Şimdi Ara

Ülkemizde Felsefe (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
106
Cevap
0
Favori
3.635
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: metete

Düşünme, düşündüğünü açık bir şekilde ifade etme kısıtlaması mı var ülkemizde?

Ya da halkı bir şekilde(gündemi düzenleme, medya sistemi, tv, radyo, eğlence, ekonomik sıkıntılar, siyaset, futbol, insanın aklını meşgul edecek düşündümeden uzaklaştıracak şeyler...) uyutma(düşündümekten ziyade bu şudur şu da bu bitti anlayışı) amacı mı güdülüyor?

Sn. Mete dijital kontrol elbetteki var. Biz Irak ve Bosna savaşlarını ışık şöleni şeklinde izledik, kimse kan görmedi. bomba patladı 50 ölü 100 ölü falan filan dedil duyarsızlaştık. Bir şeyin içini boşaltamk için bunu halka sunmanız yeterli; eskiden Diesel pantolon giymek en azından benim için bir hayaldi çünkü param yoktu bir gün geldi tüm gundierin kıçında aynı pantolon tabiki kopya ama varını yoğunu ona yatıran da oldu bu şekilde marka çok satmış olsa hatta bedava reklam yaptırmış olsa da değer kaybetti, daha pahalı marka arayanlar oldu. G-star, aberkrombi vs vs gibi basit örnekler veriyorum...

Misal tv de yazardı 40 terörist 50 terörist öldürüldü sonradan öğrendik ki ordumuz kimseyi bulamayınca peşmergeyi yatırmış yere ölü taklidi yaptırmış, fotoğraflamış hatta Hürriyet gazetesine bile manşet olmuş 200 ölü mü 400 ölü mü ne... Zamanında ne sevinmiştik kimbilir... Bizim ülkede 2 sistem var biri televizyon biri dedikodu, dedikodu aynı zamanda sosyal bir süreç, iletişimimiz ona dayalı da diyebiliriz. Devlet bile dedikodu çıkartır bakın mutlaka ilçenizde ilinizde belediye başkanı bilmem nerenin amii hakkında dedikodular vardır. Tv ise farklı bir konu, birebir kontrol amacıdır. Komut verir, göz ve kulak bağlantısı değildir. Görme ve duyma araında çok fark var, duymak için kafanızın çalışması gerekir, işitmek anlamak için çaba gösterirsiniz; oysa görmek için aptal olsanız da farketmez, sözüm meclisten dışarı kesinlikle sizi kastetmedim.

Bu konuda Foucault, Jean Baudrillard, J.Ellul, ve Öküzün A'sı adlı kitaplara bakabilirsiniz...

quote:

Orijinalden alıntı: Arukard

Siz felsefe okumadan felsefe yapılamayacağını düşünüyorsunuz. Ve bence bu yanlış. Felsefe okumadan, tüm filozofları bilmeden de felsefe yapabilirsiniz. Tabiki okumanız gerekli, belli bir bilgi birikimine sahip olmanız gerekli, ama her filozofu, her akımı, her bir şeyi bilmek zorunda değilsiniz.

Ben şu an yaşadığımız çağda felsefe adına bir şeyler koymanın zaten neredeyse imkansız olduğunu düşünüyorum. Ama biz geçmiştede koyamamışız. Bunun nedeni felsefe okumamak değil felsefi düşünememekte yatıyor bence. Ve felsefi düşünememenin sebebi herkesin tek yönlü düşünmeye yöneltilmesi. Buysa devlet yapısından kaynaklanmaktaydı. Teokratik yönetimle hiçbir felsefenin önü açılamazdı. Çünkü insanlar çok yönlü düşünemezlerdi. İnsanlar düşünmeye korkuyorlardı. Bu şekilde yetişen, bu şekilde bugünlere gelen bir toplumdan felsefi düşünmesini beklemekte zordur.

Olay bizim kapasitemizin olmamasında değil, Cumhuriyete kadar zorla kapasitesiz insanlar yaratılmaya çalışılmasında.

