Şimdi Ara

Windows 7 Bilmeceleri (64/32Bit Hangisi, Hangi Paket/Sürüm Diyenler) Lütfen Bir Bakın

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
161
Cevap
4
Favori
84.972
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • windows 7 x86 x64 farkı Windows 7 x64 ile x86 Farkı-Windows 7 X86 & X64 Teknolojileri nedir ve arasındaki farklar nelerdir Windows 7 Kişisel Özgürlük • 32 Bit - 64 Bit farkları nelerdir Anket: Windows 7 X86'mı ? X64'mü kullanıyorsunuz Windows 7 Ultimate x86 x64 bit Windows 7 home preimum x86 mı yoksa x64 bit mi?‎ Windows 7 Professional VL Build (x86/x64) Türkçe‎ x64,x86 bunlarda ne yav kafam karıştı iyice Windows 7 de x86 ile x64 arasndaki farklar neler??? windows 7 x32 x64 x86 fark ne? Windows 7 Ultimate (x86)(x64) - Türkçe Windows 7 64 bit avantajları - farkı Windows 7 x86 ne anlama gelio windows 7 x86 mı x64 mü x86 mı x64 mü Hangisi?? Hangisini kullanmalıyım ? x64 yada x86 Ne Nedir? hangi windows 7 yi yükliyeyim Windows 7 x86 or x64 - What's the difference? WİN 7 İÇİN 64 BİT İLE 32 BİT FARKI NEDİR ACİL 32bit-64bit Windows 7 karşılaştırması 32-bit ve 64-bit Windows: sık sorulan sorular Windowsun 32bit-64bit sürümleri farkları

    ÖNCELİKLE


    Şunu söyleyeyim bu alıntı ve derleme yazıyı yazmamın nedeni artık "benim pc 64 kaldırırmı" "64 bit nedir" "ultimate daha hızlıdır" gibi soru ve cümlelere karşı bi cevap yazı çok uzun ama tembellik etmeyip okursanız hem bilgi sahibi olursunuz hemde pcniz için hangi işletim sistemi sorusuna cevap bulursunuz ve başkalarına "yanlış olan başkalarına" güvenmek zorunda kalmazsınız. Yazılar uzun gelirse kısa soru ve cevapları okuyabilirsiniz.



    64/32 BİT NEDİR BAKALIM


    Eğer yazı çok uzun gelirse aşağıdaki linklerden kısa tanıtım videoları izleyebilirsiniz ?

    Çok çekirdekli işlemci nedir?


    4 GB belleğimi niye daha düşük görüyorum?


    32 bit işletim sisteminde bellek niye sınırlıdır?




    64 Bit Nedir? Kısaca anlatmak gerekirse 64 bit Hafıza adreslemesi, tam sayı tipi(Bilgisayar terimi olarak.) olarak geçer. Merkezi işlem birimi (CPU) da ALU yani aritmetiksel hesaplama ünitesi bulunmaktadır. Bu ünite işlemcinin gelen verileri işlediği bir nevi düşünen kısmıdır. 64 Bit bu kısımda çoğunlukla ele alınır. CPU üzerinde Register denilen bir birim bulunur. Bu birim birer küçük hafıza diyeceğimiz bir alanlardır. CPU ya özel hafıza birimleri diyelim. Bu birimler en hızlı hafıza birimleridir. Normal Ram yada Özel üretim Ram’ler dahi Register birimlerinin hızlarına erişemez. Register CPU işlem yaparken hesaplanan işlemi işleyip ilk önce buraya geçici olarak koyup diğer işlemlerine devam eder. Veri adresleri ve adres yolları buraya bilgilerini bırakıp diğer birimlere devam ederler.

    Önceleri 64 Bit işlemci mimarisi çıkmadan önce 32 Bit işlemci mimarileri bulunmaktaydı. Biraz önce bahsettiğim Register bölümü ALU’nun en önemli birimidir. Register boyutları ne kadar büyükse işlenen işlem sayısı o kadar fazla olur. 32 Bit işlemcilerde bu Register kayıtları düşük olduğundan işlenecek veri parçalara bölünüp işlemciye bildirilip Aritmetiksel işlemlere uğrayıp gönderileceği birimlere iletiliyordu. 64 Bit ise tahmin edeceğiniz gibi Register alanları daha fazla büyütülerek daha fazla aritmetiksel işlem (ALU) yapılarak daha kısa sürece çok iş sağlayabiliyordu. 32 Bitin adreslemesi sınırlıdır. Kısacası 4 GB ram ile sınırlandırılmış olup bir İşleme (Process) mesela Adobe Photoshop ile bir resim çalışması yaptığınızı düşünün: Photoshop.exe işlemcide maksimum 3.25 GB sınırlarında adresleme yapabilecek ve işlemcide o ayrılan bellek ile işlemlerine devam edecektir. Ama 4 GB nın tamamı kullanılmamış diyeceksiniz. Evet çünkü Kullanılan işletim sistemide kendisi için belirli bir adres ayırıp sağlıklı çalışmak zorundadır. Mesela Windows ilk açılışında boot’tan itibaren DLL yüklemeleri, Servis Yüklemeleri, Kullanıcı arayüzü vb işlemler için özel korumalı bir bölge açar ve buraya erişimi yasaklar. Bu yüzden 4 GB yi bir program kullanamaz.

