Şimdi Ara

Yakıt tasarruf için Etil alkol? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
65
Cevap
2
Favori
17.514
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Ülkemizde tarım işçiliği ucuz olmadığı için vede bol yağış alan + sıcak tropik bir iklime sahip olmadığımız için öyle yüksek etanollü karışımları ucuza alacağınız hayaline kapılmayın. E5 denilen karışımı kurşunsuz benzin diye yedirecekler size, fiyatıda aynı olacak :)

Şeker kamışı, Kasava, Mısır (GDO lusundan) üretebilen büyük ağalar bu işten güzel para kıracaklar. Bu ülkede Rant yoksa ileri bir adım bile atılmaz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: muratremix

Her araba e85 i desteklemez. Destekleyen araclara ffv denilliyor yani fuel flexible vehicle. Yeni araclarin hepsi e10 u destekler. E20 icin ureticinin daha saglam parcalar kullanmasi gerekir. E85 icin ise daha daha saglam parcalar gerekli. Etanol yakit tuketimini filan azaltmaz, ithal edilen petrol miktarini azaltarak (etanolu memlemette uretirsen) cari aciga katkida bulunur. E5 olan yakit hemen hemen her arabada calisabildigi icin hukumet once e5 i yayacak diye biliyorum.

ABD sağolsun 2006 sonrası tüm araçlar Etil alkolün ufak paslandırıcı etkilerine dayanıklı üretiliyorlar. Flex fuel desteklemeyen çoğu araç aslen Ethanol'e uyumlu. Yapılması gereken ECU'yu kandıracak bir kit takmaktan ibaret. Çoğu arabanın enjektörü %25 daha çok yakıt püskürtmeye de uygun. Uzun vadede benzin deposu boyalı olan araçlarda depoya, ve tüm araçlarda pompaya ve bazı araçlarda yakıt boru tesisatına zararı olacaktır. Ancak önemsenecek bir şey değildir. Pompa 300TL, tesisat da bir o kadardır. Benzin motorlarının enjektörü de ucuzdur. O yüzden ethanol deneyleri yapmak pek riskli değil.

• quote:

Orijinalden alıntı: muratremix

quote:

Orijinalden alıntı: BenGiDeR

Şu adreste E85 destekleyen araçların listesi var,
    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_flexible-fuel_vehicles_by_car_manufacturer#Renault

Listeye göre benim araba E85 destekliyor. Yanlız e85 pompada satılmadığına göre yakıta alkol katsam araç garantiden çıkar mı acaba? Birde bu etanol nerede satılıyor eczene gidip 20lt alkol almaya kalksam biraz garip kaçar heralde.Sahte rakıcıya çıkmasın sonra adımız

Aracınız Türkiye için üretildi ise E85 uyumlu olmayabilir. E85 uyumlu araçlarda kullanılan aktarma ve yanma parçaları daha yüksek ısıya ve aşınmaya dayanıklı olur, buda maliyeti arttırır. Amerikada etanol uzun yıllardır kullanıldığı için Amerikan pazarı için üretilen bazı eski araçlar (1998 hyundai accent yada elantra vb) yüksek etanol oranını destekleyebilir.

Araç clio 3 1.2 16v eco2, Türkiye'ye özel bir kelek var ise bilemiyorum tabii ki. E85 bana baya mantıklı geldi doğrusu. LPG dönüşümü hem masraflı, hem motor vs. üzerinde işlem yapılıyor, hemde bagajı bitiriyor. Ethanol'de ise anladığım kadarıyla sadece power box benzeri bir ekipman yeterli oluyor.

• 5 litresi 30 tl buldum satışı var bidon olarak ama pahalıya geliyor litresi 6 liraya gelir
  • Litresi 6 lira baya pahalıymış hocam. 97 oktan benzin koysan daha az yakar
  • quote:

Orijinalden alıntı: ilker90

5 litresi 30 tl buldum satışı var bidon olarak ama pahalıya geliyor litresi 6 liraya gelir

Zaten almayacaksınız. Ethanol'de de ağır vergi var.

