|
Bildirim
Hani android özgürlüktü Xiaomi efendi?
|
Bu ne biçim bir stratejidir şimdi anlamadım. isteyen bootloader kilidini açıp istediği rom u atar, istemeyen atmaz
ne sizi zorluyor bu durum ne de normal kullanıcı için bir sorun? |
Huawei ambargo yemeseydi Xiaomi şımarmazdı bu kadar.
|
Saçmalamışsın. İkinci el cihaz alıyorsan zaten bi sıfırlarsın, ki zaten satıcı büyük ihtimal bootloaderı kapatıp orijinal yazılımı yükleyip öyle satar.
Dediğin gibi bootloader açmak custom rom yüklemek falan kullanıcı sorumluluğunda bunu neden yazdın anlamadım. Cihaz brick olunca çöp olmuyor edl moda almak zor değil. Direnç olmuyor imei atılmıyor oh ne güzel diyen kişi %500 vergi de ödese gülen surat atar zaten. Biz niye günümüzün en büyük ihtiyaçlarından biri olan telefona bu kadar yüksek vergiler ödemek zorundayız diye sormaz. |
Xiaomi ilk olarak kendi geliştirdiği romu başka telefonlar için çıkarıyordu. Sonra cihaz piyasaya sürdü. Şimdi kendi telefonlarına başka ROM kurulmasın diye uğraşıyor.
Nereden nereye |
Çalıntı telefon şifreye sahip olsa bile download mode'a alınıp 1 rom atılırdı ve kullanılabilir hale gelirdi,10 yıl öncesinin android telefonları böyleydi.Sonra bunu engellemek ve yazılıma dışarıdan müdehale ile güvenlik açıkları olmasın diye bootloader kilidi getirildi.Ama bazı markalar hesap açıp takılı sim kart üzerinden kullanıcıyı doğrulayarak bootloader kilidi açılmasına resmi olarak izin verdiler.Şöyle düşünün,ikinci el bir telefon alıyorsunuz ve telefonun daha önceden bootloader kilidi açılıp root'lanmış ve işletim sistemine zararlı yazılım gömülmüş,ne yapacaksınız :) Biraz da bu perspektifle bakmak lazım.Ayrıca cihaza resmi ya da custom rom yükler iken öngörülemez bir hatadan dolayı telefonun tamamen susması yani brick olması ihtimali de var.Nitekim bu rom'ları paylaşanlar,yaşanabilecek herhangi bir olumsuzlukta sorumluluk size aittir diye belirtiyorlar :) Tabi susmuş cihaz garanti kapsamında ise servise götürülüp,yatmadan önce çalışıyordu sabah kalktım kapanmıştı ve açılmadı,diye servisi sıkıntıya sokanlarda var,nitekim servis de telefonu açamayacağından kullanıcı hatasından dolayı cihazın brick olduğunu kanıtlayamıyor ve ya pahalı bir anakart değişimi ya da direkt yeni bir cihaz verilmesi gibi ciddi mali yük altına girmek zorunda kalıyor :) Kısacası Xiaomi tüm bunların farkında olarak bu kararı alıyor.Kaçak köçek işlerinde de artık bootloader kilidi resmi olarak aşılamayacağından dirençtir,imei kopyalamadır sekteye uğrayacaktır :) Ya da gayri resmi yollarla bu da aşılmaya çalışılacak ama eskisi kadar basit olmayacaktır.
