Şimdi Ara

Wireless Bağlantı var ama gecikmeli

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
374
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • yaklaşık 1 hafta önce sözünü ettiğim usb adaptörü aldım ve çanağa da bağladım

     Wireless Bağlantı var ama gecikmeli


    tahmini 1-2km uzaklıkta karşımdaki üniversitede 4-5 tane Erişim Noktası var. Sitesinde herbirinin yaklaşık 500m yayın kapasitesi olduğu söyleniyor herneyse

    ben kurudğum sistemle evime uzaklığı yaklaşık 1.5km olan erişim noktasına %70lik sinyal kalitesiyle bağlandım

    hatta yaklaşık 220kb/sn ile 650mblık bir dosyayı bile indirdim ama bir sorun var "gecikme"

    Örneğin googlea gireceğim zaman yaklaşık 5-10 sn bekliyorum sonra açılıyor tahminimce paket kayıpları olduğu için aynı paket tekrar yollanıyor , ulaşamamayınca tekrar yolluyor...

    ama %70lik bir sinyal kalitesinde neden bu kadar kayıp var ? usb adaptörün camın arkasında olmasıyla bi ilgisi olabilir mi ?

    ayrıca bazen bu 5-10snlik süre dakikalarca bile sürebiliyor.

    not : lütfen anlayan , bilen adamlar yazsın . dalga geçmeniz için soru sormuyorum ben.







  • Wayy be şansa bak:) Bizim evde üniversiteye yakın ama nerde bizim üniversitede o kalite, halka ücretsiz internet yayını yapacak. Bi yapsalar 10Mbit e yakın bağlantı evin içinde:) tabi geceleri:) Gündüzleri 1mbit kalırsa şükretmek lazım.

    Neyse senin soruna gelince birçok nedeni olabilir;
    Birincil olarak sinyal kaybından oluyordur muhtemelen. %70 demek herşeyi ifade etmiyor. %70 senin aldığın sinyal/gürültü oranından çıkan bir değer. (adaptörün markasını bilmiyorum ama genelde böyle). Senin onun gönderdiği sinyali alıyorsun rahatlıkla. (özellikle reflektör olayı gelen sinyali hayli güçlendiriyor) ama senin gönderdiğin sinyali o nekadar alabiliyor. Mesela airties ın programında Sinyal Gücü, Bağlantı kalitesi olarak iki bölüm var yanılmıyorsam bağlantı kalitesi denen olay sinyal gücü ve giden paketlerin hedefe ulaşmasının doğrulanmasını hesaba katarak elde ediyor. Farklıda olabilir emin değilim anca dediğim gibi sorun büyük bir ihtimal giden paketlerin zar zor hedefe ulaşmasından kaynaklanıyordur, DL'da problem yaşamamanda bunun bir ispatı.

    2. Trafikten kaynaklanabilir sonuçta halka açık bir servis olduğundan etraftan (özellikle üniversiteye senden daha yakın yerlerden) ağa çok bağlanan ve yüklenen oluyorsa bundan kaynaklanıyor olabilir. Sonuç olarak Erişim noktaları ne olursa olsun bir limitleri var. Örneğin özellikle çok profesyönel kalitede cihazlar değilse ve kullanıcı sınırı atıyorum 24 ise sınıra erişmesine gerek yok 20 kullanıcının aktif yüklenmesi sonucunda allak bullak olmaya başlar zaten.

    3. Hava koşulları; eğer resimde koyduğun aleti balkona koyuyorsan ve soğuk bir şehirde iseniz sıfırın altına düşen sıcaklıklar aletin performansını etkileyecektir. İçerde duruyorsa yine hava koşullarına bağlı olarak yüksek nem, yağmur, kar gibi hava koşulları sinyali yani bağlantı stabilitesini etkileyecektir. Sonuçta gelen sinyal çok güçlü ise bu hava koşulları gelen sinyali biyere kadar etkiler ama sana yeterli sinyal geldikten sonra problem olmaz ancak giden sinyalde sıkıntı yaşatabilir.


