Şimdi Ara

Uzaktan Modemin çalıştığını nasıl anlayabilirim ?(Evde elektrik var mı anlamak için)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
384
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar 10 gün şehir dışına çıkacağım. Daha önce şalter atmıştı buzdolabı kokmuştu aynı şey başımıza gelmemesi için.
    Uzaktan kontrol etmek istiyorum.

Mesela robot süpürgeden anlayabiliyorum. çalıştırabılıyorsun elektrik giderse uyuyor gözüküyor ama robotu kapatıp gideceğim yangın tehlıkesınden dolayı.

Evde modem açık başka akıllı alette yok nasıl anlayabilirim sizce

modeme bağlanan bir uygulama gibi bir şey var mıdır?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

Bazı routerlarda uzaktan erişim için özel portlar olabiliyor bilgisayarından putty ile veya powershell üzerinden erişim kurmayı deneyebilirsin SSH üzerinden.

Ancak bunları yapamıyorsan iç ağ içinde çalışan bir makineye örneğin bir bilgisayar veya IOT cihaz gibi bir şeyden bilgi alabilmen gerekebilir.

En kötü ihtimal ISS'e soracaksın modem çalışıyor mu uzaktan görebiliyor bazı ISS teknik hattında çalışan teknisyenler. Ancak şunu belirtmem gerekir, bazı ISS'ler zamanla artan saldırılardan kaynaklı routerların açık kapalı olduğunu artık göremeyebiliyor. O tamamen şans işi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-B048CF933 -- 9 Temmuz 2025; 10:54:43 >

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Konuyla alakasız olabilir de benimki sadece öneri. Huawei Wifi BE3 modeli bir modem kullanıyorum (çekim gücü muhteşem bu arada). Bu modemi telefonum üzerinden kontrol edebiliyorum. Bu tarz bir modemle 7/24 her yer den durumunu görebilirsiniz.

• benim evde her cihazın girişinde akıllı priz takılı. lambalar da akıllı. memlekete gittiğimde her şeyi görebiliyorum hatta modemi kapatabiliyorum istersem uzaktan. akıllı priz alıp günlük haftalık aylık güç sarfiyatını kayıt tuttuğu için buz dolabının o anda çalışıp çalışmadığını kontrol edebilirim.

kışın no-frost dolabın kendi iç borularında oluşan buzlanmayı aşmak için bazen gece fişini çekiyorum. bunu da fiziksel olarak fişe uzanmadan telefondan yapıyorum. gece yatarken dolabın gücünü kesip, 7 saat sonra tekrar güç verilsin diye ayarlıyorum.

• benim ütünün fişinin ucunda da akıllı priz var. ütüyü prize takarken akıllı priz ile beraber takıyorum. ütüyü fişten geri çekerken akıllı prizle beraber çekiyorum böylece akıllı priz offline duruma geliyo. hani evden çıkınca acaba ütünün fişini çekmiş miydim kuşkusu olur ya, telefondan bakıyorum, ütünün priz offline ise çekmişim demektir. online ise çekmeyi unutmuşum demektir, o zaman telefondan ütünün fişini kapalı durumuna getiriyorum, böylece ütüye giden elektriği kesmiş oluyorum.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

internet bireyseldir. mobil internetinizi de kimseyle paylaşıma açmayın.

Niye her gün yorsun ki yakını?  

Konuya gelirsek, modemin markası modeli nedir? DDNS ile halledilebilir ama CNG havuzundaysanız, ki muhtemelen öylesiniz, olmaz sadece modemle. Bi bilgisayar lazım sürekli çalışacak, raspberry pi mesela. Yoksa diğerlerinin dediği gibi bir akıllı priz ampül vs işe yarar.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• Abi hangi kanun hangi madde demiştim, Sabah gazetesi haberi ne alaka? Riskleri konusunda haklı olduğunu zaten söyledim. Şifre paylaşmak kanunen yasak demek için ortada kanun olması lazım. Riskli dersin, hukuki sonuçları "olabilir" dersin, emsal karar var dersin, kanunen yasak diyemezsin, tartışmaya açık bir konudur.