    64 Bitte ise tam tersidir. Toplam adresleme 2 Terabyte’a çıkartılmıştır. 64 Bit destekli bir işlemci sayesinde 4 GB ram ve üzerini rahatlıkla kullanabilirsiniz. Fakat bir sorunumuz var: İşletim Sistemi !!!
    İşletim sistemi İşlemciye Programdan aldığını bildirmek zorundadır. Bir nevi aracı düşünebiliriz. 32 Döneminde İşletim sistemleri 32 Bit mimarili işlemciler için derlenmiş ve uyumlaştırılmıştır. Mesala Windows XP yi ele alalım. İlk çıktığında 64 Bit işlemci Yoktu (Burada şundan bahsetmek istiyorum. 64 Bit işlemciler vardı ama Kurumsal özel üretimli ve normal kullanıcının alamayacağı düzeydeydi.). Bu yüzden Microsoft Yaygın olan işlemcilere uygun olarak Windows XP yi derleyip piyasaya sundu. Fakat XP nin çıkmasından bir sene sonra AMD Firması Athlon64 işlemcilerini piyasaya sundu. İlk normal kullanıcı için piyasaya sürülen işlemciler. Microsoft 1 Yıl sonra Windows Server 2003 ve Windows XP 64 biti piyasaya sürdü.
    Dediğim gibi eğer İşletim sistemi işlemci ile uyumlu değilse 64 bit kullanılamaz. Kısaca bundan bahsettim.

    64 bit ve Geri Uyumluluk

    64 Bit işlemci için özel olarak üretilmiş programlar, işletim sistemleri, sürücülerin olması şarttır. 64 Bit için en büyük şart işlemcidir. İşlemciniz desteklemiyorsa bundan faydalanamazsınız. Dediğim gibi 64 bit için kodlanmış ve derlenmiş bir program geri uyumlu değildir. Burada bir sorun var. Ya eski bir programınız varsa? Yada sevdiğiniz bir oyun 32 bit ile yazılmışsa. İşte handikap burada başlıyor.
    Burada en büyük iş o programı geliştiren firmalara düşüyor. Ama işletim sistemi geliştiren firmalar(Microsoft,Suse,Apple gibi)’a da büyük işler düşüyor. Şuana kadar en iyi performansı sağlayan Microsoft olmuştur. Windows XP 64 Bit çıktığında biz programcılar kara kara düşünmüştük. Programlarımız tekrar derlenecek özel 64 Bit sürümler gerekecek diye. Ama Microsoft bizi bu düşünceden kurtardı.
    Windows on Windows (WoW) teknolojisi sayesinde 64 bit derlenmiş bir Windows XP üzerinde 32 bit programlarınızı çalıştırıyor, oyunlarınızı oynuyor keyfinize bakıyordunuz. Tek bir şey sorun oluyordu oda driver desteği mecburen 64 bit destekli olmak zorundalar. Şimdi biraz açalım bu WoW’u. WoW bir nevi sanal Windows gibi bir uygulamadır. Microsoft Windows u kodlarken 32 bit programlar için özel olarak Windows içinde sanallaştırma yapmıştır. Mesela System32 klasörü Normal 64 bit için kullanılırken Wow64 klasörü eski 32 bit uygulamalar için bırakılmış ve işletim sistemine eğer bir 32 bit program çalışırsa onu tanıması ve bu sanallaştırmaya uyması kod ile bildirilmiştir. Burada şu dezavantaj geliyor. 32 bit programlar Mesela 8 gb raminiz var ve Windows XP 64 bit kurulu diyelim. 32 Bit program eskisi gibi hala 3.25 gb ram görmektedir. Sebebi basit eski kodlama.
    Peki performans kaybı: Çok az denilecek düzeydedir. Sanallaştırma sadece görsel kısım. İşlemciye bildirilirken program 32 bit bir program olarak bildirilip işlemci tarafında yine 32 bit işlemler yaptırılır. Adresleme sorunu bu işte ama performans fazla fark edilmez.