Sn.Arukard sizinle tartışmak bile işkence, lütfen 19.yydan sıyrılın Osmanlı'yı lekelemeyin, bir şeyleri reddetmekten vazgeçin. felsefi düşünmek ne demek anlamıyorum, cümlei uzatıp kimsenin anlamayacağı şeyler söylemek mi? Peygamberlik iddiam falan yok. Osmanlı Devletinde felsefeyle uğraşan yoktu diyelim kabul de edelim tamam ama 80 yıldır moderniz ben adı duyulmuş Felsefeci tanımam, kitapta bilmem, buyurun kurtarın. 50 kusur yaşındaki hocalarım Nietzsche ye gelemediler okuya okuya ki bırakın bir fikir öne sürsünler. Efendim her önüne gelen felsefe yapamaz, yapacak olursa Türkiye gibi olur bilen de konulur bilmeyen de...Ben tarih külliyatınızı merak ediyorum Osmanlı imparatorluğunda felsefe yoktu dediniz, tasavvuf nedir merak ederim?
    Heidegger okumanız dileğiyle, tasavvuf neymiş görürdünüz. ek olarak Necip Fazıl Kısakürek şu sıralar Heidegger ile birlikte çalışılıyor, Cemil Meriç de okuyabilirsiniz. Cumhuriyete de felsefeyi almanyadan kaçıp gelen Yahudi hocalar öğretmiştir, bunlar uzun hikaye bilmeden konuşmayın kimsenin günahını almayın.

diğer yazarlara:

Nietzsche ateist olmasına ateisttir lakin Tanrıdan kastı anane, gelenek, görenek, kilise ve inançlardır, Hristiyanları hristiyan yapan değerlerdir. Yıkılmasını reddetmez ama ortalığı da boş bırakmaz. Bence bilmeden konuşmayın konu dalga geçilecek kadar sıradan değil. Hegel vakti zamanında bir çok öğrencim oldu ama biri hariç beni anlamadı; anladığını düşündüğüm de yanlış anlamış, demiş. Nietzsche ise benim de birçok öğrencim olmdu ama beni hiç kimse anlamadı, belki 100 yıl sonra demiştir. Sümüklü Türk ergenleri dalga geçsin; ateistim ayaklarına yatıp hatun kaldırsın diye Tanrı öldü dememiştir. Bir çok şey saygı duymakla başlar...

• Felsefenin temeli meraktır.Ülkemizde geri kalmasının bir kaç nedeni var
    Neden bu olay böyle dendiğinde.Ya ''Allah yaratmıştır irdeleme'' denir(din kullanılır)ya ''komünist misin ne merak ediyorsun'' denir(milliyetçilik kullanılır)ya da ''insanın başına ne gelirse ya meraktan yada ....''denir(erkeklik kullanılır).Tek emeli para,karı kız,makam olan bundan gerisini boşveren bir millettende bu beklenir zaten.

Felsefe yapmak kimi için geçmiş tarihin notalarını çalmak, kimi için notaların devamını getirmek, kimi için ise baştan beste yapmak gibidir. Geçmişin sesinin neyi kastettiğini saptamaya çalışmak, kendi bestenizi bitirdiğinizde sizi saptayacak kişilerin varlığına ve kendinizin o varlıklardan biri olduğunuza inanmaya benzer.

Bu yüzden kendi küçük penceremizden bahçemizde top oynadığını sandığımız Nietzsche' yi gözetlerken, bahçeyi farklı "görüş açısı" ile seyreden komşunun Nietzsche' nin tavuk koşturduğunu söylemesi Nietzsche' yi ayna anda iki farklı işi gerçekleştirebildiğini gösterir veya kendi bildiğinizin mutlaklığına inanırsınız. Aksi fikre kapılan kişiyi felsefe yapamıyor diye nitelendirmekte niye? (nitelendirmemenin de bir sebebi yok ama )
    Felsefeye görünür bir kıstas kondurmak güç. Ben bu husus adına olaya septisizm ile yaklaşmayı yeğliyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: SonOfPatriot

Felsefe yapabilmek için cahil olunur. Herkes felsefe yapabilir, ayrıca modern felsefeye ilerlerken egonuzun en büyük sesini göstermeden zamana çakılı kalırsınız.

