Şimdi Ara

Voltaj Düşürücü için yardım?!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
1
Favori
4.357
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arkadaşlar selamlar.yapmak istediğim bir proje var.aslında yapılı ama tam sağlıklı çalışmıyor..yaptığım gözlemi ve istediğim sonucu yazayım,o zaman belki daha fazla yardımcı olabilirsiniz

şimdik..basitçe bakarsak elimde on/off bir devre var (kendisi bir joystick tuşu),yani basınca akım gidiyor,bırakınca kesiliyor bunun basılı oluncaki voltaj değeri 0.10 ile 0.15 arası değişiyor,metre ile ölçtüm.benim isteğim/amacım ise bu devreye bir potansiyometre sokmak.yaptım da aslında lakin potans'ın değeri "B50k",yani 4.95-5Volt.haliyle bu devre için çok fazla..benim amacım bir potans + bir veya birkaç voltaj düşürücü yardımı ile bu potansın işlevini 0.0'dan 0.15 e kadar çıkartmak !! yani şu an denediğimde 4.95'ten 0 a doğru azalıyor,benim amacım ise min. voltajın 0,max'ın ise 0.15-0.20 olması..

bunun için ne yapabilirim?yada birşey yapabilirmiyim cevaplarınızı bekliyorum,iyi günler..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Slammer -- 8 Şubat 2008; 14:49:45 >

• çekilecek akım max kaç amper olacak pot degeri niye 500K sen mi 500k koydun yoksa orjinalimi öyleydi cevap verirsen maliyet bakımından daha rahat davranılabilir

ve şu butona basılı durumda 0.15V olaylarından bişey anlamadıgım için onları sormuyorum bile
  • dostum amper değeri önemli değil,önemli olan voltaj değeri burada.kendi orjinal pot'u,değiştiremem çünkü orjinal bişe ucu falan değişik..bu arada pot 500 değil 50k imiş

dostum bir kapı zili düşün,basılı tutunca devre tamamlanır,zil çalar,kaldırınca kesilir ya,aynı mantık işte ama aradaki fark voltaj değerleri çok düşük burda
  • quote:

Orjinalden alıntı: Slammer

dostum amper değeri önemli değil,önemli olan voltaj değeri burada.kendi orjinal pot'u,değiştiremem çünkü orjinal bişe ucu falan değişik..bu arada pot 500 değil 50k imiş

dostum bir kapı zili düşün,basılı tutunca devre tamamlanır,zil çalar,kaldırınca kesilir ya,aynı mantık işte ama aradaki fark voltaj değerleri çok düşük burda

abicim tamam da şimdi sana birileri devreyi tasarlayıp sunacak mesela ben sana opamplı bişey yapıcaktım ama çekilecek akımın çok düşük sevilerdeyse opamp koymadan gerilim bölücü direnç devresiyle halledilebilir

fakat gerilim bölücünün hesaplanması için senin devrenin giriş direnci(akım) önemli. Yoksa çizilen devreyi kurarsın, sonrada beyler bu olmadı napacaz diye sorular sorarsın. Yani bu tür şeylerde yardım beklerken akım gerim direnç degerleri varsa devre şeması falan verilse böyle temel konular sürekli olarak üstlerde durmaz.

• senin şimdi işin aceledir
     Voltaj Düşürücü için yardım?!

bunu dene 47 k lık trim pot ile ince ayarını yap. Gerilim seviyelerini beyenmezsen (yük altında) takipçi bir opamp bağla tavsiyem LM358
    kolay gelsin
  • evet dostum çok anladım
    şaka bir yana ben bu işle amatörce uğraşıyorum,yani kod no'lardan falan anlamam,ama bildiklerimi söyledim işte,DC akım,voltaj değerlerini biliyorsun,omaj değeri ise sürekli değişiyor sabit bir değer değil

bir arkadaş 1V düşürmek içn 2A lık regülatör koyuluyor gibi birşey bashetti,acaba olabilirmi,1-2 tane arka arkaya bağlasam

