Şimdi Ara

Baskı Devre yapınında Tecrübeleriniz??

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
44
Cevap
0
Favori
2.356
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar asetat kağıt ile ütüleme tekniğinin Püf noktalarını, Sizin kendi tesbit ettiğiniz kolay yolları burda yazarsanız daha iyi baskı devreler yapma imkanım olur.

Mesela benim ilk devremde plaket sıcakken kağıdı söktüm yapışan tonerler kağıda geri geçti. Plaket soğudugunda daha iyi çıkıyor.

Bekliyorum....

• 1 - Plaketi baskıdan önce çok ince bir zımpara (max 200) ve toz temizleyici ile tamizlemek gerekiroyor.Plaketin yağdan ve kirden tamamem arındığını test etmek için;Plaket yatay konumda iken üzerine biraz su tutup suyun davranışını inceleyin.Eğer su plaket üzerine homojen bir biçimde dağılıyor ise temizlik tamamdır.Eğer su belirli noktalardan kaçıyor ise o noktalar hala yağlı veya kirlidir..

2 - Asetat (şeffaf) kağıda baskı en iyi sonucu veriyor

Asetetlar satılırken yanında ince aydinger koruyucusunuda isteyin.Bu aydinger kağıdını ütü ile asetat arasına koyarsanız asetat erimez..

3 - Ütü işlemi için en ideli 2.5 derece.Ütüleme yapılırken ütü kesinlikle sürekli hareket ettirilmeli ve ortalama bir baskı uygulanmalı..

4 - Ütü işlemi biter bitmez plaketin üstüne ağır ve düz bir cisim ile baskı yaparak ya da bunun yerine plaketi soğuk suya atarak soğutma işlemi iyi sonuç veriyor.

Tavsiyelerim kesinlikle hiç yılmadan iki hafta boyunca yaptığım denemelerin sonucudur..Lütfen kimse çıkıp yok o öyle olmaz böyle daha iyi olur demesin.Çünkü herkesin yoğurt yeyişi farklı...

• asetat kağıdı nerelerde bulabiliriz?
  • Çoğu kırtasiyede var. İnce-kalın çeşitleri var. Ben incede sorun yaşamadım.
  • Ben de ütü metodunda fax kağıdı kullanıyorum sonuçtan gayet memnunum.

http://img410.imageshack.us/img410/3899/dsc00271vg6.jpg

http://img277.imageshack.us/img277/6507/dsc00272wg3.jpg

http://img108.imageshack.us/img108/5904/dsc00274he8.jpg

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Uykusuz. -- 6 Şubat 2007; 20:13:03 >

• quote:

Orjinalden alıntı: OzanGazi

1 - Plaketi baskıdan önce çok ince bir zımpara (max 200) ve toz temizleyici ile tamizlemek gerekiroyor.Plaketin yağdan ve kirden tamamem arındığını test etmek için;Plaket yatay konumda iken üzerine biraz su tutup suyun davranışını inceleyin.Eğer su plaket üzerine homojen bir biçimde dağılıyor ise temizlik tamamdır.Eğer su belirli noktalardan kaçıyor ise o noktalar hala yağlı veya kirlidir..

Asetetlar satılırken yanında ince aydinger koruyucusunuda isteyin.Bu aydinger kağıdını ütü ile asetat arasına koyarsanız asetat erimez..

3 - Ütü işlemi için en ideli 2.5 derece.Ütüleme yapılırken ütü kesinlikle sürekli hareket ettirilmeli ve ortalama bir baskı uygulanmalı..

4 - Ütü işlemi biter bitmez plaketin üstüne ağır ve düz bir cisim ile baskı yaparak ya da bunun yerine plaketi soğuk suya atarak soğutma işlemi iyi sonuç veriyor.

Tavsiyelerim kesinlikle hiç yılmadan iki hafta boyunca yaptığım denemelerin sonucudur..Lütfen kimse çıkıp yok o öyle olmaz böyle daha iyi olur demesin.Çünkü herkesin yoğurt yeyişi farklı...