    Edit: Bu arada hangi üniversite acaba bu?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tonythetonguc -- 23 Aralık 2006; 2:05:52 >




  • gaziantep üniversitesi ama aslında halka açık yayın yapmıyolar. onlar üniversite içi yayın yapıyolar ama biz illegal bağlanıyoruz tabi :)
  • way be bu çanaktan bende elde edeyim usb airties wireless aldım ama %12 yi geçemedim. airties wus 3oo programda %10 sinyal yok diyerek cekıyor ama webcam bile açabiliyorum bina hemen karşımda.süzgecim cok iyi degil ama bende senın gibi yaparak denersem %5o leri bulabilirmiym acaba.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: kreston

    gaziantep üniversitesi ama aslında halka açık yayın yapmıyolar. onlar üniversite içi yayın yapıyolar ama biz illegal bağlanıyoruz tabi :)


    Yok aslında illegal değil. SOnuç olarak yayın yaparken üniversiteye gelmiş öğrenciler, misafirler vs. dahil herkese yayın yapıyorlar. Sonnuç olarak senin bu bağlantıya bağlanman serberst yani kanunen bi mahsuru yok. Ama tabi etik olarak değil yani sen üniversiteye girdiğin zaman misafir konumundaysan veya öğrenciysen sana hizmet vermek adamın amacı, evden oturup sürekli sömürmek etik olarak nekadar doğru onu bilemem. Ama kanunen illegal bir durum yok:) Yani aslında biraz karışık tabi ama bence bi mashuru yok. Ben olsam bende bağlanırım. Hatta geceleri sömürürüm bağlantıyı:) Hatta bence biraz çevreyede yaymak amaç yoksa kampüs 1-2km uzakta diyorsun. Hani kampüs evin karşısında olsa anlarım. Adamlar kendi içlerinde internet dağıtıyorlar bende dışarı kaçan sinyalden yakalıyorum dersin:) Ama 2 kilometre az buz bir mesafe değil... Sonuçta sana doğru yönlendirilmiş bir anten yoksa zor görürsün bu bağlantıyı. Nitekim butür sistemler Üniverstelerin prestijidir. Yani adam onu dışarıda verecekki ordan geçen araya giden görecek Gaziantep Üni buymuş diye. Açıkçası benim gözümde bile bu durumda değeri arttı. Ankara üniversitesi gibi bir üniversite bunu yapmazken GAU nün yapması var tabi birde.




  • aslına bakarsan babam üniversitede öğretim görevlisi yani o konuda da bir sorun yok :D

    herneyse şuan dışarı çıkarttım anteni sinyal biraz daha yükseldi ama hiç bağlanmıyo bu sefer :S

