Şimdi Ara

Ups Mosfet Arızası !! değiştirdim

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
2.892
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • selamlar,

    5 tane 3205 mosfet aldım diğer iki mosfetin yerine bu yenileri taktım ama aküye bağlar bağlamaz mosfetler yanıyor. elimde sadece 2 tane mosfet kaldı. arızanın nerede olduğu hakkında bilgim yok.

    trafodan çıkan mavi, kırmızı, beyaz kabloların ikisi pcb ye takılıyor. kırmızı akünün artı kısmına gidiyor. acaba burdamı yanlış yaptım bilmiyorum o iki kablo devrede nereye gelecek acaba ?

     Ups Mosfet Arızası !! değiştirdim

    o iki kablonun giriş yerlerini işaretledim.

     Ups Mosfet Arızası !! değiştirdim
     Ups Mosfet Arızası !! değiştirdim
     Ups Mosfet Arızası !! değiştirdim


    sizce nerde sorun var ? mosfetleri aküye takar takmaz gümletiyor ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi victerorr -- 21 Ocak 2014; 18:30:27 >







  • quote:

    Orijinalden alıntı: victerorr

    selamlar,


    uzun zamandır kullandığım quadronic marka 650VA ups mosfet patlattı. yalnız okunamayacak durumda olduğu için yanında mosfete bakarak bu değeri veriyorum. umarım olur.

    mosfet: IRF3205 2 tanede boş mosfet yeri var. acaba o iki yerede aynı mosfetlerden taksam etkili olur mu yükü paylaşma açısından. sonuçta maliyet açısından adamlar koymamış olabilir.


    irf ile baslayan mosfetler var ama irfp de var, en net cozum yontemi internetten upsin semasini bulman.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • IRF hocam kesin eminim IRF3 e kadar kesin okuyabiliyorum. gerisi delinmiş ne yazık ki.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: victerorr

    IRF hocam kesin eminim IRF3 e kadar kesin okuyabiliyorum. gerisi delinmiş ne yazık ki.



    Hocam büyük ihtimalle aynısı vardır. İsterseniz aynısını alıp deneyin çalışmazsa başka yöntemlere başvururuz. Siz internetten güç kaynağının şemasını araştırdınız mı ?
  • evet ama çok dandik marka olduğu için bişey çıkmadı Quatronic 1060SB modeli.

    o boş soketlere aynı mosfetten takarsam sorun olur mu ?
  • Transistörlerin önündeki iki pabuç bağlantısı trafoya gidiyorsa aynıdır.

    Ortadaki yerlerin boş olmasının nedeni maliyet açısından üreticinin tek kart ile değişik güçlerdeki ups leri üretmesidir. Mesela 4 mosfetli ve daha güçlü bir trafo bulunan bir üst model olabilir.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ASiL35

    Transistörlerin önündeki iki pabuç bağlantısı trafoya gidiyorsa aynıdır.

    Ortadaki yerlerin boş olmasının nedeni maliyet açısından üreticinin tek kart ile değişik güçlerdeki ups leri üretmesidir. Mesela 4 mosfetli ve daha güçlü bir trafo bulunan bir üst model olabilir.



    bende tam bunu düşünüyordum. teşekkürler hocam.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    POWER SUPPLY ARIZASI
    13 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

    Orijinalden alıntı: victerorr

    evet ama çok dandik marka olduğu için bişey çıkmadı Quatronic 1060SB modeli.

    o boş soketlere aynı mosfetten takarsam sorun olur mu ?

    Aynı mosfetten iki tane alıp sağlam olanı da değiştirirsen daha sağlıklı olur.
    İkinci olarak ta boş olan yerin doldurulması hakkında ufak bilgi vereyim. Bu yerler arkadaşında belirttiği gibi üreticinin tek bir kart ile birden fazla modelde kullanımı için tasarlanmıştır. Bu yerler uygun şekilde doldurulup trafo da güçlendirildiğinde çıkış gücü artar, tam tersi durumda ise çıkış gücü azalır. Ancak buralar doldurulabilir mi; evet doldurulabilir. Diğer mosfet grupları ile kullanılan kesime sürme ve iletime geçirme komponentleri ile birlikte birebir özdeş devre tamamlanırsa istenildiği şekilde çalışır.
    Mesela şuan kart üstünde takılı olan mosfetlerin gate uçları bir direnç vasıtasıyla driver'a bağlanıyor gibi. Fotoğraflar net olmadığı için birşey anlayamıyorum ama düşüncem o ki, mosfetler 2şerli gruplar halinde de çalıştırılabildiği kanısındayım. Mosfetler ve dirençler aynı takıldıktan sonra uygunluk sağlanmış olma ihtimali yüksek ama ben tam kesinleştirmeden uygulanmasına karşıyım. Al aynı mosfetten iki tane tak yerlerine, bozulana kadar kullan...




