Şimdi Ara

USB'den bilgisayara Karakter LCD bağlamak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
1
Favori
8.209
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar bu yazıda bilgisayara USB'den karakter LCD'yi nasıl bağladığımı göstereceğim. ÖSS'nin bitmesiyle hayata geçirdiğim projenin çok uzun bir geçmişi var ve bu yüzden çok uzun bir yazı olacak; elektronik kısmıyla ilgilenmeyip sonucu görmek isteyenler direk olarak sonuç bölümüne bakabilirler. Ancak bu konuda bilgi almak isteyenler yazıyı baştan sona okusunlar çünkü birçok yere birçok farklı bilgi yerleştirmeye çalışacağım.

    Aynı zamanda "Hacı ben grafik LCD'yi böyle bağlar mıyım?" şeklinde sorular lütfen sormayın çünkü araştırmamın kapsamı dışında.



    ***BAŞLANGIÇ/GEREKLİ MALZEMELER

    Bilgisayara LCD bağlamak isteyen pek çok arkadaşımız az çok bilir ki standart bağlantı şemaları paralel port üzerinedir ve modern anakartların hiçbirinde paralel port bulunmaz. Bilgisayara LCD bağlamak isteyenlerin yeni standart olan USB üzerinden bağlamanın bir yolunu bulmaktan başka çaresi yok.

    Bu yüzden çok uzun araştırmalar sonucunda USB'den karakter LCD sürmeyi başarmış 2-3 kişinin makalelerine ulaştım. Gördüm ki anahtar parça FTDI firmasının FT245 denilen entegresi. Bu entegrenin görevi USB üzerinden paralel port emulasyonu yapmak. Bu entegrenin FT245RL ve FT245BM olmak üzere 2 çeşidi var. Bunların tek farkı birinin kare birinin dikdörtgen olması ve bacak dizilimleri. Fotoğrafları:

     USB'den bilgisayara Karakter LCD bağlamak

     USB'den bilgisayara Karakter LCD bağlamak


    Sorun şu ki bu entegreler inanılmaz derecede küçük. Bacakları arasındaki mesafe 0.65 milimetre. Kısacası elle lehimlemek imkansız. Karaköyün altını üstüne getirip FT245BM'yi satan 2 yer buldum, onlar da lehimsiz halde.
    Bunu plakete lehimlerken krem lehim kullanıp sıcak hava tabancasıyla çalışmak gerekiyormuş. Gereksiz. Bu entegrenin hazır devreleri de var. Toplamda çok daha ucuza geleceği de kesin. Araştırmalarımda yararlandığım makalelerde UM245R denen hazır devreyi kullanmışlar.

    Adamların şemaları şu şekilde:

     USB'den bilgisayara Karakter LCD bağlamak


    Sağ alttaki devrenin adı yanlış yazılmış, UM245R olacak.

    Bu devrenin kendisi şu şekilde:

     USB'den bilgisayara Karakter LCD bağlamak


    UM245R'nin iç şeması da şöyle(kendi pdf'sinden alınmıştır):

     USB'den bilgisayara Karakter LCD bağlamak


    Sağ tarafta görülen PL1 denen şey plaketin kendisi.

    Aşağıda FT245R'nin kendi pdf'sinden aldığım USB'den güç alan konfigürasyonu görüyorsunuz:

     USB'den bilgisayara Karakter LCD bağlamak


    Ne kadar ilginç ki UM245R denen hazır devre direk olarak USB'den güç alan konfigürasyon üzerine kurulu. Araştırmalarımda ulaştığım bir makaledeyse kendi koduyla LCD'yi sürmeyi başarmış biri USB self-powered yani bahsi geçen USB'nin kendi gücüyle çalışan konfigürasyonu kurmuştu. Yani doğru konfigürasyon bu. Sadece entegrenin PWREN denen bacağından +'ya çekilen 10K'lık direnç eksik; zira bu direncin gereksiz olduğunu çalıştırdığımda gördüm.

    Aynı zamanda birkaç kondansatör farklılığı var ki kondansatörler süs sayılır. Bildiğim kadarıyla sinyalin kabloda daha iyi ilerlemesini sağlıyor. Eksikliği de pek bir sorun yaratmıyor.

    Bu şemalarda gördüğümüz bir diğer parça ise Ferrite Bead denen şey (türkçesini bilmiyorum). Bazı ara kablolarda şişkin bir kısım vardır, orası bu işte. Basit olarak bir çeşit bobinden ibaret. İşleviyse voltaj dalgalanma gösterdiğinde özindüksiyondan dolayı direnç gibi davranıp akımı azaltması.

