Şimdi Ara

Windows'un tahtı fena sallanacak ! (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
181
Cevap
0
Favori
7.759
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Linux zaten serverlar icin mukemmel ve o sektorde egemen. Entegre aletlerde de bol bol kullaniliyor. Nettoplar icin ideal olmasa da uygun.

Linux'un desktop bilgisayarlarda da yukselmesini cani gonulden istiyorum ama onunde daha kisa vadede cozulmesi mumkun olmayan cok ciddi engeller var. Bunlardan sadece birkacindan bahsetmek istiyorum:

1- Isimizin %90'ini linux ile yapabiliyoruz ama hemen herkesin sadece Windows'ta calisan, alternatifi olmayan veya yetersiz olan bir iki programi var. Bu da Windowsu terk etmemizi engelliyor. Ornegin ben Adobe Premiere ve Ventrilo'ya (yeterince iyi) alternatif bulamiyorum.

2- Donanimlarimizin da %90'i linux'ta calisiyor ama yine arada driver'i olmayan, veya ozellikleri Windows'tan daha az olan bir parca, bir alet cikiveriyor. Driver'larin bircogu open source degil. Ornek olarak laptopumdaki card reader calismiyor.

3- Oyunlarimizin ezici cogunlugu Windows icin yapiliyor. Linux versiyonlari yok, WINE ile calistirmak da ya mumkun degil, ya kolay degil, ya eksiksiz degil.

Simdi isin kotu yani bu 3 unsur da Linux cekirdegini veya distrolarini yapanlarin sucu degil, o yuzden kisa yoldan durumu duzeltmeleri mumkun degil. Yazilim firmalarinin, donanim ureticilerinin, oyun ureticilerinin sucu. Bunlarin tavrini degistirmek de uzun sure yokus yukari yurumeyi gerektirecek. Bu da ancak orta vadede olabilecek birsey. 1-2 yilda degil 4-5 yilda olabilir.

Bu arada dis kulvardan surpriz bir at kosuyor, ReactOS. Open source bir XP klonu. Bakalim o Microsoft'u icten cokertmeyi basarabilecek mi..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DHArcadia -- 31 Mayıs 2009; 0:29:16 >

• ReactOS'u inceledim ancak pek sıcak bakmıyorum. Bir çok Linuz sürümüne o görünüm kazandırılabilir, artısı ya da öne çıkan özelliği nedir anlayamadım.
  • quote:

Orjinalden alıntı: thedeparted

ReactOS'u inceledim ancak pek sıcak bakmıyorum. Bir çok Linuz sürümüne o görünüm kazandırılabilir, artısı ya da öne çıkan özelliği nedir anlayamadım.

ReactOS linux degil. Windows driver'larini kullanan ve windows yazilimlarini dogrudan calistiran bir Win32 sistemi. Proje 1.0'a ulasmayi basarirsa Microsoft'tan gelmeyen bi Windows'umuz olucak.
  • peki arkadaşlar sizce en fonksiyonel ve diğer yazılımlarla uyumlu linux sürümü hangisi? mesela bizim pardus, dedikleri kadar iyi mi? türkçe olup olmaması farketmez.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Gui-Wan

peki arkadaşlar sizce en fonksiyonel ve diğer yazılımlarla uyumlu linux sürümü hangisi? mesela bizim pardus, dedikleri kadar iyi mi? türkçe olup olmaması farketmez.

Ubuntu su anda en cok tercih edilen distro. Pardus'un kullanicilar icin ozel bir artisini goremiyorum. Gelistirenler icin bir okul gibi, Turkiye'de yazilim muhendisligi acisindan daha anlamli goruyorum.
  • quote:

Orjinalden alıntı: DHArcadia

ReactOS linux degil. Windows driver'larini kullanan ve windows yazilimlarini dogrudan calistiran bir Win32 sistemi. Proje 1.0'a ulasmayi basarirsa Microsoft'tan gelmeyen bi Windows'umuz olucak.

Araştırınca gördüm ki Windows programları ve sürücülerini çalıştırabiliyormuş. Acaba Microsoft buna ne diyor?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi thedeparted -- 31 Mayıs 2009; 13:11:19 >
  • quote:

quote:

Araştırınca gördüm ki Windows programları ve sürücülerini çalıştırabiliyormuş. Acaba Microsoft buna ne diyor?