    Performans

    İlk olarak Windows Vista kurdunuz. İşlemciniz 64 bit bir işlemci. Raminiz 8 gb. Mesela diyelimki bir oyun açtınız. Eğer oyun 64 bit işlemci için derlenmemiş 32 bit bir programsa hiçbir performans göremezsiniz. Burada performansı işlemci hızınız çekirdek sayınız ve ram ile ekran kartının hızları belirler.
    Pekala 64 Bit destekli bir program kurduk diyelim. Örnek: Adobe Photoshop CS4. 5 tane HDR formatında raw dosyalar açık ve özel yöntemle yüksek kaliteli bir resim elde etmek için çabalıyorsunuz. Photoshop’un ayarlarından ram kapasitesini bilgisayarın raminin %80 ini kullan olarak ayarladığınızı var sayıyoruz. Otomatik man 5-6 GB rami rahatlıkla tüketecektir. Ve renderlama işlemi çok rahat ve hızlı bitecektir. Burada eğer ekran kartınıda kullan derseniz Photoshop 64 bitin verdiği ram avantajı ve adresleme aracılığıyla işlenen veriyi ekran kartından işlemciye gönderecek ve hızlı bir sonuç elde edeceksiniz. Aynı şeyi birde oyunda düşünün. Mesela Crysis. Çok rahat ve hiçbir takılma olmadan keyifle bir oyun.
    Peki benim 2 GB ramim var işlemcim de 64 biti destekliyor. Sorun olur mu? Hayır sorun olmaz sadece şunu aklınızdan çıkartmayın. 64 bit işlemlerde adresleme yüksek olduğu için rame daha fazla yüklenilir. Buda ram kullanımını arttırır. Sağlıklı çalışma için 4 gb ram önerilir. Ki böylelikle takılma yada dar boğaz olmasın. Forumlarda yada teknoloji sitelerinde soruluyor sıklıkla. Özellikle Windows Vista kullananlar buna şahit oluyor. Eğer 64 bit bir Vista kullanıyorsanız ve ram miktarı 4 gb nin altındaysa Windows işlemlerin aksamamısı için Harddiski sanal bellek olarak kullanır. PageFile dosyası vardır bu dosyaya İşlemcide çalışan işlemleri aktarır. Bu işlemdede durmadan Bilgisayarınızın harddisk ışığı yanar. 7200 devir harddisk altı harddisk yada sağlıklı ortamda çalışmayan bir harddisk kullananlar(sıcak,tozlu,harici) ve 1 GB ramli makinaya Vista kuranlar bu sorunla karşılaşmaktadırlar. 64 bit burada kötüdür.

    32 Bit mi hızlı 64 Bit mi?

    Bu soruyu şöyle soralım. Bir su kanalı var küçük(32 bit) ve bu su kanalına bağımlı bir çok çiftçi var. Çiftçiler sulama zamanı gelince mecburen kanala yüklenecekler ve kanal bu kapasiteyi kaldıramayacak. Darboğaz oluşacak su yetmeyecek.
    Bu kanalı 2 katına çıkartalım. Çiftçiler rahatlıkla tarlalarını sulayacaklar. İşte fark budur. Olaya şöyle bakalım. Kanalın su kaynağını güçlü bir pompa sağlıyor diyelim. Çiftçiye daha fazla su gidecek. Kanal küçükte olsa akış yüksek olduğundan tarla sulaması daha çabuk olacak. Kanal büyük ve pompa küçük olsa küçük kanalın hızı ve büyük kanalın sulama hızı aynı zamanda biter. Ya pompa ile kanal büyük olursa. Artık onuda siz düşünün #61514;
    Burada işlemci hızınız yüksek ve 32 bit işlem yapıyorsanız o işlemi 64 bit bir sistemde 64 bit ile kodlanmış ve derlenmiş bir programla kıyaslarsanız eşit olur. Çünkü 64 bit işlemci daha fazla veriyi adresleyip işler. Hızlı bir işlemci ve 64 bit bir program olursa daha hızlı işlem gerçekleşir.

    Chip'ten Serdar Gökcen - PcMaKeR



    PAKET SÜRÜM FARKLARI NELERDİR BAKALIM


    Aşağıdada gördüğünüz gibi aslında paket sürümleri (Home, ultimate, starter) arasında sadece içerik farkı var performans farkı kesinlikle yoktur.

     Windows 7 Bilmeceleri (64/32Bit Hangisi, Hangi Paket/Sürüm Diyenler) Lütfen Bir Bakın


     Windows 7 Bilmeceleri (64/32Bit Hangisi, Hangi Paket/Sürüm Diyenler) Lütfen Bir Bakın



    GERİYE UYUMLULUK VE PERFORMANS



    Windows 7'de derin değişiklikler

    Windows 7, Windows Vista'ya göre büyük güç ve hız avantajına sahip. Microsoft uzmanı Mark Russniovich de bu konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

    Russinovich ve tasarımcı Arun Kishan'ın Windows mimarisindeki pek çok geliştirmede büyük payı var. Özellikle de çok çekirdeğe yönelik geliştirmeler, Windows kullanıcılarının canını sıkan takılmaları, bekleme ve çökmeleri temelinden çözen, çok önemli değişiklikler bu ikilinin imzasını taşıyor.

    Daha önceki mimarilerde ve de özellikle çok eski olan Windows XP'de, işlemci şeridindeki iş bitmeden bir diğer işe geçilemediği için büyük bir performans kaybı söz konusuydu. Windows 7'nin gelişmiş çoklu işlem desteğiyle bu çözülüyor. Bekleme yapmıyor, yolu açıyor.

    Kishan ve Russinovich yaptıkları açıklamalarda her şeyin eskisi gibi çalıştığını söylüyor. En azından görünürde, çünkü bu değişiklikler işletim sisteminin oldukça derinlerinde yatıyor ve uygulamalar, kullanıcı farkına varmadan yapılacak işlemlere göre çok daha iyi ölçeklendiriliyor.

    Bu ölçeklendirme sadece donanımdan performans almayı değil, eski donanımlarda akıcı bir kullanımı da sağlayan temel unsur oluyor. Windows eskisi gibi sistem ihtiyaçlarında diretmiyor, ne bulursa onu kullanıyor ve de sistemi yormuyor. Ama gerektiğinde daha önceden kullanılamayan şekilde bütün kaynakları verimli bir şekilde değerlendiriyor.

    İşlemciyi boşa alarak sistemi hızlandırmak!

