Şimdi Ara

Utangaçlığı Alt Etmek İsteyenler Gelsin

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
18
Favori
13.576
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Biliyorsunuz forumda devamlı bu konular hakkında konular açılıyor ben çok utangacım sosyal ortamlarda konuşamıyorum, devamlı insanların benim hakkında düşündüklerini sanıyorum vs. vs. Bu nedenle ben de zamanında bu duygulara sahip olup ardından bu utangaçlık duygusunu alt etmiş birisi olarak size yardımcı olmaya çalışacağım. Utangaç, sosyal fobisi olan insanlar bu konuyu takip edip birbirlerine yardımcı olabilirler. Benim bu konu hakkında yapabileceğim şey ise çoğu kez utangaçlık duygusunun saçma olduğunu size kanıtlamak ve motivasyonunuzu arttırmak olacaktır. Aşağıda uyguladığım yöntem ise sadece utanma duygusunun nedenini incelemek. Ben bunu kendi kendime uyguladım bir nevi kendimin terapisti oldum diyebilirim. Şuanda elbette ben de bazı durumlar karşısında diğer insanlar kadar utanıyorum. Fakat çok çok büyük bir gelişme sağladım. Topluluk önünde konuşmak mesela en büyük korkumdu şuan ise bu korkum nerdeyse hiç yok. Konuyu eğer takip edenler olursa devam ettirebilirim. Dediğim gibi bu konu altında birbirimize yardımcı olabiliriz. Lütfen eğer aşağıdaki yazılanları uygularsanız gelişmeleri de konuya yazın. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.


    Şimdi işe konuya utangaç olan bir insanın nasıl düşündüğüyle başlayalım. Örneğin hoşlandığınız bir kızla konuşmak üzeresiniz. Kendiniz nasıl hissedersiniz? Utangaç bir insansanız büyük bir ihtimalle terler, kızarmaya başlarsınız. Bu durumda hadi gelelim bu duygu hakkında konuşalım.
    Neden utanırız peki hiç düşündünüz mü? Bakın bizim duygularımızın hepsi inançlarımızdan kaynaklanır. Bilinç altında bir inanç vardır ve biz bu inanca bağlı olarak değişik tepkilerde bulunuruz heyecanlanma utanma gibi. Beynimiz bir nevi bizi ele geçirmiş hareketlerimizi kontrol ediyordur. Bizim bu durumda yapabileceğimiz şey beynimizi kontrol etmek olacaktır. O nedenle bu utanma duygusunun nedenini araştırmak yapabileceğimiz en mantıklı şey olur.

    Hoşlandığınız bir kızla konuşurken heyecanlananların nedenleri genellikle aynıdır. Büyük bir ihtimalle kendimizin nasıl göründüğünü, konuştuklarımızın mantıklı olup olmadığı, konuşma biçimimizi düşünürüz. Bu düşünceler hızla akarken haliyle düşündüklerimize konsantre olamaz ve böylece pek mantıklı olmayan cümleler kurarız. Aslında sonuç pek bir facia olmaz. Herkes hata yapabilir, belki de aslında oldukça mantıklı cümleler kurmuşuzdur fakat biz bunun farkında değilizdir. Bu olay hakkında gereksiz fazla düşünür ve konuştuğumuz kişinin bir daha bizimle konuşmayacağını , rezil olduğumuzu sanarız. Peki durum gerçekten böyle midir? Tabiki de değildir. Etrafınıza bir bakın kaç kişi mantıklı cümleler kuruyor? Birisi saçma sapan konuştuğu zaman tabiki de hemen onu dışlamıyorlar. O zaman bizim de bu olayı abartmamız gerekir. Şimdi bir daha bu duyguyu inceleyelim.


    Olay: Karşı cinsle konuşmak.

    Tahmin: Aptalca bir şeyler söyleceğim. Konuştuğum kişi beni pek beğenmeyecek, beni çirkin bulduğu gibi salak olduğumu düşünecek. Ben de rezil olup olay yerinden ayrılacağım. Bunun gerçekleşme ihtimali yüzde yüz.

    Böyle olacağını nereden biliyorum?: En önemli kısım burası işte. Bu aşamada bazı teknikler uygulayıp düşündüklerimizin saçma olduğunu kendimize ikna etmeliyiz.

    1-) Geçmişe gitme: Bir keresinde bir kızla konuşmuştum ellerim titreyip, kızarmıştım. Sonucunda aslında pek büyük bir şey olmadı. Benim karşıma geçip kahkaha atıp benle alay etmedi. Hatta bu durumu fark etmemiş bile olabilir. Fark etse bile büyük bir ihtimalle unutmuştur. Benle arada bir konuşmaya çalışıyor. Aslında iyi birisi olduğunu düşünüyorum.