Diyecek birseyi yok cunku yasal. Acik olan dokumentasyon kullanilarak + "Clean-Room reverse engineering" ile ilerliyor.
    WINE'in windowsun tamami icin olani gibi.
  • quote:

Linux zaten serverlar icin mukemmel ve o sektorde egemen. Entegre aletlerde de bol bol kullaniliyor. Nettoplar icin ideal olmasa da uygun.

Linux'un desktop bilgisayarlarda da yukselmesini cani gonulden istiyorum ama onunde daha kisa vadede cozulmesi mumkun olmayan cok ciddi engeller var. Bunlardan sadece birkacindan bahsetmek istiyorum:

1- Isimizin %90'ini linux ile yapabiliyoruz ama hemen herkesin sadece Windows'ta calisan, alternatifi olmayan veya yetersiz olan bir iki programi var. Bu da Windowsu terk etmemizi engelliyor. Ornegin ben Adobe Premiere ve Ventrilo'ya (yeterince iyi) alternatif bulamiyorum.

2- Donanimlarimizin da %90'i linux'ta calisiyor ama yine arada driver'i olmayan, veya ozellikleri Windows'tan daha az olan bir parca, bir alet cikiveriyor. Driver'larin bircogu open source degil. Ornek olarak laptopumdaki card reader calismiyor.

3- Oyunlarimizin ezici cogunlugu Windows icin yapiliyor. Linux versiyonlari yok, WINE ile calistirmak da ya mumkun degil, ya kolay degil, ya eksiksiz degil.

Simdi isin kotu yani bu 3 unsur da Linux cekirdegini veya distrolarini yapanlarin sucu degil, o yuzden kisa yoldan durumu duzeltmeleri mumkun degil. Yazilim firmalarinin, donanim ureticilerinin, oyun ureticilerinin sucu. Bunlarin tavrini degistirmek de uzun sure yokus yukari yurumeyi gerektirecek. Bu da ancak orta vadede olabilecek birsey. 1-2 yilda degil 4-5 yilda olabilir.

Bu arada dis kulvardan surpriz bir at kosuyor, ReactOS. Open source bir XP klonu. Bakalim o Microsoft'u icten cokertmeyi basarabilecek mi..

Doğru tespitler , %90 oranında işimizi görebiliyoruz ancak profesyonel kullanıcıların haricinde
    ev kullanıcıları için fazlasıyla yeterli bir yüzde bence.

İş ortamında çok sayıda program ve Java bağımlılıkları malesef elimizi kolumuzu bağlıyor.
    En basit örneği mesela Eczaneler'de kullanılan Reçete giriş sistemi şu an Microsoft Java VM
    kullanıyor, o bildiğimiz eski VM , malesef ben Linux'te kullanamadım ve çalıştıramadım,
    Eczacı bir arkadaşımın isteği üzerine denedim Wine ile çalıştırmayı denedim İnternet Explorer da şart olduğundan bir türlü olmadı malesef.
    Bunlar bence olmamalı , yani çoğu yönden zaten resmi olarak Microsofta bağlıyız !
    En büyük engel bu...Bu engel aşıldığında binlerce Eczanede Linux kullanılması da an meselesi !
    Ne kadar kazanç sağlanacağını hesap edin, bu sadece Eczane örneği !

Ancak normal dizüstümüze , son sürümlerden birini yüklediğimizde özellikle bu günlerde çıkan sürümlerin
    mükemmelliğini görüyor şahit oluyoruz. Şaşırmamak mümkün değil. NTFS desteği , USB donanım desteği
    çok iyi , bir de popüler programların çok büyük bir bölümü de depolarda bulunuyor bu da harika bir
    gelişme bence. Bundan birkaç sene önce popüler programların sadece benzerlerini kullanabiliyorduk
    paketlerden çıkarıp komutlarla kurmaya uğraşırken bugün depodan indirip birkaç saniyede orjinal
    programı kurmak mümkün !! Mesela ; Skype , Picasa , Opera , Limewire , Firefox , Google Maps v.s.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BayBağatur -- 31 Mayıs 2009; 14:56:04 >

• quote:

quote:

quote:

Diyecek birseyi yok cunku yasal. Acik olan dokumentasyon kullanilarak + "Clean-Room reverse engineering" ile ilerliyor.
    WINE'in windowsun tamami icin olani gibi.

Eminmisiniz reverse-engineering başına ne gibi bir sıfat koyarsanız koyun gayri resmidir.
    Geliştiriciler için açılmış olan APIler tekrar yazılır bu sayede yazılım uyumu sağlanır.

