Şimdi Ara

Ülkemizde NFC ile ödeme alışkanlığı neden yok?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
1
Favori
845
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Herkese merhaba. Biliyorum ülkemizde çok hayati bir sürü sorun var ama arada kaynayıp gittiğini düşündüğüm önemli konulardan biri.

2015-2016'larda dünya genelinde dijital cüzdan servisleri hızla yayılmaya başlamışken ülkemizdeki birçok banka NFC ile ödeme özelliği getirdi. Bir sürü kampanyalar yapıldı ve bu teknoloji yaygınlaştırılmaya çalışıldı. Ancak iPhone üzerinde Apple Pay kullanıldığı için çok sayıda kullanıcı da bu nimetten faydalanamamıştı. Bu yüzden iOS kısmını es geçiyorum.

6-7 senelik gözlemimde, özellikle pandemi döneminde temassız kullanım hızla alışkanlık haline geldiği zamanda etrafımda en fazla 3-4 kere NFC ile ödeyen gördüm ve bunlar da hep yabancıydı üstüne üstlük Android telefon kullanıyordu. Arkadaşlarımdan birçok kişi NFC destekli Android telefon kullanıyor ama hala kartla ödeme yapıyor. Tabi ki kimseyi zorlayamam ödeme sistemi konusunda dileyen istediği gibi ödeyebilir. Asıl merak ise reklamı yapılmış olmasına rağmen neden birçok kişinin böylesine harika bir teknolojiden haberi yok? NFC destekli Android kullananların sayısı hızla artıyor ve bunun yaygınlaşması gerekiyor.

Biraz burada isyan edeceğim:

Ülkemizde malum Apple Pay, Google Pay ve Samsung Pay gibi cüzdanlar yok. TCMB izin vermiyor. Eğer izin verilmiyorsa bunlara alternatif yerli bir NFC cüzdan uygulaması neden geliştirilmiyor? Bi BKM express var ama belirli anlaşmalı kurumların Troy kartları çalışıyor. S wallet de bir cüzdan değil ön ödemeli. Juzdan ise sadece Akbank destekliyor. Çinliler Alipay QQ pay WEchat pay tarzı sistemler geliştiriyorsa biz de bankalarla anlaşıp Mastercard, Visa ve Troy kartlarla çalışan cüzdan uygulaması yapabiliriz. Bu şekilde telefonla ve saatle ödemenin yaygınlaşacağını düşünüyorum.

Uzun zamandır böyle bir iş modeli kurmak var aklımda ama bu sistemin de birtakım zorlukları var. Dediğim gibi bankalarla anlaşmaya gidilmesi gerekiyor. Visa, Mastercard ve Troy API'lerinin kullanılması gerekiyor. TR Karekod'un aksine ortak bir NFC ödeme altyapısı olmadığından sistemin baştan yazılması gerekiyor. Kısacası evde freelance olarak yapılabilecek bir iş değil.

Son olarak ön ödemelilerde NFC konusuna değineyim:

En güzel kullanımının burada olacağını düşünüyorum. Destekleyen uygulamaların sayısı az. Nays, Tosla, S wallet desteklerken diğer hiçbir uygulamada yok. Hesap açarken istediği özelliği temassız ödeme yaparken kullanamamak bana saçma geliyor. En büyük örneği Papara. Kullanıcılardan yıllardır talep aldığı bu özelliği getirmiyor. Bunun yerine de QR kullandırıyor lakin pratik değil, uygulamayı açmak gerekiyor, her yerde geçmiyor ve sorun çıkarmaya daha meyilli. NFC'ye teşviğin ve yatırımın daha doğru olduğunu düşünüyorum hem satıcı hem müşteri bakımından. Geleceğin fintech şirketleri bu alana odaklanmalı.

Özetle bu kadar. Hatalarım varsa söyleyebilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi enineboyuna06 -- 4 Mart 2025; 0:56:32 >

• En azından devlet bankaları ORTAK bir sistemle buna öncülük edebilirler.

Bir şey de ben ekleyeyim. Neden CASHBACK yok? Puan harcamak için yer aramak zorunda kalıyoruz.

• quote:

Orijinalden alıntı: Kemal

En azından devlet bankaları ORTAK bir sistemle buna öncülük edebilirler.

Bir şey de ben ekleyeyim. Neden CASHBACK yok? Puan harcamak için yer aramak zorunda kalıyoruz.