    Sistemde yapılan yeni bir değişiklik, işlemcinin boşta kaldığı süreyi uzatarak enerji tüketimini azaltıyor. Elbette performans bekleyen kullanıcıları enerji tasarrufu pek ilgilendirmiyor. Ama bu değişiklik performansa da olumlu yansıyor.

    Bütün sistem yavaşlatılmıyor ve işlemlerin işlemciyi ilgilendirmeyen kısmı sürdürülerek darboğazlar engelleniyor. Donanımlar mevcut sistem kaynakları için daha az "interrupt request" yolluyor, daha az kavga ediyor.

    Windows tasarımcıları sistemin en performanslı çalıştığı zamanın sanılanın aksine hafıza boştayken değil, bütün bellek kullanırken olduğunu keşfetmiş durumda. Sadece birkaç MB boşta bırakarak belleği çok daha verimli kullanmanın yolunu bulan tasarımcılar, çok az işlem çalışırken bile bunun etkili olduğunu, 8GB bellek bile olsa bunun çoğunun kullanılmasının daha etkili olduğunu keşfetmiş.

    Vista en çok tepki aldığı konuda haklı çıktı

    Windows boş bellek bulduğunda sıfırlarla doldurmak yerine sistemin bir sonraki muhtemel kullanacağı uygulamaların bilgilerini yazarak sistem performansını arttırıyor. Sabit diskten veri okunması RAM ile kıyaslanmayacak kadar yavaş kalıyor. Boşta kalan belleğin bu şekilde değerlendirilmesi günlük kullanımda büyük fark yaratıyor.

    Bu açıklama daha önce Vista döneminde de yapılmıştı ama kullanıcılar zaten Vista'nın ihtiyaç duyduğu 2GB minimum belleğe sahip olmadıklarından, bu özellikten de faydalanamamıştı. Windows XP'den gelen hafıza boşaltma alışkanlığı da Vista'nın belleği dolu tutmasına kullanıcıların ateş püskürmesine sebep olmuştu.

    Windows XP döneminde dolu hafıza boşaltmak ve ek yazılım kullanarak bu işlemi yapmak mantıklıydı çünkü hafıza Vista ve Windows 7'deki gibi sistemi hızlandırmak için kullanılmıyordu. Genellikle bir yazılım işi bittikten sonra bellekten aldığı alanı kilitli bırakarak sistem performansını düşürüyordu.

    Sonuç itibariyle kullanıcıların çoğunun pek tadını çıkartamadığı bellek kullanımı, Windows 7 ile beraber düşük güçte bilgisayarları süründürmeyecek ama yüksek güçlü bilgisayarları uçuracak bir şekilde ele alınıyor.

    Windows 7 RAM'i sömürüyor mu?

    Devil Mountain Software yayınladığı raporlarda ve yaptığı açıklamalarda Windows 7'nin bütün RAM'i kullandığını ve performansı çok kötü etkilediğini iddia ediyor.Bazı kullanıcılar da Windows XP, Windows Vista ve Windows 7'nin bellek kullanımına görev yöneticisinden kontrol ettiler. Windows 7 gerçekten de olan RAM'i kullanıyordu ve bu kötü performans iddialarının haklı olduğunu düşündüler.

    İddialara göre bellek kullanımı fazla olunca sistem sabit diskte önbellek dosyaları oluşturmak zorunda kalıyor ve performans düşüyordu.Ancak yapılan açıklamalar gerçekten bu kadar uzak olabilirdi. Daha önce de bu konuda haberler yapmıştık, ancak bu yanlış bilgilendirme üzerine işin aslını bir kez daha vurgulamak gerekiyor...

    Windows 7 RAM'i zaten önbellekleme işlemi için kullanıyor. Eğer sistem belleği kullanmıyorsa, Windows 7 sık kullanılan uygulamaların bilgilerini otomatik olarak RAM'de önbelleğe atıyor.Windows 7 bu sayede performansı körüklüyor ve olan sistem belleğinden maksimum performans sağlıyor. Sık kullanılan masaüstü işlemlerinin verilerini bu sayede çok hızlı çalıştırıyor.

    Eğer bir uygulama RAM'e ihtiyaç duyuyorsa, bellekteki bu tür verileri silerek, hemen gereken verileri yüklüyor. Kısacası Windows 7 ne kadar çok RAM kullanırsa, sistem o kadar iyi performans veriyor.Windows 7 Ultimate başta olmak üzere pek çok Windows 7 sürümüyle yaptığımız testlerde, 1 GB belleğe sahip sistemlerin bile çok iyi performans verdiğini kendi gözlerimizle gördük. Kısacası iddialar Windows XP devrindeki anlayıştan kalma ve modern işletim sistemleri için kesinlikle geçerli değil.

    Windows 7 eski bir Pentium II'de çalışır mı?

    Windows 7'nin netbook'lar üzerinde çok iyi çalıştığını ve oldukça mütevazi sistem kaynağı gereksinimlerine sahip olduğunu öğrendik. Ancak netbook'lardan çok daha zayıf donanımlarda çalışan Windows 7 bütün kullanıcıları şaşırttı. Ne tür bir donanımda mı? 266MHz Pentium II ve 96MB RAM ile!Windows 98 çalıştıracak güçte bir bilgisayar Windows 7'yi çalıştırabiliyor. İnternet forumları deney yapan ve bunların sonuçlarını paylaşan kullanıcılarla dolup taşıyor. İçlerinde 900MHz Celeron kullananlar da var ve oldukça iyi çalıştığını bile söylüyorlar. Bu konuda bir heyecan dalgası var. Donanım meraklıları bu tür testlerle oldukça eğleniyorlar.