    2-) Kendimizi karşı cinsin yerine koyma: Eğer karşımdaki kişinin mantıklı konuşmadığını görsem onun hakkında aslında olumlu şeyler düşünürüm. Belki uykusunu almamış olabilir, hatta belki o da benim gibi utangaçtır. Bu durumda benden hoşlanıyor olabilir. Sonuçta utandı diye onu küçümseyecek değilim. Fakat çoğu kez karşımdakinin hareketlerini pek umursamıyorum bile. Mantıklı konuşmadı diye pek üzerinde durmaya da bilirim.

    Sonuç: Eğer karşı cinsle konuşurken utanırsam bunun etkisi pek büyük olmaz. Utanma duygusu oldukça doğaldır ve herkes birbirleriyle konuşurken utanabilir. Bu durumda karşımdakiyle konuşurken sadece konuşacaklarıma odaklanmam daha mantıklı olur.

    Bakın yukarda aslında bizim yaptığımız şey çok basit. Sadece utanma duygusunu ele alıp onun nedenlerini inceledik. Bunu yavaş yavaş yapıp her adımın mantıklı olduğunu kendimize inandırmalıyız. İnanmak çok önemli. Eğer yukarıda yaptığımız her adımın mantıklı olduğunu cidden inanırsak temel düşüncelerimizi değiştiririz. Düşüncelerimiz değişirse eğer duygularınızı kontrol edebileceğinizi göreceksiniz.

    Yukarıda anlattıklarımı bir özet halinde ve daha derli toplu yazmak gerekirse eğer:
    1-) Duygularımız durumun kendisinin bir sonucu değil inançlarımızın, düşüncelerimizin sonudur.
    2-) Aşırı inanç ve düşünceler şiddetli duygulara sebep olur. Eğer düşüncelerimizi değiştirirsek duygularımızı kontrol ederiz.
    3-) Utangaç insanlar sosyal durumlarda olumsuz bir şeylerin ihtimalini abartmaya eğilimlidirler.
    4-) Bir durum karşısında gerçekçi düşünebilmek için öncelikle bu durumla ilgili beklentileri net bir şekilde saptamak gerekir.
    5-) Sonra bu beklentiler ile ilgili deliller toplamanız gerekir. Bunlar Tecrübeler, Alternatif Açıklamalar ve Rol Değişimidir.

    A-) Tecrübeler.
    Geçmişte aynı durumda yaşadığınız tecrübeler. Örneğin arkadaşlarınızla bir şeyler içip bir yandan da sohbet edeceksiniz ancak siz bu durumdan korkuyorsunuz. Bu durumda geçmişte yaptığınız buluşmaları düşünün. Bazılarında gerçekten hiç konuşmamış olabilirsiniz ancak en azından bir tanesinde bile arkadaşlarınızla konuşabildiğinizi hatırlarsınız. Bu sizin iletişim yeteneğinizin olduğunu gösterir. Bu da gerçekleştireceğiniz buluşmada düzgün bir şekilde konuşabilme ihtimalinin var olduğunu açıklar.

    B -) Alternatif Açıklamalar
    Örneğin sınıfta bir sunum yapacaksınız ancak ileride bir yerlerde birinin güldüğünü duydunuz. Böyle bir durumda o kişinin size güldüğünü düşünebilirsiniz ancak farklı senaryoları da göz önünde bulundurun. O kişi başka birisine de gülmüş olabilir.


    C-) Rol Değişimi
    Örneğin, bir tanıdığınızı birisiyle tanıştırırken adını uttuğunuzu hayal edin . Beklentiniz “Kendisini hiç sallamadığımı düşünecek “şeklinde olabilir. Kendinize sormalısınız “Bu ne kadar olası?” ve ihtimal hesabı yapmak için kullanacağınız delillerden bir tanesi rolleri değiş-tokuş etmektir, yani aslında onun sizin isminizi unuttuğunu düşünün. Ne düşünürdünüz? Onu affeder miydiniz? Büyük ihtimalle, sadece aklının bir anlık karıştığını düşünürdünüz ,hatta belki hiç birşey düşünmezdiniz bile . Eğer sizin için böyleyse, neden karşınızdaki insan için farklı olsun ki. insanların çoğu etrafındaki insanları ve onların ne yaptıklarını dikkatle ve ciddiyetle denetlememektedir/incelememektedir. Kendinizi düşünün bir insanlar arasına karıştığınızda , hatta birisini tanıştırırken bile karşınızdakilerin ne dediklerini , ne yaptıklarını , ve nasıl göründüklerine ne kadar dikkat ediyorsunuz ve bunları ne kadar hatırlıyorsunuz ? Bir saat , bir gün ya da bir hafta sonra bunları hatırlayabiliyor musunuz ? Bu demektir ki , eğer bir yerde bir hata yapsanız bile büyük ihtimalle insanlar fark etmeyecekler , ve eğer fark ederlerse dahi çok kısa bir süre sonra unutup gidecekler.