Gerçekten güzel yerlere değinmişsin. Peki toneri ne ile temizliyorsun. Normal kalemlerden çok daha inatçı bişey. Vimle yıkamaktan parmaklarım ağrıyor

• quote:

Orjinalden alıntı: learner

quote:

1 - Plaketi baskıdan önce çok ince bir zımpara (max 200) ve toz temizleyici ile tamizlemek gerekiroyor.Plaketin yağdan ve kirden tamamem arındığını test etmek için;Plaket yatay konumda iken üzerine biraz su tutup suyun davranışını inceleyin.Eğer su plaket üzerine homojen bir biçimde dağılıyor ise temizlik tamamdır.Eğer su belirli noktalardan kaçıyor ise o noktalar hala yağlı veya kirlidir..

Gerçekten güzel yerlere değinmişsin. Peki toneri ne ile temizliyorsun. Normal kalemlerden çok daha inatçı bişey. Vimle yıkamaktan parmaklarım ağrıyor

boş bir A4 kağıdını ikiye böl ve tekrar ikiye böl (toplam 4 e böl) böldüğin bir parçayı eline al ve elinle yuvarlak biçime sokacak şekilde buruştur. toneri sökeceğin yerin üzerine yağsız asetonu dök asetonun uçmasına izin vermeden buruşturduğun kağıt ile avuşturarak temizlemeye başla. inan süper bir yöntem

edit: harf eksikliği

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi taka8604 -- 6 Şubat 2007; 21:33:35 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Ben asetattan pek memnun kalmadım ütüyü dokundurur dokundurmaz dalgalandı.Acaba asetatın çeşitleri mi var?

Bir de bir tavsiyede buluniyim plaketi temizlemek ve sonraki aşamalarda da toneri sökmek için bence en iyi araç top halinde satılan bulaşık teli hem zahmetsiz hem hızlı
  • Toneri temizlemenin en kolay yolu selülozik tiner (sentetik olmasın). Bir parça peçete yada süngeri bunla ıslatın hafifçe silin gitsin.Hemen kolayca çıkıyor. Tecrübe ile sabittir. Bir de baskı devre için perhidrole dikkat. Düşük derişimliler ile olmuyor. Eczanelerde bazen %5 derişimliler oluyor onlar işe yaramaz. En az %20 derişimli perhidrol kullanılmalı.
  • iyi bir sonuç istiyorsanız pozitif20 ile yapmanız gerekiyor tabi bir de pozlandırma kabinine ihtiyacınız olacak
    karaköyde ki elektonikçilerde ucuz alternatifler var
    tabi biraz da elinizin alışması lazım en fazla bir iki denemeden sonra kıvamı tutturursunuz ve cillop gibi pcb çıkarırsınız.
    detay istiyorsanız mail atın yazayım
  • quote:

Orjinalden alıntı: stromkreis

Ben asetattan pek memnun kalmadım ütüyü dokundurur dokundurmaz dalgalandı.Acaba asetatın çeşitleri mi var?

Ütü 2.5 derecenin üstünde olunca asetat eriyor.Asetat alırken yanında koruyucu aydingerini de isteyin ve asetat ile ütü arasına koyun.Eğer yoksa A4 kağıdı da olur ama kağıt kullanınca plaketi göremiyorsun..

Bir de kalitesiz asetatı bi kaç kez gördükten sonra anlamaya başlarsın.Kalitesiz olan (telli dosyanın plastik kapağı gibi olur) daha kalın ve yumuşak ve daha plastiki..

Asetat ile bi kaç deneme yapın bence..Eğer ayar tutturulursa asetat üzerindeki toner tamamen plakete geçiyor.Gerçekten güzel plaketler ortaya çıkıyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OzanGazi -- 7 Şubat 2007; 9:47:34 >
  • yaw bu asetat kağıdı çok az da olsa plaketin üzerinde oynama yapıyor. Hasras kanallarda birbirine değiyor.

entegre bacakları nın çizgileri şase yapıyor. Çok yaıklar birbirlerine az bi oynama bile mahfediyor...

Bunu nasıl engelliyorsunuz??
  • Ütünün sıcaklığı fazla demek ki.Sıcaklığı biraz düşürmelisin...
  • quote:

Ütünün sıcaklığı fazla demek ki.Sıcaklığı biraz düşürmelisin...