    UM245R'de 2 fazlalık daha var. Bunlardan biri 2 pinli power jakı ki bu jaka jumper bağlanmadığı takdirde devreye akım gelmiyor. Diğeriyse entegrenin işleviyle ilgili 3 pinli bir jak. Ki bu proje için bu jakın jumperı VCC ve VIO üzerine takılmalı. Bu şekilde USB'den güç alan konfigürasyonu aynen kurmuş oluyoruz.

    Sorun şu ki UM245R ne Türkiye'de bulunuyor ne de sipariş edebileceğimiz bir yer var. Bunun yerine aynı işi görecek başka bir devreyi eBay'den sipariş ediyorum. Bu devrenin özelliği biraz önce bahsettiğim USB'den güç alan konfigürasyonu sağlaması. Bunun dşında üzerinde fazladan attiny2313 denen programlanabilir entegre var. Bunun bu projede işlevi yok ama ilerde çok işe yarayabilir. Devrenin eBay'de geçen tam adı şöyle: "FTDI FT245 USB TO Parallel FIFO module EVAL Dev. Board". Çin'den Hong Kong'a oradan İstanbul'a oradan evime toplamda 10 günde ve 32$'a kıymetli devrem geliyor.

    Devrenin kendisi:

     USB'den bilgisayara Karakter LCD bağlamak


    Devrenin şeması:

     USB'den bilgisayara Karakter LCD bağlamak


    Gördüğünüz gibi devre USB'den güç alan konfigürasyon üzerine kurulu.

    Bu değerli devreyi ele geçirdikten sonra mavi ışıklandırmalı HD44780 kontrolörlü 4x20 karakter LCD alıyorum. Zaten Karaköy'de bulabileceğiniz 2x16, 2x20, 4x20 şeklinde birkaç çeşit karakter LCD'nin tamamı HD44780 kontrolörlü (satanlar zerre bilmeseler de). 16 pinli olan bendeki bu LCD'nin 2 çeşit pin dizilimi var, ben okuduğum makaledeki şema üzerinden gittiğim için o dizilimdekine 16 pinli jak lehimliyorum, tabi ki diğer pinler de sırasını doğru tutturmak kaydıyla kullanılabilirdi. Toplamda 20tl tutuyor:

     USB'den bilgisayara Karakter LCD bağlamak


    Elimdeki FT245 devresini LCD'ye bağlamak için tasarladığım arayüzün malzemeleri ve yapım aşamaları bir sonraki bölümde.



    ***ARAYÜZÜN YAPIMI

    Okuduğum makaledeki şemayı bir kez daha vermekte yarar var sanırsam:

     USB'den bilgisayara Karakter LCD bağlamak


    Görüldüğü üzere FT245'den LCD'ye giden kablolar sıralı değil ve aralara da 2 tane potansiyometre takmak gerekiyor. Daha önce paralel porta Grafik LCD bağlama projesini gerçekleştirdiğim için bu işin tam bir kablo karmaşası yaratacağını biliyorum. Bunun önüne geçmek içinse hayatımın ilk baskı devremi yapmaya karar veriyorum. Bu devre FT245 devresiyle LCD'yi düzenli ve sıralı şerit kablolarla bağlamaya yarayacak.

    Bu devrenin yapımı için aldığım malzemeler:
    -Tek tarafı bakır kaplı plaket
    -2 7 ve 12 pinlik 3 adet jak
    -Demir III Asit adlı bakır sökücü solüsyon
    -10k'lık ve 100k'lık iki potansiyometre

    İlk adım olarak CADSoft firmasının Eagle adlı bedava sürümü de bulunan devre tasarım programında devreyi tasarlıyorum:

     USB'den bilgisayara Karakter LCD bağlamak


    Bundan sonra programa otomatik olarak plaket üzerine basılacak resmi çıkarttırıyorum ve üzerinde birkaç değişiklik yapıyorum:

     USB'den bilgisayara Karakter LCD bağlamak


    Bu şemayı a4 kağıda bastırıp fotokopicide asetat kağıdına fotokopisini çektiriyorum. Daha sonra mürekkep bakırla temas edecek şekilde plakete bantlayıp üzerinden orta sıcaklıktaki ütüyle 10 dk boyunca geçiyorum. Bu şekilde bakırın solüsyonda erimeyecek kısımları devreye basılmış oluyor. Bu kısım bana göre işin en zor kısmı, zira 3. deneyişimde ancak düzgün bir şeyler tutturabildim çünkü ütü az sıcak olursa toner plakete geçmiyor, çok sıcak olursa da dağılıyor. Eğer bu adımda başarısız olunursa mürekkep ovma tozuyla temizlenip ütüye baştan başlanabilir.