    Şimdi yine kısa bir örnekten bahsedeyim. Ahmet arkadaşlarıyla oldukça iyi bir iletişime sahipken topluluk önünde konuşamıyor.

    OLAY: Topluluk Önünde Konuşmak
    TAHMİN: Yüzüm kızaracak, kesin bildiklerimi, ezberlediklerimi unutup aptal gibi görüneceğim
    DELİL: Bir keresinde sınıfta söz hakkına sahip olmuştum ancak o kadar da kötü bir deneyim olmadı benim için ama başka bir seferde ise çok heyecanlanmıştım. O zaman da yüzümün kızarıp ellerimin titrediğini hatırlıyorum.
    İHTİMAL: Böyle bir şeyin olacağı ihtimalini yüzde 60 olarak tanımlıyorum. Evet geçmişte heyecanlandığım zamanlar olmuştu ama bazen de oldukça sakindim.
    HİSSETTİĞİM: Eğer hissettiğimin şiddetini puanlayacak olursam 10 üzerinden 7 veriyorum. Şuan kendimi sınıfın önünde konuşurken hayal ettim ve çok heyecanlıyım.
    SONUÇ: Sunumda oldukça heyecanlanacak ve insanlar benim ezik olduğumu düşünecek.
    --------------------
    OLAY: Arkadaşlarım heyecanlandığım için benimle alay edip beni küçümseyecek.
    DELİL: Geçmişe baktığım zaman gerçekten heyecanlandım ancak beni küçümsediklerini sanmıyorum. Geçen haftada bir arkadaş çok heyecanlanıp konuşurken dondu kaldı ancak diğerleri durumu oldukça olgun bir şekilde karşıladı. Üstelik ben de bu durumun gayet doğal olduğunu kabul ettim.
    İHTİMAL: İnsanların beni küçümseyeceklerini hiç sanmıyorum. Yalnız arada birkaç kendini beğenmiş tip kendi kendine benimle alay edebilir. Yine de bu durumun olma ihtimalinin çok düşük olduğunu kabul ediyorum. Bence böyle bir şeyin olma ihtimali yüzde 10 filan.
    HİSSETİKLERİM: Şimdi düşününce biraz daha sakinleştim. Hissetiklerimin şiddetini 10 üzerinden 4 veriyorum.
    SONUÇ: İnsanlar beni küçümsediği için arkadaş grubuna almayacak ve ben de yalnız kalmaya devam edeceğim.
    --------------------
    OLAY: İnsanlar beni küçümsedikleri için yanlarına almayacak ve ben de yalnız kalacağım.
    DELİL: Geçmişe baktığım zaman böyle bir şeye denk gelmedim. Arkadaşlarım beni her halimle kabul edebilir. Zaten aslında çok fazla arkadaşım olduğu da söylenemez ama onlar da zaten iyi niyetliler. Sınıfın büyük çoğunluğunun da iyi niyetli olduğunu düşünüyorum.
    İHTİMAL: Böyle bir şeyin olma ihtimali oldukça düşük. Yüzde 5 olmalı.
    HİSSETTİKLERİM: 10 Üzerinden 2.
    SONUÇ: Mantıklı bir şekilde düşündüğüm zaman aslında kendimin dışarıdan nasıl göründüğümü düşünmenin pek bir anlamı yok. Eğer devamlı olarak bunu düşünürsem sunumuma konsantre olamadığım için yukarıdaki senaryo gerçekleşir ama bunun da çok büyük bir sonucu olmaz. Bu durumda benim sunumuma konsantre olmam çok daha mantıklıdır.