     Windows 7 Bilmeceleri (64/32Bit Hangisi, Hangi Paket/Sürüm Diyenler) Lütfen Bir Bakın


    Elbette ki Windows 7'nin bu kadar zayıf donanımlarda çalışması, bu sistemlerde günlük pratik kullanıma uygun bir performans verdiği anlamına gelmiyor. Çok zayıf sistemlere kurulabilse de kullanımda pratik bir fayda sağlayamaz. Bununla birlikle birkaç senelik bilgisayarlarda sistem gereksinimleri yüksek olmayan güncel yazılımları çalıştırabilmek için Windows 7 iyi bir seçenek olacak gibi görünüyor.

    Eski oyun veya uygulamalarıma ne olacak?

    Windows 7 şüphesiz çok iyi bir işletim sistemi; ama onu iyi yapan yeniliklerin birçoğunun kaçınılmaz bir maliyeti var: Örneğin eski oyunlar gibi Windows XP için optimize edilmiş bazı uygulamalar yeni Windows altında çalışmayabiliyor. Bu da, özellikle eski oyunların hayranları için büyük bir hayal jırıklığı anlamına geliyor. Ama bu hayal kırıklığı nihayet sona eriyor: Yayınlanan yeni bir Windows güncellemesi bu konuda oyunculara ilaç gibi gelecek. KB976264 isimli uyumluluk güncelleştirmesi dünden bu yana otomatik güncelleştirmeler üzerinden dağıtılıyor ve Microsoft'a göre başka oyunların yanında Warcraft III, Diablo, Tony Hawks Pro Skater 4, Age of Empires III ve Sid Meier's Pirates! gibi popüler başlıklara da ikinci baharlarını yaşatacak.

     Windows 7 Bilmeceleri (64/32Bit Hangisi, Hangi Paket/Sürüm Diyenler) Lütfen Bir Bakın

    Diablo: Klasik oyun artık Windows 7 altında da çalışıyor.


    Bahsi geçen programların birkaçı geçen süre zarfında geliştirici firmaları tarafından uygun yamalar ile beslenerek zaten Windows 7'ye hazır hale gelmişti; ama resmi güncelleme ile artık çok daha fazla eski program ve oyun hiçbir ek ayara gerek kalmadan Windows 7 altında çalışabilecek. Yani, özellikle oyunseverlerin, artık Windows 7'ye geçmemek için bir bahaneleri kalmamış oluyor.Microsoft'un dünden beri sunduğu diğer güncelleştirmeler Windows Media Center'daki bazı sorunları gideriyor, kızılötesi arabirimlerle olan sorunları düzeltiyor ve Internet Explorer'daki bir güvenlik açığını kapatıyor. Tüm bu takvim dışı güncellemelere, otomatik güncelleştirmeler aracılığıyla ulaşabilirsiniz...



    WINDOWS 7'NİN GELECEĞİNE DAİR HABERLER


    Microsoft'un yeni işletim sistemi Windows 7, 64-bit kullanımını da artırdı. Özellikle oyun sektöründe 64-bit kullanımı giderek artıyor.
    Windows 7 22 Ekim 2009'da piyasaya sürüldüğünde oldukça ses getirmiş, kısa sürede başarılı satış grafiği yakalamıştı. Windows 7'nin yaygınlaşmasıyla birlikte sektörde de hızlı değişimler gözlemlenmeye başladı.Bu değişimlere bir örnek de oyun sektörü. Windows 7 64-bit kullanan kullanıcıların giderek artmasıyla birlikte oyuncular da 64-bit sistemlere yöneldi ve bu da, geliştiricilerin bir anlamda işine yaramış oldu.

     Windows 7 Bilmeceleri (64/32Bit Hangisi, Hangi Paket/Sürüm Diyenler) Lütfen Bir Bakın


    Dünyanın en popüler online oyun platformlarından Steam'in yayınladığı raporlara göre, kullanıcılar arasında en büyük artış Windows 7 64-bit kullanıcılarında oldu.Birincilik ise, halen daha 32-bit Windows XP kullanıcılarında. Fakat bu ivmeyle, 2010'un sonlarına doğru oyuncuların büyük bir kısmı 64-bit Windows 7'ye geçecek gibi gözüküyor.


    Haberler Chip Online, Shift Delete Sitelerinden Alıntı Yapılarak Birleştirilmiştir
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >







  • 64 BİT NEDİR


    Çok çok basit anlamda bilgisayarızda 4 GB ve üzeri bellek kullanmanıza izin vermektir.

    İŞLEMCİM YA DA BİLGİSAYARIM 64 BİT Mİ


    Çok çok basit anlamda tüm 2 ve üstü çekirdekli işlemciler 64 bittir yani işlemciniz birden fazla çekirdekli ise 64 bittir.

    32 bit işlemcim var, 64 bit işletim sistemi kurabilir miyim?


