Şimdi Ara

Windows mu? Mac OS mu?|Makale

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
170
Cevap
1
Favori
9.722
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Windows mu? Mac OS mu?
    Arabalarda “Mercedes mi? BMW mi?”, futbolda “Fenerbahçe mi? Galatasaray mı?” ve genç kızların dolaba bakıp “Kot mu? Tayt mı ?” sorularının cevabı ne kadar tehlikeliyse, bu sorunun cevabı da bir o kadar tehlikeli. Ben şimdi donanımsal, yazılımsal, sadelik, hız, kullanım kolaylığı ve fiyatları olarak bu iki işletim sistemini karşılaştıracağım. (Hangisinin iyi olduğuna karar vermek size kalmış.)
    ►Donanım
    Mac’lerin donanımı iPhone’ların donanımı gibi düşük, fakat verimlidir.(Nede olsa ikisi de Apple)
    Windows’ların donanımı ise uyumlu olduğu sürece en yüksek donanıma kadar sahip olabilirler ve performans olarakta gayet iyidirler. Hatta bazı durumlarda (OverClock gibi) maksimum performansın üstünde performansta alabilirsiniz. Peki ama bu Mac’ler nasıl oluyor da düşük donanımla Windows kadar performans sağlıyor?
    Bu soruya şu şekilde cevap verilebilir. Mac’lerin donanımları tek elden çıktığı için (Yani hepsini Apple ürettiği için) birbiriyle daha uyumlu oluyor. Ama bu demek olmuyor ki Windows’un yaptığı her şeyi yapabilir. Çünkü Mac’lerin donanımı düşük olduğu için (Mac Pro’yu saymıyorum) yeni çıkan çoğu oyunları açmaz (Ekran kartından dolayı). Zaten çoğu oyun Mac uyumlu değil.
    ►Yazılım
    Yazılıma gelecek olursak… Mac’ler sade ve kullanımı kolay olup stabil bir şekilde çalışırlar. Nedir bu stabil? Sözlük anlamı “kararlı” olarak tanımlanabilir. Takılmalar olmayan (yani kasmayan donmayan) bir sistemdir. Tabi ki Windows’tan Mac’e geçişte kolay olmayabilir zorlanabilirsiniz. Windows Mac’e göre daha zordur aslında ama biz küçüklükten beri Windows kullandığımız için o kadar fark etmiyoruz. Windows’un sistem dosyalarına erişebilir, değişiklikler yapabilir ve ücretli programları (çeşitli yöntemlerle) ücretsiz kullanabilirsiniz. Mac’in ise sistem dosyalarına erişemediğiniz gibi programlarında ücretsizini bulmak o kadar kolay değildir. Mac’lere virüs bulaşmadığı için güvenlik bakımından Windows’tan daha üstündür.
    ►Fiyat
    Evet… Fiyata gelecek olursak benim tercihim Windows’tan yana (ama hep bir Mac’im olmasını istemişimdir).
    Mac’lerin en ucuzu 1,499 TL olup sadece kasadır.
    Mac’lerin dizüstü bilgisayarları yani MacBook’lar da 2,499 - 6,899 TL arasındadır.
    Ve benim en sevdiğim ve “Uzay Mekiği” diye adlandırdığım Mac Pro var tabii ki…
    Fiyat mı? Bi’ şey değil canım 8,999 – 26,159 TL arası. Ha bu da sadece kasa.
    Windows’ların fiyatı ise karışık 800 TL’ye de var 8,000 TL’ye de var. Ama önemli olan tabi ki özellik…
    ►Sonuç
    Sonuç olarak iki işletim sistemi de dünyanın en iyi işletim sistemleri. Mac’lere iş, Windows’lara da oyun bilgisayarı diyebiliriz. Bu durumda oyun oynamak isteyip te Mac almak abes olur. Ve dünyada neden en çok Windows’un kullanıldığını merak edenler “Fiyat” başlığı altına bakarak sorularının cevabını bulabilirler. Unutmadan telefonlar için şarj ne kadar önemliyse bilgisayarlar içinde bir o kadar önemli. Windows’ların şarjı 3, en fazla 4 saat giderken Mac’lerin şarjı 8 ila 10 saat arasındadır. Ürünler için kendi resmi sitelerine bakarak bilgi alabilirsiniz.
    Teknolojiden uzak kalmak istemiyorsanız Ali Taşcan'ı takipte kalın ;)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • Cevap : Herikiside... Benim makinada ikisi de yüklü canım hangisini isterse onu kullanıyorum...
  • Yapacağınız işe, kullanım amacınıza göre değişir bu sorunun cevabı. Oyun oynayacaksanız windows tabanlı pc uygun olur. Video, fotoğraf, grafik gibi işler yapacaksanız mac, internette gezeceğim bir iki yazı yazıp elektronik tablolar tutacağım diyorsanız zevkinize kalmış.