    Gerçekçi Düşünme Kaydı
    OLAY BEKLENTİ(tahmin) DELİL İHTİMAL HİSLERİN ŞİDDETİ SONUÇ
    a % x --- % y 0-10 c
    c % x ---- % y 0-10 d

    Siz de gerçekçi düşünme kaydını tutun.(mobilde düzgün gözükmeyebilir)

    Bakın yine Ahmet’in topluluk önünde konuşma korkusunun iyice derinlerine indik. Ahmet’e göre kalabalık ortamlarda konuşmaktan çekinmesinin nedeni arkadaşları tarafından dışlanmak korkusuydu fakat siz de bilirsiniz ki bu tür korkuların ana nedeni insandan insana değişir. Bu size göre hata yapmaktan korkma, mükemmel olma isteği vb. nedenler olabilir. Bazen de bilinçaltında başka bir neden yatar, geçmişte yaşanan olaylar gibi. Bu altında yatan ana nedeni sizin düşünüp kendiniz bulmanız gerekir. Genellikle bu tür utangaçlıkların ana nedeninde temel bazı düşünceler yatar. Bunlar herkes beni sevmeli, her zaman iyi hissetmeliyim, devamlı yararlı şeyler yapmalıyım, mükemmel olmalıyım, hata yapmamalıyım olabilir. Siz de bilirsiniz ki bunlardan en yaygını hata yapmaktan korkmaktır. Bu durumda herkesin hata yapabileceğini kimsenin mükemmel olmadığını kabul etmeniz gerekir. Etrafınıza baktığınız zaman mükemmel insan, alfa erkek gibi kişileri hiçbir zaman göremezsiniz o gözünüzde çok büyüttünüz tanıdıklarınız bile eninde sonunda hata yapacaktır. O zaman hata yapmaktan korkmak aslında içi boş bir kuruntudur ve eğer bunun böyle olduğunu kendinize inandırırsanız kendinizi daha rahatlamış hissedersiniz. Dikkat ettiyseniz ben burada kimsenin bilmediği şeyleri söylemiyorum aslında asıl amacım sizin daha rasyonel düşünmenizi sağlamak. Mesela şuan bir odada oturup geçmişte yaşadığınız sizin için utanç verici bir olayı düşünüp, keşke o zaman şöyle deseydim niye öyle bir şey yaptım tarzı şeylerin içinizden geçtiğini düşünün. Bunu illaki yapmışınızdır ancak her defasında bu tür düşünceler sonrasında elinize bir şey geçmez ve daha da mutsuz olursunuz. Bu durumda bu tür şeyleri düşünmenin bir anlamı yoktur. Ancak gel gör ki bunun böyle olduğunu bilmemize rağmen yine de düşünmeye devam ederiz. Böyle anlarda mantıklı düşünerek kendinize şunu söyleyin “Eğer ben böyle düşünmeye devam edersem geçmişten biliyorum ki anılarımı düşündükçe daha da mutsuz oldum, geçmişteki şeylerin üzerine düşündükten sonra mutlu olduğumu hatırlamıyorum şuanda da yaşadığım bir olayı düşündüğüme göre bu düşüncenin sonucunda mutsuz olacağım garantidir. “


    Böyle rasyonel bir şekilde düşünerek beynimizin ön tarafında bulunan frontal lobumuzu aktif hale getirerek endişelerimizden kurtulmak mümkün. Zaten bizim en önemli amacımız da bu, mantıklı olmak. Sosyal fobisi olanlar bilir ki kendilerini daha duygusal hissederler, çoğu kez duygusal bir film izlediği zaman ilk ağlayan onlar olurlar. Arkadaşları eğer kendilerinden bir şey isteseler hayır diyemezler çünkü hayır derlerse karşıdakinin kırılacağını düşünürler. Çoğu insan duygusallığın yanlış olduğunu düşünse de bu özellik utangaçların iyi yanlarıdır fakat bazı durumlarda mantığımızı devreye sokmak gerekir, duygularımıza göre hareket etmenin sonuçları ağır olabilir.


    Endişe durumlarında sakinleşip, derin nefes alıp hemen bu endişenin nedenlerine inmek bu duyguyu sorgulamak, geçmişte yaptığımız deneyimleri gözden geçirerek ve empati yaparak bu endişenin saçma olduğunu kendimize ispatlayarak utangaçlıktan kurtulmak mümkün. Bunu nereden biliyoruz peki? Yapılan tüm çalışmalar bunu gösteriyor eğer İngilizceniz biraz varsa bu tür makaleleri okuyabilirsiniz. Psikologlar da aynı şekilde çalışırlar. Hastalarına bazı sorular sorarak inançlarının yanlış olduklarını hastaya ispat ettirirler. Tabi burada psikologların yaptığı işi sorgulayacak halim yok ancak bilinmeli ki kendi kendinize bile düşünerek inançlarınızı değiştirerek duygularınızı kontrol edebilirsiniz. Fakat burada yazılanları okuyup geçmek size hiçbir şey kazandırmaz. Bundan sonraki hayatınızın her anında hissettiğiniz bütün duyguları sorgulayacak ve daha mantıklı bir insan olmaya çalışacaksınız. Yukarıda Ahmet için yaptığımız uygulamayı kâğıda yazarak yapın. Mesela günde 30-45 dk nızı ayırarak duygularınız hakkında düşünün ve bu duyguların ana nedenine inin. (hata yapmaktan korkmak gibi). Ardından geçmiş deneyimlerinizden ve empati yeteneğinizi kullanarak bu düşüncenin saçma olduğunuzu kendinize kanıtlayın. Bunu her gün yapın ve en sonunda inançlarınızı değiştirin. Bu sizin için aniden olmayacaktır geçmişten gelen köklü düşünceler hemen öyle değişmez ama yeterince pratik yaparsanız etkilerini göreceğinize emin olabilirsiniz.


