Şimdi Ara

Ütüleyerek baskı devreye baskı hakkında biraz bilgi .

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
48
Cevap
0
Favori
4.920
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Selam arkadaşlar .

    Ütüleme sistemi hakkında iyi bilgisi olanlara bir kaç sorum olacak.

    İlk denememde şema yarım yamalak pertinaksa çıktı kimi yer silik bakır levha görünüyor kimi yer güzel çıktı bunun nedeni ne olabilir ütünün ısı derecesimi azdı acaba ?
    Ütünün ısı derecesi fazla olursa bir zarar olurmu ve fazla ütülesek (emin olmak için) herhangi bir zararı olurmu ?
    Birde bendeki ütü buharlı (altında buhar delikleri var) buharsız ütümü uygundur bunun için ?
    Son olarak pres ütüler var bilirsiniz büyük bir tabla yukardan aşaya doğru iniyor arada sıkışıyor bununla ütülemek acaba dahamı doğru olur ?

    Bu konuda beni iyicene aydınlatırmısınız arkadaşlar şimdiden teşekkür ederim Allaha emanet olun .







  • Pres ütüye felan gerek yok. Normal ütüyle ütülersen olur. Sıcaklığı en son derecede olsun. Asetat kağıdı öneririm. Erimemesi için araya iki kat kağıt koy. Bir de ütüledikten sonra çıkartmadan önce buzluğa koy. Çıkmayan yerler olursa da kalemle düzeltirsin.
  • Arkadaşlar Printer ile pertinaks üzerine devreyi çizebilirmiyiz şu cd yüzeyine resim ve yazı yazan printerler misali bunu pertinaka uygulayabilirmiyiz ne dersiniz olurmu gerekirse bede kobay olacak Printer var onu kulanırız Epson Photoprinter 830.
  • PHaLaNX[TUR] dostum teşekkür ederim dediklerini deniyeceğim yarın sonuçları bildiririm

    Melih abi o yöntemi ben yarın bir deniyeyim sanada onun sonuçlarını belirtirim bakalım aslında olursa çok mükemmel olur gerçekten .
  • melih abi plaket üzerine baskıyı eğer lazer le alabilceğimiz bi printer varsa olacağını düşünüyorum.. fakat inkjet büyük ihtimalle olmaz çünkü plaket üzerinden mürekkep çıkar..
    o meseleyi bayadır düşünüyorum ama deneyebileceğim bi lazer (cd üzerine baskı yapabilen) elime geçmedi oyüzden deneyemedim..
    kolay gelsin
  • ütü mezuuna gelince..
    öncelikle ütüyü bir bezin üzerinden yaparsan ii olur çook kalın olmasın bez...
    ikinci olarak ütünün buharını kapat ona gerek yok..
    pres utuye gelince pres utu buhar sistemiyle çalışır. utuyu yoğun buhar vererek gerçekleştiriri oyüzden o nu kullanmazsan daha ii olur.
    kolay gelsin
  • Yardımlarınıziçin çok teşekkür ederim arkadaşlar abiler bu baskı devreye şema çıkarma olayı çok gelişti ya bir çok yolu var ama aklıma en çok bu ütüleme yöntemi yattı ilk başta başarısız oldum ama ikinci denememde başaracağıma inanıyorum çünkü anladığım kadarıyla sadece ütütün ısısı az geldi biraz daha açmam gerekiyormuş


    Tekrardan teşekkürler kolay gelsin .