    Iphone, ipad ve maclerin bir arada uyumlu olarak çalışıyor olması çok güzel.

    Ayrıca Mac OS son zamanlarda çıkardığı yeni sürümleri ücretsiz olarak sunmakta yani hiçbir bedel ödemede ve sorunsuz bir şekilde güncel sürüme geçebiliyor olmak güzel.

    Ayrıca MS Office için para verip bunları kullanmanızın karşılığında mac os'da bunun ücretsiz olarak geliyor olmasıda cabası. Antivirüs yazılımınada para harcamıyor olmak güzel :)

    Bilgisayara windows ile tanıştım fakat 2007 yılında macbook sahibi olmamla mac alışkanlığım başladı. Pahalı ama kullanışlı ve kolay cihazlar. Fakat oyuna gelmezler (oyun oynamayan biri olarak benim için sorun yok)

    Özetle bütçe sıkıntınız varsa veya oyun amaçlı ise windows diğer durumlarda mac derim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Donanımı verimli kullanma konusuna katılmıyorum. Windows un ram ihtiyacı mac os den çok bariz daha düşük.. Ve düşük donanımlı pc lerde win 8.1 daha hızlı çalışıyor. Windows vista zamanlarında bu tam aksi yöndeydi. Yani güncel olmayan bilgi...

    Ayrıca mac os de konsol yani shell kullanarak bir sürü ileri düzey şey yapılabilir. Sistem dosyası filan...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xtreme4495 -- 9 Aralık 2014; 23:18:44 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • xtreme4495 X kullanıcısına yanıt
    Bende dediğiniz tam aksini düşünüyorum. Bazı temel bilgileri bildiğinizi varsayıyorum. Mac win gibi değildir. Ram kullanımı, veri işlemesi, ramdeki veriyi şıkıştırma şekli ve oranı win le kıyaslanamayacak kadar iyi olduğu ve bu şekilde tasarlandığı için zaten ramin hepsini kullanır. 2gb raminiz varsa ona göre tüketir 8 gb varsa ona göre.. Win de sistem belleğinin hepsini tüketecek kadar kullanmışsanız sistemi yeniden başlatmadan verim almanız çok zor ama mac te durum böyle değil. Zaten sistem kaynakları kullanılmak için varsın tetikte bekleyip 8 gb rami pasif olarak kullansın ama ihtiyaç halinde boşaltsın. Ram lerdeki chipler ssd ler gibi olmadığına göre yaz/sil yıpratması olması için o rami çok uzun yıllar kullanmış olmanız lazım.

    Konuya gelince neden win le maci karşılaştıryorsunuz? win le mac os u karşılaştırmak jiple yarış arabasını karşılaştırmak kadar abestle iştigaldir. Ben bilgili bir insanın bu karşılaştırmayı yapacağını düşünmüyorum. Kısıtlı donanım için bolca geri bildirim almış tolerensı dar bir sistemle her alanda çok sayıda donanım için kullanılmaya tasarlanmış bir sistemi nasıl karşılaştırırsınız? Mac te bootcamp ile win kurup bunu pc ler le karşılaştırırsanız anlarım. Bir mac kullanıcı olarak şunu da rahatlıkla söyleyebilirim; Mac os la win i karşılaştırmak herşeyden önce win e haksızlık olur. Windowsun başarılımı başarısız mı olduğunu, performans kriterlerini belirlemekte bu şekilde olmaz. Ben mbp kullanıyorum bence çok daha iyi ama bu reel de mac os u winden daha iyi yapmaz.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: omurozcan

    Yapacağınız işe, kullanım amacınıza göre değişir bu sorunun cevabı. Oyun oynayacaksanız windows tabanlı pc uygun olur. Video, fotoğraf, grafik gibi işler yapacaksanız mac, internette gezeceğim bir iki yazı yazıp elektronik tablolar tutacağım diyorsanız zevkinize kalmış.