    Bundan sonra plaketi yarım saat kadar az miktarda solüsyonda bekletiyorum ve çıkarıp mürekkebi ovma tozuyla temizliyorum. Çok başarılı olmuyor, bazı kopuklukları lehimle düzeltiyorum. Parçaları yerleştirmek için açılacak delikleri 1mm'lik matkap ucuyla deliyorum(Karaköy'den satın alınabilir). Vida deliklerini 3mm'lik uçla deliyorum. Daha sonra lehimleri yapıyorum.

    Ardından multimetreyle bağlantıları kontrol ediyorum, değmesi gerekirken değmeyen kısımları ve değmemesi gerekirken değen kısımları düzeltiyorum. Devrenin son hali:

     USB'den bilgisayara Karakter LCD bağlamak


    10k'lık potla kontrast, 100k'lıkla ise parlaklık ayarlanıyor.

    Şemada görülebileceği üzere 7 pinlik jak FT245'in data pinlerine, 2 pinlik jak ise USB'nin +5V(VCC)'una ve toprağına bağlanacak. Bu pinler sağolsun FT245'in devresinde mevcut yani USB kablosunu deşip oradan güç almak zorunda değilim. Sonuç olarak alttaki 2 jak FT245 devresine, sağdaki jak ise LCD'nin ilgili pinlerine bağlanacak. LCD'nin üzerinde bulunan 0-3 data pinleri kullanılmıyor, bunun dışında 12 pin LCD'ye göre sıralı, yani kablo karmaşası yaşanmayacak.



    ***YAZILIM

    Her şeyden önce FTDI'nin kendi sitesindeki FT245 Windows driverını indirip kuruyoruz:http://www.ftdichip.com/Drivers/CDM/CDM%202.04.16.exe

    Bu driverın çalışmadığı Windows sürümü yok gibi, zira ben x64 Vista'da çalıştırıyorum şu an. Her türlü XP ve Vista çeşidinde çalışır. Linux driverı derseniz o bile var.

    En düzgün Karakter LCD yazılımı olan LCDSmartie'yi kendi sitesinden (http://lcdsmartie.sourceforge.net/ ) indiriyoruz. USB'den LCD sürmek biraz özel bir konu olduğu için ilgili driverlar forumunda bulunuyor. Yazılımın yanındaki displays klasörüne şuradan indirdiğimiz 2 dosyalık FT245 driverını yerleştiriyoruz:http://r@pidshare.com/files/86780134/FTDI_LCD.zip.html

    Öncelikle usb'den devreyi bilgisayara bağlıyoruz ve programı çalıştırıyoruz. Ayarlar kısmından display plugini FTDI_LCD seçiyoruz. Screen kısmından da LCD'nin boyutlarını seçiyoruz. Alt kısımda bulunan satırlara ne istiyorsak onu yazıyoruz. Programda envai çeşit plugin var uTorrent'dan tutun iTunes'a kadar. Bunları keşfetmesi de size kalmış.



    ***SONUÇ

    Büyük an geliyor ve FT245 başarılı!

     USB'den bilgisayara Karakter LCD bağlamak


    Şimdi yapacağım şey bu lcd'yi anakart üzerindeki USB portlarından birine bağlayıp lcd'yi yan kapağa yerleştirmek, bütün bunları yaparken kabloları maksimum düzeyde gizlemek. Çok yakında geliyor.