• ReactOS ile ilgili aklıma takılan bir hususta; eğer Windows uygulamalarını çalıştırıyorsa ya virüsler??
    Çoğumuz Linux'u güvenliği için de kullanıyor. ReactOS'un önünde bu da bir engel gibi görünüyor....
  • Microsoft'un source'una bakilmadan yapilan reverse engineering (clean room) avrupa'da yasaldir. ABD'yi bilemiyorum.

Dogal olarak diger yazilimlar gibi virusler de potansiyel olarak calisicak. Ama guvenlik seviyesi XP'deki kadar kotu olmak zorunda degil. En basitinden default user Root (admin) account olmayacak. Bu zaten sorunun %90'ini cozuyor. Vista/Win7 'ye benzer veya Linux'takine benzer account-guvenlik modeli kullanilir.. Buna bir engel yok. Virusler sorun olmayacaktir.
  • bunu bill gates de kabul ediyor linux ile ilk karşılaşmam gelecek linux ile oldu (aslında efsane linuxu kurmaya çalşmıştı via cyrix 133 e) arkadaşımla cdsini satın aldık. internetimiz dialuptı o zamanlar. çıkartma vs vermişlerdi. pek stabil değildi. sonra red hat 7 ile tanıştım ve bugüne geldik. şimdi ubuntu kullanıyorum bilgisayarım ekidiği için. önceden dual boot kullanırdım oyun oynamak için.

aslında bakarsanız windows fazla ticari hareket ediyor. window7 rc olması ve virtualbox ile çalışmasına rağmen daha performanslı çalışıyor en basitinden piyasaya bir işletim sistemi sunuyor 3-4 sene yarım yamalak destek sunuyor sonra elveda yenisini alın (şirketleri kastetmiyorum, onlar eula kapsamında bile almıyorlar windowsu) yeni sisteme 150 dolar ver! bunu destekleyen tek lokomatif oyunlar. john carmack (id software - quake ve doomun yaratıcısı romero abiyle birlikye) abimin dediği gibi, windowsun tek nanesi oyunlar. oyun sektörü linuxa destek verdiği anda microsoft beyaz bayrak çeker. boşuna microsoft onlarca oyun şirketini almıyor yada dx sdklarını ve bolca yardımı dağıtmıyor. aslında gelişmeler yok değil id, epic, god,sws native olarak linux desteği sunuyor. popüler 3 oyun linuxta native destek sunsa işlerin rengi değişebilirdi. aslında çok basit olsada ticaret her zaman daha önde. ama server piyasası 10 yıl içinde çok değişti. apache piyasaya girdiğinde server piyasası %55 microsoft %40 sun sparc solaris/novell/ibm os elinde iken şimdi microsoftun payı %10 lara geriledi novel netware ve sun solaris piyasadan kayboldu ve piyasanın %70 yakını apache linux/windows web sunucuları elinde. buna ana etkinin ücretsiz bir yazılım olduğu akla gelsede genel olarak kullanılan red hat enterprise ve slackware tabanlı dağıtımlar 1300-1500 dolar arası satılıyor. apache server desteği 1000 dolarları buluyor. server camiası daha hızlı, sorunsuz ve güvenlikli olanı seçti

birde anlamadığım, artık program yüklemek windowstan bile kolayken, depolarda kolayca aradığını bulabilirken (hadi eskide make install yapmak zor geliyordu) hala kullanamak garip geliyor. tamam bazı şeyler ters gelsede tamamen windows ile pcye başlamamışdan, yoksa linux ile tanışsaydık pcle, ne kadar fonksiyonel olduğunu anlayabilirdik. birde herkes konsola takmış, yok konsola komut yazmak vss. birçoğunun artık gui si var kaldıki konsol aslında çok verimli ve hızlı. alıştıktan sonra , windowsta zor gelen bir çok aksiyonu linuxta konsoldan hızlıca uygulayabildiğinizi anlıyorsunuz.

• Linux'ün özellikle son yıllarda Microsoft'u birçok konuda zorladığı ve bazı politikalarında
    değişikliğe sebep olduğu kesin. Bu yarışta oldukça iddialı sürümler var ve bunların başında da
    Ubuntu geliyor.Onun ardından , Debian , Mandriva , Fedore , Suse v.s...

Microsoft Windows'un , ileri düzey olmayan çok sayıda kullanıcıyı rahata ve tembelliğe alıştırdığı da
    kesin olan bazı gerçeklerden sadece bir tanesi !