|
2023'te dünya çapında 150 milyon telefon satmışlar. Apple ile kafa kafaya gidiyor. Sence bu insanların yüzde kaçı root, bootloader falan biliyor? Türkiye'deki imeici tayfayı hariç tutsan telefonuna bu müdahaleleri yapanlar sandığın kadar fazla değil. |
Hocam bu yorumla birlikte aklıma istemsizce Ceza'dan Fark Var eseri geldi:
"Android'ler özgürlük, barış demekti, n'oldu? Xiaomi Pekin'de bu kuralı bozdu" ChatGPT tamamladı sonra: ROM'lar alemindeyim, kimse root atmamış Sordum, bootloader'ı bile unlocklamamış Korkular dolmuş, herkes Stock ROM’a sıkışmış Custom ROM geliştiricileri, forumları karışmış Sanki herkes bootloop’a girmiş, recovery yok, hard brick EDL modda bile kaldım bazen, çok zorlandım Kırmak istediğimde bootloader’ı, umut kalmadı Fakat sabrımsa farkımız, herkesin çekildiği saf bu Gönlüm kernel editlemek ister, yoruldum zaten Çelimsiz cihazları root’a alıp brick korkusuyla savaşmaktan Bloatware’lerle dolu sistem, gereksiz modüllerle boğulmuş Log’lardan okunur ne kim flash’lamış, niyet ne? (hayt) Or’da geliştirici yok mu? Hadi biraz kod ver Bur'da sıkıldım, dosyayı pushla, ver shell Eninde sonunda buluşacağız GitHub’da Şimdilik benden bu kadar, stabil bu mesafe Fark var, stock ROM’la custom ROM arasında büyük bir Fark var, fastboot’la EDL arasında kocaman bir Fark var, brick’le recovery arasında ince bir Fark var, açıkla kapalı kaynak arasında duran Havaya gir, kernel’i root’la iyice Ben yorulmam, konsolda sabrım bol, Magisk Sahnede kodlarken geçiririm saatler EDL moddan kurtulur, cihaz açılır o an Gözünü kapat ve dinle ADB log’larını %100 stabil ve temiz, güvenle ilerler bur'da Gönlünü sen hoş tut, performans garanti Boşluklar dolar, yavrum, biz boşuna mı root’ladık? Ayrılmış forumlar blok blok, thread’ler dolu Sallandıkça device recovery’e düşer, çoğu hep bootloop Yeni moda kernel, bizde ise açık kaynak stok Yanlış yükler firmware, ve vakitsiz brick olur Android özgürlük, barış demekti, n'oldu? Xiaomi Pekin'de bu kuralı bozdu Neyse, bizim işimiz çok, flash’lamak ve test etmek Dinletmek ve eğlemek gerek, bağış bekler, çünkü bizde Fark var, stock ROM’la custom ROM arasında büyük bir Fark var, fastboot’la EDL arasında kocaman bir Fark var, brick’le recovery arasında ince bir Fark var, açıkla kapalı kaynak arasında duran Uzaklaştıkça uzaklaşır, cihazlar kapalı kutulaşır Ortamlar stabil mi diye sorar, firmware’ler beta’laşır Saygıysa geliştiricilere, her forumda emeğin şarkısı Açık kaynaklı projelerde düğümlenen kodlar Test etmek de şart biraz, cihaz brick olmadan oynanmaz Her gün root atılmaz ama arada bir flash’lamak farz Kuruntulardan kurtulmak, logo stuck’ta kalmamak Yosun tutan bir cihaz değil de ışığı parlayan ROM olmak Sen sıkma canını, ben bur'dayım her daim Coşturmak için stabiliteye yer varsa Geldiğim yerdeyim, elimde kod ve dosyalarım Elimde açık kernelim ve elimdeki fastboot komutlarıyla Fark var, stock ROM’la custom ROM arasında büyük bir Fark var, fastboot’la EDL arasında kocaman bir Fark var, brick’le recovery arasında ince bir Fark var, açıkla kapalı kaynak arasında duran Kaynak: https://chatgpt.com/share/6703fe44-2180-8006-8fa1-7d0ac332da05 |
Android'in en önemli noktalarından bir tanesi özgürlük ama sen bunu kafana göre kısıtlıyorsun. Belki çoğu kullanıcı stok yazılım dışına çıkmıyor olabilir ama bu seçeneğin kaldırılması iyi bir şey değil. Umarım diğer üreticilerde böyle bir saçmalığı benimsemezler. Xiaomi alacak olsam tercih listemin sonunda yer alır artık.
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi NOSTOY -- 6 Ekim 2024; 22:40:35 > < Bu ileti Android uygulamasından atıldı > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fettah7ve7 -- 7 Ekim 2024; 9:10:9 > |
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi interwap -- 7 Ekim 2024; 21:16:58 > |
|
|
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > |
|
Millet boşuna bootloader açıp custom rom atıyor değil mi? Sen önce sorunsuz bir yazılım sun ondan sonra bu işlere girersin. Huawei de bootloader kapatmıştı ama sıfır sıkıntılı cihazları vardı. |
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi E_Y_B_H_P_T -- 7 Ekim 2024; 11:20:30 > |
|
|
|