Kendiniz yapacaksınız... 1 Ton şeker malası 300TL civarında. Şeker malasından ethanol üreteceksiniz. 1 Ton malastan takribi 250LT ethanolünüz olacak. Ancak damıtma sırasında uygulanacak ısı için gerekli enerjinin maliyeti ne düzeyde olur, bunu hesaplamak lazım.
  • Bu işin astarı yüzünü geçer hocam, alkolüde biz üreteceksek yandı gülüm keten helva. Zaman lazım, üretim için mekan lazım, ekipman lazım vs. vs. vs. Sahte rakıcı diye içeri bile atabilirler :D
  • quote:

Orijinalden alıntı: Huseyin-ZST

quote:

5 litresi 30 tl buldum satışı var bidon olarak ama pahalıya geliyor litresi 6 liraya gelir

Kendiniz yapacaksınız... 1 Ton şeker malası 300TL civarında. Şeker malasından ethanol üreteceksiniz. 1 Ton malastan takribi 250LT ethanolünüz olacak. Ancak damıtma sırasında uygulanacak ısı için gerekli enerjinin maliyeti ne düzeyde olur, bunu hesaplamak lazım.

ben buldum şahısa fatura keserek satabiliyorlar sonuçta tıbbi ethanol geçtiği için sorun yok satışı var yani

bi ara gitti gidiyorda bile satılıyordu
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Huseyin-ZST

quote:

ben buldum şahısa fatura keserek satabiliyorlar sonuçta tıbbi ethanol geçtiği için sorun yok satışı var yani

bi ara gitti gidiyorda bile satılıyordu

Litresi 6TL civarında olduğu için hiç bir anlamı yok. %85 ethanol, %15 benzin kullanan bir araç takribi %25 daha çok sarfıyata sahip oluyor. Aynı şekilde benzine ne kadar ethanol katarsanız sarfiyatınız o kadar artacaktır. İster %5 katın, ister %10. Ne kadar çok katarsanız sarfiyat o kadar arttığı için, litre fiyatı benzinden pahalı olan bir ürünü depoya koymanın bir anlamı yoktur.

Ancak evde kendiniz üretirseniz, vergi olmadığı için maliyetler çok düşecektir. Benim tahminim 2TL/litre gibi bir maliyet ile bu yapılabiliyor. Aynı distile sisteminizde kendi içkinizi de yapabiliyor olmak da cabası! 1 litrenin %85'i 2TL, %15'i 4.7TL olursa, yakıtınızın 2.4TL/litre gibi bir maliyeti olur. Ancak unutmayın, sarfiyatınız %25 artacak. LPG'yi 2.5TL/litreden alıyor olsanız, LPG'de de sarfiyat %15 arttığı düşünülürse, E85 ile araba yürütmek LPG'den maksimum %5 daha maliyetli olur. Ama LPG'den ucuz olmayacağı kesin. Şimdilik sadece tepki olsun diye yapılabilecek birşey gibi. Ancak distile içkinizi de üretecek olursanız, o iş çok mantıklı. 70'lik rakının maliyeti 5TL civarında olacak, üstelik kendiniz içmek için ürettiğiniz için tamamen legal.

Ethanol bir yakıt olduğu, süper yanıcı ve uçucu olduğu için AB ve ABD'de üretimi izne tabi. Eminim Türkiye'de de durum budur. Ethanol üretecek olan olursa bunu gözardı etmesin! Araştırsın!

