E o zaman eyvah. Yani offline single player özelliği olan (online da olabilen belki) bir oyunun fiziksel kopyasını satın alıp 10-15 sene sonra nostalji yapmak ve yeniden oynamak istesem fiziksel kopya çöp oldu yani? Eğer öyleyse bu harbiden rezil bir şey. Ben anlamıyorum abi elimdeki ürün neden sağlam olduğu hâlde çalışmıyor, neden çalışması süre sınırlı? Süre sınırlı olacaksa ben neden bunun fiziksek kopyasını alıyorum ki, o zaman fiziksel kopya çıkarmanın anlamı nedir? Fiziksel kopyayı koleksiyon için arşiv yapmak için alırsın. Çalışmayan bir diskin herhangi boş bir diskten hatta bir taş parçasından farkı yoktur ki. Bu sektör ne ara bu kadar "satın al, tüket, bitir ve git"e döndü böyle. Sinema sektörü gibi oyun sektörünün de yavaştan can çekiştiğini görüyorum. < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Valve'dan uyarı: Steam'de oyun değil, lisans satın alıyorsunuz (3. sayfa)
-
-
Artık oyunun fiziksel kopyasını satın alsanız bile çoğu oyun, internet bağlantısı olmadan çalışmıyor. Steam olmasa bile bu sefer, oyub geliştiricisinin internet sitesine lisansınızı kaydetmek zorunda kalıyorsunuz. Sorun bir yazılım veya oyunun fiziki ya da dijital haline sahip olmak değil, sorun, size lisansın hangi koşullarda sağlandığı. İşin içinde internet varsa, DRM varsa bir dijital ürüne nasıl sahip olduğunuz önemli değil.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Mantıklı.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Demek ki fiziksel kopyasını almadan önce oyunun internet bağlantısı gerektirip gerektirmediğini araştırmak gerekiyor. Ama artık böyle oyunlar kaldığını da sanmıyorum. Devrin böyle olmasını geçtim oyunlar çıkarken hep sorunlu olarak, pek çok hatayı barındırarak çıkıyorlar. Haliyle güncellemeler yapmak gerekiyor. Ama fiziksel kopyadaki oyunun versiyonu hep aynıdır. O zaman bu iş nasıl olacak? Oyun muhtemelen hep sunucuya bağlanma hep bir güncelleme yoklaması yapmaya çalışacaktır. Gözünü seveyim eski neslin ya. Diski tak geç. Dijitalleşme konfor getirdi belki ama pek çok şeyi de götürdü.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kartal Göz -- 12 Ekim 2024; 16:26:11 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
-
Güzel yazmışsın özet olarak.
Buna ancak EU engel olabilir diğer konularda olduğu gibi. Her zamanki gibi ABD ve diğer dev topluluklardan halkın yararına bir poh olmaz.
Retail (fiziki kopya) olarak CD aldığımız 20-25 yıl öncesini çok özledim.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Çok zeki bunlar, yüz ver, astarını istesin, vahşi kapitalizm demekten yoruldum. "Kapadım gidiyorum abi, Microsoft misali 10 senelik lisans doldu." Sanki herhangi bir şeyin hukuku geriye çalışabilirmiş gibi. Büyük Birader yasa yapıyomuş, dünyayı dağıtan gülünç "liberal" demokrasisi ile. Parası olana liberal, ultra zenginin oyun bahçesi. Avrupa adam gibi yasa koyar umarım, hala öyle bir ihtimal varken. Otoriter tekno feodalizmin ayak sesleri. Vahşi kapitalizmde adalet ve etik teknolojinin gerisinde kalırsa ne olduğunu dünya savaşlarında gördük de, balık hafıza, unutturmak için boncuk dağıtan medya. 40 sene önce okuduğum, bilinip de yapılmayan Kobalt Bombası caydırıcılık için gerçek oluyor, ve ironik olarak üzülemiyorum, hassas dünya barışı bununla çalışıyor. O nereye geldik, bireyden devletlere, e para, teknoloji süper şey.
-
Oyuna hiçbir zaman sahip degildik kardeş.
Kim o otistikler korsan hırsızlıktır diyen, Hangi eleman diyor onu? Mallık var mı beyler? Korsana hâla rağbet olmasa şuan aldıkları oyunları belkide 5-10 Katında alacağını bilmeyen spastikler ne yorumu atıyor? Gaben beyin kendisi demiyormuydu, "Korsan sunulan hizmetten dolayı tercih edilir"
Siz gelmiş neyin boşunu yapıyorsunuz? Şuanda korsana rağbet olmasa o firmalar sizin malum bir yeriniz yarıp geçecekti ki şuan bile yapıyorlar, Hangi kaliteli denebilecek uygulama sizden Aylık Ücret istemiyor? Farkediyormusunuz bilmiyorum ama Telefon, Mouse, Klavye firmaları bile bu aylık abonelikleri düşünüyor ve değerlendiriyorlar 😀
En sonunda kendinizi "Hırsız" dediğiniz korsanların arasında bulmayın, Alıp o orağı biryerinize monte ederler.
Size sorsak siz zaten full yasal kullanıyorsunuz, Ne dns, Ne Vpn, Ne başka bir şey + Siz her sitenin çerezlerinede izin veriyorsunuzdur. Yav sizin zekanızı...
-
PS5 içinde öyle... oyun diski ile alınca senin olmuyor der bu sazanlar...
