Şimdi Ara

UZUN YOLDA UYUMAMAK İÇİN NE YAPMALI? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
265
Cevap
3
Favori
82.400
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: necmi42

    uykusuzluğun tek ilacı uykudur.
    ama önemli bir şey daha var.saatlerce araç kullanınca ,her şey monotonlaşıyor.araba sollamak,viraja giriş vs.ilk zamanki dikkatten eser kalmıyor.o yüzden sırf uykuya göre değil vücudun tepkisine göre mola vermek en iyisi.gerekirse 1 gece bile mola verilmeli.zaman ve masraf olacak ama can her zaman ilk sırada olmalı.


    bir tanıdığım 2 saatlik yolda uykusuz yola çıktığı için e 5 te geceyarısı bariyerlere durarak uyanmış ertesi gün araç a ne oldu dediğimizde yolda uyudumuşum farkında değilim rahatlığa bakarmısınız
  • Ben 700km'lik yolda dahi mutlaka bir tanesi ufak tefek atıştırmalar, diğeri kısaca yürüyüp hava alma amaçlı olmak üzere iki mola veriyorum. Bence böyle bir mesafe için kesinlikle riske girmeyin.
    Nacizhane tavsiyelerim;
    *Sabah 7 civarı yola çıkın ki öğlen sıcağı bastırdığında uzunca bir mesafe yol almış olun.
    *Çıkmadan önce ılık-soğuk bir duş iyi gelir.
    *Yola çıkmadan önce açmadır, simittir depolayın yanınıza. Aracınız nedir bilmiyorum ama klimalı ve torpido soğutması varsa mutlaka meyve suyu, sade gazoz gibi meşrubatları torpidonuza depolayın. 1 adet Redbull da bulundurun.
    *Klimanız yol boyunca duruma göre düşük veya yüksek hızda mutlaka açık olsun, havalar sıcak ve nemli.
    *Araç havalandırma sistemi şehirler arası seyir halinde iken dışardan hava alıcak şekilde, şehir içi-dur kalk trafikte ise içerdeki havayı döndürücek konumda olsun. Bu araç içinde daima temiz hava olmasını sağlar.
    Son olarak, rica ediyorum lütfen uyumadan böyle bir yolu gitmeye kalkmayın...
    Ekleme:Mutlaka sevdiğiniz müzikleri içeren mini bir arşivle çıkın yola, ayrıca kesinlikle hızlı gitmeyin. Radarlar bir yana otobanda misal 3 saat boyunca 125 km/s hızla gitmek ile 3 saat boyunca 150 km/s gitmek arasında, aracın yakıt farkı şöyle dursun kişinin kendisine verdiği yorgunluk çok farklı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aarmaganozturk -- 20 Haziran 2011; 23:21:09 >




