Bildirim
Xiaomi telefonlarda artık bootloader kilidi açılamayacak
Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar:
Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
Giriş
Mesaj
-
-
Hani android özgürlüktü Xiaomi efendi?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi NOSTOY -- 6 Ekim 2024; 22:40:35 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Bu ne biçim bir stratejidir şimdi anlamadım. isteyen bootloader kilidini açıp istediği rom u atar, istemeyen atmaz
ne sizi zorluyor bu durum ne de normal kullanıcı için bir sorun?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fettah7ve7 -- 7 Ekim 2024; 9:10:9 >
-
Huawei ambargo yemeseydi Xiaomi şımarmazdı bu kadar.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Xiaomi ilk olarak kendi geliştirdiği romu başka telefonlar için çıkarıyordu. Sonra cihaz piyasaya sürdü. Şimdi kendi telefonlarına başka ROM kurulmasın diye uğraşıyor.
Nereden nereye
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi interwap -- 7 Ekim 2024; 21:16:58 >
-
Çalıntı telefon şifreye sahip olsa bile download mode'a alınıp 1 rom atılırdı ve kullanılabilir hale gelirdi,10 yıl öncesinin android telefonları böyleydi.Sonra bunu engellemek ve yazılıma dışarıdan müdehale ile güvenlik açıkları olmasın diye bootloader kilidi getirildi.Ama bazı markalar hesap açıp takılı sim kart üzerinden kullanıcıyı doğrulayarak bootloader kilidi açılmasına resmi olarak izin verdiler.Şöyle düşünün,ikinci el bir telefon alıyorsunuz ve telefonun daha önceden bootloader kilidi açılıp root'lanmış ve işletim sistemine zararlı yazılım gömülmüş,ne yapacaksınız :) Biraz da bu perspektifle bakmak lazım.Ayrıca cihaza resmi ya da custom rom yükler iken öngörülemez bir hatadan dolayı telefonun tamamen susması yani brick olması ihtimali de var.Nitekim bu rom'ları paylaşanlar,yaşanabilecek herhangi bir olumsuzlukta sorumluluk size aittir diye belirtiyorlar :) Tabi susmuş cihaz garanti kapsamında ise servise götürülüp,yatmadan önce çalışıyordu sabah kalktım kapanmıştı ve açılmadı,diye servisi sıkıntıya sokanlarda var,nitekim servis de telefonu açamayacağından kullanıcı hatasından dolayı cihazın brick olduğunu kanıtlayamıyor ve ya pahalı bir anakart değişimi ya da direkt yeni bir cihaz verilmesi gibi ciddi mali yük altına girmek zorunda kalıyor :) Kısacası Xiaomi tüm bunların farkında olarak bu kararı alıyor.Kaçak köçek işlerinde de artık bootloader kilidi resmi olarak aşılamayacağından dirençtir,imei kopyalamadır sekteye uğrayacaktır :) Ya da gayri resmi yollarla bu da aşılmaya çalışılacak ama eskisi kadar basit olmayacaktır.
-
Kaçakçılar patladı diye anladım, yanlış mıyım?
-
İpi elleriyle boğazına yerleştirmiş şoyami
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
kalite arttıkça özgürlük azalır
-
Millet boşuna bootloader açıp custom rom atıyor değil mi? Sen önce sorunsuz bir yazılım sun ondan sonra bu işlere girersin. Huawei de bootloader kapatmıştı ama sıfır sıkıntılı cihazları vardı.
-
Kilidi açılan her cihaz = kontrolden çıkan kullanıcı demek. Ne adam akıllı telemetri toplanıyor ne yan ürünler satılabiliyor, üretici açısından.
Sanılanın aksine cihazı üreten istediği işletim sistemini koyabilir, açık kapı bırakmak zorunda değil.
Eğer bootlader açılmasına izin verdikten sonra cihazı kullanılmaz hale getirseydi haklıydınız ama baştan şu modellerin kilidi açılmayacak diye belirtiyorsa, sen de ona göre hesabını yapıp alırsın veya almazsın, satışta tüm uyarılara rağmen alıyorsan, sonradan hak talep edemezsin.
Ne biçim strateji diye sorup anlamadığınız için söylüyorum; Xiaomi uzun vadede en güvenli donanımı sağlamak (veya izlenimi vermek), bug takibi yapmak ve ürün satışı yapmak için bu stratejiyi izliyor muhtemelen. Bunda anlaşılmayacak bir şey yok.
Tepkinizi satın almayarak çözersiniz.
Not: Markayı savunmuyorum, rootsuz telefon tablet kullanmam ve bugüne kadar kırılan modelleri seçen birisiyim. Xda veya 4pda forumlarında, customrombay.org gibi sitelerde bulabilirsiniz bu modelleri.