• Hocam iznini falan bırakın, nerede üreteceksiniz litrelerce ethanolü? Bunun fermantasyonu var, damıtması, filtrelemesi var, var da var yani. Evde yapılacak iş değil bence. Fermantasyon sırasında çıkacak gazların ve evin içinde onlarca litre uçucu/yanıcı madde bulundurmanın riskide cabası. Ucuza satın alma şansı olsaydı mantıklı bir uygulama olabilirdi ama evde üreterek kullanmak her babayiğidin harcı değil.
  • arkadaşlar,E85 e uyumlu motorlar hangileri peki.bu kimyasal malzemeye oldukca rahat ulasabiliyorum.85 e 15 kullanmak istiyorum.sadece turkiyedeki hangi motorlarda sıkıntı yaratmaz ögrenmek istiyorum.bilgisi olan var mı
  • What ?
  • etanol, metanol, doğru oranlarda kullanılırsa performans artışı ve CO2 salınımını azaltır. ancak azotoksit salınımı artıyor.

performans artışının en önemli noktası, yanma olayını daha soğuk gerçekleştirmek, daha az ısı daha çok güç demek.

ancak her motor için faydalı değildir tabiki daha çok motor modifiyesine giden yüksek hacimli motorlarda kullanılıyor özel kitleri, bujileri falan ona göre ayarlıyorsunuz,

kısacası günlük kullanıcının gireceği işler değil.
  • quote:

Orijinalden alıntı: High Quality

Peki benzin fiyatları düşecek mi ?

zeki müren de bizi görecek miii
  • %10 ethanol kullanılsa bile benzin fiyatlarının düşüceğini beklemeyin. Zaten cari açık uçmuş vaziyette. Ekonominin durumu içler acısı. %10 etanol kullanımı cari açığı azaltıcaktır. Ancak bu farkı halka yansıtmak yerine gelen vergiyi diğer ihtiyaçlara yönlendiriceklerdir. Unutmayınki Türkiyede devlet halk için değil halk devlet için çalışıyor.

Ayrıca ethanol performans düşürmüyor hatta teorik olarak oktan oranının yüksek olması ve kısa tutuşma geçikmesi ile daha ideal bir yakıt.

Koeningsegg Agera R E85 ile çalışırken 180 hp daha yüksek performans veriyor

On 93 octane fuel 960 hp
    E85 fuel, 1140

Tabiki Agera R e85 için özellikle tasarlanmış bir araç ve bizim normal araçlarımızda performans düşüşü olabilir ancak %10 luk ethanolde hissedilir bir fark olmıycaktır.
  • Methanol sakın deponuza falan koymayın.Bunun için özel kitler var , yakıt hortumuna ve depoya zarar verirsiniz.

Ethanol ise E50 ve E85 deneyenler oldu forumda. Bahsettiğiniz kadar performans düşüşü yok. Ama daha fazla yakıyor. 5LT yerine 6, 6.5 gibi. ECU otomatik karışımı ayarlıyor yeni araçlarda.

Bu arada litresi 1.5 liraya ethanol bulun , 10 ton alırım. Bahsettiğiniz etil akol ve benzinle neredeyse aynı fiyat. Bana litresi 1.5TL ye ulaşın gözünüzün önünde aracımla deneyeceğim.
  • Ayrıca şu forumda da böyle şeyleri fazla dillendirmeyin. Citroen Saxo 1.5 Diesel aracını ayçiçek ve kanola yağı ile direktman çalıştıran bir arkadaş vardı forumda düzeneğini kurmuş. Yazdı çizdi etti burda. Konu görüntülenme rekoru kırdı. Devletimiz işi uyandı yağı yaptı 4 lira. Mazottan farksız oldu. Adam 10 kuruş/km den düşük ücretle geziyordu. Adam lanet etti sonra nerden yazdım buraya diye

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Exit to DOS -- 14 Aralık 2012; 1:36:50 >
  • soruma cevap alamadım ki:D atmayın etmeyin deyince cvp olmuyor.ben metil alkolle araç çalıştıran arkadaşlardan yorum istiyorum.
    etil alkol pahalıdır yaw:Dama şu var.daha açık yorum alabilirsek piyasadan bakarız.etile de.
    mesela etili hangi araclarda kullanırız.direk kullanabilir myz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hayaletmavisi -- 14 Aralık 2012; 12:05:14 >
  • Benim aracım da etanolü destekliyormuş.Ne dersiniz LPG'den etanole geçmeye değer mi?

Hitler motoru seviyorum ya.
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.