  • 1600- 1700 km yolu sabah ne kadar erkenden çıkarsanız çıkın tek şöförle bir günde bitiremezsiniz.Uyumadan asla olmaz.1000km'den sonra dayanmak zor olur.Riske atmaya değmez.En iyisi akşam bir yerlerde konaklayıp iyice dinlenmek.Ertesi gün devam etmektir.
    Her yaz kendi arabamla 1200km yolculuğa çıkarım.Sabah 6 gibi İzmir'den çıkarım.Mola verek ve dinlenerek akşama doğru 900km sonra Kayseriye varırım.fazla kasmam.Kayseride ablamda kalır hasret gideririm.Ertesi gün devam ederim.Günlük 1000km sonrası tek şöförle kumar oynamaktır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kallus -- 20 Haziran 2011; 23:20:56 >
  • Kolanın içine 2 kaşık nescafe koy tamamdır.
  • Bol Bol KAHVE İÇİN AYRAN İÇMEYİN
  • Eğer kalacak yer ayarlayabilirsem bakarız tabi fakat kenarda uyumak daha mantıklı geliyor. Tabi bu yolu o kadar kasıp gidince vardığınız yerde PERT olmak var...
  • sigara,soğuk nescafe express,enerji içeceği,sakız,house-R&B-poppin v.s. iyi bir müzik arşivi,ara ara düşük ayarda çalışan klima veya devamlı havalandırma,açık sunroof v.s. diye uzar gider liste ama en iyisi muhabbeti saran bir arkadaş..
  • merak ettim güzergahınız nedir? bende haftaya erzurum-didim (1600km) yapacağımda...
  • bahsettiğiniz km kadar olmasada 1500km civarı yolu bende her sene git gel yapıyorum.arkadasların dediği gibi 1000km den sonra refleksler ciddi sekilde azalıyor.ben de molalı gitmiyorum ama otobanların bir kısmında esime veriyorum o sürüyor..gerçi yine uyuyamıyorum :)) tek kişi olsam bir benzinlikte 1-2 saat kestirirdim.
    gecen yaz almanyadan(dortmund) amcam geldi.konvoy halinde geldiklerinde 46 saatte geldi.dönüşte ise tek basına döndü.bir koli red bull aldı.uyumadan 34 saatte gitti. tabi gümrük işlemleri falan dahil.amcamın arabası 2008 pasattı. bende 10 gün sonra yola cıkıcam deniyecem bu red bull işini.
    bir kuzenimde dortmundan bmw 320 ile 23 saatte gelmişti.o da hiç uyumamıs..
    yani adama göre değişir ama benim tavsiyem kısa süreli uyku molası vermen..
  • Gece yatmadan önce dozajı yüksek (mesela 850 cc) bir C vitamini al. Sabah dinç bir şekilde uyanırsın. Aynı şekilde sabah da bir tane al. O günü daha dinç geçirmeni sağlar. Ben bunu günlük hayatta hep yapıyorum. Çok işime yarıyor.
  • Ama yolun zevkli geçmesini istersen yanına büyükçe bir karpuz al. Manzarası güzel bir yerde kesip yersin. Gerisini de dilimleyip yan koltuğa koyarsın. Uykun geldikçe yersin. Ayrıca karpuz çabuk hazmedilir. Tuvalet ihtiyacin geldiğinde ilk benzinciye dalma. Çünkü insanın sıkışıkken uykusu kaçar. Daha dinç olur. Uykun gelmez. :)
  • Bu tek kişi günde yapılacak max. km diye bir standart yada kural varmı merak ettim şimdi.
  • Hiçbir şey uykunun yerini tutmaz. Ben en son uzun yolumda 850 km boyunca biri yemek olmak üzere 4-5 mola vermeme rağmen İstanbul'a girmeden önce zor ayakta durmuştum. Feribotta kestirdim de eve kadar dinç gelebildim. Uzun süre uykusuz araç kullanma alışkanlığı yoksa, hele hele muhabbet edicek kimse yoksa çok zor geçer o yolculuk. Sen en iyisi güzergahını yaz, forumca sana en kıyak nerede dinlenebilirsin onun tüyolarını vermeye çalışalım.
  • Güzergahı ben de merak ettim.

    Çoğunluğu otoyol ve duble yol ise süre ciddi olarak kısalabilir.

    Ama hızlı araç kullanmak düşünülenden çok daha fazla yorar insanı.

    Diğerinde keyif alarak 100 'le gidersiniz aheste aheste.

    5 saatte bir mola verirsiniz.


    Bunda 150'yle gidersiniz ve iki saatte cortlarsınız.


    Mutlaka güvenli bir yerde birkaç saat kestirin ama.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Fantastic Light

    Bu tek kişi günde yapılacak max. km diye bir standart yada kural varmı merak ettim şimdi.


    Bir seferde kontak kapatmadan 5 saat. Bir gün içinde ise en fazla 9 saat araç kullanılabilinir diye Kural var diye hatırlıyorum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Selçuk ALAGÖZ


    quote:

    Orijinalden alıntı: Fantastic Light

    Bu tek kişi günde yapılacak max. km diye bir standart yada kural varmı merak ettim şimdi.


    Bir seferde kontak kapatmadan 5 saat. Bir gün içinde ise en fazla 9 saat araç kullanılabilinir diye Kural var diye hatırlıyorum.


    9 saat kuralı ağır vasıtalar içindi sanırım hatırladığım kadarıyla 5saat çok uzun bir süre hususi arabada
  • sana en etkili tavsiyeyi söylüyorum uyumamak için.

    RedBull.Kesinlikle tavsiye ederim uykunuzun geldiğini hissettiğiniz anda için.İstanbul-Trabzon arası yollar yapıyorum redbull tek kurtarıcım.Uyku falan kalmıyor.