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AnarKin -- 9 Kasım 2005, 11:56:02 >




  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Eski baskı mı yeni baskı mı?
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Plakete bastırmadan önce yüzeyi temizlersek sanırım tutması lazım açıkcası benim aklıma bu iş yattı.Mürekkep çabuk kuruyor .
    quote:

    Orjinalden alıntı: elektronikci

    melih abi plaket üzerine baskıyı eğer lazer le alabilceğimiz bi printer varsa olacağını düşünüyorum.. fakat inkjet büyük ihtimalle olmaz çünkü plaket üzerinden mürekkep çıkar..
    o meseleyi bayadır düşünüyorum ama deneyebileceğim bi lazer (cd üzerine baskı yapabilen) elime geçmedi oyüzden deneyemedim..
    kolay gelsin
  • Ben de daha birkaç hafta öncesine kadar bilmiyordum baskı devre hedeleri hakkında bilgiyi.
    Öncelikle şunu söyleyeyim, ilk kez yapıyorsanız, asetatla başlamayın ! Çünkü asetatla yapacağınız ilk deneme %150 başarısızlıkla sonuçlanacaktır. Çok çok iyi bir şekilde zaman ve ısı ayarlamak lazım.
    İlk olarak her zaman PNP kağıdı deneyin. Fiyatı kazıktır. 4 YTL civarı bir A4. Ama elde edeceğiniz sonuç her zaman işe yarar bir sonuç olacaktır. Durumun içine etme olasılığınız yok bu kağıtla.
    İlk denemem Magic Press PNP kağıdı ile:
     Ütüleyerek baskı devreye baskı hakkında biraz bilgi .


    Garanti olsun diye yaklaşık 10 dakika ütüledim. Bana mısın demedi. (Asetatta 10 dakika sonunda ne ütünün tabanı, ne de asetat kalıyor.) Sonucun kalitesini de görebilirsiniz üstte. Oldukça iyiydi bence.

