< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > |
|

|
Evde olan modeme atanan ISS'in verdiği IP adresine ping atabilirsin? Ancak ISS ping portlarını güvenlik nedenli kapatmış olabilir veya ICMP üzerine ciddi kısıtlamalar getirmiş olabilir. Bazı routerlarda uzaktan erişim için özel portlar olabiliyor bilgisayarından putty ile veya powershell üzerinden erişim kurmayı deneyebilirsin SSH üzerinden. Ancak bunları yapamıyorsan iç ağ içinde çalışan bir makineye örneğin bir bilgisayar veya IOT cihaz gibi bir şeyden bilgi alabilmen gerekebilir. En kötü ihtimal ISS'e soracaksın modem çalışıyor mu uzaktan görebiliyor bazı ISS teknik hattında çalışan teknisyenler. Ancak şunu belirtmem gerekir, bazı ISS'ler zamanla artan saldırılardan kaynaklı routerların açık kapalı olduğunu artık göremeyebiliyor. O tamamen şans işi. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-B048CF933 -- 9 Temmuz 2025; 10:54:43 > |
|
|
|
Konuyla alakasız olabilir de benimki sadece öneri. Huawei Wifi BE3 modeli bir modem kullanıyorum (çekim gücü muhteşem bu arada). Bu modemi telefonum üzerinden kontrol edebiliyorum. Bu tarz bir modemle 7/24 her yer den durumunu görebilirsiniz. |
|
|
|
Niye her gün yorsun ki yakını? Konuya gelirsek, modemin markası modeli nedir? DDNS ile halledilebilir ama CNG havuzundaysanız, ki muhtemelen öylesiniz, olmaz sadece modemle. Bi bilgisayar lazım sürekli çalışacak, raspberry pi mesela. Yoksa diğerlerinin dediği gibi bir akıllı priz ampül vs işe yarar. |
| _____________________________ |
|
tamam haklısın da, kanunen yasaktır diye sallamana gerek var mıydı? |
|
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > |
|
Abi hangi kanun hangi madde demiştim, Sabah gazetesi haberi ne alaka? Riskleri konusunda haklı olduğunu zaten söyledim. Şifre paylaşmak kanunen yasak demek için ortada kanun olması lazım. Riskli dersin, hukuki sonuçları "olabilir" dersin, emsal karar var dersin, kanunen yasak diyemezsin, tartışmaya açık bir konudur. |
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > |
|
Hocam, ISS ile siz bir sözleşme imzalıyorsunuz ve sözleşmede hat sizin üzerinize. Kurumsal firimalarla yapılan sözleşmeler ile bireysel kullanıcılar arasında ki sözleşmeler farklıdır. Sen otogar, hava limanı ve benzeri yerler işletiyorsundur ISS senin sözleşme maddelerinde çoklu kullanıcıya paylaşım yapma hakkı verir ancak bireysel kullanıcılarda aile bireylerine paylaşabilirsin fakat ailen değilde farklı bir kişiye paylaşman durumunda ISS süreci fesih edebilir. Hatta bazı durumlarda ISS seni BTK'ya şikkayet edip ceza almana bile neden olabiliyor. Gri bir alan. Sözleşmeye aykırı hareket ettiğin için ceza alma ihtimalin var. Zamanında TR'nin en büyük ISS'lerinden birinde staj yaptım tekniker olarak. Sözleşmenin kötüye kullanımı olarak geçiyor bu durum. ISS orada bireysel kullanıcıya karşı kendini korumaya alıyor. Adam diyor ki sana interneti sen kullan diye veriyorum başkasına kullandıramazsın diyor, sözleşmeye buna göre onay veriyorsun. Parasını sen veya komşun ortaklaşa ödüyorsa bu ortaya çıkarsa ticari eylem olarak kayıtlara geçebilir. Çünkü işbu kurallarında sözleşmeyi imzalayan kişiyi bağlar bu durum veya kan bağı olması gerekiyor. Örnek annen hat sahibidir ama sen ödüyorsundur bu sorun olmaz. Fakat ailenin oturduğu alan dışından birisine sen kullandırdığın an bu hattı ticari paylaşıma veya sözleşmenin kötüye kullanımına girer. ISS burada diyor ki kardeşim sen hattı benden izinsiz başkasıyla paylaşıyorsun o kişi hattımı kullanmak istiyorsa ayrı bir abonelik imzalamak zorunda diyor. BTK'ya seni bundan dolayı şikkayet edip üstüne tazminat davası bile açabilir. Nasıl kaçak elektrik kullanımı yasaksa, internet hattının bu biçimde kullanımıda bu mevzuat gibi değerlendiriliyor. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-B048CF933 -- 9 Temmuz 2025; 15:56:29 > |
|
Yahu ben hepinize katılıyorum. Aynı taraftayız. Şifre paylaşılmamalı ve riskli, hukuki olarak da. Ben "kanunen yasak" söylemine takıldım niye başka yerlere çekiyorsunuz? Ortada kanun yoksa, kanunen yasak diyemezsiniz. ISS sözleşmesi de kanun değildir. Sözleşmede de Wi-Fi şifresine çok dolaylı olarak varılır ve cezası da sadece abonelik iptalidir ve sorumluluk reddidir. Ona bakarsan abone sahibi, evinde yaşayan ailesine bile veremez şifreyi. Sizin sözleşmeden dem vurduğunuz yer adres dışında birine kullandırmaksa, bu da sadece ticari amacı kapsar. Komşuya şifreyi verip para alıyorsan mesela. Buna bile "kanunen yasak" diyemeyiz. |