Puan saçmalığının kesinlikle kalkması gerekiyor. Yurtdışında böyle bir şey yok. Cashback olmamasının sebebi ülkemizdeki bankalar genellikle kendi sistemlerinin daha fazla kullanılması için puan sistemi getiriyorlar. Bu da mantıklı gibi görünse de birçok yerde geçmeme problemi yaşatıyor. Mesela chippin ile burger kingde ödemek istediğimde kasiyer afalladı ve 5dk boyunca uğraştı. Beceremeyince normal bir şekilde ödeyip geçtim ama olan kampanyaya ve benim sinirlerime oldu. O yüzden dediğiniz her şeye katılıyorum.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• İostan dolayı. Bu işlerle ugrasmayı seven çogunluk apple kullanıyor

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • ardnz kullanıcısına yanıt

Umarım Apple NFC ödeme API'lerini ülkemize getirir de bankalar entegre edip hızlıca yaygınlaşır.

• nfc kullanımı için andoridlerde bir sıkıntı yok. kullanan kullanıyor. açıkcası çok da heyecan yaratan bir teknoloji değil. temassız kredi kartları yeterince pratik. qr veya nfc ile ödemek daha uzun iş.

• NFC ile ödeme yapıyordum ama dediğiniz gibi pratik değil. Bazı poslar okumuyor, bazen de banka uygulaması sapıtıyor. E sırada kaç kişi bekliyor onları bekletmemek adına hiç uğraşmayıp kartla ödüyorum artık. Sistem mükemmel hale gelirse apple pay vs o zaman kullanılabilir.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • TR Karekod gibi ortak bir altyapısı, dokümantasyonu olsa bankalar/kuruluşlar entegre eder diye düşünüyorum. 12-13 yıl önce bile bazı bankalarda nfc ile ödeme vardı. Hatta operatörler o dönem nfc desteği olmayan telefonlar için nfc destekli sim kart da getirmişlerdi. O zamanlarda temassız posların yaygın olmaması, kasiyerlerin nasıl temassız ödeme alınacağı ile ilgili bilgisi olmaması, ödemelerin askıda kalması gibi nedenlerden yaygınlaşamadı diye düşünüyorum. (para sizden düşüyor ama pos'a yansımıyor, tekrar ödeme yapmanız gerekiyor. Size yansıyan ödeme ekstre kesilene kadar harcama olarak gözüküyordu, ekstre kesildiği zaman ekstreye yansımadan siliniyordu.) Sonra da operatörler nfc destekli sim kart vermeyi bıraktı. Bankalarda hala destek var ama tr karekod kadar yaygın değil.

Sanırım tr karekod standardının nasıl uygulamalara ekleneceği açık bir şekilde belirtilmiş. Yeni çıkan ödeme kuruluşlarında bile tr karekod ile ödeme/para çekme var. Nfc ile ödeme daha eski olmasına rağmen belli başlı bankalar dışında yaygınlaşamadı maalesef. Nfc ile ilgili ortak bir sistem olmadığından sıfırdan yazmaktansa onu boşverip tr karekod'u eklemek daha kolay oluyor sanırım. (Bir de fast üyelerinin ekleme zorunluluğu var sanırım. Tr karekod çıktığında kitapçığında fast üyesi kuruluşlar belirli bir süreye kadar eklemek zorundadır gibi bir şey yazıyordu. Son zamanlarda çoğu kuruluşun uygulamasının ana menüsüne fast - tr karekod butonları geldi. Sanırım bu şekilde olmasını istiyorlar.)

Troy param kartlar bkm express'e eklenerek nfc ile ödeme yapabiliyordu. Bunu diğer kartlar/kuruluşlar için getirmediler, sadece o karta özel kaldı. Uygulanması kolay olsa bkm express içine eklenebilen diğer kartlar için de gelirdi, zamanla tr karekod gibi bir standarta girerdi diye düşünüyorum. Her kart için ayrı ayrı uğraşmaları gerekeceğinden vazgeçtiler sanırım

Nfc bana da daha pratik geliyor (fiziki kart gerekmeyen, kurye vs beklemeden kart ücreti vermeden sanal kartla fiziksel yerlerde ödeme yapabildiğimiz sistemler ilgimi çekiyor.) ama muhtemelen uygulama zorluğu, iphone kullanıcılarının yararlanamaması ve fast üyesi olmak istiyorsanız bunu uygulamaya eklemeniz lazım tarzında bir zorunluluk olmadığından pek üzerinde durmuyorlar gibi geliyor. Nfc ile yurtdışında atm'den para çekmek mümkün. Atm'lerde temassız kart okuyucu var. Kartı takmadan kartı okutup şifreyi girip kartı takmış gibi bütün işlemleri yapabiliyorlar. Burada çoğu atm'de yok, olanlarda kapalı. Bir tek iş bankasında çalışıyor ama onda da kendi kartlarında çalışıyor bir tek. (Hatta banka kartında çalışıyor ama nays kart ile deneyince ekranda java error exception çıkıyordu)

Tr karekod şu açıdan iyi, eskiden her bankanın qr kodu farklıydı. Yanında kartın yoksa qr kod ile sadece kendi bankanın atm'sinden para çekebiliyordun, farklı bir bankanın ortak atm'sinden para çekemiyordun. (Qr kod ile ödeme de aynı şekildeydi yanlış hatırlamıyorsam.) Şimdi tr karekod destekli herhangi bir atm'den para çekebiliyorsun, pos'tan ödeme yapabiliyorsun. O açıdan iyi oldu. (İleride para yatırma da gelir umarım. Hala ortak atm'den para yatırmak için kart takmak gerekiyor.)