-
Satın alıp sahip olamıyorsak korsanlık hırsızlıktır ta denmesin o zaman heleki dediğim gibi korsan tarafı daha iyi hizmet sunuyorsa paramızla rezil oluyoruz sırf oyun icin değil abonelik sistemlerininde cılkı çıktı
Heleki steam gibi platformlarda bize acımayıp dolara geçip ve tam ücret istenen bu devirde.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mvnmt35 -- 12 Ekim 2024; 22:24:21 >
Bak gene ayni seyi söylüyorsun. Satin alirsan bütün haklari sana ait olur. Kaynak kodlarini aliyorsun satin alinca. Yazilim artik ureticisinin degil senin oluyor. Mesela x oyunu 500.000 dolara mal olmus sen doyelim 750.000 dolara satin aldin, artık kullanmak icin lisanslari baskalarina sen satabiliyorsun.
Ben bir kitap yazarsam benden izinsiz kimse kopyalayamaz mesela. Fikri mulkiyetle fiziki mulkiyet farklı şeyler. Elindeki cep telefonu fiziki olarak senin fakat aynisindan kendin uretip satamazsin, çünkü teknolojisinin patentleri sahibine ait.
Steam sana acimak zorunda degil. Oyunlar sahiplerine ait, steam bir komisyoncu ve sen oyunu korsan oynadığında bu saydığın bahanelerin hiçbiri durumunu değiştirmiyor.
Dijital ürüne sahip olmakla kullanma lisansını sahip olmak arasındaki farkı kavrayamayanlar da var, kavramını halde korsan kullanmak işine geldiği için kıvırana da var.
Steam sayesinde sizin dediğiniz oluyor bende seviyorum dediğiniz oyunları ama onlara indie oyun deniyor bildiğim kadarı ile benim zamanımda her oyun indie oyunda harika bir dönemdi.
Şimdi ise farklı bir yerdeyiz iki tür var ben AAA yada AAAA (yenisi işte) oyunlar için söylüyorum açık dünya ve yüzlerce saatlik oyunlar yapmak düzgün çalışmasını sağlamak çok zor.
Bir GTA öğreneği mesela ilk çıkan indie iken şimdi bence rahat AAAA tipi bir oyun. Öyle küçük bir şirketin yapabileceği bir hali kalmadı.
Bence dünyaya ikisinden de gerek. Sinema sektöründe steam gibi bir şey olmadığından çöküşte evet ama oyunda şükür öyle değiliz.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
HA elimde fiziki ürün olmuş ha lisans almışım hiç bir farkı yok. Yine alicengiz oyunları oynanıyor bakalım sonrasında ne çıkacak ? Ya da çeviride problem var. Kaynak koduna sahip değilsiniz sonucu ortaya çıkabilir. Yani ebebek hissesi alıp da ben hissedarım diye mağazaya gidip fabrika sahibi gibi dolaşmayın mantığı ile söylenmiş de olabilir.
Eskiden internet ortamı olmadığı için oyunu fiziki olarak alırdın ve lisansını girer çalıştırırdın yine lisans almış olurdun aslında oyunu değil. Ahmetin CD'sini alıp yükleyip kendi KEY'ini girerek oynayabilirdin. Keza windows'da öyle zaten.
Ama şu online zorunluluğu ve kiralama sistemli yazılım satışı tamamen yasaklanmalı bence. Yazılıma ömürboyu sahip olup eklentiler için para vermen lazım. Adobe CC mesa çok çakal bir sistem, ofice 365'de öyle. Dünyanın parası hepsi.
-
Siz olayı anlamamışsınız burdaki ana konu acıyıp acımama değil steam diyorki yarın birgun satin aldığınız oyunu steamden kaldırma hakkım var birdaha steam üzerinden oyuna ulasamama durumu var yani tamam boyle bir ihtimal zor ama bunu kast ediyorlar bir diğer elestirimizde çok haklı kürek versiyonlar nasıl orjinal sürümden daha iyi hizmet sunabilir mesela gereksiz dil dosyaları büyük hizmet uncharted 4 oyunu mesela 126 gb normal boyutu gereksiz dil dosyalarını silince 99 gb oluyor oyun ve hiçbir engel teşkil etmiyor 27 gb azmi neden orjinal oyundada seçenek sunulmuyor neden bazı sirketler steamden alinmasina ragmen extra kendi launcher ini dayatıyor
Bizim anlatmak istediğimiz paramızla neden rezil oluyoruz neden hizmet tam sunulmuyor neden sahip olmuyorsunuz deniliyor
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mvnmt35 -- 13 Ekim 2024; 3:0:19 >
Yusuf İpekyoutubeAbonelik Sisteminin B*KU ÇIKTIhttps://www.youtube.com/watch?si=_0Cn5ZmZEsDhIhOu&v=nilQpdPfCLc&feature=youtu.be
Şu video tam olarak bu konuya değiniyor sorgulamadikca firmalar daha çok cılkını çıkartıyor yoksa isteyen satın alsın satın almasın ama ben almıyorum artık
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
Çokta umrumda değil, tüm oyunlarda korsana dönerim. Ben parasını vermişim kimse üstüne yatamaz.
-
Işte gog var mesela oradan alıyorsun DRMsiz. Sen migrostaki fiyatları veya hizmeti beğenmediğinde gidip hırsızlık mı yapıyorsun migrostan yoksa baska markete mi gidiyorsun?
Bu tartışma muhtemelen RED ALERT serisinde yaşanan key sorununu açıklıyor. Steam Ultimate Collection ı indrimli satıyor arasıra. Satın alanlar yorumlarda key in çalışmadığını belirtmiş iade de alamamışlar.
Kısacası Steam kepenkleri indirdiğinde satın almış olduğunuz lisans bile geçersiz olabilir.
Ancak Steam in şöyle bir artısı var. Kütüphanede yer alan oyunları birden fazla cihazda ve Linux / Mac gibi farklı işletim sistemlerinde de oynayabiliyorsunuz. Epic games de bu şekilde destek getirse iyi olacak.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RElS -- 13 Ekim 2024; 15:27:26 >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X