O yüzden Linux kurup 2 saat sonra kaldırmak için Forumlarda yardım arayanları görüyoruz ve
    Linux berbat birşey diyenleri de duyuyor ve ibretle izliyoruz ! Bunlar çok yanlış şeyler çok da komik malesef...
    Linux bu kadar hafife alınamaz, hayatında Linux kullanmamış bilmeyen biri , kuruyor 2 saat sonra
    sistemden kaldırıyor ve giriyor Foruma , abuk subuk konuşuyor , Linux'ü kötülüyor sadece gülüyorum !!

Linux ipleri elde tutmaktır , kapalı sistemlere bağlı kalmamaktır kafa tutmaktır hatta kafa atmaktır ,
    kendi seçimini insanın kendisi yapmasıdır , bilgisayarı istediği gibi yönetebilmesidir.Kodlarla , komutlarla hemen herşeye
    müdahale edebilmesidir yeri geldiğinde komutlarla saatlerce boğuşmaktır.Ancak günümüzde Komutlarla
    çok fazla uğraşmak yerine inanılmaz kolaylıklar sağlanmış durumda , denetim masalarında artık herşey tamamen
    hazır olarak geliyor !! Bu da Linux için harika bir gelişmedir...

Ben şu görüşe katılmıyorum, kesinlikle ; " bir İşletim sistemi paralıysa çok daha iyidir , daha kalitelidir ! "
    Yok öyle birşey , zaten böyle görüldüğü için Linux yeterince gelişmedi veya hak ettiği gelişimi yaşayamadı.

Para verdiğimiz için de Windows'tan kopamadık bir anlamda, kullanım zorunluluğu haricinde.
    Mecbur da kaldık.

Linux eğitimleri de yetersiz , Windowsa kafa yorduğumuz kadar Linux'e de kafa yorabilsek yeterince eğitim alabilsek
    işler çok değişir.

Pes etmeyin diyorum ve Linux'ün muhteşem dünyasına siz de girin diyorum çok ciddiyim, Windows Linux'ün birçok
    özelliğini taklit ediyor , bazı Linux sürümlerinin ne kadar güzel ve sorunsuz, muhteşem olduğunu mutlaka görmek
    ve denemek lazım , pes etmeden, bir süre kullanıldığında ve sağlamlığına alışıldığında , Kod ve Komutlardan ürken
    arkadaşlar bunu hiç de korkutucu ve zor olmadığını görecektir.

Windows 7'de de eminim Linux'ten bazı esinlenmeler göreceğiz kesinlikle ve Linux ilerlemeye ,gelişmeye devam
    edecek , hatta Windows 7 ücretleri açıklandığında belki de Linux'ün önemi iyice anlaşılacak , bakalım
    ne sürprizlerle karşılaşacağız, hayırlısı...Ve ne olursa olsun malesef maddi anlamda yine kazanan Microsoft olacak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BayBağatur -- 1 Haziran 2009; 2:57:13 >

• quote:

Orjinalden alıntı: DOĞUHAN

Microsoft Windows'un , ileri düzey olmayan çok sayıda kullanıcıyı rahata ve tembelliğe alıştırdığı da

Hocam hangi rahat hangi tembellik allah aşkına, zaten bahsettiğin tembelliğe alışan kişiler en basit bir program kurulumunu dahi başka birisine yaptırıyor, zamanla pc hantallaşınca da yine başka birisine ya da bilgisayarcıya formatlatıyor.

Rahatlık bir programa ihtiyaç duyduğunda internette warez serial aramak mı, ya da viruslu program indirip pc'yi çökertmek mi? Virus olan antispyware'ler bile yok mu piyasada. Ama ben depodan bir iki tıkla sınırsız istediğim programı indirip kuruyorum, PC'nin çökmesi gibi bir sıkıntım yok, ya da antivirus, antispyware, antimallware uğraşmıyorum. Ubuntu açılıyor, masaüstü yükleniyor ve dokunmazsan HDD ışığı bile yanmıyor. Kim ne derse desin, Ubuntu kullanıyorum, kullanımı Windows'tan çok pratik, her istediğim elimin altında ve pratik olarak ulaşabiliyorum. Windows gibi başlat programlara tıkladığımda 2 sayfa karmakarışık program çıkmıyor karşıma. Ve en önemlisi güncelliğini yitiren notebook umu daha uzun yıllar performasnlı olarak kullanacağım...