Bazı yerler iadesi daha karışık olduğu için istemiyor sanırım. (Gittiğim bir mağazada bir ara karekod ile alınan ürünlerin iadesi alınmamakta, sadece değişim yapılmaktadır gibi bir şey yazıyordu. Şimdi kaldırmışlar ama bir dönem böyle bir yazı asmışlardı. 1-2 sene önce de forumda bimde nfc ile ödeme yaparken posu eliyle kapatıp engel olan kasiyere denk gelen biri vardı. Abi müdürler kızıyor sorun olursa telefon ile ödemede parayı iade edemiyoruz o yüzden telefon ile ödemeye izin vermeyin diye talimat vermişler demişti. Altına 1-2 kişi daha farklı mağazalarda bu durumla karşılaştığını yazmıştı. Migros'ta da geçmişte iade için kartı takmak gerekiyordu, nfc ile ödeme yaparken sistem bir nevi sanal kart oluşturuyor. Fiziksel karta nfc tanımlasan bile son dört hanesi farklı olduğundan pos'a fiziksel kartı taksan da iade hata veriyordu. Bu yüzden nfc ile ödemelerde sadece hediye çeki verebiliyorlardı. Durum hala bu şekilde mi bilmiyorum. Normalde bunların iadesi var, bankaların pos kılavuzlarında yazıyor ama yazarkasaya bağlı pos'lara müdahale edemiyorlar sanırım. Tr karekod ile ödeme bile ancak geçen sene geldi migros'a, o da sadece yapıkredi pos'unu destekliyor. Ondan önce temassız ekranında 0'a basıp ödeyince ödeme askıda kalıyordu, pos'a yansımıyordu. Karta yansıyan borç 2-3 gün sonra düşüyordu. Bim'e de gelmiş diyorlar ama denemedim.)

Puan konusunda da ziraat ve akbank gibi uygulamadan ödeyebilsek güzel olurdu. (Ziraat'te puan tutarının altındaki, akbank'ta bütün karttan yapılan harcamaları sonradan puan ile ödeyebiliyorsun. Muhtemelen bankalar kendi poslarından geçen harcamalara daha az komisyon ödediği için puan kazanırken/harcarken kendi posunu zorunlu tutuyor. Diğer poslardan geçen harcamalar için olmasa bile kendi posundan geçen harcamaları sonradan puan ile ödeyebilseydik güzel olurdu. Puanınız kasada gözükmüyor/puan harcamayı bilmiyorum/ay yanlışlıkla normal geçmişim kusura bakmayın tarzı durumlardan kurtulmuş olurduk)

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Öncelikle konu için çok teşekkürler.

Kendi adıma belirtecek olursam benim telefon nfc desteklemiyor. Yoksa tercih ederdim diye düşünmekteyim.

• EnemyTerritory E kullanıcısına yanıt
    Detaylı bilgiler için elinize sağlık. QR ile ortak ATM'den para yatırmayı denedim dediğiniz gibi olmuyor. Bu NFC ödeme konusunu Papara'ya sordum mevzuatların değişmesi gerekiyormuş dediler. Bu kısmı anlamadım çünkü Nays ve Tosla gibi elektronik para kuruluşlarında bulunan bir özellik. Bu iki kuruluş nasıl sıkıntı yaşamadan bu özelliği ekleyebiliyor da Papara için mevzuat değişimi isteniyor? Yönetmeliklerin maddelerini sordum, maalesef o konuda herhangi bir bilgi alamadım. NFC ile ödeme için yönetmelikleri yapay zekaya sordum o da çok muğlak bir cevap verdi. Yine Nays ve Tosla'da parmak izi ile giriş varken Papara tarafında mevzuat nasıl uymuyor bunların cevabını hiçbir şekilde alamadım. Bunların hepsi ön ödemeli elektronik para kuruluşuysa hepsine aynı mevzuatlar uygulanıyor diye biliyorum.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • enineboyuna06 E kullanıcısına yanıt
    Muhtemelen apple pay, google pay tarzı sistemleri kastetmişlerdir. Yurt dışında nfc ile ödemelerin çoğu apple pay/google pay üzerinden yapılıyor. Bizde mevzuattan dolayı bu uygulamalar olmadığından bankalar kendi uygulamaları üzerinden nfc ile ödeme yaptırıyor. (Apple buna izin vermediğinden nfc ile ödeme sadece android'de kullanılabiliyor.) Mevzuattan dolayı bir sıkıntı olsaydı param bkm express üzerinden nfc ödeme yaptıramazdı diye düşünüyorum.