    Dikkat edilmesi gerekenler:
    1. Beyaz kutulu Cif alın. Bu Cif cidden her işi görüyor. Cif'i pertinaksı temizlemek için kullanacaksınız. İşlem başında ve işlem sonunda.
    2. Bakırlı pertinaks yüksek bir ihtimal, birçok parmak izi ile kaplanmış bir halde olacaktır. Sakın ha bu şekilde basmayın üzerine devreyi. Tek bir iz kalmayana kadar temizlemek gerekiyor. Ben, Cif hariç temizleyen birşey bulamadım. Diğerleri hiç etki etmiyor. Cifle uğraşınca çıkıyor.
    3. Pertinaksı iyice temizledikten sonra, bir saç kurutma makinesi alın, üzerinde hiç bir su belirtisi kalmadığından emin olana kadar kurutun. Emin olduğunuzda yaklaşık 3 dakika daha kurutun!! Bu önemli birşey. PNP kağıdı daha toleranslı bu konuda ama özellikle asetatla yaparsanız, yüzey aşırı şekilde kuru olmazsa, toner bulamaç kıvamına gelip bütün yollar birbirine giriyor!
    4. En önemlisi! PNP'ye ya da başka bir hedeye çıktı alırken kesinlikle doğru yönde baskı aldığınıza emin olun. Benim gibi görüntüyü "mirror" basmayı unutup da ters bir PCB ile başbaşa kalmayın. Ben kaldım, hiç iyi olmuyor. Para+emeğe yazık.
    5. Mümkünse işin içine fotokopi makinesi karıştırmayın. Direk olarak çıkış için lazer yazıcı kullanın. Yazıcı kalitesini "En iyi" ye getirin (her yazıcının ayarları farklı. ben OKI yazıcı kullandım, ayar adı En iyi idi.) Kısaca yazıcının basarken en fazla toner kullanmasını sağlayın.
    6. Devrenin çıkışını aldığınızda, tertemiz ve kupkuru pertinaksın üzerine yerleştirin. Gerekiyorsa kağıdı kesin. Sıkıca, kağıtla pertinaks arasında boşluk kalmayacak şekilde!, ütü hareketi ile kağıdın oynamayacağı şekilde!, sabitleyin. Bant kullanabilirsiniz. Farklı marka bantları denedim, ütünün altına falan yapışmıyor. Uzun süre tutarsanız o ayrı.
    7. En önemli özellik: BUHARSIZ ütü. Buharlı kullanırsanız kısaca bir hiç elde edersiniz. Buhar = su, ve biz su'yu pertinaks üzerinde istemiyoruz. Bizim evdeki ütüde buharlı-buharsız düğmesi varmış mesela. Sizde de olabilir. Yoksa suyunu boşaltın ütünün. Biraz susuz çalıştırın ki içinde olanlar da buharlaşşın. Buhar çıkışı olmadığında ütümüz kullanıma hazırdır.
    8. Tuz ruhu!: İlk denememde "KORUMA" marka tuzruhu kullandım. Sonuç iyiydi. Kokusu yakıcıydı(siz koklamayın). O bitince bakkaldan başka bir marka aldım. Sulandırılmış gibiydi. Plaketi eritene kadar canım çıktı. KORUMA marka bulabiliyorsanız onu alın (çok reklam oldu cif koruma amanin)
    9. Perhidrol: Sıkça okuduğumuz gibi "3 ölçek tuzruhu 1 ölçek perhidrol" diye düşünüp ölçek aramaya kalkmayın. Dediğim gibi, malzemeler her zaman kaliteli olmuyor. Benim tuzruhumla 3'e 1 oranını kullansaydım hiç birşey olmazdı. Kapla bakışırdık sadece. Ölçü şudur: plaketinizi kaplayacak kadar tuzruhu dökün. Sonra perhidrolü **yavaş yavaş** ekleyin. Varsa eldiven kullanın, perhidrol ile deri buluşunca pek iyi olmuyor. Buluşursa da lavaboya koşup önce su sonra "sabun" ile yıkayın. Asit baz olayından dolayı :)
    Perhidrolü eklemeyi bırakacağınız noktayı zaten hissedersiniz. Kabarcıklar ve cıss sesleri (dikkat coss demedim. en iyi ihtimalle eritme işlemi zaten 5 dakika sürecektir. bol koyunca hızlanmaz! tersine, tonerli yolları da eritmeye başlayabilir) duyduğunuz an eklemeyi bırakın. Kaptan uzaklaşın. Nedeni ise çıkan zehirli buhardır. Kesinlikle koklamayın. Bu işlemi de ev içinde, hele hele banyoda falan hiç yapmayın. Kesin bir şekilde. İşlem devam ederken nefesinizi tutup, arada bir kabı sağ sol sallamalısınız. Bir süre sonra bakır bir yerden yok olmaya başlayacak, bunla doğru orantılı olarak karışımın rengi de yeşile doğru ilerleyecek.
    İşlem bitip ortada hiç bakır kalmayınca:
    Sıvıyı balkon deliğine falan dökmeyin. Doğruca banyoya gidin. Tuvaletin sifonunu çekin. Su akarken karışımı dökün. Direk olarak tuvalete dökmeyin. Sonra tüm hedeyi bir kere yıkayın temiz suyla. Sonra bulaşık süngeri ile yaklaşık 20 dakika sürecek cebelleşme zamanınız gelmiş demektir. Cifleyin, ovun, cifleyin, ovun. Toner kaybolana kadar bunu yapın. Aseton falan hikaye.. Hiç bir işe yaramıyor. Kaba kuvvet ile
    10. Son: İşlem bitip PCB'yi elinize alınca: Bakırlı yerler, aşırı bir hızla korozyona uğruyor. 1 gecede o bakır yolların üzerinde iğrenç pasımsı bir tabaka oluşuyor ve çıkmıyor. Bu yüzden, koruyucu bir hedeniz varsa ondan sürün plakete. Sprey şeklinde olanlar var. Klasik vernik var. Canınız ne isterse. Ama sürün yani bir şekilde. Yoksa iğrenç oluyor.

