamış psuyu aldığım kişiye daha sormadım öncelikle size soruyorum büyük ihtimal yanık olan bu psu işçi eldiveni, ceket ve maske takarak yani vücudumuzda açık yer bırakmayarak (kablo sıçrarsa üstümüze) tüm bağlantıları yaptıktan sonra psu dan 2 metre uzaklıkta fişi taksam patlama olayından zarar görür müyüm ? Ölme riski var mıdır ? Psu kondansatör patlak diye patlar mı yoksa kendini korumaya alıp kapatır mı ?

İçi çok tozluydu emektar kasadan söktüm tozunu sildiğim halde psunun üst kapağında bir şey patlamış gibi yanık izleri var yarın ss atarım.

• işin uzmanı değilim ama hiç çalışmayacağını düşünüyorum eski psum arızalanınca sistem açılmamıştı ama illaki riske girmek istiyorsan 3 kondansatör + işçilik çok bir para değil tamir ettir
  • oncelikle alet ustundeki butun calismalarini prize takili olmadan yapacaksin. bu konuda acemisin anladigim kadariyla, macera yaratma kendine :)
    ancak prizden cektikten sonrada carpilma tehlikesi var cunku aleti icinde bir cok kondansator var. ozellikle giristeki kondansatorler carpabilirler. ama gucleri sen öldürmeye yetmez. yerinden hoplatir. eger calisma alanin o kondansatorlere cok yakin ise tornavidanin ucu ile konansatorun iki ayağını kisa devre et. kondansator bosalacaktir tabi bir miktar ark ile birlikte, korkma yani. ustu sisen kondansatorleri degistir. degistirdigin kondansatoru dogru polaritede ve değerde takmis isen patlama vs olmaz. ilk calistirmayi kutunun disinda yapacaksan eger, devrenin alt kisminin her hangi bir iletkene degmedigine emin ol. devreyi kendinde uzakta tut ve kabloyu fise tak. o sirada fazla ilgilenme devreyle sadece ustundeki fan vs varsa o calisiyor mu diye gozle kontrol et. sikinti yoksa devreyi kutusuna yerlestir. butun baglantilari kontrol et. toprak baglntisini 2 defa kontrol et. beim birde aliskanligim vardir. guc giris soketindeki 3 bacagin kendi arasinda kisa devre var mi diye bakarim. bu sayede fazdan kasaya kacak varmi veya fazla notr kisa devre oluyor mu anlarsin. gerci transformatorlerde vs zaten faz ve notr kisa devre gosterebilir o da ayri konu. kutuyu kapattiktan sonra yine uzakta tutarak tak fisi. kontrol kalemiyle kutunun orasina burasina dokun. sorun yoksa bide elinin dis kismini yani avuc ici olmayan kismini kutuya dokundur. sorun yoksa birde cikislardan kac v geldiğini olc. onlardada sikinti yoksa ellerine saglik :)

edit bu arada zaten kondansator airzaliysa yuzde 90 bacaklari arasi sonsuz direnc gosterir yani aralarinda baglanti olmaz. kucuk ihtimal kisa devre olabilirler. ondada alet kendini korumaya alir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi du riechst so gut -- 19 Temmuz 2014; 3:36:57 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Guvenlik onemlide bukadar guvenlige gerek yok.. Sanki nukleer reaktor denicek arkadas gereken herseyi soylemis hala tedirginseniz, 220v kablosunun birini soketten cikartin (devrede sigorta yoksa yapin) 0.75 kablonun bir telini araya kisaca lehimleyin. Kisa devre varsa guvenli olur. Ben sigortayi indiriyorum, cihazi fise takiyorum, sonra gidip sigortayi aciyorum. Odadan sesler gelmezse iyi.

• @Kromatit Ölçü aletin de yok sadece kondansatorse deistiririm ama başka arizasi da olabilir. Acar açmaz o 3u carpti gözüme.

@du riechst so gut Acemiligim var. Ama bu işlerde kendimi gelistiriyorum o yüzden acemi görmüyorum. Calisirken tabiki fişini çekeceğim. Calistirirken iletkene alti değmesi zaten akilsizlik olur. Üzerinde 470uf 200v iki tane büyük kond. var onlar depolamis olabilir. Ölçü aleti yok cikislari olcemiyorum :(

@Emin-Fırtına Senin yöntem de supermis :) Devrede sigorta var. Ama ustu siyahti belki toz siliyim bakiyim sigorta yanik mi.

• quote:

Orijinalden alıntı: linyit43

@Kromatit Ölçü aletin de yok sadece kondansatorse deistiririm ama başka arizasi da olabilir. Acar açmaz o 3u carpti gözüme.

@du riechst so gut Acemiligim var. Ama bu işlerde kendimi gelistiriyorum o yüzden acemi görmüyorum. Calisirken tabiki fişini çekeceğim. Calistirirken iletkene alti değmesi zaten akilsizlik olur. Üzerinde 470uf 200v iki tane büyük kond. var onlar depolamis olabilir. Ölçü aleti yok cikislari olcemiyorum :(

@Emin-Fırtına Senin yöntem de supermis :) Devrede sigorta var. Ama ustu siyahti belki toz siliyim bakiyim sigorta yanik mi.