Ekleme:
Tüm konu bootlader kilidi üzerine odaklanmış da onunla da bitmiyor ki konu?
Android, işte AOSP olarak özgürlük ama o işin sadece yazılım kısmı. Elinizde "telifli" bir cihaz var, bu cihazın yığınla telif haklarıyla korunan donanımları, korunan sürücüleri ve korunan yazılımları var. Üretici bunu topluluğa açmazsa sen zaten Rom çıkaramıyorsun ki...
Düşünün bir kamera modülü. Kaç tane mercek var, ince ayarlar var. Üretici kaç parametre koydu da sen elindeki Rom'a uyduracaksın. Üreticinin kamera uygulamasını alsan çalıştırmamaları bir miktar koda bakar, sonuçta onlar da haklı olarak yığınla emek verdikleri çok özellikli kamera yazılımlarının başka sistemlerde çalışmasını istemezler.
Kernel katmanında uyumsuzluk oluyor. Sistem görünürde çalışıyor gibi sanıyorsun oysa saniyede binlerce hata veriyor, cihaz ısınıyor, pil tüketimi artıyor. Böyle de Custom Rom olmaz olsun.
Stock Rom üzerinden tersine mühendislik ile ilerlesen o da akıl kârı değil, her babayiğidin harcı da değil. Orada fazla gitsen bozma ihtimalin var, az gitsen değmeyecek değişiklikler oluyor. Mesela gittin kendince bir hizmeti gereksiz bulup kapattın, o belki cihazın baz istasyonu iletişimi için hayati bir görev çalıştırıyor, ne kadar emin oldun da kapadın...
Örnek ver ver bitmez. Tam bir kaos ortamı var.
Üstelik bu sadece 1 cihaz modeli için. Tüm markalardan yüzlerce model çıkıyor her sene. Rom geliştirenler de gönüllü kişiler, küçük topluluklar. Maaşlı, tam gün mesaide olan, tüm kodlara erişim sağlayan, sayısız test verisi olan bir yazılım mühendisi topluluğu değil ki.
Bir de gerçekten çevrenize bakın, Rom, Root bilen yok. Bilen varsa da sıkılmış bırakmış olabiliyor. Yukarıdaki Rom meselesini geçelim, Stok Rom'da devam edelim, sadece bir Root yetkisi olsun istesen, uygulamalar karışıyor. Bugün çoğu Banka uygulaması cihazın rootlu olduğunu anlıyor ve çalışmıyor. Magisk gizleme, build.prop oynayarak cihaz kimliğini de değiştirsen bazen testleri geçemiyorsun. Üstelik herkesin bu kadar uğraşacak ne vakti ne sabrı var...
IMEI atma konusu yasadışı ama onda da bootlader dışında alternatifler oluyor, yani oradaki hack yöntemi işletim sisteminden bağımsız ilerleyebiliyor, ki esasen o konuda markaların kendilerinin de satış pazarlaması olarak içten içe izin verdikleri karanlık bir bölge olabilir.
Sonuç olarak, ne kıranlara saldırın ne kırmak istemeyenlere. Burada birbirimizi küçümseyerek bir yere varamayız, haddimizi bilelim. Evet çoğu kullanıcı bu yüzden artık Xiaomi almayacaktır. Ama uzun vadede kırılamayan, stabil, güvenli bir cihaz izlenimi verirlerse o diğer büyük kullanıcı kitlesini cezbedebilir. Zamanla her şey netleşir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi E_Y_B_H_P_T -- 7 Ekim 2024; 11:20:30 >
-
Eline sağlık hocam. Eleştirel düşünceye sahip yorumlar baş tacıdır.
-
Saçmalamışsın. İkinci el cihaz alıyorsan zaten bi sıfırlarsın, ki zaten satıcı büyük ihtimal bootloaderı kapatıp orijinal yazılımı yükleyip öyle satar.
Dediğin gibi bootloader açmak custom rom yüklemek falan kullanıcı sorumluluğunda bunu neden yazdın anlamadım.
Cihaz brick olunca çöp olmuyor edl moda almak zor değil.
Direnç olmuyor imei atılmıyor oh ne güzel diyen kişi %500 vergi de ödese gülen surat atar zaten. Biz niye günümüzün en büyük ihtiyaçlarından biri olan telefona bu kadar yüksek vergiler ödemek zorundayız diye sormaz.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Sebebi kendi kasıntı işletim sistemini dayatarak kullanıcı verilerini çalma ve reklam gösterme isteği. Tepkimizi istediğimiz yorumu yaparak gösterebiliriz hocam senden bi icazet isteyen yok zaten.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
hocam sanki çoğu marka onay veriyo gibi yazmışsınız. evet root işlemi cidden zorlaşıyo ama yapılmıyo değil. bir süre sonra internette adblerini falan görüyoruz yani
-
Ben hiç kullanmadım ama Android'in yapısına ters. Bazı insanlar bu cihazları en ufak noktasına kadar değiştirebildikleri için alıyorlar
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
İcazeti küfür sanan arkadaş beni engellediği için yorumu buraya yazıyorum.