Nays iş bankasına bağlı olarak gözüküyor, elektronik para kuruluşu olarak gözükmüyor. (Bankalar sanırım isterlerse elektronik para kuruluşu kurmadan da elektronik para hizmeti verebiliyorlar.) Tosla aköde elektronik para (akbank iştiraki) olarak geçiyor. Bunların ikisi de nfc ile ödeme hizmeti verebiliyor. Dolayısıyla elektronik para kuruluşları nfc ile ödeme yaptıramaz/sadece bankalar yapabilir tarzı mevzuatsal bir durum olsaydı ikisinden birinde nfc ile ödeme olmazdı ama öyle bir durum yok Bu kuruluşlar banka kökenli olduğundan, daha önce kendi uygulamalarında nfc ile ödeme için gerekli kodları yazdıklarından yeni çıkaracakları elektronik para uygulamalarına uyarlamaları zor olmuyor. Diğer kuruluşlar böyle bir şeyi baştan yazmak zorunda kalacaklarından uğraşmıyorlar diye düşünüyorum.

Mevzuatı bulamadım ama bir ara yasaklanmıştı diye hatırlıyorum. Bankalar için de 2020 civarında yasaklanmıştı sanırım. Nays iş bankasına bağlı olduğundan onda da olmaması gerekir ama yönetmelik değişti mi, şu an izin veriyorlar mı bilmiyorum.

• Sırf NFC ile ödeme yapabilmek için az önce iş bankasından aidatsız kredi kartı çıkarttım. Aslında enpara da yapıyor fakat telefonda geliştirici seçenekleri açıkken izin vermiyor. (Bir de iş bankasında koyu tema olduğu için kullanması daha keyifli 😁)

• H A N kullanıcısına yanıt
    İş Bankası'nda saat ile ödeme bile var harika bir şey sürekli kullanıyorum çok güzel. Bu ve Akbank dışında da herhangi bir banka buraya elini dahi sürmedi.

• H A N kullanıcısına yanıt

Nfc odemelerin 2 3 yila tum poslarda olabilir

Suan mobilde guvenlik aciklarindan dolayi tum bankalar desteklemiyor

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Hocam rahatsız ediyorum kusura bakmayın bir de son bir sorum olacak. Elimde yapı kredi world gold visa kart var (ek kart olarak) NFC ödeme ayarlarına girdiğimde sadece banka kartı gözüküyor. Ama qr ödeme kısmında kredi kartımı görebiliyorum. Ayrıca oluşturduğum sanal banka kartı da gözüküyor ve ödeme yapabiliyorum. Neden olabilir acaba? Ek kartlar için farklı bir durum mu var? Ayarlar kısmına baktım bulamadım bir şey asıl kart sahibinin ayarlar kısmına da baktım izin gibi bir seçenek göremedim.

Ekran görüntülerini farklı telefonla çektim uygulama hiç bir yerde hiç bir şekilde ss aldırmıyor.

Gold kart troy mu? Troylarda bir ara nfc ödeme açılamıyor diyorlardı, güncel durumu bilmiyorum. Asıl kart sahibinin telefonu nfc destekliyse onun nfc ödeme ayarlarında hangi kartlar gözüküyor?

Hocam bildiğiniz visa. Asıl kart sahibinin telefonu nfc destekli. O kart gözüküyor ve özelliği aktifleştirebiliyor. Bende o kart menüde görünmüyor ve aktifleştiremiyorum. Banka kartını kapatıp ödeme yaptığımda kart tanımlı değil diyor.

Ek karta nfc ile ödeme yetkisi verilmiyor olabilir. Banka ile iletişime geçip izin verilebiliyor mu öğrenmek lazım. Annemin babamın üzerinden ek kartı var akbank'tan. İnternet alışverişi yapmak istediği zaman şifre ana kart sahibinin telefonuna gidiyor. (Telefonu akbank'ta kayıtlı, ekstre sms'i vs geliyor.) Benzer şekilde yapı kredi'de de sadece ana hesap sahibi nfc ile ödeme yapabiliyorsa şaşırmam

Cevabınız için teşekkür ederim.

"O kart gözüküyor ve özelliği aktifleştirebiliyor."

Bu kısımda yanlış bilgi vermişim. Şimdi baktım asıl kart sahibinin nfc menüsünde benim ek kartım hiçbir şekilde gözükmüyor. Sadece ek karta bağlı olan asıl karta nfcyi açabiliyor. Yani olay muhtemelen hesapla değil kartla ilgili muhtemelen. Neyse dediğiniz gibi bankayla iletişime geçeyim. Belki izin verilebiliyordur. QR'a izin verip NFC'ye varsayılan olarak izin vermemeleri değişik bir durum.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.