    Bende bir otobüs şoförü abimizden duymuştum ondan sonra denedim.Hakikatten müthiş etkisi oluyor.Normal hayatta içmem redbull ama uzun yolda ilaç gibi geliyor.Bİrde sis,aşırı yağmur durumlarında güneş gözlüğü kullanın görüş netliğini çok arttırıyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: SLVR61

    sana en etkili tavsiyeyi söylüyorum uyumamak için.

    RedBull.Kesinlikle tavsiye ederim uykunuzun geldiğini hissettiğiniz anda için.İstanbul-Trabzon arası yollar yapıyorum redbull tek kurtarıcım.Uyku falan kalmıyor.

    Bende bir otobüs şoförü abimizden duymuştum ondan sonra denedim.Hakikatten müthiş etkisi oluyor.Normal hayatta içmem redbull ama uzun yolda ilaç gibi geliyor.Bİrde sis,aşırı yağmur durumlarında güneş gözlüğü kullanın görüş netliğini çok arttırıyor.


    En etkili tavsiye falan olamaz uykuya karşı. RedBull'u da bi önce yola çıkmadan iç bak bakalım sende etki yapıyor mu? Kimisini arkadaşın dediği gibi saatlerce ayakta tutarken benim gibi bazılarına da en ufak etki etmiyor. Tamamiyle buna bel bağlamamak lazım.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: wurtz

    Haftaya yaklaşık 1600-1700 km lik yola çıkıcam. Bu yolu sabah erkenden çıkarak gece bitirmek istiyorum. Geçen aynı yolu gittiğimde 1000 km sonra fazla dayanamadım ve bir yerde kalmak zorunda kaldım.

    Redbull'un iyi olduğunu söylediler. Ayrıca 2 sert türk kahvesi yada çay ın üstüne GRİPİN'i öneriyorlar. Deneyen var mı bu dediklerimi?

    Uzun yol tecrübesi olan arkadaşlar deneyimlerini paylaşırlarsa sevinirim.

    yaşınızı uzun yol trcrubenizi bilmiyorum..ömrünün büyük bölümü sürücülük-araç bakımcılığıyla geçmiş birinin ufacıkta olsa ÖĞÜTLERİ:
    tutup tutmamak size kalmış.şöförlük basit bir iş deyildir(sadece öyle görünür)
    yolda birkaç işi birden yapmak zorundasınız.onun için ZİNDE BİR DİMAĞA ihtiyacınız vardır.
    hangi uyarıcı olursa olsun BİR ŞEY ALIP-BİR ŞEY VERİR..çok ihtiyacınız olan sinir sisteminizi zorla zaptu-rapt altına alır....
    çok büyük yanlışlardan biri.çok otobüsçü arkadaşım aynı hatayı yaparken gördüm GRİPİN OLAYI...
    uzun yola çıkarken:tecrube-bilgi ve yeteneğiniz varsa yazsa gece kışsa gündüz yola çıkın...
    sabah- tan- ağarması sırasında araç kullanmayın o saatleri istirahatle geçirin:uykunun kesif bastırdığı saatlerdir..artı yolun net görülemediğinide ilave edebilirim...
    bahsettiğiniz km.yi bir batında gitmek MACERA ARAMAK-KAZAYA DAVETİYE ÇIKARMAKTIR..
    yolu mutlaka üçe bölün kısa dinlenme vücut için BÜYÜK ENERJİ DEPOLAMAK demektir..bir veya iki saatlik KESTİRME sizi dinç zinde yapacaktır...herşeyi daha iyi algılayıp farkına varacaksınız....
    ŞÖFÖRLÜK BİR ALGILAMA İŞİDİR...işin içine tahmin bile girer.
    sonuç:bunca yıllık deneyime rağmen aynı hatayı zaman zaman bende yapıyorum..yalnız benimkisi istanbul-rize ve inanın vücudumda SAĞLIKLI ÇALIŞAN YER BULAMIYORUM yolculuk sonunda..çok uzun oldu umarım okuyup satır aralarından birşeyler edinmiş olursunuz...kazasız bilinçli sürüşler.
    ****
    ed:imzanızdaki doğum tarihinizin getirileri ile şekillendiğiniz umuduyla saygılar..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hezerfen -- 21 Haziran 2011; 8:35:38 >




  • Bence havayolunu kullanın.1700km tek başına arabayla ızdırap olur.Zevkli bir uçak yolculuguna çevirebilirsiniz bu durumu.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.