    Iphone, ipad ve maclerin bir arada uyumlu olarak çalışıyor olması çok güzel.

    Ayrıca Mac OS son zamanlarda çıkardığı yeni sürümleri ücretsiz olarak sunmakta yani hiçbir bedel ödemede ve sorunsuz bir şekilde güncel sürüme geçebiliyor olmak güzel.

    Ayrıca MS Office için para verip bunları kullanmanızın karşılığında mac os'da bunun ücretsiz olarak geliyor olmasıda cabası. Antivirüs yazılımınada para harcamıyor olmak güzel :)

    Bilgisayara windows ile tanıştım fakat 2007 yılında macbook sahibi olmamla mac alışkanlığım başladı. Pahalı ama kullanışlı ve kolay cihazlar. Fakat oyuna gelmezler (oyun oynamayan biri olarak benim için sorun yok)

    Özetle bütçe sıkıntınız varsa veya oyun amaçlı ise windows diğer durumlarda mac derim

    Yazdıklarıma ek olmuş teşekkür ederim :)




  • Bahsettiğin sistem özetlemem gerekirse yaklaşık olarak şöyle işliyor örnek vererek basite indirgeyerek anlatıyorum: herhangi bir program eğer kapatılırsa yani mac os e bunu hafızadan at komutu verilirse mac os onu hafızadan atmak yerine atıldı sayar.. Böylelikle aynı program eğer bir kere daha çalıştırılmak istenirse, hdd yada ssd herneyse yani depolama biriminden (yavaş parça) çağrılmak yerine ramden tekrar çağrılır.. gerektiği zaman ise ramde hazırda tutulan bu kısmın üstüne yazılır. Gerektiğinden kasıt eğer hafıza dolarsa bu hafızada tutulanın üstüne yazılıyor yani. Denemek için konsoldan purge yazabilirsin... Hafızanın bir anda boşaldıgını göreceksin... Bu benim bahsettiğim şeyden oldukça farklı.. Ben herhangi bir uygulamadan çıkmadan sistemin genel ram ihtiyacından bahsediyorum.. Sen ise bana mac os in hafıza yönetim tarzından ve sistem kaynak grafiğinde görünen uygulama belleği, bağlı bellek gibi şeylerden ve sıkıştırmadan bahsediyorsun ve benim buradaki grafiklere dayanarak yanlış çıkarsamada bulundugumu düşünüyorsun ki bunun konumuzla hiçbir alakası yok.. Çünkü o an için açık programlar yenileri geldigi zaman yer açılsın amacıyla hafızadan silinmez ve aynen windeki gibi yeni gelenler eğer yer yoksa page e yazılır. Buda mevcut hafızanın kaldırabileceğinden çok program yada tab açıldıgı zaman yavaş olan hdd yada ssd demek.. Mac os daha çok sistem ramine ihtiyaç duydugu için de programlara daha az yer kalması ve sık sık takasa yazması demek.. Ama win 7 ve 8 tüm o lüzumsuz servisler açıkken bile boşta 500 küsür mb ram harcıyor.. Bu mac de paylaşılan bellek dışında kalan kısım kaç gb bi bak araştır sonra gel.. Eğer 2 gb ramli mac os sistemde 8 - 10 tane safari tabı açarsan sistem sürünmeye başlar.. Yani mac os kullanıyorsun diye sihirli bir şekilde programlar o muhteşem sandıgın bsd türevi her işletim sisteminde zaten mevcut olan o basit bellek yönetimi sayesinde uçak gibi çalışmıyor, hafızadan atılmıyor mac os onları hafıza dolunca boru gibi takas dosyasına yazıyor.. Sen şu an 1 gb yi geçtim 2 gb hafızalı bir mac bilgisayar olsun mavericks yada yosemite yükle Nasl sürüneceğini görürsün ama 1 - 2 gb ramli makinede vista hariç tüm windows sürümleri çok iyi çalışabilir. Ben 4gb ram ile imzamdaki makineyi uzun süre kullandım mac os ile sık sık ram dolma sorunu yaşadıgımı biliyorum. marka fanlıgına hiç girmeden gerçeği kabul etmek gerekiyor