Felsefe yapmak kimi için geçmiş tarihin notalarını çalmak, kimi için notaların devamını getirmek, kimi için ise baştan beste yapmak gibidir. Geçmişin sesinin neyi kastettiğini saptamaya çalışmak, kendi bestenizi bitirdiğinizde sizi saptayacak kişilerin varlığına ve kendinizin o varlıklardan biri olduğunuza inanmaya benzer.

Bu yüzden kendi küçük penceremizden bahçemizde top oynadığını sandığımız Nietzsche' yi gözetlerken, bahçeyi farklı "görüş açısı" ile seyreden komşunun Nietzsche' nin tavuk koşturduğunu söylemesi Nietzsche' yi ayna anda iki farklı işi gerçekleştirebildiğini gösterir veya kendi bildiğinizin mutlaklığına inanırsınız. Aksi fikre kapılan kişiyi felsefe yapamıyor diye nitelendirmekte niye? (nitelendirmemenin de bir sebebi yok ama )
    Felsefeye görünür bir kıstas kondurmak güç. Ben bu husus adına olaya septisizm ile yaklaşmayı yeğliyorum.

Herkes Felsefe yapamaz, yapasa biziki gibi olur:

''gomünüsmüsün sen eşgıyamı olcan len başımıza'' olur.

Forumun üyeleri vakti zamanında bizim felsefeden anldaığımız yalnızca pozitivizmdi. Tek bilim tek hakikat her şey ölçülebilir türünden şeylerdi. Bizim felsefeden beklentimiz avrupa2ya yetişmek hesabınaydı, pratik kaygılarımız vardı yoksa felsefe kimsenin umurunda değildi. Ek olarak, Rusya tehdit etmeye başladığında askeri gücü değil ideolojisi de zorluyordu devleti.

ABD, Türkiye'de 2-3 üniversitenin temelini attı, kendi ideolojisini buralara soktu. O sıralar yerli entellektüellerimiz sazı eline aldı Rus Sosyalizmi ile kavgaya başladı, islam yüceltiildi hatta yetmedi İslami Sosyalizm bile anlatıldı, kısacası bu işe herkes el attı.

H.Ziya Ülken
    Ziyaeedin Fahri Fındıkoğlu gibi isimler, okuyun görün, yanlış mı yaptılar doğru mu yaptılar orası muallak...

Günümüzde bu işe gönül veren varsa önce bir düşünsün. Aydınlanma, Modernite bunlar fazlasoyla abartıldı, büyütüldü biz fazla kutsadık en basitinden Post Modern devlet olmaya çalışıyoruz lakin Allahına kadar kapitalistiz, bu arada post modern demek modern olmamak demek değildir ultra moderndir, modernlik ateistlikse bu p.modernlik ultra ateistliktir. Mesela Kürtlere hak vermek Çok Kültürlülük etrafında dönüyor lakin Türkiye Cumhuriyeti üniterdir neden?
    Kurulurken plan buydu, bunu üretim süreci gibi düşünün aynı şartlarda aynı malzeme aynı mamülü verecek, çok basit oldu ama gerçekten böyle ben bir fikir belirtmiyorum siz düşünün... İddia etmeye devam ediyorum herkes felsefe yapamaz, yapmamalı da...

• Yazılanlardan bir şey anlamamanız gayet normal tartışma anlamını yitirdi. İngilizceniz çeviri konusunda yeterli, tarihe meraklıysanız sizi kimse tutamaz. Matematikçi Felsefe yapamaz mı yapar ama TR'de zor en azından ben okurken böyle bir şey mümkün değildi, Bilgi ve bilim felsefesi belki diyebilirim, olmaz ben yaparım diyen varsa buyursun yapsın okuyalım; işime gelir.

Her şeyi yanlış anlama gibi bir özelliğiniz var sanırım. Yazımıda neredeyse baştan sona yanlış anladığınız için cevap veremiyeceğim. Ama size sadece bir soru sorucam. Türkiye'de felsefe neden yapılamaz? Neden insanlar bu gomünüst gibi şeyler söylüyor? Sanırım bunun tarihten kaynaklandığını anlayamıyorsunuz. Sanırım bunu tarihteki ''önemli kişilerin'' sağladığını anlayamıyorsunuz. Bu kişilerin kimler olduğu önemli değil. Tarih boyunca Önemli kişiler insanlara kendi fikirlerini empoze etmeye çalışıp, karşıt düşüncelerden tamamen uzaklaştırmışlardır. Toplum öyle bir yetişmiştir ki tamamen tek taraflı. Her şeye tek tönlü bakar. Bir şeyin ikinci anlamını anlayamaz. Bu şekilde yetişen toplumda yeni nesillerde böyle olacaktır. Yoksa hiçkimse gerizekalı değil. Veya kimse anasının karnından gomünist bulun bana diye çıkmıyo. Eğer sen milletini eğitemezsen, onları çok yönlü düşünmeye itemezsen olacak olan budur. Türkiye'de de bu yaşanıyor.