• quote:

quote:

Hocam hangi rahat hangi tembellik allah aşkına, zaten bahsettiğin tembelliğe alışan kişiler en basit bir program kurulumunu dahi başka birisine yaptırıyor, zamanla pc hantallaşınca da yine başka birisine ya da bilgisayarcıya formatlatıyor.

Rahatlık bir programa ihtiyaç duyduğunda internette warez serial aramak mı, ya da viruslu program indirip pc'yi çökertmek mi? Virus olan antispyware'ler bile yok mu piyasada. Ama ben depodan bir iki tıkla sınırsız istediğim programı indirip kuruyorum, PC'nin çökmesi gibi bir sıkıntım yok, ya da antivirus, antispyware, antimallware uğraşmıyorum. Ubuntu açılıyor, masaüstü yükleniyor ve dokunmazsan HDD ışığı bile yanmıyor. Kim ne derse desin, Ubuntu kullanıyorum, kullanımı Windows'tan çok pratik, her istediğim elimin altında ve pratik olarak ulaşabiliyorum. Windows gibi başlat programlara tıkladığımda 2 sayfa karmakarışık program çıkmıyor karşıma. Ve en önemlisi güncelliğini yitiren notebook umu daha uzun yıllar performasnlı olarak kullanacağım...

kesinlikle. oyun bile kuramayan insanlar, kavrayamadıkları (yada kavramaya çaba göstermedikleri) bir sistemi yerden yere vuruyor. yok işe yaramaz, yok zor, yok konsol yok kaynak kod. şunu kabul etmek lazım ekran kartım 6800 değil gtx200 olsa yine windows kullanırdım. neden çünkü oyun için. dual boot da bana ters. linux ne kadar windowsla barışık çalışssada windows beceremiyor. ha şu var zorunluluk olduğu için. ama çok uzun süredir 7-8 yıldur aktif linux kullanıcısıyım. hep linux 2. konuma gelmiş güncelliğini yitirmiş bilgisayarlarımda kullandım ve herzaman memnun kaldım.

bana önüme konulanı değil araştırarak, çözüm üreterek bilgisayar kullanmayı öğretti. (hatta bu dünya görüşümü de etkilemiştir benim) evimde internet yokken (yada 33k dialup iken) 16 mblık flash diskimle internet kafeye gidip kaynak kod indirip, günlerce winex derlemeye çalışarak azim etmeyi öğrettti. kısacası bana bakış açısı kazandırdı. linux şenliği için okul okul, cafe cafe afiş astırdı-, gönüllü olmayı öğretti. bana birşey katan tek teknolojik araç linux oldu.

bir not eklemek istiyorum. bende büyük bir yeri vardır koddan derlemenin. çünkü kaynak koddan derlenen programlar, önceden derlenmiş programlar gibi başka mimarideki üretici pclerinde derlenip, sistemizle uyumsuz yada yavaş olmaz. derlediğiniz program sisin pcniz ile bütün oluşturur. makinenizle aynı lisanı konuşur.

allah aşkına
    configure
    make
    make install

bu üç komutu vermek çok mu zorda bu kadarm abartıldı(abartılıyor)

• Tembellik derken aslında zaten kastettiğim şu , bir anlamda mecburen kullandık , Windows kötü mü ?
    Hayır tabii ki değil ancak günlük hayatın süratinde ve koşuşturmasında zaten Windows kullanan
    biri işyerinde Kod veya Komutlarla uğraşacak değil , bu mümkün değil yoğun iş hayatında , bu açıdan bakıyorum...
  • quote:

O yüzden Linux kurup 2 saat sonra kaldırmak için Forumlarda yardım arayanları görüyoruz ve
    Linux berbat birşey diyenleri de duyuyor ve ibretle izliyoruz ! Bunlar çok yanlış şeyler çok da komik malesef...
    Linux bu kadar hafife alınamaz, hayatında Linux kullanmamış bilmeyen biri , kuruyor 2 saat sonra
    sistemden kaldırıyor ve giriyor Foruma , abuk subuk konuşuyor , Linux'ü kötülüyor sadece gülüyorum !!

Linux ipleri elde tutmaktır , kapalı sistemlere bağlı kalmamaktır kafa tutmaktır hatta kafa atmaktır ,
    kendi seçimini insanın kendisi yapmasıdır , bilgisayarı istediği gibi yönetebilmesidir.Kodlarla , komutlarla hemen herşeye
    müdahale edebilmesidir yeri geldiğinde komutlarla saatlerce boğuşmaktır.Ancak günümüzde Komutlarla
    çok fazla uğraşmak yerine inanılmaz kolaylıklar sağlanmış durumda , denetim masalarında artık herşey tamamen
    hazır olarak geliyor !! Bu da Linux için harika bir gelişmedir...