    bide usb kablosu almış babam hepsini bağlayınca 2-3 m yapıyo ne dersiniz kayıp kaç metreden sonra başlar ?
  • Tek parça halinde 5metre USB kablo kullanabilirsin. Ancak yukardaki yazımda da dediğim gibi soğuk havalarda (0 derece civarı ve altında) herhangi bir yalıtım malzemesi kullanmadan aleti dışarı çıkarmak performans kaybına sebep olabilir. Ilık havalarda dışarı çıkarılabilir ama camın önünde demir parmaklık yoksa, sadece 1 camın çok büyük bir engel yaratacağını sanmıyorum. Ancak çift cam + demir parmaklık birde 2 anten arasındaki iletişim hattı cama dik değilde, yataya yakın bir açıyla kesiyorsa tabi az biraz engel oluşturur:) Dediğim bu şartlar birleşmiyorsa hiç dışarı çıkarmakla kasmayın, evin içinde hedefi en iyi görecek şekilde konumlandırın dışarda durmasından daha iyi olacaktır. Bahar aylarında hem evin içinde görüntü kirliliği olmasın diye hemde daha iyi çeksin mantığıyla ufak bir yalıtım ile dışarı çıkartılabilir.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • şuan dışarda duruyo alet hava da -2 derece soğuk olmasının performansla ilgisi nedir ?
  • Performans ve aletin sağlığı açısıyla ilgisi var. Performansın düşmesi benim denemerimde yaptığım bir tespit ancak aşırı bi düşme yok tabi. Yaptığım deneme şu şekildeydi Öğleden sonra hava sıcaklığı 10 derece civarındayken sokağın karşısındaki arkadaşın modemine bağlandım. Bağlantı süperdi. Sonra 10-11 gibi baya bir kötüleşti. Bunun nedeni belki soğuk olabilir dedim ama arkadaş eve gelmiş bilgisayarını açmış ondan kaynaklıydı. Modem masanın altında bilgisayarın üzerinde durduğundan baya bi etkiliyor sinyali. Ama sabaha karşı hava -2yi görünce iyice kötüleşti bağlantı. Asıl etkileyen bilgisayarın açılmasıda olsa soğuğun etkisi olduğuda belliydi. Tabi kesin bir tespit yapamadım nekadar etkilediği konusunda. Nitekim benzer şekilde bu forumdan tenten77 isimli arkadaş benzer bi problem yaşamıştı bağlantı kötüleşmesinden ziyade onunki aletin kendini kapatıp açmasıyla sonuçlanmıştı yanlış hatırlamıyorsam. Yani kısaca -5 derecenin altındaki sıcaklıklar aletin çalışma sağlığı açısından çok uygun değil zannımca. İlgisi nedir dersen butür elektronik cihazların hepsinin belirli çalışma ortamı sıcaklıkları vardır. Bunların dışında çok sağlıklı çalışmazlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tonythetonguc -- 24 Aralık 2006; 3:14:09 >




  • ben de tam tersini düşünmüştüm mesela işlemciyi soğuttuğunuz zaman daha hızlı çalışmaz mı ?
    neyse yardımınız için teşekkürler dün gece farklı bi erişim noktasına bağlandım üniversiteden
    hızı düşüktü ama sinyaller sağlamdı anında açılıyodu herşey

    netstumblerdan o erişim noktasını sinyal gücünü vs görebiliyorum ama halen çözemediiğim bişey var sinyal gücü yüksekken bile bazen hiç bağlanmıyor. bunu çözsem zaten gecikmesi felan sorun olmayacak sadece indirme yapıcam
  • İşlemciyi soğuttuğunuzda daha hızlı çalışmaz, hatta hatırlarsınız AMD'nin cold bug'u ünlüydü, -'li derecelerde sistem açmıyordu. Soğutmaya verilen önem sistem stabilitesinin artması için. Extreme overclock yapanların - derecelerde soğutma kullanmasının tek sebebi, o soğutma olmasa işlemci çekirdeğinin "milisaniyeler içinde" 100+ dereceye ulaşması sorunu. Yani o soğutma olmasa gider alet.

    Sinyal gücü yüksektir ama üstte de arkadaşın dediği gibi o "alınan sinyali" niteler. Sizin gönderebildiğiniz sinyal gücü de yüksek manasına gelmiyor. Siz paket gönderemiyorsanız karşı taraf da size gönderemez. BU yüzden bağlantıyı kuramazsınız. Wireless çıkış gücü yükseltme sevdası aslında bunun içindir. Anten vs. ile sinyali çok iyi çekeriz ama biz gönderirken sorunludur.