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: dakmor

    Bende dediğiniz tam aksini düşünüyorum. Bazı temel bilgileri bildiğinizi varsayıyorum. Mac win gibi değildir. Ram kullanımı, veri işlemesi, ramdeki veriyi şıkıştırma şekli ve oranı win le kıyaslanamayacak kadar iyi olduğu ve bu şekilde tasarlandığı için zaten ramin hepsini kullanır. 2gb raminiz varsa ona göre tüketir 8 gb varsa ona göre.. Win de sistem belleğinin hepsini tüketecek kadar kullanmışsanız sistemi yeniden başlatmadan verim almanız çok zor ama mac te durum böyle değil. Zaten sistem kaynakları kullanılmak için varsın tetikte bekleyip 8 gb rami pasif olarak kullansın ama ihtiyaç halinde boşaltsın. Ram lerdeki chipler ssd ler gibi olmadığına göre yaz/sil yıpratması olması için o rami çok uzun yıllar kullanmış olmanız lazım.

    Konuya gelince neden win le maci karşılaştıryorsunuz? win le mac os u karşılaştırmak jiple yarış arabasını karşılaştırmak kadar abestle iştigaldir. Ben bilgili bir insanın bu karşılaştırmayı yapacağını düşünmüyorum. Kısıtlı donanım için bolca geri bildirim almış tolerensı dar bir sistemle her alanda çok sayıda donanım için kullanılmaya tasarlanmış bir sistemi nasıl karşılaştırırsınız? Mac te bootcamp ile win kurup bunu pc ler le karşılaştırırsanız anlarım. Bir mac kullanıcı olarak şunu da rahatlıkla söyleyebilirim; Mac os la win i karşılaştırmak herşeyden önce win e haksızlık olur. Windowsun başarılımı başarısız mı olduğunu, performans kriterlerini belirlemekte bu şekilde olmaz. Ben mbp kullanıyorum bence çok daha iyi ama bu reel de mac os u winden daha iyi yapmaz.

    Öncelikle insanların merak ettiği bir konu olduğu için yazdım bunu ve sizinde dediğiniz gibi yazının başında kritik bir soru olduğunu belirttim.

    Sonuç olarak Mac Win'den daha iyi diye bir şeyde söylemedim, ben sadece genel olarak detaya girmeden pc ve mac'i karşılaştırdım.

    Tabi ki ikisi de farklı sistem olduğu için karşılaştırmak zor, hatta farklı oldukları için karşılaştırılmaz.

    Ama bu Android'le IOS'un karşılaştırılması gibi, o ne kadar gereksizse bu da aynı şekil.

    Sırf insanlar istediği için yaptım.

    Yorumlarınız için teşekkür ederim.




  • karşılaştırma yapılmak zorunda... İkisinin de amacı aynı. İkisi de pc tabanlı donanım üzerinde çalışan farklı işletim sistemleri.. İkisinin de birbirine göre üstün ve eksi yönleri var.. Mac os de bellek yönetimi, arayüzün çok basit olmasının getirdiği kullanışsızlık durumları (cut paste lion ile, tab olayı mavericksle geldi ve yosemitede hala eksikler var) windows un uygulama yüklemekle şişen ve dll çöplügüne dönen yapısı, arabirimin gereğinden daha karışık olması, bir ayara ulaşmak için zibilyon alt menüye girilmesi gerekliliği vs.. Uzar gider... İkiside mükemmel değil ama mac os kullanmak eksilerine rağmen bana daha mantıklı geliyor...