9 senedir Linux kullaniyorum. Butun gun iste sabahtan aksama kadar kod yazip, hata ayikladiktan sonra aksam eve geldigimde bir de evdeki bilgisayarin basinda USB Bluetooth aygiti uzerinden bluetooth kulakligimi Skype ile kullanmaya ugrasmaktansa o tembellige raziyim.

Uzgunum ama, Linux ipleri elde tutmak falan degildir. Misal sirf su bluetooth olayi yuzunden 2 tane kulaklik almak zorunda kaldim. Fiyatlari topladigin zaman Windows lisansina denk geliyor.

Ha Linux kafa atmaktir diyorsan, bak onda haklisin. O Linux cekirdek dokumantasyonu icerisindeki stable_api_nonsense.txt adli dosyayi yazip sonra da ahkam kesen Linux cekirdegi gelistiricilerine kafa atmak istiyorum. Onlarin yuzunden adam gibi sirketler surucu gelistiremiyor, gelistirdikleri de calismiyor. O kadar ki, "Linux Device Drivers" kitabi, "The Design and Implementation of 4.3BSD UNIX" kitabindan daha kalin.

Ayrica yukarida ismi gecen arkadas biraz fazla ucmus. "Spekulatif konusayim adim duyulsun" dusuncesiyle oyle konustuguna eminim. Malum su anda ABD'de bir kriz, issizlik falan.

DHArcadia, ReactOS zaten Wine ortak kod kullaniyor. Aralarinda bir isbirligi soz konusu. Yani ReactOS gelistiricileri Windows yazilimlarini calistirmak icin Wine kodu kullaniyor aslinda. Ama onlarin asil ilgilendikleri surucu uyumlulugu vs.

sse, klasik anlamda "reverse engineering" ABD'de yasadisi. Ancak "clean-room" denen olay, bariz API'yi alip, ne giris aliyor, ne cikis veriyor ona bakip, simule etmek. Yani kalkip da kodu okunabilir hale cevirmeye kalkmiyorlar. Kaldi ki Windows 2000 kaynak kodlarindan bir kismi Internet'te yayildiginda, bu kaynak kodlari indirip baktigi anlasilan bir Wine gelistiricisi projeden atilmisti.

• quote:

Orjinalden alıntı: ReBeR
    kesinlikle. oyun bile kuramayan insanlar, kavrayamadıkları (yada kavramaya çaba göstermedikleri) bir sistemi yerden yere vuruyor. yok işe yaramaz, yok zor, yok konsol yok kaynak kod. şunu kabul etmek lazım ekran kartım 6800 değil gtx200 olsa yine windows kullanırdım. neden çünkü oyun için. dual boot da bana ters. linux ne kadar windowsla barışık çalışssada windows beceremiyor. ha şu var zorunluluk olduğu için. ama çok uzun süredir 7-8 yıldur aktif linux kullanıcısıyım. hep linux 2. konuma gelmiş güncelliğini yitirmiş bilgisayarlarımda kullandım ve herzaman memnun kaldım.

bana önüme konulanı değil araştırarak, çözüm üreterek bilgisayar kullanmayı öğretti. (hatta bu dünya görüşümü de etkilemiştir benim) evimde internet yokken (yada 33k dialup iken) 16 mblık flash diskimle internet kafeye gidip kaynak kod indirip, günlerce winex derlemeye çalışarak azim etmeyi öğrettti. kısacası bana bakış açısı kazandırdı. linux şenliği için okul okul, cafe cafe afiş astırdı-, gönüllü olmayı öğretti. bana birşey katan tek teknolojik araç linux oldu.