    Benim kullandığım wireless stickler de alev gibi ısınıyordu. Soğukta kendi ısılarını saklayabilirler diye düşünüyorum, ama aslı öyle değil galiba. 9108 modem, yanında Maxg stick veriyor, modemi arkadaşa çubuğu da kendime almayı düşünüyorum



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hazar -- 24 Aralık 2006; 12:01:19 >




  • lisede süperiletkenlik diye bişey öğrenmiştik
    onunda etkisi olabilir diye düşündüm aslında

    ama genel olarak bildiğim kadarıyla elektronik aletler sıcakta sağlam çalışmaz
    tabi bu tam tersi anlamına geliyo mu ? belki
  • Burada önemli olan aletin terleme vs. yoluyla ıslanmaması bence. Yoksa o kadarcık soğuktan bir şey olacağını sanmıyorum. Belki de bir pet şişenin içine konulup pet şişe de sıkıca silikon gibi bir maddeyle kapatılırsa bu bir seviyede önlenebilir. İçinde hava olduğundan dolayı yani.

    Bir de bu çanak antenin sizin aldığınız sinyale ne kadar etkisi varsa gönderdiğiniz sinyale de o kadar etkisi olur. Yani sizin sinyalinizi de karşıdan gelen sinyali de yoğunlaştırır. Tabii birini odakta birini ise baktığı yönde. Yanlış anlaşılma olmasın bu sadece çanak antenlerde böyle değildir antenin kazancı alımı ve gönderimi aynı oranda etkiler.

    Bağlanmamaya da antenin yanlış polarizasyonu ya da konumu neden olabilir. Yani asıl anten yukarı bakıyorsa sizin antenin de yukarı bakması gerekir. Bunun birazcık oynaması bile bu frekanslardaki bir birini gören hatlarda büyük kayıplara sebep olur. Eğer karşı anten yukarı bakıyorsa USB stick de genellikle doğrudan çanağın içine bakmalı. USB'nin anteninin PCB'de yana doğru yerleştirildiğini düşünüyorum tabii. En doğru polarizasyon deneyerek ya da içi açılıp bakılarak bulunmalı. Ve de tabii ki anten diğer tarafı direk olarak görmeli ve tam olarak ona doğru bakmalı. Birisi anteni konumlandırırken birisi de bilgisayardan sinyal gücünü kontrol ederse bunu yapmanız kolaylaşır. Bunun da önemli olma sebebi çanağın radyasyon açısının çok dar olması. Yani bir kaç derece bile bağlanma ile bağlanmama arasındaki sınırı belirleyebilir.

    Bu şartlar yerine getirildiğinde ping sorununun da büyük ihtimalle düzeleceğini düşünüyorum. Tabii başka yazılımsal bir sorun yoksa..




  • Kullandığın cihaz sanırım airties sana tavsiyem airties ile verilen programı kurmaman. Bu cihazın bir özelliği ise usb sekilde sökülen baslığının olması. En gıcık yönü bu baslık cok hassas eğer biraz dışarı cıkık yada tam temas sağlayamıyorsa sinyal gücü ve ağ hızına bakmadan internet bağlantısında düsüklük olabiliyor.

    Birde bu bağlantı kurcalarken birsey dikkatimi cekti. Aygıt yöneticisinde miniport adında bir sürücü yüklüymüş onu kaldırdım ve bağlantı kayıpsız 1 mbit kullanıyorum
  • quote:

    Orjinalden alıntı: PHaLaNX[TUR]

    Burada önemli olan aletin terleme vs. yoluyla ıslanmaması bence. Yoksa o kadarcık soğuktan bir şey olacağını sanmıyorum. Belki de bir pet şişenin içine konulup pet şişe de sıkıca silikon gibi bir maddeyle kapatılırsa bu bir seviyede önlenebilir. İçinde hava olduğundan dolayı yani.