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: xtreme4495

    karşılaştırma yapılmak zorunda... İkisinin de amacı aynı. İkisi de pc tabanlı donanım üzerinde çalışan farklı işletim sistemleri.. İkisinin de birbirine göre üstün ve eksi yönleri var.. Mac os de bellek yönetimi, arayüzün çok basit olmasının getirdiği kullanışsızlık durumları (cut paste lion ile, tab olayı mavericksle geldi ve yosemitede hala eksikler var) windows un uygulama yüklemekle şişen ve dll çöplügüne dönen yapısı, arabirimin gereğinden daha karışık olması, bir ayara ulaşmak için zibilyon alt menüye girilmesi gerekliliği vs.. Uzar gider... İkiside mükemmel değil ama mac os kullanmak eksilerine rağmen bana daha mantıklı geliyor...

    performans olarak karşılaştırmayı kastetmiştim
  • quote:

    Orijinalden alıntı: janissary38

    quote:

    Orijinalden alıntı: xtreme4495

    karşılaştırma yapılmak zorunda... İkisinin de amacı aynı. İkisi de pc tabanlı donanım üzerinde çalışan farklı işletim sistemleri.. İkisinin de birbirine göre üstün ve eksi yönleri var.. Mac os de bellek yönetimi, arayüzün çok basit olmasının getirdiği kullanışsızlık durumları (cut paste lion ile, tab olayı mavericksle geldi ve yosemitede hala eksikler var) windows un uygulama yüklemekle şişen ve dll çöplügüne dönen yapısı, arabirimin gereğinden daha karışık olması, bir ayara ulaşmak için zibilyon alt menüye girilmesi gerekliliği vs.. Uzar gider... İkiside mükemmel değil ama mac os kullanmak eksilerine rağmen bana daha mantıklı geliyor...

    performans olarak karşılaştırmayı kastetmiştim

    Yeterli ram takılırsa (Windows'a göre bir hayli fazla ama günümüze göre normal seviyede) Mac OS performansı daha iyi bence. Çünkü spesifik donanıma göre derlenmiş çekirdek var sonuçta. Adamın atıyorum 10 farklı cihazı var piyasada bu 10 taneye göre işletim sistemi çıkartıyor. Lüzumsuz sürücüler yok, tam donanıma uygun hedefe göre yazılmış OS. O yüzden kararlılık ve performans yüksek ama yeterli ram varsa ve sistem donanımı çok düşük değilse... Eğer sistem donanımı düşük ve ram azsa Win o donanımda Mac OS'in yeni sürümlerinin çalışacağından daha hızlı çalışır. Özellikle Snow Leopard sonrasında Lion 10.7 ile birlikte ram ihtiyacı çok arttı. Bunun rami anakarta lehimli Air tarzı cihazları çöp yapmak ve kendi başına ram takamayan kullanıcılara (Böyle kullanıcılar bir hayli var dünyada) o fahiş fiyata sattıkları apple belleklerden satmak için Apple tarafından düşünülmüş bilinçli eskitme olduğunu bile varsayıyorum... Yoksa 10.6.X de ram yönetimi güzeldi...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xtreme4495 -- 10 Aralık 2014; 19:49:20 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: xtreme4495
    İkisi de pc tabanlı donanım üzerinde çalışan farklı işletim sistemleri..

    Bu düşünce tam olarak doğru değil anlatmak istediğim bu.
  • Ben ilk mesajımda bu işi gerçekten bilen birinin böyle bir karşılaştırma yapmayacağını söyledim. Sizin bilginizi azımsamak değil anlatmak istediğim. Merak edenleri yönlendirecek bir yazı yazmışsanız ve bu düşünceleri aktarıyorsanız bence win vs mac so, win vs linux gibi gibi klişelerden kurtulmayı sağlayacak nitelikte olmalı.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: dakmor

    quote:

    Orijinalden alıntı: xtreme4495
    İkisi de pc tabanlı donanım üzerinde çalışan farklı işletim sistemleri..