Sen tepkisini yorum yazarak gösteren kişiye almazsın olur biter dersen birisi de gelir 'sana mı soracağız aslanım?' der. Alınacak bi durum yok.
Marka bootloader kilidinin açılmasına imkan vermesiyle tanınmış ve büyük bi kitle tarafından da bu sebeple tercih ediliyorsa bu şekilde bi strateji değişikliğine gittiğinde de en ağır şekilde eleştirilmeli.
Xiaomi yıllarca bizim bootloader kilidimiz şöyle kolay açılıyor diye reklam yaparak kullanıcı çekmeye çalışıyordu.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Android'in en önemli noktalarından bir tanesi özgürlük ama sen bunu kafana göre kısıtlıyorsun. Belki çoğu kullanıcı stok yazılım dışına çıkmıyor olabilir ama bu seçeneğin kaldırılması iyi bir şey değil. Umarım diğer üreticilerde böyle bir saçmalığı benimsemezler. Xiaomi alacak olsam tercih listemin sonunda yer alır artık.
Hani android özgürlüktü Xiaomi efendi?
|
Bu ne biçim bir stratejidir şimdi anlamadım. isteyen bootloader kilidini açıp istediği rom u atar, istemeyen atmaz
ne sizi zorluyor bu durum ne de normal kullanıcı için bir sorun? |
Huawei ambargo yemeseydi Xiaomi şımarmazdı bu kadar.
|
Saçmalamışsın. İkinci el cihaz alıyorsan zaten bi sıfırlarsın, ki zaten satıcı büyük ihtimal bootloaderı kapatıp orijinal yazılımı yükleyip öyle satar.
Dediğin gibi bootloader açmak custom rom yüklemek falan kullanıcı sorumluluğunda bunu neden yazdın anlamadım. Cihaz brick olunca çöp olmuyor edl moda almak zor değil. Direnç olmuyor imei atılmıyor oh ne güzel diyen kişi %500 vergi de ödese gülen surat atar zaten. Biz niye günümüzün en büyük ihtiyaçlarından biri olan telefona bu kadar yüksek vergiler ödemek zorundayız diye sormaz. |
Xiaomi ilk olarak kendi geliştirdiği romu başka telefonlar için çıkarıyordu. Sonra cihaz piyasaya sürdü. Şimdi kendi telefonlarına başka ROM kurulmasın diye uğraşıyor.
Nereden nereye |
Çalıntı telefon şifreye sahip olsa bile download mode'a alınıp 1 rom atılırdı ve kullanılabilir hale gelirdi,10 yıl öncesinin android telefonları böyleydi.Sonra bunu engellemek ve yazılıma dışarıdan müdehale ile güvenlik açıkları olmasın diye bootloader kilidi getirildi.Ama bazı markalar hesap açıp takılı sim kart üzerinden kullanıcıyı doğrulayarak bootloader kilidi açılmasına resmi olarak izin verdiler.Şöyle düşünün,ikinci el bir telefon alıyorsunuz ve telefonun daha önceden bootloader kilidi açılıp root'lanmış ve işletim sistemine zararlı yazılım gömülmüş,ne yapacaksınız :) Biraz da bu perspektifle bakmak lazım.Ayrıca cihaza resmi ya da custom rom yükler iken öngörülemez bir hatadan dolayı telefonun tamamen susması yani brick olması ihtimali de var.Nitekim bu rom'ları paylaşanlar,yaşanabilecek herhangi bir olumsuzlukta sorumluluk size aittir diye belirtiyorlar :) Tabi susmuş cihaz garanti kapsamında ise servise götürülüp,yatmadan önce çalışıyordu sabah kalktım kapanmıştı ve açılmadı,diye servisi sıkıntıya sokanlarda var,nitekim servis de telefonu açamayacağından kullanıcı hatasından dolayı cihazın brick olduğunu kanıtlayamıyor ve ya pahalı bir anakart değişimi ya da direkt yeni bir cihaz verilmesi gibi ciddi mali yük altına girmek zorunda kalıyor :) Kısacası Xiaomi tüm bunların farkında olarak bu kararı alıyor.Kaçak köçek işlerinde de artık bootloader kilidi resmi olarak aşılamayacağından dirençtir,imei kopyalamadır sekteye uğrayacaktır :) Ya da gayri resmi yollarla bu da aşılmaya çalışılacak ama eskisi kadar basit olmayacaktır.