    ***KAYNAKÇA

    http://larsenglund.blogspot.com/2007/04/simple-usb-lcd.html
    http://pixca.net/do-it-yourself/hd44780-ftdi-usb-lcd/
    http://forums.lcdsmartie.org/viewtopic.php?t=1540



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi equilibriumtr -- 20 Ağustos 2009; 2:17:07 >







  • güzel olmuş hoca keşke bende bu kadarını becerebilseydim
  • güzel olmuş tebrikler
  • eline sağlık çok güzel olmuş
  • Çok güzel. O şemaları uygulamak için delirmiş olmalısın

    Ama deymiş eline sağlık
  • Şu an itibariyle LCD'nin montajını bitirmiş bulunuyorum. Kapağın LCD gelecek yerini Maslak Atatürk Oto Sanayi'de kaportacıda kestirdim. Kapağın her yeri dümdüz olmadığı için lazere yatıramadılar. Onun yerine dremelle girip eğeyle alıştırdılar. Daha sonra metalin açık kalan yerlerine ufak bir boya atıldı. FT245 ve arayüz devrelerini kasanın uygun yerlerine yerleştirdim:
     USB'den bilgisayara Karakter LCD bağlamak

     USB'den bilgisayara Karakter LCD bağlamak


    Burada dikkat edilmesi gereken en önemli şey, kasanın iç yüzlerindeki gri kısımların iletken olması. Herhangi bir devrenin lehimli kısımlarını orasıyla temas ettirirseniz anında kısadevre oluyor. Bu yüzden altına devrenin kendi statik koruyuculu plastik kabını uygun ölçüde kesip yerleştirdikten sonra yerine sıcak silikonla sabitliyorum:
     USB'den bilgisayara Karakter LCD bağlamak


    En sonunda lcd için uygun vida deliklerini deliyorum ve monte ediyorum. Sonuç:
     USB'den bilgisayara Karakter LCD bağlamak

     USB'den bilgisayara Karakter LCD bağlamak




  • Ellerine sağlık Arkdaşım Süper olmuş
  • ellerine sağlik güzel paylaşim
  • pm attım
  • Acaba bu ft245 li devrenin baskı devre şeması mevcutmudur? Yani lcd kadar gidip para vereceğimize kendimiz oturup devreyi yaparız. ft 245 i online alabileceğimiz bir yer varmı?
  • Süper olmuş gerçekten baya bi uğraşmışsın.
  • Doğrusunu istersen ufak bi lcd için yüksek bir maliyet olmuş, zira değer deniliyorsa biraz daha uygun fiyata aynı işlevi pic ile gerçekleştirildiğini webden araştırarak görebilirsiniz ki hazır kodları v.s. de mevcut.. ayrıca özel bi sistem v.s. değilse pci lpt kartları da(genelde 20- ila 25tl arası) gayet geçerli işi görüyor.. yine de uğraş, çaba iyidir bi yöntem daha öğrenmiş olduk ama bu lcd için mantıklı olan daha ucuz olan yöntemler..
  • Eline sağlık dostum, güzel olmuş...
  • ucuza bu lcd lerden nasıl alabiliriz.piyasada hazırları kaçtan gidiyo?
  • Piyasada usb2paralel port kabloları satılıyor ilgilenen arkadaşlara duyrulur.
  • off dehşet masraf yapmışsın, pic ile usb üzerinden lcd çalıştıran devre ve kaynak kodu nette vardı. Denenmiş devreydi o da
    Maliyetin o paralel port kartıyla yaptıgın devreden en az yarı yarıya düşer diye düşünüyorum
    2x16 ile yapılan standart devre tahminimce 25 30 tutar. isteyen olursa istenen miktarda hatta seri üretimle yapabiliriz.
    :)

    Cidden arkadaşlar,isteyen varsa pm atabilir. Kesin fiyat haftaya cuma günü belli olur.
  • Arkadaşlar konu arasında görenler mesaj atmaya devam ediyor. Ayrı bir konu açmayayım diyorum,işin ticari boyutunu değil,sadece bazı şeyleri ucuza ve kolay koldan temin edebilmek için uğraşıyoruz.
    Adet daha da artarsa,tutar gerçekten çok gülünç rakamlara düşecek benden söylemesi
    En kısa zamanda bitane örnek topluyorum,resimleri maliyeti ve fikirleri ilgilenen herkese aktarıyorum.
  • arkadaşım teşekkürler böyle bir matin için.
    cumartesi günü alıcam ve yapıcam burdan aşamalarımı gösteririm.

    teşekkürler.
  • Anlatımın ve paylaşımın için teşekkürler.

    Buna benzer ve istek üzerine USB girişlide yapıyordu yanılmıyorsam LCD gösterge "necoinside" (Necbettin) abinin imzasından ulaşabilirsiniz.
  • http://www.ianstedman.co.uk/Projects/PIC_USB_Interface/pic_usb_interface.html
    farklı bir anlatım bu adreste mevcut.Baskı şemaları falan da var elemanlar güzel anlatmış.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.