    Bu düşünce tam olarak doğru değil anlatmak istediğim bu.

    Neden hocam doğru değil? Mac logicboard'unun pc anakartından farklı olduğunu kabul ediyorum. SMC çipi, Atmel çip vs. bir sürü farklılıkları var ama sonuçta intel mimarisi kullanıyor artık.. Dolayısıyla emülatör vasıtası olmadan Windows çalıştırabiliyor.. Donanım uyumu ve logicboard'un pc anakartından biraz farklı olması dışında tabii ki yazılım ve kasa farkı da var klasik bir PC den hiçbir farkı yok..

    Ha Mac OS windows'dan çok farklı diyorsanız orası doğru tabii... Ama sonuçta bir işletim sisteminin yapısı ne olursa olsun, amacı bellidir.. Donanıma kontrol sağlamak, bilgisayarı yönetmek, uygulamaları çalıştırmak gibi... O durumda birbirlerinden ne kadar farklı olsalarda kullanıcı Mac OS mi yoksa Windows mu seçmeli? Bu tartışma o yüzden önem taşıyor...




  • xtreme4495 X kullanıcısına yanıt
    Ne zamanki mac os PC lerde native olarak kullanılmaya başlar o zaman sağlıklı bir karşılaştırılma yapılabilir. İşin özü windows gibi yaygın kullanım oranına ulaştığını düşünün maclerin. O zaman mac i mac yapan şeyler hala var olabilecekmi? Windows standart bir kullanıcı için kötü bir işletim sistemi değildir. Mac os bencede windowstan en az iki gömlek üstündür. Bunu söylemesi kolay ama iki temel işletim sistemini ve birinin işletim sisteminin belirli konfigürasyonda çalıştığını düşünün. Sizce ne kadar adil?
  • Bu başlık bence güzel, karşılaştırmak anlamsız demek yanlış olabilir.
    Yazılanları okuyorum iş biraz Mac Os vs Windows taraftarlığına ve üst seviyede konuşulan bir konuya varır nitelikte.

    Bu konuları bilipte bilgisayar mağazasına gittiğinde ne alacağımı çok iyi bilen kişilerin haricinde bilgisayarlara öcü gibi bakan veya biraz kendini geliştirmek şsteyen bir sürü insan var. Mağazaya gidip bilgisayarlara bakıp bakıp hangisi diye düşünen şnsanlar var. Şimdi onlara mimariden, kernekden, dll'den bahsedersek hangi dilde konuşuyorsunuz diye cevap verebilir.

    Ama bu insanlara az çok bir yol göstermekse onların anlayacağı dilden konuşmak en güzeli diye düşünüyorum. Konu başlığı bu sebeple açılmadıysa olay farklı tabiki.

    Elektronik mağazasına gittiğimde bakıyorum birileri bilgisayarın karşısında omu bumu diye modellere bakarken Maclerin karşısına gelip bu ne pahalı cihaz gerek varmı veya güzel aletler ama ben ne yaparımki diyen insanları görüyorum. Bu insanlara neyi ne için kullanacaklarını anlatmak gerekir. Sonuçta birazcık araştırmaya eğilimli insanlar bu yorumları okuduğunda evet benim kullanma amacım bu ve benim için doğru olan budur diyebilsin.

    Bir fıkra anlatarak yazımı sonlandırayım.Bir konferansta hocanın biri konuşma yapacakmış. Salona gider birde bakarki kimse yok üzülür orada görevli bir adam üzülür ve hocam siz anlatın ben dinleyeceğim der. Hoca başlar anlatmaya anlatır anlatır gün biter. Akşam sorar "Nasıl anlattıklarımı beğendinmi?" Adamda cevap verir "Hocam inek aç dedikse tüm samanıda yedir demedik"