  •  Ups Mosfet Arızası !! değiştirdim

    Yukarıdaki resimde sarı ile çizdiğim lehim noktaları kısa devre mi ?
    Eğer kısa devre ise ( öyle düşünüyorum zaten ) mavi ile çizdiğim noktalar arasına bağlanan dirençler ( yada jumperlar ) birbiri ile özdeş mi ? Boş soketlerin en sağına bağlanan bu dirençler sağlam mosfetteki ile tıpatıp aynı olduğu sürece bu boşlukları doldurabilirsin. Tabi dediğin gibi önce trafoyu güçlendirmen lazım. Yoksa bu mosfetlerin gücü arttırıldığında en fazla trafo primeri yanar. Boşuna uğraşmış olursun. Bir de bu güçlendirme işi öyle kolay değildir haberin olsun. Oranları tutturmak önemli. Her trafo iş yapmaz burada. Sonuçta belirli bir frekans ve oran mevcut
    İkinci olarak ta dediğim gibi güç yükseltmesi söz konusu ise sigortalar ve yollar kesinlikle gözden geçirilmeli.atıyorum sigorta 30A ise bunu daha da yükseltmen gerekir.




  • Anladım hocam dediklerinizi dikkate alacağım. o yanan parçaya ulaştım. IRF3205 aynısından alıp takacağım dediğiniz gibi. trafo güçlendirme işini daha sonraya erteledim..


    teşekkür ederim gösterdiğiniz ilgi için.
  • Aslında değiştirmek bi yana sorunun kaynağını bulsan daha iyi olur çünkü eğer tekrar eden bişi ise yine mosfeti gümletecektir. elinde osiloskop var mı bilmiyorum ama gate sinyallerini VDS voltajlarını bi kontrol et derim ben. snubber devresi varsa devrende eğer ve snubber da kullanılan komponentler gümlediyse, bu da mosfetin yanmasına sebebiyet verecektir. dediğim gibi sorunun kaynağını bulmaya çalış vaktin varsa.

    Gücü yükseltmen için arkadaşların dediği gibi hesaba göre paralel mosfet kullanman gerekir, hatta mosfeti değiştirmen bile gerekebilir. trafoyu ise baştan dizayn etmek gerekir. hatta çıkıştaki diyot ve filtre bobini bile gerekirse değişebilir. tabi bunların hepsi ne kadar güç istediğine bağlı.
  • teşekkürler, sorunun kaynağı ups nin dandikliğinden oldu hocam. fan yok ve ufak bir soğutucu mosfetleri yükte soğuk tutamıyor. zaten aküden beslerken patladı mosfet ısınmadan dolayı. soğutmaya önem vereceğim yeni mosfetleri takınca.


    saygılar.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: victerorr

    teşekkürler, sorunun kaynağı ups nin dandikliğinden oldu hocam. fan yok ve ufak bir soğutucu mosfetleri yükte soğuk tutamıyor. zaten aküden beslerken patladı mosfet ısınmadan dolayı. soğutmaya önem vereceğim yeni mosfetleri takınca.


    saygılar.

    Anladım o zaman dediğin gibi soğutmaya önem ver birde transistörlerin datasheetinde 25 derecede ve 100 derecede ki maksimum dayanabileceği akım değerlerine bak. 100 dereceye ulaştığı zaman mosfetin dayanabileceği akım düşer. Onun için bi daha bozulursa paralel mosfet kullanma yoluna gidebilirsin fakat bu da kullanıldığı topolojiye göre başka şeyleri değiştirebilir.
  • güncel konu
  • slm ups siyah bross 1000likmi .
  • a.selam, aynı dandik markadan ama bross değil Quatronic 1060SB 650VA modeli.
  • ben olsam uğraşmazdım bende ile aynı işte çalışırken alev aldı mosfetler sonra parçaladım onu..
     Ups Mosfet Arızası !! değiştirdim
  • evet hocam çok dandik bir cihaz. trafosu olsun üstündeki kompanentler olsun hepsi idarelik takılmış. 6 tane IRF3205 gitti osiloskop ile ölçtüm sorun yok ama patlatıyor paso düzen almadı gitti bir türlü.
  • bendeki akü ile çalışırken kare dalga vardı sanki çıkışta voltaj 100-240 arası dans ediyodu sonra şarzda iken alev aldı bidahada aynı görünümde upse bulaşmadım..
  • selamlar dostlar
    3205 mosfetlerden 25 tane patlattım ama sorunu çözdüm sonunda. çözüm aşamalarını sıralıyorum.
    1. trafodan devreye gelen kablolar (mosfetin drain bacağı boşta lacak) kesinlikle bağlı olmadan çalışacaksın. sebebi trafodan +12 volt geliyor ve mosfetlerin gate bacağına eliniz değse statik elektriklenmeden mosfet açılıp kısa devreden patlıyor.
    2. boş mosfetleri de bağla.
    3. resimde çizdiğim gibi mosfetlerin 1-3 bacakları arasına 10kohm direnç bağla. bu voltaj verdiğinde açılan mosfetin kesime gitmesi için. temelde patlama sebebi kesime gitmemesi. (gate source arasına 10 kohm direnç zorunu çözer)
    4. iki potansiyometre var resimde görülüyor.
    1 numara G yazdığım aküden gelen voltajın kaça düştüğünde inverterin kapanacağını belirler.
    2 numara Ç yazdığım çıkış voltajını ayarlar.
    bunları ayarlarken çıkışa 100w bir ampul tak bu sinyali 50-55 hz arasına düşürür, ölçüm yapabilecek hale getirir. değilse boşta sinyal 150 hz ya da daha büyük ve dalgalı olacağı için ayarlayamazsın. ölçemezsin
     Ups Mosfet Arızası !! değiştirdim Ups Mosfet Arızası !! değiştirdim




  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.