quote:

n.Arukard sizinle tartışmak bile işkence

En azından bir noktada uzlaşıyoruz.

• Ne ekonomik sıkıntılarda , ne dogmalarda nede kültürel bakış açısında aramamak lazım sebebi. Tamamen bireylerin düşünce cesaretinde bitiyor iş. Sokrates felsefe yüzünden öldürülmedi mi ? Platon defalarca mahkemelere çıkarılmadı mı ? O halde bu baskılar karşısında onlarda felsefe yapmasaydı ..Sonuç bende idealleri uğruna yaşayacak kadar cesur insanlarımızın olmayışından kaynaklanıyor.

@kotucenk

Her şeyi yanlış anlama gibi bir özelliğiniz var sanırım. Yazımıda neredeyse baştan sona yanlış anladığınız için cevap veremiyeceğim. Ama size sadece bir soru sorucam. Türkiye'de felsefe neden yapılamaz? Neden insanlar bu gomünüst gibi şeyler söylüyor? Sanırım bunun tarihten kaynaklandığını anlayamıyorsunuz. Sanırım bunu tarihteki ''önemli kişilerin'' sağladığını anlayamıyorsunuz. Bu kişilerin kimler olduğu önemli değil. Tarih boyunca Önemli kişiler insanlara kendi fikirlerini empoze etmeye çalışıp, karşıt düşüncelerden tamamen uzaklaştırmışlardır. Toplum öyle bir yetişmiştir ki tamamen tek taraflı. Her şeye tek tönlü bakar. Bir şeyin ikinci anlamını anlayamaz. Bu şekilde yetişen toplumda yeni nesillerde böyle olacaktır. Yoksa hiçkimse gerizekalı değil. Veya kimse anasının karnından gomünist bulun bana diye çıkmıyo. Eğer sen milletini eğitemezsen, onları çok yönlü düşünmeye itemezsen olacak olan budur. Türkiye'de de bu yaşanıyor.

quote:

n.Arukard sizinle tartışmak bile işkence

En azından bir noktada uzlaşıyoruz.

Sn Arukard:

Türkiye'de Felsefe yapılmaz, Derrida bile söylemiş, anlamadığınız nokta şu bu Osmanlı'nın suçu falan değil; senin benim suçum. Okumayan Türkiye cumhuriyeti değil sen, ben...

-Tarih boyunca Önemli kişiler insanlara kendi fikirlerini empoze etmeye çalışıp, karşıt düşüncelerden tamamen uzaklaştırmışlardır'' demişsiniz;

Evet M.Kemal bile kendi fikirlerini empoze etmeye çalışmıştır, İsmet İnönü de, Tayyip Erdoğan da, Turgut Özal da; bir şey empoze etmek İslam'a Osmanlı'ya mahsus değil. Kimse hatasız değildir.

Sabah kalkarım dişlerimi fırçalarım....
    Sabah kalkarım, dişlerimi fırçalarım çünkü dişlerim çürürse yemek yiyemem ve zayıf düşerim Kürtler ülkemi işgal etmeye geldiğinde ben gıdasız kalırsam savaşamam, ülke bölünür elden gider. Bunu herkes için farklı şekillerde kurabiliriz. Yapılan harekette sorun yok yorumlamak önemli. Ben sizin, birilerinin; ötekilerin doğrularını belirlediği'düşüncenize karşı değilim ama siz bildiğinizden başka doğru yokmuş gibi konuşuyorsunuz, suç biri bizi geri bıraktı diyorsunuz. Suç kendimizde değil hep birileri bizi geri bırakıyor...