Haberde adam lisanssız internet paylaşımı dolayısı ile suç demiş ama öyle bir kanun bulamadım ufak bir google araması ile. En yakın özel hayatın ihlali çıkıyor kanun olarak. O da paylaştığın biri değil zaten, bilgin dışında biri gelip wifi ağını hacklerse oluşacak bir durum. Yasak olsa muhtemelen havalimanlarında ücretsiz internet yayını olmazdı. Kaldı ki bu bir de internet. Bunun bir de intraneti var. Ben belki komşu ile network kurup kendi intranetim içinde lan üzerinden oyun oynamak istiyorum ama komşuya özel vlan oluşturup interneti göndermiyorum diyelim. Bunun takibini yapmak imkansız gibi bir şey. En fazla adamın yediği nane yüzünden paylaşanın başı yanar, başka bir şey olacağını sanmıyorum.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

Hocam,

ISS ile siz bir sözleşme imzalıyorsunuz ve sözleşmede hat sizin üzerinize. Kurumsal firimalarla yapılan sözleşmeler ile bireysel kullanıcılar arasında ki sözleşmeler farklıdır.

Sen otogar, hava limanı ve benzeri yerler işletiyorsundur ISS senin sözleşme maddelerinde çoklu kullanıcıya paylaşım yapma hakkı verir ancak bireysel kullanıcılarda aile bireylerine paylaşabilirsin fakat ailen değilde farklı bir kişiye paylaşman durumunda ISS süreci fesih edebilir.

Hatta bazı durumlarda ISS seni BTK'ya şikkayet edip ceza almana bile neden olabiliyor. Gri bir alan. Sözleşmeye aykırı hareket ettiğin için ceza alma ihtimalin var. Zamanında TR'nin en büyük ISS'lerinden birinde staj yaptım tekniker olarak.

Sözleşmenin kötüye kullanımı olarak geçiyor bu durum. ISS orada bireysel kullanıcıya karşı kendini korumaya alıyor. Adam diyor ki sana interneti sen kullan diye veriyorum başkasına kullandıramazsın diyor, sözleşmeye buna göre onay veriyorsun. Parasını sen veya komşun ortaklaşa ödüyorsa bu ortaya çıkarsa ticari eylem olarak kayıtlara geçebilir. Çünkü işbu kurallarında sözleşmeyi imzalayan kişiyi bağlar bu durum veya kan bağı olması gerekiyor.

Örnek annen hat sahibidir ama sen ödüyorsundur bu sorun olmaz. Fakat ailenin oturduğu alan dışından birisine sen kullandırdığın an bu hattı ticari paylaşıma veya sözleşmenin kötüye kullanımına girer. ISS burada diyor ki kardeşim sen hattı benden izinsiz başkasıyla paylaşıyorsun o kişi hattımı kullanmak istiyorsa ayrı bir abonelik imzalamak zorunda diyor. BTK'ya seni bundan dolayı şikkayet edip üstüne tazminat davası bile açabilir.

Nasıl kaçak elektrik kullanımı yasaksa, internet hattının bu biçimde kullanımıda bu mevzuat gibi değerlendiriliyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-B048CF933 -- 9 Temmuz 2025; 15:56:29 >

• Yahu ben hepinize katılıyorum. Aynı taraftayız. Şifre paylaşılmamalı ve riskli, hukuki olarak da. Ben "kanunen yasak" söylemine takıldım niye başka yerlere çekiyorsunuz? Ortada kanun yoksa, kanunen yasak diyemezsiniz. ISS sözleşmesi de kanun değildir. Sözleşmede de Wi-Fi şifresine çok dolaylı olarak varılır ve cezası da sadece abonelik iptalidir ve sorumluluk reddidir. Ona bakarsan abone sahibi, evinde yaşayan ailesine bile veremez şifreyi. Sizin sözleşmeden dem vurduğunuz yer adres dışında birine kullandırmaksa, bu da sadece ticari amacı kapsar. Komşuya şifreyi verip para alıyorsan mesela. Buna bile "kanunen yasak" diyemeyiz.

Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.