    Çok yazdım galiba ama açıklayıcı oldu gibi. Saygılar




  • Evet ütülemeden önce pertinaksı zımparalarsak toneri daha iyi tutar diye düşünüyorum. Ama sonradan çıkartması zor olur diye denemedim. Tiner vs. kullanılıyorsa bir zorluk yaratmaz gibi.
  • Öncelikle yazı için çok teşekkür ederim ben ikinci denememide aydinger kağıdı ile yaptım aynen dediğin gibi bulamaç kıvamına birazcık gelip bütün yollar olmasada bir kaç yol birbirine girdi sanırım buda yattı aslında yıkayıp havluyla silip hemen işe koyulmuştum belkide burda hata ettim yeniden deniyecem ülen yapacam bu işi PNP kağıdı nasıl bişey kırtasiyeye PNP kağıdı desem verirmi ben ilk defa duydumda aydinger kağıdı ile denemelerimi yapıyordum şefaf buğulu gibi birde dediğin PNP kağıdını deniyecem bulabilirsem tabi tekrardan teşekkür ederim 3. denememin sonuçlarınıda yazarım Allah büyük bismillah


    Melih abi bahsettiğin yöntemi denedim bakır levha komple silindi her zaman yaptığım asiti aynı ölçekle yaptım yani karışımda bir sorun yoktu inkjet lerle bu iş olmuyormuş burda birine daha sordum oda öyle dedi lazer şart imiş varmı başka bir önerin ?




  • Evet arkadaşlar az önce üçüncü denememide yapmış bulunmaktayım sonuç güzel bi ohh çektirdi kayde değer ilk ütüleme yöntemi ile baskı devreye pcb çıkarma işlemim gerçekten bu iş mükemmel bir olay ya biraz daha pratik ile daha iyi sonuçlar alacağıma inanıyorum hepinize çok çok teşekkür ederim arkadaşlarım abilerim Allah razı olsun koyabilirsem resim koyacağım darısı henü bu işlemle tanışmamış arkadaşlarımızın başına .




  • Eh hayırlısı olsun. Bir PM attıydım aldın mı?
  • Aldım evet cevapladımda başarılar dilerim kolay gelsin

    Bu arada çıkarttığım devre yinede seninkisi gibi olmadı üzerinden kalemle geçtiğim yerlerde oldu ne yazıkki acaba ütünün ısısımı yetmiyor oysaki sonuna kadar açmıştım ısı derecesini bendeki ütünün watt`ı yetmiyor belkide 1800 watt bendeki ütü sen kaç wattlık ütü ile yapıyorsun ?Bide aradaki fark kağıttan olabilirmi ben aydinger kağıdı kullanıyorum hani şefaf buğulu gibi olan varya .
  • Dediğim gibi ben ordaki baskıyı PNP ile yaptım ve o kağıt 4 milyon lira. Farkı fiyatı diyelim
    Şaka bir yana da, gerçekten aydınger ya da asetatla yapılan aktarımlar pek kaliteli olmuyor. Belki biz beceremiyoruzdur. Ben 2 deneme yaptım. 3. ve 4.'de tam olgunluğa erişip işi kavrarım herhalde.
    Ütü 2200W idi ancak sonuna kadar açmadım derecesini.
  • Anladım bugün bi PNP kağıdı alıp tekrar deniyecem demekki bu işe felaket kafayı taktim varya çözecem bu işi en sonunda teşekkür ettim Allaha emanet
  • yaw hocalarım pnp kağıdını nerden bulabiliim?devreyi ütüyle pertinaksa çıkarttık diyelim.
    yolların belirlenmesi için kullanılan asiti nerden bulucam veya ne kullanacağım?mesela tuzruhu mu?
    asit konusunu tam anlayamadım aydınlatabilirseniz çok sevinirim.
    şimdiden teşekkürler...
  • Tuzruhu ve perhidrol gerekiyor bu ikisinin karışımından asit oluşuyor benim ölçek değerim şu şekilde dokuz kapak tuzruhu iki kapak perhidrol (her ikiside tuzruhunun kapağı ile) ama tabi bu perhidrolun yoğunluğuna göre değişiyor.
  • Bu arada benim kullandığım perhidrol eczanelerde satılanlardan %30 luk yani seninkide %30 luk ise vermiş olduğum ölçek değerini uygulayabilirsin kolay gelsin başarılar .
  • teşekkür ederim arkadaşım sağol.en kısa zamanda deneyeceğim.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.