-Toplum öyle bir yetişmiştir ki tamamen tek taraflı. Her şeye tek tönlü bakar. ..

ABD içinde yaşayanlar Müslüman gördüklerinde kucaklayıp bağrına basıp karnını doyuruyor da ben mi görmedim? Köpek muamelesi yapılıyordu, Müslüman olmasından dolayı! Jack Bauer izleyip tırım tırım tırsıyorlardı Arap-Türk Müslüman görünce. Biz Rus bayan gördüğümüzde o.... yakıştırmasını yaparız, 100 USD fiyat biçeriz ama iş kendi kızlarımızın o... gelince sesimiz çıkmaz 30-40 TL viziteyi öder s.....! Bizimkiler o... olmaz ama!

-Bir şeyin ikinci anlamını anlayamaz.Bu şekilde yetişen toplumda yeni nesillerde böyle olacaktır. Yoksa hiçkimse gerizekalı değil...

''Nietzsche Tanrı öldü'' diyerek Tanrı yok demiştir diye anlamak, bilmeden konuşmak dalga geçmek gibi mi?

- Veya kimse anasının karnından gomünist bulun bana diye çıkmıyo. Eğer sen milletini eğitemezsen, onları çok yönlü düşünmeye itemezsen olacak olan budur. Türkiye'de de bu yaşanıyor....

Halkı eğitmek felsefecilere düşmez, devlete de düşmez. Ailede başlar, Allah izin verdiyse düzgün biri olur çıkar. ''Millet'' koyun değilse köpek hiç değildir. Halka inmek, saçmalıktan ibarettir! Halk kim sen kimsin nereye iniyorsun? Sen aydınlıksın halk karanlık mı? Ülkeme bakıyorum da ne kötü ne garip ne cahil insanlar, jipimle gezerken otobüstekilere baktıkça kendimi kötü hissediyorum der gibi! Hele hele onu değiştirmeye çalışmak Felsefecinin, siyasetçinin işi hiç mi hiç değildir. Benim bildiğim çoğu İngiliz kasap manav bakkal Royal Society üyesi değil, felsefe ile işi de olmaz, hatta anlamazda. Öküzdür, yola tükürür,sümüğünü yer, Felsefe yapmak gibi derdi de yok!
    Herkes felsefe yapar konusu burada biter, Türkiyede felsefe yapmak sıradan vatandaşın sorunu değil hatta onun hiç bir problemi yok, karnını doyursun yeter. Hiç bir din bildiğim kadarıyla alimlik/ulemalık/kardinallik/azizlik derecesinde bilgi ve ibadet istemez.

Modern Felsefe bir çok aşamadan geçip kilise engelini aşamamıştır lakin Modern düşünce her şeye son noktayı koymuş olsaydı bugün ne Hristiyan kalırdı ne Müslüman ne Yahudi... Yazı icad edildi biz 2500 yıl sonra kıçı kırık 3 tane taş dikmişiz onlarında ne olduğu muallak bugün hiç bir Türk bunu okuyup anlayamaz ama atar da atar... Sizin dediğiniz gibi olsaydı herkesi aydınlatsak, toplumun tümü her bir halttan anlasa ki bu ışığı kim sağlayacak, ışığın arkasında kim olacak meçhul... Tek tipte insan yaratmış olurdunuz lakin Allah buna izin vermez, düzen onundur, korumasını bilir. Bizim problemimiz düşüncemizle değil İran da müslüman ama bak Atom bombası yapıyor, nükleer enerjisi var bu adamlar 10 yıl önce Kiliseleri kapatıp mı müslüman oldular?

Modernitenin geldiği son noktalar 1. ve 2. Dünya savaşıdır; o kadar bilim ve teknolojiyle kimse farklı olanı yaşatmak istemez. İngilizler Çanakkaleyi alsaydı bizi yaşatacak mıydı? Modern kültüre ne oldu da bizi bombalamaya geldi? Benim dedem neden Menderes Ovasında Yunan askerlerini kurşuna dizip kafasını kesmek zorunda kaldı ki?