    Soğuğun miktarıyla değişiyor. Terlemede önemli etken ama ankara çoğu zaman okadar kuruki terleme yapması çok zor. En azından benim dışarı konumlandırdığım bazı kuru geçen günlerde aletin üzerinde en ufak nem bile yoktu. Bence performans düşüşünün soğukla etkilenen dirençle alakası olabilir çünkü butür aletlerde anten vs. direnci çok önemli tahminimce, hatta daha öncede çıtlatmıştık diğer konuda, (origo WTC antenin kullanım açıklamasında anten öncesi yolun en az 18mm olması gerektiği söyleniyor.) Zaten komponentlerin sıcağın etkisiyle genleşip daralmasıda çok sağlıklı değil:) Daha önce soğuktan LCD si patlayan bir cep telefonu ve dijital fotoğraf makinası + soğuktan içindeki lehimi kopan bir cep TV ile muhattap olmuşluğum var tabi bunlar -10un altında gerçekleşti, bu nedenlerden dolayı butür aletlerin soğukta çalışması sağlık açısından iyi değil. G.Antep'inde -10lara indiğini düşünürsek yalıtımsız bi halde dışarıda tutman sakıncalıdır diye düşünüyorum. Neyse sonuçta benim ve tenten77 nin deneyimleri sonucunda soğukta çalıştırmanın sakıncaları olduğunu gördük. Ayrıca tabi terlemede çok önemli zaten hem performans hem sağlığı açısından önemliden kastım buydu ama terleme olayını eklemeyi unutmuşum.
    Birde yine performans olayında gürültü olayı varki şu dökümanın 4. ve 5. sayfalarına bakarsak aletin sıcaklığının bile bir gürültü kaynağı olduğunu görebiliriz. Ha soğudukça bu düşer doğru ama bu döküman sıcaklığın performansa etkisini bize biraz daha iyi açıklıyor o açıdan eklemek istedim. Yani yazın performans düşmesi olursa (ki bu konuda da birçok kişiden aynı yorumu aldım) niye düştüğünün bir açıklaması olur bizim için:)


    quote:

    Bir de bu çanak antenin sizin aldığınız sinyale ne kadar etkisi varsa gönderdiğiniz sinyale de o kadar etkisi olur. Yani sizin sinyalinizi de karşıdan gelen sinyali de yoğunlaştırır. Tabii birini odakta birini ise baktığı yönde. Yanlış anlaşılma olmasın bu sadece çanak antenlerde böyle değildir antenin kazancı alımı ve gönderimi aynı oranda etkiler.


    Evet gönderilen sinyalede etkisi oluyor yanlız ya benim yaptığım süzgeçin dandiklğinden yada karşı tarafın alma gönderme oranının dengesizliğinden kaynaklı olarak, sanki gönderilen sinyale okadar faydalı olmuyormuş gibi geldi. Mesela Airties ile çıplak halde %33-40 lık (18-20dB SNR) bağlantıya bağlanıp veri alıp gönderebilirken başka bir arkadaşın modemine bağlanırken süzgeç ile %70 yani 35dB e kadar SNR almama rağmen alınan paket bilmemkaç olurken gönderilen paket sıfır olabiliyor. (Aynı şeyi origoylada yaşadım). Bu yaşadığım problemi; ya arkadaşın modeminin iyi sinyal gönderip, almayı becerememesiyle yada süzgeç reflektörün sinyal gönderimine alınan sinyal kadar katkısı bulunmadığına bağladım. Zaten 35dB SNR almak gelen sinyalin gayet iyi olduğunu ispatlıyor. Ama 1. olasılığa daha çok ihtimal verdim çünkü arkaşın modemi ile 2 metre ötede duran babasının laptop'ı ile bağlantıda araya 1 insan girince düşme yaşanabiliyor, yani modemde de bitakım problemler olduğu ortada. Yanlış anlaşılmasın gönderime etki etmiyor demiyorum ama sanki aynı oranda etki etmiyormuş gibi geldi. Örneğin çıplak halde %30-40 lık bağlantıda hertürlü her açıdan çok daha iyi bir sonuç elde etti reflektör ile birlikte. Yani ikisinede fayda sağlıyor ama tamamen aynı oranda değil gibi, neyse bunların cevapları ancak çok detaylı denemelerle alınabilir, pratikte biçok şey teorikten farklı oluyor sonuçta.

    quote:


    Bağlanmamaya da antenin yanlış polarizasyonu ya da konumu neden olabilir. Yani asıl anten yukarı bakıyorsa sizin antenin de yukarı bakması gerekir. Bunun birazcık oynaması bile bu frekanslardaki bir birini gören hatlarda büyük kayıplara sebep olur. Eğer karşı anten yukarı bakıyorsa USB stick de genellikle doğrudan çanağın içine bakmalı. USB'nin anteninin PCB'de yana doğru yerleştirildiğini düşünüyorum tabii. En doğru polarizasyon deneyerek ya da içi açılıp bakılarak bulunmalı. Ve de tabii ki anten diğer tarafı direk olarak görmeli ve tam olarak ona doğru bakmalı. Birisi anteni konumlandırırken birisi de bilgisayardan sinyal gücünü kontrol ederse bunu yapmanız kolaylaşır. Bunun da önemli olma sebebi çanağın radyasyon açısının çok dar olması. Yani bir kaç derece bile bağlanma ile bağlanmama arasındaki sınırı belirleyebilir.

    Bu şartlar yerine getirildiğinde ping sorununun da büyük ihtimalle düzeleceğini düşünüyorum. Tabii başka yazılımsal bir sorun yoksa..




  • quote:

    Orjinalden alıntı: kreston

    ama genel olarak bildiğim kadarıyla elektronik aletler sıcakta sağlam çalışmaz
    tabi bu tam tersi anlamına geliyo mu ? belki


    Sanılanın aksine hayır; Mesela buna benzer bir örnek genelde lise fiziğine hatta biçok üniversitede hala öğretilen fiziğe göre sıcaklık artınca direnç artar.. Bu biçok iletkende böyledir ancak hepsinde değildir. Belli bir sıcaklıktan sonra durur hatta yavaş yavaş düşmeye başlar. Yani her bileşimin farklı bir karakteristiği var diyebiliriz. Ha sendeki fikir şundan oluyor zannımca butür aletler için sıcak hava daha tehlikelidir ve genelde en çok karşılaşılan problemdir; evet doğru ama bu soğuğun hiçbir problem yaratmadığı anlamına gelmez. Aynı insan gibi nasıl sıcak çok tehlikeliyse soğukta tehlikelidir. Ancak dışarıda dolaşırken aşırı soğuğa karşı çok sıkı giyinmek gibi bir önlem alabildiğimiz için aşırı sıcaklarda daha tehlikeli durumlar atlatabiliyoruz. Özellikle butür aletleri kışın evimizde (yani sıcak bi yerde) yazında zaten sıcak olan havalarda kullandığımızdan soğukla ilgili problemler neredeyse hiç gündeme gelmiyor ve yok diye düşünüyoruz. Özellikle -10'nun altında bi önceki mesajımda bahsettiğim LCD kırılması, lehim kopması, aletin çalışmaması gibi ilginç problemler açığa çıkıyor;)

    quote:

    ben de tam tersini düşünmüştüm mesela işlemciyi soğuttuğunuz zaman daha hızlı çalışmaz mı ?


    İşlemci daha iyi soğutulduğundan daha iyi (yani yanma tehlikesi ortadan kalktığı için) daha iyi oc. yapılabiliyor, o yüzden daha hızlı çalışıyor, yani ek voltaj verdiğimizde açığa çıkan yüksek ısıyı düşürmek için zoğutuyoruz ikisi farklı şeyler. Birde işlemci bu konularda sadece bir silikon chipten oluştuğu için yine daha esnek diyebiliriz. Ama örneğin bir HD i al, DVD yazıcıyı al veya butür RF le ilgili komponentlerin dirençlerinin ve özelliklerinin hassas olduğu bir cihazı göz önüne aldığın zaman çok daha farklı sonuçlar ortaya çıkacaktır. Yani kısaca ilerleyen günlerde aleti içeri alman yada iyi bir izolasyon yapman aletin sağlığı açısından daha iyi olacaktır. Ancak tabi iyi bir izolasyonda aletin performansını düşürecektir.