    Amacımızın endişe durumlarında mantığı ön plana çıkarmayı görmüş olmuşsunuzdur zaten. Fakat bazı durumlar olur ki istesek de mantıklı olamayabiliriz. Bunun nedeni ise kafamızdan bin bir türlü saçma düşünceler geçer ve konsantrasyonumuz bozulur. Örneğin bir tartışma ortamında istediklerimizi söyleyemeyiz. Konuştuğumuz konu hakkında karşımızdakinden daha bilgili olsak bile o kadar geriliriz ki sakinleştiğimiz zaman keşke şunları söyleseydim dersiniz. Hatta kendinizi bir an için o tartışma ortamında oluğunuzu hayal ederek tekrardan kendi kendinize konuşursunuz. Bu tür endişe durumlarında konsantrasyonumuzu sağlamak için bazı teknikler vardır. Bu teknikleri düzenli olarak yaparsanız faydasını göreceksiniz. Bunları 2. Derste anlatacağım. Bir sonraki edit yarın gelebilir. Kendinize iyi bakın :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cassiopeja -- 11 Şubat 2017; 2:59:47 >







  • okuyorum rez


    edit: çok güzel olmuş hocam, devamını bekliyorum ben.
    favladım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi THECERN -- 8 Şubat 2017; 15:4:57 >
  • Fena değil ama geliştirmen lazım devam.
  • Devam bende cok utangacim
  • Utandigim için okuyamadım.



    Şaka maka hocam utangaçlığın böyle yenileceğini hiç zannetmiyorum.
  • yav boşver kızların karşısındaki utangaçlığı sen şeyi anlat toplum içinde mesela amfide hocanın sorduğu soruya doğru cevabı bildiğin halde kalkıp cevap verememek gibi.
  • dfk24 kullanıcısına yanıt
    Tabiki de böyle yenilemez konuya aslında çok kısa bir giriş yaptim. Bu konu daha da büyüyecek birçok şeyi ele alacağım. Esasen asıl amaç burada yazılanları okuyup geçmek değil de hissettiğiniz şeylerin derinine inmek olmalı.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Physicist_Emre

    yav boşver kızların karşısındaki utangaçlığı sen şeyi anlat toplum içinde mesela amfide hocanın sorduğu soruya doğru cevabı bildiğin halde kalkıp cevap verememek gibi.

    Buna benzer birçok olayı ele alacağım.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: All Nightmare

    Fena değil ama geliştirmen lazım devam.

    Tabi eleştirilerinizi de yazsanız benim için daha iyi olur
  • Sanırım utangaç olmadığım için mantıklı gelmedi yazdıkların kusura bakma böyle dediğim için.
  • vjdrsjejv kullanıcısına yanıt
    Mantıklı olmayan yer neresi mesela bunu belirtebilir misin? Yöntemin yanlış olduğunu mı düşünüyorsun yoksa başka şeylerin mı?
  • Cassiopeja kullanıcısına yanıt
    Yani neden böyle düşüneyim ki diye düşündüm ben, senin yazdıklarını yaşayan olduğuna göre onlara mantıklı gelecektir n.p
  • Edit geldi. Bir sonraki düzenleme 3 gün sonra olacak
  • söyleceğim
  • Utangaclik basa bela ya.
  • Çok faydali bir yazi olmus Teşekkürler
  • Soylediklerin dogru yanlistir diye bir ayrim yok cogu kisisel gorustur ama yazdiklarini cok begendim insanlar arasi cok guzel empati yapmissin sadece kendi yasadigin utangac bir adama acisindan degil karsi cinsin bile bu durumda ihtimaller dahilinde ne hissedebilcegini yazmisin. Begendim bos bi adam degilsin kendini gelistirmeye devam et ciddiyim.
  • Okurum sonra.
  • Fava attım takip ediyorum.
  • Güzel
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.