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Yararlı bir konu olmuş. Windows ile Mac Os arasında kalanlar adına teşekkürler.
  • xtreme4495 X kullanıcısına yanıt
    Ram konusu karışık apple kendi bilgisayarlarına kendi yazılımını ürettiği için ona göre ayarlıyor ram kullanımını . Mesela ram dolana kadar gereksiz şeyleri bile ram'e atıyor bir sonraki açılışta daha hızlı açılsın diye falan . Bakın bu benim şuanki ram kullanımım 16 gb ramin 15.92 si sadece VOX ve Safaride 2 sekme açıkken dolu . Ama daha önce açtığım programlar hatta dinlediğim müzik bile yer kalmayana kadar ram'de depolanıyor aslında bu durum şuan çokta gerekli değil aslında 720mb/s ile okuyan SSd var bu laptoplarda hızlı açmak için ram'e gerek yok ama apple yinede varsa kullanmalıyız mantığı güdüyor.
     Windows mu? Mac OS mu?|Makale




  • quote:

    Orijinalden alıntı: celaldk

    Ram konusu karışık apple kendi bilgisayarlarına kendi yazılımını ürettiği için ona göre ayarlıyor ram kullanımını . Mesela ram dolana kadar gereksiz şeyleri bile ram'e atıyor bir sonraki açılışta daha hızlı açılsın diye falan . Bakın bu benim şuanki ram kullanımım 16 gb ramin 15.92 si sadece VOX ve Safaride 2 sekme açıkken dolu . Ama daha önce açtığım programlar hatta dinlediğim müzik bile yer kalmayana kadar ram'de depolanıyor aslında bu durum şuan çokta gerekli değil aslında 720mb/s ile okuyan SSd var bu laptoplarda hızlı açmak için ram'e gerek yok ama apple yinede varsa kullanmalıyız mantığı güdüyor.
     Windows mu? Mac OS mu?|Makale

    Hocam ben bundan bahsetmiyorum işte... Tamam orası öyle sizin dediğiniz gibi lakin siz hiç 2 gb yada 4gb ramli bir bilgisayarda lion, mountain lion, mavericks kullandınız mı ve bir web browser da aynı anda 10 tab açmayı denediniz mi? Benim imac bilgisayarım aldıgım zaman bana 4 gb ram ve 500 gb hdd ile geldi. Ben bunu 8 gb ram ve 840 pro ssd ekleyene kadar bu makinenin performansı elimdeki amd athlon x4 ve 4gb ramli windows bilgisayardan düşüktü... Ha bi süper pi çeksem tabii ki i5 üstün çıkar ama mac os 5 program açtım mı şişiyordu. Bu işlemci yani amd nin x4 ü intel i5 in her modelinden daha güçsüz bir işlemcidir... İntel i3 kadar performansı vardır Gerek aynı anda açabildigim programların sayısı, gerek browser da açtıgım tablerin sayısı, boot süresi her şekilde imacimden daha iyiydi... Hatta ben cihazı 8 gb yaptıktan sonra uzun bir süre hdd takılmaya devam ettim.. Sistem 8 gb a çıkınca rahatladı tabii ama Hdd varken en son 8 gb ramde parallels açınca yine sürünüyordu çünkü sürekli pageout oluyordu sistem bellegi... İşte ram doldugu zaman launcpad e tıklayınca kasılıyordu sistem... Yoksa tablodaki değerleri ben hiç iplemiyorum... Ram dolunca launcpad kasar... Bakın deneyin 20 30 tane program açın ram dolsun sonra launcpad açın ikonlar 5 sn sonra gelecek... Ben bundan bahsediyorum... İşte 4 gb ramim varken 7 8 tab ve 3 - 5 açık programla launcpad kasıyordu taaa ki ram harcayan programa sağ tıklayıp çık diyene kadar...

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • Tabii bu durum sürümler arasında farklılık gösteriyor.. Mesela en berbat lion 10.7 idi bu konuda. İsterseniz yabancı forumları da araştırın 10.7 ile hafıza ihtiyacı nasıl artmış görün... Moutain lion da düzeltildi ama hala bir snow kadar iyi değildi... Mavericks de sıkıştırma olayı vs Daha da iyileştirildi ama hala bir win 8.1 yada snow leopard değil işte.. tiger dan beri kullanıyorum 10.6 dan sonrası bana göre ram olayında kepazelikten başka bişey değildir.. Ha ama ram yeterliyse performans güzel tabii...

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.