Yukarida da dedim, tekrar edeyim. 9 yildir Linux kullanan bir programciyim. Linux bana da cok sey ogretti. Bu yuzden Linux'u oldukca severim. Hatta su anda bunlari yazarken uzerimde Linux tisortu var. Oyunlarla aram fazla yoktur. Nadir oyun begenir ve oynarim. Isletim sistemleriyle alakam Inside Windows 2000, Inside OS/2, The Design and Implementation of 4.3BSD UNIX, UNIX Internals vs. gibi kitaplari okuyacak kadar var. Eger uygun donanimi bulup, uygun bir ozellestirme yapabiliyorsaniz Linux harika calisiyor. Ama kalkip ozel donanim ihtiyaclariniz oluyorsa yandiniz.

quote:

bir not eklemek istiyorum. bende büyük bir yeri vardır koddan derlemenin. çünkü kaynak koddan derlenen programlar, önceden derlenmiş programlar gibi başka mimarideki üretici pclerinde derlenip, sistemizle uyumsuz yada yavaş olmaz. derlediğiniz program sisin pcniz ile bütün oluşturur. makinenizle aynı lisanı konuşur.

allah aşkına
    configure
    make
    make install

Evet zor ve hayir sorunsuz calismaz.

Neden?
    Evet zor, cunku;
    configure dedigim zaman benden o program yazilirken kullanilmis bir kutuphanenin kurulmus olmasini isteyecek. Zor mu bulmak? Hayir, sor Google'a bul. Tamam bulduk, indirdik, ona da configure. Haydaa, o da baska kutuphaneye bagimliymis. Neyse, onu da bulduk, indirdik. configure dedik, sorun yok. make dedik, koca kutuphane derleniyor. 1 saat is. Neyse, 1 saat sonra bitti. Sonra bizim ilk kutuphaneyi kurduk. Yarim saat de ona. Etti 1.5 saat. Neyse, asil programa geldik. Yine configure. Hobbalaa! Baska bir kutup hane daha lazimmis, ama configure betigi taksit taksit soyledigi icin ilkinde bilmiyorduk. Neyse efendim, onu da indirdik, derledik, kurduk. Yarim saat de ona de, etti 2 saat. Sonra yine bizim asil programa configure. Neyse oldu (daha uzatirdim aslinda, ama yoruldum). Sonra bir daha make. Bir yarim saat de ona. Etti 2.5 saat.

Aksam isten gec cikmisim. Trafik bilmem ne, eve geldigimde saat olmus 9. Kafam kazan gibi. Uzerine 2.5 saat bunlarla ugras (indirme surelerini hesaba katmadim). Saat olmus 11:30. Oysa tek istedigim bir program kurup belki de 10 dakikami alacak bir is yapmakti.

Iste bu yuzden paket yonetim sistemleri var. Ama onlar da her zaman ise yaramiyor. Misal, gecenlerde Ubuntu 9.04' u kurdum. Tek istedigim burada aldigim DVD'yi kardesime USB disk uzerinde daha kucuk bir dosya halinde vermek icin kopyalamak. Hangi program en iyisi? Google'da aradim, K9Copy. Tamam. Kurdum Synaptic ile oh mis. K9Copy'yi actim, DVD'yi taktim, kopyalaya bastim, cat! Program kapandi. Tekrar dene, yine kapandi. Ee? Kirayim mi simdi bu bilgisayari?

Daha once basimdan gecenleri buralara da yazmistim, ama simdi aramaya usendim. Malum tembelim. Surada da bir kopyasi mevcut:
    http://yasar.senturk.name.tr/gunluk/2009/03/04/acikli-bir-hikaye/

Hayir sorunsuz calismaz, cunku;
    Derlemis oldugunuz programda bazi ozelliklerin kullanilabilmesi icin configure betigine parametre gecmelisiniz. Misal pidgin derlerken --with-ssl gibi. Bunlari en basta girmezseniz pidgin'i kullanirken niye Gtalk'a baglanamiyorum acaba diye kivranir durursunuz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Challenger -- 4 Haziran 2009; 8:17:56 >

• Hocam kim ne derse desin insanlara bilgisayar kullanma alışkanlığını yerleştiren Windows olmuştur. Sıradan insanlar eğer günlük işlerini bilgisayarla yapar hale gelmişse sorunsuz ve basit kullanım sağlıyarak bunu Windows başarmıştır... Ha tekel olmalı mıydı? Olmamalıydı ama karşısında aynı rahatlık basitlik ve güvenilirlik sunabilen başka bir firma olmadı ne yazık ki... Evet açık kod olan işletim sistemleri gönüllülük esasıyla geliştiriliyor ama senin de yukarda saydığı sebeblerden dolayı insanlar tercih etmiyorlar... Belki ilerde olur diyelim...
  • quote:

Orjinalden alıntı: Challenger

quote:

Yukarida da dedim, tekrar edeyim. 9 yildir Linux kullanan bir programciyim. Linux bana da cok sey ogretti. Bu yuzden Linux'u oldukca severim. Hatta su anda bunlari yazarken uzerimde Linux tisortu var. Oyunlarla aram fazla yoktur. Nadir oyun begenir ve oynarim. Isletim sistemleriyle alakam Inside Windows 2000, Inside OS/2, The Design and Implementation of 4.3BSD UNIX, UNIX Internals vs. gibi kitaplari okuyacak kadar var. Eger uygun donanimi bulup, uygun bir ozellestirme yapabiliyorsaniz Linux harika calisiyor. Ama kalkip ozel donanim ihtiyaclariniz oluyorsa yandiniz.

quote:

allah aşkına
    configure
    make
    make install

Evet zor ve hayir sorunsuz calismaz.