|
2023'te dünya çapında 150 milyon telefon satmışlar. Apple ile kafa kafaya gidiyor. Sence bu insanların yüzde kaçı root, bootloader falan biliyor? Türkiye'deki imeici tayfayı hariç tutsan telefonuna bu müdahaleleri yapanlar sandığın kadar fazla değil. |
Hocam bu yorumla birlikte aklıma istemsizce Ceza'dan Fark Var eseri geldi:
"Android'ler özgürlük, barış demekti, n'oldu? Xiaomi Pekin'de bu kuralı bozdu" ChatGPT tamamladı sonra: ROM'lar alemindeyim, kimse root atmamış Sordum, bootloader'ı bile unlocklamamış Korkular dolmuş, herkes Stock ROM’a sıkışmış Custom ROM geliştiricileri, forumları karışmış Sanki herkes bootloop’a girmiş, recovery yok, hard brick EDL modda bile kaldım bazen, çok zorlandım Kırmak istediğimde bootloader’ı, umut kalmadı Fakat sabrımsa farkımız, herkesin çekildiği saf bu Gönlüm kernel editlemek ister, yoruldum zaten Çelimsiz cihazları root’a alıp brick korkusuyla savaşmaktan Bloatware’lerle dolu sistem, gereksiz modüllerle boğulmuş Log’lardan okunur ne kim flash’lamış, niyet ne? (hayt) Or’da geliştirici yok mu? Hadi biraz kod ver Bur'da sıkıldım, dosyayı pushla, ver shell Eninde sonunda buluşacağız GitHub’da Şimdilik benden bu kadar, stabil bu mesafe Fark var, stock ROM’la custom ROM arasında büyük bir Fark var, fastboot’la EDL arasında kocaman bir Fark var, brick’le recovery arasında ince bir Fark var, açıkla kapalı kaynak arasında duran Havaya gir, kernel’i root’la iyice Ben yorulmam, konsolda sabrım bol, Magisk Sahnede kodlarken geçiririm saatler EDL moddan kurtulur, cihaz açılır o an Gözünü kapat ve dinle ADB log’larını %100 stabil ve temiz, güvenle ilerler bur'da Gönlünü sen hoş tut, performans garanti Boşluklar dolar, yavrum, biz boşuna mı root’ladık? Ayrılmış forumlar blok blok, thread’ler dolu Sallandıkça device recovery’e düşer, çoğu hep bootloop Yeni moda kernel, bizde ise açık kaynak stok Yanlış yükler firmware, ve vakitsiz brick olur Android özgürlük, barış demekti, n'oldu? Xiaomi Pekin'de bu kuralı bozdu Neyse, bizim işimiz çok, flash’lamak ve test etmek Dinletmek ve eğlemek gerek, bağış bekler, çünkü bizde Fark var, stock ROM’la custom ROM arasında büyük bir Fark var, fastboot’la EDL arasında kocaman bir Fark var, brick’le recovery arasında ince bir Fark var, açıkla kapalı kaynak arasında duran Uzaklaştıkça uzaklaşır, cihazlar kapalı kutulaşır Ortamlar stabil mi diye sorar, firmware’ler beta’laşır Saygıysa geliştiricilere, her forumda emeğin şarkısı Açık kaynaklı projelerde düğümlenen kodlar Test etmek de şart biraz, cihaz brick olmadan oynanmaz Her gün root atılmaz ama arada bir flash’lamak farz Kuruntulardan kurtulmak, logo stuck’ta kalmamak Yosun tutan bir cihaz değil de ışığı parlayan ROM olmak Sen sıkma canını, ben bur'dayım her daim Coşturmak için stabiliteye yer varsa Geldiğim yerdeyim, elimde kod ve dosyalarım Elimde açık kernelim ve elimdeki fastboot komutlarıyla Fark var, stock ROM’la custom ROM arasında büyük bir Fark var, fastboot’la EDL arasında kocaman bir Fark var, brick’le recovery arasında ince bir Fark var, açıkla kapalı kaynak arasında duran Kaynak: https://chatgpt.com/share/6703fe44-2180-8006-8fa1-7d0ac332da05 |
Android'in en önemli noktalarından bir tanesi özgürlük ama sen bunu kafana göre kısıtlıyorsun. Belki çoğu kullanıcı stok yazılım dışına çıkmıyor olabilir ama bu seçeneğin kaldırılması iyi bir şey değil. Umarım diğer üreticilerde böyle bir saçmalığı benimsemezler. Xiaomi alacak olsam tercih listemin sonunda yer alır artık.
|
Benzer içerikler
- 1 telefonda 2 whatsapp
- whatsapp hesap silme
- mobil imza nasıl alınır
- instagramdan nasıl para kazanılır
- wolfs hangi platformda
Ip işlemleri
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X