  • yanıtlarınız için çok teşekkürler
    1-2 saat önce (sanırım dediğiniz gibi çok ince bi noktayı yakaladım) sanki adsldeymiş gibi güçlüydü.
    sonra artık kaydı mı rüzgardan azıcık yer mi dğeiştirdi bilmiyorum bağlantı yavaşlamaya başladı sinyallerde zayıflamaya başladı

    ha bağlantı durumunuda söyleyim SNR 32 yada 34 (en son 36 yapabildim) noise -100 36mbps bazen 54mbps oluyor ama ilginç olan bağlandığım erişim noktasını ben şuan göremiyorum arada bi sürü bina var

    şimdi merak ettiğim başka şeyler de var aslında bu temel bi soru daha önce de bu konuda bilgili olan bir kaç arkadaşıma sordum tam olarak bir yanıt alamadım

    şimdi tamam o erişim noktalaları güçlü yayın yapıyor bizde sinyalleri alabiliyoruz
    peki biz burdaki küçücük zımbırtı ile sinyali nasıl oraya kadar ulaştırabiliyoruz ?

    aynen cep telefonlarınınkinide merak ediyorum kilometrelerce uzaklıktaki baz istasyonuna bağlanabiliyor sadece yayın alanına girmesi yeterli.
    bunun mantığı nedir ?

    bir diğer soru ise ben şimdi bu çanağın odak noktasını 22.5 23cm olarak hesapladım ama o noktaya koyduğumda daha az çekiyor şu an 20 yada 18cm de duruyor ve daha çok çekiyor. acaba yanlış mı hesapladım yoksa başka bir etken mi var ?

    şimdilik aklıma başka soru gelmiyor :D




  • quote:

    Orjinalden alıntı: kreston

    yanıtlarınız için çok teşekkürler
    1-2 saat önce (sanırım dediğiniz gibi çok ince bi noktayı yakaladım) sanki adsldeymiş gibi güçlüydü.
    sonra artık kaydı mı rüzgardan azıcık yer mi dğeiştirdi bilmiyorum bağlantı yavaşlamaya başladı sinyallerde zayıflamaya başladı


    Bunun biçok sebebi olabilir; Rüzgardan kaymada olabilir ilk mesajımda bahsettiğim AP nin yoğunluğunun artmasıda olabilir (gerçi bu saatten sonra tam tersine yoğunluk düşmeye başlar) veya kimbilir belkide soğuktan olabilir. Bunu zamanla denedikçe göreceksin, mesela sabaha kadar denersen yani en azından saat 3-4 e kadar denersen anlaşılır çünkü o saatlerde yoğunluk filan kalmaz tam tersine azalır.

    quote:

    ha bağlantı durumunuda söyleyim SNR 32 yada 34 (en son 36 yapabildim) noise -100 36mbps bazen 54mbps oluyor ama ilginç olan bağlandığım erişim noktasını ben şuan göremiyorum arada bi sürü bina var

    şimdi merak ettiğim başka şeyler de var aslında bu temel bi soru daha önce de bu konuda bilgili olan bir kaç arkadaşıma sordum tam olarak bir yanıt alamadım

    şimdi tamam o erişim noktalaları güçlü yayın yapıyor bizde sinyalleri alabiliyoruz
    peki biz burdaki küçücük zımbırtı ile sinyali nasıl oraya kadar ulaştırabiliyoruz ?

    aynen cep telefonlarınınkinide merak ediyorum kilometrelerce uzaklıktaki baz istasyonuna bağlanabiliyor sadece yayın alanına girmesi yeterli.
    bunun mantığı nedir ?


    SNR dediğin zaman noise değerrini söylemene gerek yok. SNR denilen şey sinyalin gürültüye oranıdır zaten ve butür bağlantıların kalitesini ölçmedeki en geçerli veridir diyebiliriz. dB zaten bir oran belirtir yani sadece aldığın sinyali dB ile belirtemezsin.