• quote:

evet dostum çok anladım
    şaka bir yana ben bu işle amatörce uğraşıyorum,yani kod no'lardan falan anlamam,ama bildiklerimi söyledim işte,DC akım,voltaj değerlerini biliyorsun,omaj değeri ise sürekli değişiyor sabit bir değer değil

bir arkadaş 1V düşürmek içn 2A lık regülatör koyuluyor gibi birşey bashetti,acaba olabilirmi,1-2 tane arka arkaya bağlasam

anlamadığım bişey var.sen neden böyle bir devre istiyosun .esas amacını söylersen daha iyi bir çözüm bulabiliriz

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • dostum ben bir araba manyağıyım.elimde olan eski bir joystick'ten 6 manuel vites,bu bozduğum joystick'in içindeki tuşların birindende kaplo uzatarak ve eski direksiyon setimin bir pedalını keserek bir "debriyaj" yapmışlığım var.yalnız olay şu..

eğer araba kullandıysanız yada hiç olmadı bilg.de direksiyon setiyle bir oyun oynadıysanız,bilirsiniz,pedallar "analog" dur,yani basıldığı kadar tepki verir benim bu yaptığım olay bir butona pot. bağlamak oldu.aynı işlevi görür diye düşündüm,lakin olmadı,digital olarak sadece buton görevi görüyor,yani ben bu yaptığım debriyaj pedalına basınca oyun kontrollerinde bu bağlı olan eski joystick'in 4 numaralı uyarı ışığı yanıyor benim amacım bu kendi yaptığım pedalı,diğer gaz ve fren gibi "analog" yapmak,yani basıldığı kadar tepki vermesini sağlamak,ama babam ki kendisi anlar elektronikten,bunun olamayacağını zira benim bir buton yerine pot. taktığımı,değişken bir parametre alamayacağımı söylerken,joystick'in içindeki devreye extra başka bir devre eklenirse belki olabileceğini söyledi..

sanırım haklı,zira ben az önce bu voltaj düşürme işlemini,devreye 2. bir pot bağlayarak gerçekleştirdim,0.20 ye kadar düşürdüm lakin istediğim sonucu elde edemedim yani analog olmadı..

derdim budur arkadaşlar

• senin kontrol edeceğin şu malum araba oyuncak arabamı eger öyle ise hayaller gerçek olabilir
  • quote:

dostum ben bir araba manyağıyım.elimde olan eski bir joystick'ten 6 manuel vites,bu bozduğum joystick'in içindeki tuşların birindende kaplo uzatarak ve eski direksiyon setimin bir pedalını keserek bir "debriyaj" yapmışlığım var.yalnız olay şu..

eğer araba kullandıysanız yada hiç olmadı bilg.de direksiyon setiyle bir oyun oynadıysanız,bilirsiniz,pedallar "analog" dur,yani basıldığı kadar tepki verir benim bu yaptığım olay bir butona pot. bağlamak oldu.aynı işlevi görür diye düşündüm,lakin olmadı,digital olarak sadece buton görevi görüyor,yani ben bu yaptığım debriyaj pedalına basınca oyun kontrollerinde bu bağlı olan eski joystick'in 4 numaralı uyarı ışığı yanıyor benim amacım bu kendi yaptığım pedalı,diğer gaz ve fren gibi "analog" yapmak,yani basıldığı kadar tepki vermesini sağlamak,ama babam ki kendisi anlar elektronikten,bunun olamayacağını zira benim bir buton yerine pot. taktığımı,değişken bir parametre alamayacağımı söylerken,joystick'in içindeki devreye extra başka bir devre eklenirse belki olabileceğini söyledi..

sanırım haklı,zira ben az önce bu voltaj düşürme işlemini,devreye 2. bir pot bağlayarak gerçekleştirdim,0.20 ye kadar düşürdüm lakin istediğim sonucu elde edemedim yani analog olmadı..

derdim budur arkadaşlar

bu olmaz seninde farettiğin gibi o tuş logic çalışır yani pot bağlayarak ara değerleri göremezsin

• oh be berat kardeşim anlamış olayı ben pot'u devrenin sonuna bağladım,peki öncesine bağlasam birşey değişirmi?
  • ehehe
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.