Yahudilerin hikayesi ayrıdır o biraz reklam kokuyor ya neyse... Gerçekten 2.5 milyon Yahudi öldüyse bu insanlar ölene kadar ABd-İngiltere-Rusya neredeydi, demekki Yahudiler kimsenin umurunda değildir, amaç dünyaya sahip olabilmekti. Almanlar ve İngilizlerin hiç bir zaman aynı birlikte olmaması buradadır. Biri Kıta avrupasında ama Kıtaya sahip olamıyor diğeri Ada'da ama Avrupa2nın jandarması!

Çok yönlü düşünmek sadece halka değil size de mahsus efendim...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi uykusuz1i -- 27 Ekim 2009; 12:21:53 >

• Yerlere tüküren, aile katleden, bilime küfreden, felsefeye küfreden, tek taraflı düşünen birileri neden felsefe yapamaz? Şahsı değerlendirirken bunu yalnızca gözümüz ile gördüklerimiz çerçevesinde gerçekleştirmemek gerekir. Düzeni bilmek ile düzeni uygulamak arasında fark var. Ayrıca şahsın felsefesinde sizin kavramlarınızın tek birine dahi yer vermesi gerekmiyor. Bunun bir düzeneği yoktur, felsefeyi kutu içine koymak, anlamına karşı gelmektir. Felsefe yapmayı, "yalnızca" tarihi canlandırmak ile karıştırmamak gerekir.

İnsanları kabataslak değerlendirmek kendinize hakaret olur. Bir ömürden bahsediyoruz! Bir ömür bu kadar kolay yargılanabilir mi?

Felsefeye ilgileri, gözümüzde canlandırdığımız üst model insana kıyasla az gözükebilir fakat tüm sistemlerin felsefenin ürünü olduğunu unutmayalım. Örneğin dini olan biri nasıl felsefe yapmamış olabilir ki?

Felsefeyi kendimize göre ölçütlediğimizde, doğru, felsefeyi yapacak çok az kişi çıkar.

• quote:

Yerlere tüküren, aile katleden, bilime küfreden, felsefeye küfreden, tek taraflı düşünen birileri neden felsefe yapamaz? Şahsı değerlendirirken bunu yalnızca gözümüz ile gördüklerimiz çerçevesinde gerçekleştirmemek gerekir. Düzeni bilmek ile düzeni uygulamak arasında fark var. Ayrıca şahsın felsefesinde sizin kavramlarınızın tek birine dahi yer vermesi gerekmiyor. Bunun bir düzeneği yoktur, felsefeyi kutu içine koymak, anlamına karşı gelmektir. Felsefe yapmayı, "yalnızca" tarihi canlandırmak ile karıştırmamak gerekir.

İnsanları kabataslak değerlendirmek kendinize hakaret olur. Bir ömürden bahsediyoruz! Bir ömür bu kadar kolay yargılanabilir mi?

Felsefeye ilgileri, gözümüzde canlandırdığımız üst model insana kıyasla az gözükebilir fakat tüm sistemlerin felsefenin ürünü olduğunu unutmayalım. Örneğin dini olan biri nasıl felsefe yapmamış olabilir ki?

Felsefeyi kendimize göre ölçütlediğimizde, doğru, felsefeyi yapacak çok az kişi çıkar.

Sn Patriot

L.Wittgenstein:

felsefe kıçınızdan yukarı sıçmaya çalışmaktır gibisinden bir şey söylemiş.

Bilmeden fikir beyan edilmez usüldendir, bizim bu konuda nerede olduğumuz belli 70 milyonu hatta Kürt-Türkarap dünyasını sallasanız bir şey çıkmaz!

Platon, Aristoteles, Marx, Nietzsche, Hume, Kant, Deleuze, St Aquinas, Hegel, varken ben felsefe yapıyorum demem okuyorum derim, okuyorum ve anlamıyorum, bizde bu işin temeli yok. Türklerde felsefe kökü aramak İslamiyette demokrasi aramaya benzer, kökü bizde de var demek için!

Yok efendim keşke dediğiniz gibi olsa ama öyle değil işin içine girin anlarsınız...

• Rasyonalizm ayakları altında duymadan, okumadan, bilmeden bilgi sahibi olunamaz ha?

Bu iş, bu işi yapan ustalardan değil, kendi aklımızdan öğrenilir. Ancak, ustalar bir şeyleri anlamanıza yardım eli uzatabilir.

