Şimdi Ara

USB fan yaptım ama yavaş çalışıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (2 Mobil) - 3 Masaüstü2 Mobil
5 sn
11
Cevap
1
Favori
1.979
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Beyler elimde boşta duran bir cooler master 120mm fan vardı bende pcye dışarıdan hava vereyim dedim. Nitekim boştayken 2 derece falan daha soğudu işlemci

Her neyse bir usb kabloyu kesip biçip fanın + ve - güç girişleriyle birleştirdim. Önce 4lü alkalin pille denedim sonra usb adaptörle elektrik prizinden denedim (adaptör 5v veriyor) en sonundada pcnin usb girişiyle denedim ama usb girişlerinin 5v güç sınırına takıldım.

Fan 12v ile çalışırken klima gibi hava üflüyor ama 5v ile pek birşey veremiyor. Sizce fanı tam güçte çalıştırmak için neler yapmam lazım? Fikirlerinizi bekliyorum..

• hocam yanlış bilmiyorsam pc ye usb ile bağlanan şeyler de "+" "-" nin haricinde birde 12v lik kablo mu ne bulunuyo diye biliyorum bağlarken heralde hata yaptınız buna dikkat ederseniz belki sorun düzekecektir
  • quote:

Orijinalden alıntı: gokhans19

Beyler elimde boşta duran bir cooler master 120mm fan vardı bende pcye dışarıdan hava vereyim dedim. Nitekim boştayken 2 derece falan daha soğudu işlemci

Her neyse bir usb kabloyu kesip biçip fanın + ve - güç girişleriyle birleştirdim. Önce 4lü alkalin pille denedim sonra usb adaptörle elektrik prizinden denedim (adaptör 5v veriyor) en sonundada pcnin usb girişiyle denedim ama usb girişlerinin 5v güç sınırına takıldım.

Fan 12v ile çalışırken klima gibi hava üflüyor ama 5v ile pek birşey veremiyor. Sizce fanı tam güçte çalıştırmak için neler yapmam lazım? Fikirlerinizi bekliyorum..

bence 2 usb kullanabilirsiniz gene 12v etmez ama 10v de yeterli olur en azından 5v den iyidir

• quote:

Orijinalden alıntı: aski****

hocam yanlış bilmiyorsam pc ye usb ile bağlanan şeyler de "+" "-" nin haricinde birde 12v lik kablo mu ne bulunuyo diye biliyorum bağlarken heralde hata yaptınız buna dikkat ederseniz belki sorun düzekecektir

Hiç duymadım öyle bişeyi.

quote:

Orijinalden alıntı: zeroplayer06

quote:

Beyler elimde boşta duran bir cooler master 120mm fan vardı bende pcye dışarıdan hava vereyim dedim. Nitekim boştayken 2 derece falan daha soğudu işlemci

bence 2 usb kullanabilirsiniz gene 12v etmez ama 10v de yeterli olur en azından 5v den iyidir

2 usbden olunca olurmuki denemek lazım. Hem usbden hemde pille aynı anda çalıştı ama yine 5v çalışır gibiydi fark yoktu. Usbden denerim bugün.

• Neden molex'den almıyorsun?
  • CPU soğutucunun büyüklüğü nedeniyle yan kapakta ve üstte kullanamıyorum. Sadece öne takıp kullanma şansım var kasa içi için. Ama ben uğraşmıyım hemde kendime üfletir serinlerim diye usbden yaptım. Ondada 5v sınırına takıldığım için fan %40 anca çalışabiliyor.
  • quote:

CPU soğutucunun büyüklüğü nedeniyle yan kapakta ve üstte kullanamıyorum. Sadece öne takıp kullanma şansım var kasa içi için. Ama ben uğraşmıyım hemde kendime üfletir serinlerim diye usbden yaptım. Ondada 5v sınırına takıldığım için fan %40 anca çalışabiliyor.

O zaman şöyle bir şey yap: Ön panel USB portlarından birini buna ayır, molex'i USB portuna 12V olarak bağla. Yalnız o porta başka bir USB alet takılırsa 5 yerine 12V alacağından CIZZZT olur ona göre
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • kardeş kesinlikle bu iş için şu riski al %80 sen o iş için kullandığın zaman usp bin bozulur ama sadce güçverir.&yani usp nin veri akşını bozabilirsin demedi deme
  • Ön panel usb girişleri anakarta ayrı bir kablo üzerinden bağlanır. Arka panel usb girişleri gibi doğrudan anakarta entegre değildir. Dolayısıyla ön panelden gelen bu kabloyu molex'e bağlaman durumunda o usb portuna takacağın fan dışındaki harici cihazlar (usb flaş disk ve benzeri) haricinde hiçbir şeyi bozma ihtimalin pek yok. Dikkat etmen gereken tek şey bu porta fanın dışında herhangi bir cihaz takmamak. Ancak şunu yapabilirsin: Yapacağın basit bir devre (bir direç ve bir anahtar) ile 5V-12V seçimli hale getirebilirsin. Ancak bu durumda da o usb portunu veri aktarımı için kullanmayacaksın. Anahtar 5V konumuna getirildiğinde veri aktarımı olsun, 12V'a getirildiğinde veri aktarımı olmasın falan dersen bu iş biraz karmaşıklaşmaya başlamış demektir. Normal şekilde kullanılan bir USB portunun kablosuna araya switch atarak molex'in 12V bağlantısını bağlamayı ben de önermem. Sakıncalı bir hareket olur.

Kısacası bu kadar uğraşacağına gücü direkt molex'den alsan çok daha rahat edersin. Araya 1 tane de anahtar atarsın oh mis... Anahtara bas fan çalışsın, anahtara bas fan dursun... En güzeli.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi thunderwatcher -- 17 Mayıs 2013; 20:48:31 >

• güç kaynağından 12 v alıp birde fan için hız kontrol devresi yaparsan süper ötesi bir şey olur
  • Bilgisayarınız kasamı, laptop mu,, Kasa ise, güç kaynağındaki sarı kablolar +12v, siyah kablolar ise eksidir..
    Birtane bir yerden çıkma dişi usb ucu yada kablosunu, sarı ve siyaha bağlayın, pc açılınca drekt fan çalışır.. Fanı çıkardığınız zaman ise (kullanmayın, sistem dışıdır) diye bir not asın.http://uyarilevhalarimiz.com/img/thu/971Tamirbakim-16copy.jpg http://www.uysisguvenligi.com.tr/images/products/00/03/91/391_kucuk.jpg

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.