    Ayrıca buda çok ilginç arada 2KM mesafe ve birsürü bina var diyorsun. Ben ilk etapta çıplak görüş alan düşünmüştüm ancak bu mesafede yüksek kazançlı anten veya booster kullanmadan hemde iyi bir hızda bağlantı kuruyor olabilmen şaşılacak bir şey. Üniversitenin bağlantısına bağlandığına eminmisin?:) Şaşılacak bir durum çünkü, üniversitenin antenleri süper yüksek kazançlı ve booster destekli diyecem (ki öyledir zaten) ancak senin yayının yetersiz olduktan sonra ne fayda diye soruyor insan kendine. Sanırım bu durumu Phalanax daha iyi açıklayacaktır daha önceden benimde kafam takılmıştı yine takıldı:) Daha öncede ana konuda benzer bi soru yöneltmiştim kendisinede bu biraz daha farklı bir durum, mantıklı bir açıklama getirecektir elbet. Ama aslında birazda cevabı içinde yatıyor; Belki de işte bu yaşadığın gecikmelerin, bi önceki bahsettiğim arkadaşın modeminden çok iyi sinyal alıp, gönderememe benzer bir durum olduğunu gösteriyor. Yani üniversitenin antenleri süper gönderim yapıyor ancak aynı verimle alım yapamıyor olabilir. (Gerçi 2KM engelli sahada usb wifi la iletişim kuruyorsa daha ne olsun allahtan belamı arıyoruz:)

    quote:


    bir diğer soru ise ben şimdi bu çanağın odak noktasını 22.5 23cm olarak hesapladım ama o noktaya koyduğumda daha az çekiyor şu an 20 yada 18cm de duruyor ve daha çok çekiyor. acaba yanlış mı hesapladım yoksa başka bir etken mi var ?

    şimdilik aklıma başka soru gelmiyor :D


    Ya yanlış hesapladın (çünkü ölçümleri tam uygun yapmak iyi dikkat istiyor) yada çanağın çukurluğu gibi özellikleri o formüle göre tam uygun değil. Dikkat edersen o formülün altında birde sağlama hesabı var. Onun 0,25-0,30 gibi değerler arasında çıkması gerekiyordu. Bir hesapla bakalım ne çıkacak. Eğer bu oran tutmuyorsa senin odağın o formülden farklı bir noktada çıkmasını normal kılabilir. Sonuçta dediğim gibi herzaman pratikte uygulanan daha sağlıklıdır zaten direk aldığımız sonuçtur. O formül bütün çanaklara uymasa bile asıl amacı tahmini bir yer göstermek için. Yani odağı alakasız yerlerde aramamak için:) Yani formülde bulduğun F'ten 2-3cm ileride veya geride "tam F" ten daha iyi bir sonuç alamazsın diye bir kaide yok. Zaten USB adaptörün anteni ufak olmasına rağmen bir nokta değil sonuç olarak ve içinde durduğundan nerde olduğunu göremiyoruz ama elindeki cihazın anteni cihazın en üst kısmından taklaşık 0,5cm geride. Konumlandırmanı buna göre daha iyi yapabilirsin. Özellikle F uzaklığından ziyade antenin tam Apex merkezinde konumlanması açısından önemli. Sonuçta antenin Apex çizgisinden kayması kazancı düşürecektir.

    Bu arada sana tavsiyem mağdem böyle bir bağlantı şansın var ve arada sinyal göndermede problem yaşıyorsun yani çok rahat bir şekilde ihtiyacını karşılamıyor, ben olsam biraz masraftan kaçınmaz kullandığım sistemi geliştirirdim USB aleti modlayarak takacağın 14dBi kazançlı yönlendirilmiş bir anten hatta araya birde ufak bir Booster süper bir bağlantı yapmanı sağlayacaktır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tonythetonguc -- 24 Aralık 2006; 22:53:18 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.