Neden?
    Evet zor, cunku;
    configure dedigim zaman benden o program yazilirken kullanilmis bir kutuphanenin kurulmus olmasini isteyecek. Zor mu bulmak? Hayir, sor Google'a bul. Tamam bulduk, indirdik, ona da configure. Haydaa, o da baska kutuphaneye bagimliymis. Neyse, onu da bulduk, indirdik. configure dedik, sorun yok. make dedik, koca kutuphane derleniyor. 1 saat is. Neyse, 1 saat sonra bitti. Sonra bizim ilk kutuphaneyi kurduk. Yarim saat de ona. Etti 1.5 saat. Neyse, asil programa geldik. Yine configure. Hobbalaa! Baska bir kutup hane daha lazimmis, ama configure betigi taksit taksit soyledigi icin ilkinde bilmiyorduk. Neyse efendim, onu da indirdik, derledik, kurduk. Yarim saat de ona de, etti 2 saat. Sonra yine bizim asil programa configure. Neyse oldu (daha uzatirdim aslinda, ama yoruldum). Sonra bir daha make. Bir yarim saat de ona. Etti 2.5 saat.

Aksam isten gec cikmisim. Trafik bilmem ne, eve geldigimde saat olmus 9. Kafam kazan gibi. Uzerine 2.5 saat bunlarla ugras (indirme surelerini hesaba katmadim). Saat olmus 11:30. Oysa tek istedigim bir program kurup belki de 10 dakikami alacak bir is yapmakti.

Iste bu yuzden paket yonetim sistemleri var. Ama onlar da her zaman ise yaramiyor. Misal, gecenlerde Ubuntu 9.04' u kurdum. Tek istedigim burada aldigim DVD'yi kardesime USB disk uzerinde daha kucuk bir dosya halinde vermek icin kopyalamak. Hangi program en iyisi? Google'da aradim, K9Copy. Tamam. Kurdum Synaptic ile oh mis. K9Copy'yi actim, DVD'yi taktim, kopyalaya bastim, cat! Program kapandi. Tekrar dene, yine kapandi. Ee? Kirayim mi simdi bu bilgisayari?

Daha once basimdan gecenleri buralara da yazmistim, ama simdi aramaya usendim. Malum tembelim. Surada da bir kopyasi mevcut:
    http://yasar.senturk.name.tr/gunluk/2009/03/04/acikli-bir-hikaye/

Hayir sorunsuz calismaz, cunku;
    Derlemis oldugunuz programda bazi ozelliklerin kullanilabilmesi icin configure betigine parametre gecmelisiniz. Misal pidgin derlerken --with-ssl gibi. Bunlari en basta girmezseniz pidgin'i kullanirken niye Gtalk'a baglanamiyorum acaba diye kivranir durursunuz.

bağımlılıların bile bağımlılıkları var. araştırarak hiçbir sorunun üstesinden gelinmeyeceğine inanmıyorum. yoksa pardus 1 zamalarında psi depolarındaki amsn kimse çalışmazken çalıştırabilmek güzeldi :) bilmiyorum taraflı mı davranıyorum, benim gibi enthusiastic kafa yapısında insanlara mı daha verimli geliyor bilemiyorum. fakat microdoft gibi tekellere karşı alternatif ürünlerinde desteklenmesi tarafındayım. zira öyle bir tüketim kalemi halindeki bilgisayar piyasası daha elimizdekilerin potensiyeli kullanılamadan yenilerine yönlendiriliyoruz.

ama herşey bir yana 1saatini harcamanın, insanın hayatından çok zaman götürdüğünü düşünmüyorum. ve birde kendi makinanızda derlenmiş bir dvdrip programı (flaskmpeg vb) ile paket halindeki varyasyonunu deneyerek stabilite ve performans hakkında bir şeyler söylemek dahada güzel olurdu.

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.