Benim ütümün ayarı yok ki Neyse bende fişe takar takmaz basarım nede olsa biraz geç ısınıyor ütü
  • Arkadaşın söylediği ütüyü sürekli gezdirmek gerekiyor, ayrıca plaket ile asetatın iyi sabitlenmesi lazım, ütüyü belli bir yerde çok tutunca toner fazlaca yayılıyor aynı zamanda asetat kayarsa vb. işler bombo(ş) oluyor. Asetatı çok ısıtınca da aynı şey oluyor çünkü asetat genleşiyor vb. Uzun iş ama 2-3 denemeden sonra çok iyi sonuçlar alabilirsin, asetat kalemiyle de düzeltme yapılabilir, iş görüyor ama bol bol sürmek lazım kalemi...
  • çıktı alırken renkli makinada çıktı alınınca toner daha yoğun olur.dolayısıyla ütülerken toner yayılabilir ve yollar birbirine değebilir.siyah-beyaz çıktı alınınca toner yoğunluğu daha az olur.bu seferde yollar da kesilmeler olabilir. neticede en iyi sonuç için iş denemelere kalıyor.
  • arkadaş ben o kadar asetat ile plaket bastımki şimdiye kadar resmen salaklık etmişim. geçen gün kuşe kâğıt temin ettim ve kuşe kâğıt ile baskı yaptım. kağıtta genleşme olmuyor kaymada yapmıyor canavar gibi çıktı alıyorsunuz. kuşe kâğıtı plakete yüz yüze getirdikten sonra plaketin arkasından kuşe kâğıda doğru elektrik bantı ile plaketi kaymaması için tutturuyorsunuz ve plaketli kısmı yumuşak bir zemine (mermer in üzerine bez serin üzerine plaketi koyun) plaketi koyuyoruz kuşe kâğıtın üzerinede tek kat ince bez seriyoruz ve en yüksek sıcaklığına ayarladığımız ütü ile 5 dk boyunca ütüleme yapıyoruz. eğer kuşe kâğıtın üst yüzeinde yollar gözükmeye başladı ise ütülemeyi bırakıyoruz ve plaketin kendi haine soğumasını bekliyoruz. plaket soğuduktan sonra plaketi suya tutarak üzerindeki kâğıdı elmizle sürterek inceltiyoruz. en sonunda plaketin üzerinde çok ince bir tabaka halinde kağıt kalması lazım. plaketi kuruluyoruz ve ondan sonra perhidol ve tuz ruhundan oluşan karışıma atıyoruz. 5 dakika gibi bir sürede plaketimiz eriyor deliklerini deliyoruz ve toplam 30 dakika içerisinde plaketimiz kullanıma hazır hale geliyor...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tamircihasan -- 7 Şubat 2007; 18:34:57 >

• permanent kalem daha ii geldi bana
    ütüyle falan uğraşmıyosun hiç
    çiziveriyosun karbon kağıdı kullanarak
    üstünden geçiyosun
    cillop
  • quote:

Orjinalden alıntı: oguzg

permanent kalem daha ii geldi bana
    ütüyle falan uğraşmıyosun hiç
    çiziveriyosun karbon kağıdı kullanarak
    üstünden geçiyosun
    cillop

Çok bacaklı entegrelerde o dediğin iş bir kabusa döner.

diğer yandan kuşe kağıt olayını okuya okuya bitiremedim 30 Dk da yapıldığından emin misin

Kuşe kağıdı nerden temin ettin???
  • arkadaşlar en iyi yöntem pnp kağıdı zaten bu iş için yapılmış tabi biraz pahalı a4 boyutta olanları 6 ytl ama tek seferde mükemmel pcbler yapıyorsunuz tabi ben evde devre boyutuna göre kağıdı kesip a4 (normal kağıt) e yapıştırıyorum ve yazıcımda bugüne kadar bi sorun çıkmadı (şu ana kadar 50 den fala pcb yaptım) bu sayede tek pnp kağıdıyla devre boyutuna göre 3-4 devre çıkarabiliyorum ve yaptığım derelerin bana maliyeti 20 ytl gibi rakamları buluyo 1.5 ytl de beni uğraştırmayan ve tek seferde emeğimin karşılığını alamamı sağlıyan kağıda gitsin ütüleme işlemi 3-4 dk sürüyo ben max ayarda kağıdı pcb ye elektrik bandıyla yapıştırarak ütülemeye başlıyorum toneri temizlemenin en iyi yolu aseton dur buna inan mıyan arkadaşlar evde annelerinin veya eşlerinin asetonundan biraz ödünç alıp selpak havluyla (üstü bol tırtırlı olanlar) pcblerini silsinler sonuç harika eğer bol keseden aseton kullanırsanız 20-30 sn de bu iş tamam bütün arkadaşlara kolay gelsin

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.