    Hayır. Ama tam tersi mümkün; yani 64-bit işlemcinin için 32-bit işletim sistemi kurabilirsiniz.

    64-bit işletim sistemine 32-bit donanım sürücüsü kurabilir miyim?


    Hayır. Donanımınızın 64-bit sürücüsünü bulmanız gerekiyor mutlaka. Aksi takdirde donanımınızı kullanamıyorsunuz.

    64 bit işletim sisteminde 32-bit olan program ve oyunları çalıştırabilir miyim?


    Evet, bu konuda hiç bir sıkıntı yok. Şu anki masaüstü işletim sistemleri, Vista x64, Windows XP x64 ve Linux dağıtımları, 32-bit olan yazılımları gerçek 32-bit modunda çalıştırabiliyor. 64-bit işletim sisteminde 32-bit yazılımları çalıştırabiliyorsunuz ancak 64-bit'in avantajına sahip olmuyorsunuz.

    64 bit işlemcime mutlaka 64-bit işletim sistemi mi kurmalıyım?


    Hayır, şu anda kullandığımız 64 bit masaüstü işlemciler, x86 komut setini de destekliyor. O yüzden 32-bit işletim sistemi de kurabilirsiniz.

    NEDEN 64 BİT KULLANMALIYIM


    Eğer 4gb ve üzeri ram kullanmak istiyorsanız 32 bit yerine 64 bit yazılım kullanabilirm benim bu gibi şeylerle kafam karışmaz diyorsanız, 2d 3d çizim büyük ve kapsamlı video editleme renderlama işi ile uğraşıyorsanız ve kullandığınız programların 64bit sürümü varsa ve çıkan veya çıkacak olan 64 bit oyunları sırf performans merakından oynarım diyosanız kullanabilirsiniz.

    32 BİT Mİ 64 BİT Mİ


    Şu zamanda evinde bilgisayarının başına geçip nete takılan sörf yapan müzik dinleyen film izleyen oyun oynayan son kullanıcı için henüz 64 bit gereksiz çünkü gündelik olarak kullanılan bir çok programın henüz 64 biti çıkmadı ve 64 bit işletim sisteminde 32 bit program kullanmakla 32 bit işletim sisteminde 32 bit program kullanmak aynı. Ama meraktan ya da üstte dediğim nedenlerden kullanabilirsiniz.

    NEDEN WINDOWS 7


    Xp x86 yani 32 bit ve xp x64 yani 64 bit işletim sistemlerini kullanırken bilgisayarımdaki kasılmalar takılmalar hatalardan sonra win7 kurdum ve inanın üzerimden sanki bir yük kalktı aynısı bilgisayarımada oldu adeta kanatlandı. Sırf performansı görmek için bence kurmalısınız bikere deneyin yeniliğe açık olun ancak memnun kalmazsanız geri dönüş yapın bu noktada yedekleme yapmalısınız tabi.

    ULTİMATE HOME PREMİUMDAN DAHA HIZLI MI


    Hayır tabiki winamp ile winamp pro arasında ne kadar fark varsa (cd yazma audio cd'den mp3 yapma) paket sürümler arasında da okadar fark var yani içerik farkı var kullanılan program farkı var kesinlikle hız performans görüntü kalitesi farkı yok.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-6F17B5B5B -- 27 Mart 2011; 11:10:38 >




  • çok teşekkür ederim verdiğin bilgiler için
  • topic in birinde bir kullanıcı aynen şunu söylemiş ;

    "en çok cezbeden tarafı 64bit olarak kullanmam fakat pil dayanmıyor yeni laptop olmasına rağmen ve çok ısınıyor."

    bu doğrumudur?
  • pil kullanımı ile ilgili bir yazı okumuştum ama yerini hatrlamıyorum 64 bit olumsuz birşey yaratmıyor şeklinde idi, ısınma probleminede birşey diyemem notebook kullanmadım test etmedim test görmedim
  • güzel ve bilgilendirici bi çalışma olmuş eline sağlık
  • soul kardeşim.
    eline emeğine sağlık.
    çok iyi bi açıklama ve bilgilendirme
    yapmışsın
  • Hala konu açılıyor ya önce neden bu konu okunmazki
  • benım bır sorum var.su anda 32 bit xp sp3 ısletım sıstemı kullanıyorum. windows 7 64-bit yuklemeyı dusunuyorum.bazı yerlerde okudugum ve gordugum kadarıyla 64 bit kullanıcıları oyunları dogru duzgun oynayamadıklarını soylemısler.bende sureklı oyun oynayan bırıyım..(asus f3jp laptop) 2gb ramım var ati x1700 512mb ekran kartım var.32 bit mi yoksa 64 bit mi yuklemelıyım ? yardımcı olursanız sevınırım ..
  • nfs shift, mw2, driver3, aoe3 oyunları sorunsuz çalıştı elimde daha çok oyun var ama denememe gerek yok bence
  • pekı 64 bit mi 32 bit mi yuklemelıyım ?
  • yukarda cevabı yazıyor
  • Windows 7 32-bit Ultimate versiyonunu yükledim.Ancak dvd-romu çıkarılabilir disk olarak görüyor, bazen de hiç görmüyor.Sorun nedir?Dvd-romun driverını mı indirip yüklemem lazım?Samsung R-510 notebooka sahibim
  • quote:

    Orijinalden alıntı: soulcubee

    yukarda cevabı yazıyor


    tesekkurler
  • Dostum eline sağlık gerçekten çok yararlı bir yazı olmuş.
  • valla 64 bitlik win7 de kullandım 32 bitlikte 64 bitliği önermem bi çok programda filmde sorunlara neden oluyo 64 bitliği kullanıyosunuz sistem için gerekli bi çok temel programın 64 bitliği yok bu sefer 32 bitte sistem klasör oluşturuyo ve bu şekilde çalıştırıyo ne anladım 64 bitten ayrıca ben kasma yaptı dual core 3000 (64 bit özellikli) 1*2gb ram 7600 gs oyüzden 32 kullanının derim
  • ne gibi sorunlar oluyor 64bitte söyleyebilirmisin, ben şuanda bsplayer, kmplayer, vlcplayer, programlarında pb lost ve heroes izliom hiç sorun çıkmadı daha ve shift ile mw2 ve aoe3 oynuom hala sorun çıkmadı sorun nedir
  • Bende win 7 64bit kullanıyorum herhangi bir sorun yok gayet stabil.
  • 1 ay kadar oldu windows 7 Ultimate x64'e geçeli.Çok ciddi söylüyorum , xp' den şaşmayacağımı sanıyordum.
    Vista'ya göre çok çok düzgün bir işletim sistemi olduğunu söyleyebilirim..
    Xp'de çakılıp kalmış arkadaşlar kesinlikle denemelisiniz
  • YENİ ALINTI BİLGİLER



    quote:

    1. 32 bit işlemcim var, 64 bit işletim sistemi kurabilir miyim?

    Hayır. Ama tam tersi mümkün; yani 64-bit işlemcinin için 32-bit işletim sistemi kurabilirsiniz.

    2. 64-bit işletim sistemine 32-bit donanım sürücüsü kurabilir miyim?

    Hayır. Donanımınızın 64-bit sürücüsünü bulmanız gerekiyor mutlaka. Aksi takdirde donanımınızı kullanamıyorsunuz.

    3. 64 bit işletim sisteminde 32-bit olan program ve oyunları çalıştırabilir miyim?

    Evet, bu konuda hiç bir sıkıntı yok. Şu anki masaüstü işletim sistemleri, Vista x64, Windows XP x64 ve Linux dağıtımları, 32-bit olan yazılımları gerçek 32-bit modunda çalıştırabiliyor. 64-bit işletim sisteminde 32-bit yazılımları çalıştırabiliyorsunuz ancak 64-bit'in avantajına sahip olmuyorsunuz.

    4. 64 bit işlemcime mutlaka 64-bit işletim sistemi mi kurmalıyım?

    Hayır, şu anda kullandığımız 64 bit masaüstü işlemciler, x86 komut setini de destekliyor. O yüzden 32-bit işletim sistemi de kurabilirsiniz.

    5. AMD'nin 64-bit işlemcilerinde AMD64, Intel'in 64-bit işlemcilerinde ise EMT64 ifadesi yer alıyor. Fark nedir?

    Intel ve AMD işlemcilerin 64-bit komut setleri x86 komut setlerinin uzantısı ve birbirleriyle tamamen uyumlular. Dolayısıyla, örneğin Linux dağıtımı indirirken AMD64 olan dağıtımı indirirseniz, Intel 64-bit işlemci üzerinde sorunsuz çalışır.

    6. Itanium işlemci ile gelen 64-bit, bizim şu anki masaüstü işlemcilerdeki 64-bit mimarisiyle aynı mı?

    Hayır, Itanium gibi masaüstü işlemcilerden daha evvel 64-bit desteği sunan işlemcilerin mimarisi, x86 ve x86-64bit mimarisinden tamamen farklı ve onlar için özel olarka derlenmiş işletim sistemi gerekiyor.

    7. İşlemcim 64 bit mi? Nasıl anlarım?

    Eğer güncel bir işlemciye sahipseniz, 64-bit desteğine kesin sahipsiniz diyebiliriz.

    AMD, Athlon 64 işlemcileriyle masaüstü işlemcilerinde 64-bit'i desteklemeye başladı. Şu anki tüm masaüstü işlemcileri 64-bit'i destekliyor.

    Intel, Core 2 Duo masaüstü işlemcileriyle beraber x86-64 komut setini desteklemeye başladı. Liste halinde bakacak olursak:

    AMD'nin 64-bit destekleyen işlemcileri:

    * Tüm Athlon64, Athlon X2 işlemciler
    * Tüm Phenom / Phenom II işlemciler
    * Tüm Turion 64 mobil işlemciler
    * Tüm Turion X2 mobil işlemciler
    * Tüm AMD Athlon Neo işlemciler
    * Tüm AMD Sempron işlemciler (Soket 754'lerin bazıları ve öncesi Sempron'lar hariç)

    http://galeri.pclabs.com.tr/cache/amd-phenom-ii/_MG_5196.JPG_600.jpg

    AMD'nin tüm güncel işlemci ailesi 64-bit'i destekliyor.