öncelikle 220 nin girdiği yerde yani sigorta ve siyah yada yeşil renkli olur genelde ntc direncinden sonra 250 voltluk kondansatorler önce köprü diyotlar vardır bunlar sağlam mı diye kontrol et. daha sonra buyuk kapasitorlerin + ve - ucları arasında kısa devre var mi diye kontrol et. ( yani 220 acnin dogrultulup 310 volt oldugu yerin + ve - sinin arasını) . daha sonra kart üzerindeki diyotları kontrol edin. (ne kadar var ise) mosfetleride kontrol edin diyecegim ama onları devreden ayırmadan kontrol edemeyebilirsiniz o yuzden onları su asamada kontrol etmeyin. patlamış şişmiş kondansatorleri değiştirin.

daha sonra güç kaynagından biraz uzak durarak prze takın. patlama catlama yoksa ölçü alatiyle siyah kablolardan birisi ile mor kablo arasını dc konumda voltajını ölçün. 5 volt var mı. (standby voltajı) voltaj varsa yeşil ile siyahlardan birisni kısa devre edin. (20 veya 24 pinli baglantı soketindedir bu kablolar)
    kısa devre ederken lehimleme falan değil tabi bir telle, cımbızla falan. kısa devre ettiğinizde power supplyı calısır. calısmaz ise kısa devre etmeye devam etmeyin. daha sonra

siyah ile sarı +12V, siyah ile kırmızı +5 V, siyah ile mavi -12V ,siyah ile beyaz -5V kablolar arasını ölçün.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi toyer -- 19 Temmuz 2014; 9:48:28 >

• Madem bu işlere heveslisin öncelikle ucuz yolluda olsa bir multimetre edinmeye bak,multimetre ile devre elemanlarının test yöntemlerini çalışma prensiplerini vs ögren.
    Tamir, hele ki üzerinde dc310v barındıran sistemlerle uğraşmak sonraki konular.

Bu şekilde devam edip psuyu kullanırsan olası bir ihmalde, anakart veleddalin amin

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • @toyer Çok tehlikeli ise benziyor ben komsumuzda bozuk kasalar olduğu duydum gittim birinin anakarti yanik diğerinin parcsi eksik biriminde hddsi bozuk dedi ama fise takmislardi calistigini görmüştüm(5-6 ay önce) simdi bir kenara koymuşlar 3unu parca lazimsa al dediler PSU HDD fan DVD ROM islemci ne varsa aldim simdi 300-250-250 watt 3psu var diğerlerine temizlemek icin baktim belki onlarda da kond. şişmiş olabilir. Ölçü aleti simdi simdi alamam dun havyamda bozuldu bayram yaklasiyor nakit sikintisi var. Bayram sonrasi ölçü aleti alip (15-20 TL) baslayacagim.

@VRMS Multimetreyi aldıktan sonra 310v önemi yok benim için nede olsa 310v yeri olcmeyecegim 310v ile calisan aletin düşük voltlarini olcecegim. PSU zaten bedavaya geldi harici kullanacagim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi linyit43 -- 19 Temmuz 2014; 15:39:12 >
  • linyit43 kullanıcısına yanıt
    bahsettiğim bütün ölçümler devrede elektrik yokken yapılacak dolayısı ile tehlikesi yok. diyotları köprü diyodu, kondansatorlerin artı ve eksisi arasında kısa devre var mı yok mu ... yukarda yazdıklarım yani. patlamıs şişmiş olanları değiştirmek burada da tehlike yok.

bu işleriniz bitince power supply kutusunu kapatıyorsunuz. elektriğe takıyorsunuz patlama catlama olursa diye hafif uzakta durun ve power supplyı yalıtımlı bir yere koyun. burada da tehlike yok. en kötü sigortanız atar.

patlama catlama olmazsa power supplıyınız giriş kısmı yani 310 volt dc nin 220 ac nin oldugu yer sağlam demektir.

bundan sonra power supply standby voltajını ölçüyorsunuz. tehlike yok. 20 veya 24 pinli olan büyük soket üzerindeki mor kablo ile siyah kablolardan herhangi birisin arasını. 5-5.5 gibi bir voltaj görmeniz lazım. bu kısımda da tehlike yok.

daha sonra multimetrenizi sarı ile siyah kablolardan birisinin arasına baglayın. multimetre orada iken buyuk soket üzerindeki yeşil ve siyahlardan herhangi birisini kısa devre edin. (bu işi bir cimbızla yapabilirsiniz) burada yine tehlike yok ancak power supplydan uzak durun yinede. kısa devre ettiğiniz gibi multimetrede 12 volt okumanız ve power suppyın fanının calısması lazım. çalışmaz ise çıkış hattında sıkıntı var demektir.
    çalışırsa kırmızı ile siyah arasını ölçün. oda 5 voltt olması lazım. mavi ile siyah arası -12 volt olması lazım. beyaz ile siyah arası -5 volt olması lazım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi toyer -- 19 Temmuz 2014; 16:39:10 >

• psu'yu o halde boşta çalıştırdığında, en kötü ihtimalle ufak bir ark yaratıp, sigortaları patlatır. ama bedava diyerek, onu sağlam donanım elemanlarına bağlarsan, sana bir psu'dan fazla bir maliyet çıkartır. elektrikte yanmış gibi görünen bir eleman ya yanmıştır, yada yanmak üzeredir.
  • toyer T kullanıcısına yanıt
    2 sini çalıştırırım bu patlak olanı da sonra ölçü aleti alınca söylediğiniz tedbirleri alıp çalıştırmayı denerim teşekkür ederim hepinize yardımlarınız için.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.