    Intel'in 64-bit destekleyen işlemcileri:

    * Tüm Core i7 serisi
    * Tüm Core 2 Duo E serisi işlemciler
    * Tüm Pentium Dual Core E serisi işlemciler
    * Tüm Core 2 Quad serisi işlemciler
    * Tüm Core 2 Extreme serisi işlemciler
    * Tüm Core 2 Duo Mobil işlemciler
    * Tüm Core 2 Quad / Extreme Mobil işlemciler
    * Tüm Pentium D işlemciler
    * Tüm Intel Celeron E1XXX serisi işlemciler
    * Bazı Intel Celeron işlemciler (Diğer Celeron işlemcilerde durum biraz karışık, Intel'in sayfasından işlemcinizi 64-bit desteği olup olmadığına bakmanız lazım. 64-bit destekleyen işlemcilerin özelliği EMT64 olarak belirtiliyor.)

    32 bit ve 64 bit işletim sistemleri / donanımları üzerine merak edilenler intel core 2 duo mobile 2290172648 std

    Intel, mobil sistemlere 64-bit desteği Core 2 Duo Mobile serisi ile getirdi.

    Intel'in mobil tarafında ise şu işlemciler 64-bit'i desteklemiyor:

    * Core Duo Mobile (T2XXX, L2xxx, U2xxx serisi)
    * Core Solo Mobile (T1XXX, U1XXX serisi)
    * Bazı Celeron işlemciler
    * Pentium 4 ve öncesi


    8. Hangi İşletim sistemleri 64-bit destekliyor?

    Eğer 64-bit işlemciniz için 64-bit bir işletim sistemi kuracaksanız, şu anda hemen hemen her Linux dağıtımının 64-bit komut setini destekleyen versiyonları bulunuyor. Linux dağıtımı kurmaya karar verirseniz, AMD64 olan dağıtımı indirmelisiniz; yukarıda da belirttiğimiz Intel işlemcilerle de bu dağıtımlar çalışacak. (64-bit desteği olmayan Linux dağtımı var mı idye sorarsanız, aklımıza ilk gelen yerli Linux dağıtımımız Pardus. Pardus'un henüz 64-bit desteği yok)

    Microsoft tarafında ise Windows XP'nin de 64-bit versiyonu olmasına rağmen, Vista'nın 64-bit versiyonu daha stabil ve başarılı görünüyor.


    9. Hangi yazılımların / oyunların 64-bit sürümü var?

    Kullandığınız yazılımların 64-bit desteğinin olup olmadığını kontrol etmek için mutlaka yazılım üreticisinin sayfasına gidip kontrol etmelisiniz. Güncel oyunların bir çoğu da artık 64-bit desteğine sahip: Crysis, GTA IV, Far Cry 2, Half Life 2 gibi. Yeni çıkan oyunlar mutlaka 64-bit desteğine sahip oluyor.

    Yazılım tarafında ise örneğin Adobe; Photoshop, Premier gibi popüler yazılımları için CS4 ile 64-bit desteğini getirdi. Bu da çok yeni bir gelişme.


    10. 64-bit tarafında yazılım sıkıntısı var mı?

    Evet maalesef var. İlk masaüstü 64-bit işlemcinin çıkmasının üzerinden neredeyse 6 sene geçmesine rağmen belki de web üzerinde en çok kullanılan multimedya içerik yazılımı Flash için Adobe halen 64-bit flash oynatıcı çıkartmış değil. Bazı donanımların 64-bit sürücülerinde de halen sıkıntılar var, örneğin ses kartları ve yazıcılar gibi. Maalesef yavaş ilerleme söz konusu.

    Microsoft, Windows 7'den sonra gelecek işletim sisteminde artık sadece 64-bit'i destekleyecek. (2011 ? ) . Windows 7, 32-bit'i destekleyecek son Microsoft işletim sistemi olacak görünüyor.
    http://www.pclabs.com.tr/wp-content/uploads/2009/01/ana-ekran-550x343.png

    Windows 7, 32-bit'i destekleyen son Windows olacak.

    Dolayısı ile 2013 ylında 128-bit işlemcilere merhaba dersek çok şaşırmayalım :)


    11. İŞletim sistemim 4GB olan belleği 3.12GB olarak görüyor. Bunun için 64-bit işletim sistemi şart mı?

    Evet, 64-bit işletim sistemine geçişi mecbur kılan sınırlamalardan bir tanesi de bu.

    Windows XP maksimum 3.12 GB bellek adresleyebiliyor ve 32-bit XP'ye ne kadar bellek takarsanız takın, size gösterilen ve adreslenebilen miktar bu.

    Vista ile de durum aslında farklı değil. Normal şartlarda Vista da "genelde" maksimum 3.12 GB bellek adresleyebiliyor. Vista SP1'i yükledikten sonra sisteme takılı olan bellek miktarı doğru gözükse de, yine de kullanılan miktar 3.12 GB olacak.

    Vista'da PAE (Physical Address Extension) modu aktif olduğunda 4 GB belleği kullanabiliyor ama özellikle DMA (direct memory access) veri transflerlerinde bir takım sorunlar oluşabiliyor.

    Kısacası, 4GB ve daha fazla sistem belleğini aktif olarak kullanmak için 64-bit işletim sistemi kullanmak şart.


    KAYNAK



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-6F17B5B5B -- 29 Kasım 2009; 22:06:02 >




  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.