Rasyonalizm ayakları altında duymadan, okumadan, bilmeden bilgi sahibi olunamaz ha?

Bu iş, bu işi yapan ustalardan değil, kendi aklımızdan öğrenilir. Ancak, ustalar bir şeyleri anlamanıza yardım eli uzatabilir.

Sn Patriot

Rasyonalizm akla dayanıyor, peki aklın, aklı var mıdır? Sizin aklınızın aklı var mı?

Evrensel Akıl var mıdır? Evrensel akıl bilimle mi bulunur , evrensel akıl bilim midir? evrensel akıl bilimse, Tractatus neden gerçekleşmedi, meta dil bulunamadı? Tek bir akıl mı var? Rasyonalizm dediğimiz kerameti kendinden menkul bir sistem değil mi? Boş levha gibi olmak, nesnel olmak, evrene 0 noktasından bakmak bunlar ne yazıkki Tanrıya mahsus özellikler. Tarafsız insan olmaz. İsa da Musa da Muhammed de Şeytan da bir taraftaydı. Kendi aklınız hiç bir işe yaramaz, aklınız işe yarayacak olsa peygamber gönderilmezdi. Aklınızı kullandığınızı iddia ediyor ve her şeyin üstesinden gelebilecekseniz feribot kullanmayın yüzün, uçak kullanmayın yürüyün.

Aklın aklı var ise bunun kanıtı nedir? İlk Çağda Orta Çağda Modern çağ da bir akla sahip değil midir? Nasıl olurda rasyonalizm gibi bir düşünceye and içilebilir? Rasyonalizmi atalarımız mı anlamış ki biz savunuculuğunu yapalım? Evrenin merkezine kendini koymak mutlak bilgiye ulaşırım demek ne derece aklidir? Akıl dışında bir yol gösterici yoksa bu savaşlar, yıkımlar, katliamlar nedir? Atom bombasının neresi rasyoneldir, biyolojik silah yapıp Arapları yok etmenin neresi akla yatkın? Türk esirleri krizol havuzuna atıp haşlayan İngilizler mi rasyonel? Fosfor bombasıyla kavrulan Filistinliler mi?

N-dimetil Fosforo Amidosiyanidat parfüm niyetine değil 10 dakikada bir ülkeyi yok etmek için tasarlandı arkasında rasyonel akıl vardı...

Beni sınamanıza lüzum yok bu tartışma uzadıkça mesajlar okuyan bir çok kişi için anlam taşımayacak. Sofinin dünyasını okuyarak felsefeye başlamadım, ek olarak Kampüs Marksisti de değilim; İyi bir müslüman hiç değilim!

Ben bir şey olmaya/yapmaya çalışmıyorum, değişmek demek şu olacağım bu olacağım kendini reddetmektir! Biz ne yazıkki 300 yıldır bir şey olma kaygısı taşıyoruz gelin görün ki bir bok olamadık. Birileri hep elimizden tutup ben senin babanım evladım demeye çalıştı ne varki elimizi tuttuktan sonra hemen anamızı sordu! Osuruktan 3.dünya Ülkesiyiz bakmayın One Minute diyenlere 3 çocukla nano teknoloji dize gelmez!

Anlamadığınız nokta şu ki milletin tümünün felsefeye ihtiyacı yok, bizim felsefe yapacak kadar problemimiz, kainatı anlamak gibi meşgalemiz yok kimsenin de üstüne vazife değil! CERN'de yapılan deney benim için bir şey ifade etmiyor muhtemelen sizin için de! Doğayı kontrol etmemize, manipule etmemize lüzum yok uyurun gübre dediğiniz icat 100 yıldır var Avrupalı domatesi yerken şekline bakıyor küp olarak dilimliyor ama Afrika açlıktan kırılıyor bunun neresi rasyonel?

Bilgi kirliliği denilen şey budur, forumu göz önüne getirirseniz ''Her şeyden habersiz Tüketici Kitlesi'' diyebiliriz ne teknolojiden ne de yapısından anlayan var! Forumda çoğu Win XP kullanıyor, çoğunluk lisanssız ama kullanmaya devam ediyor, edebiliyor, buna müsade eden Microsft mu aptal? Gece gündüz kontrol edilmek için yanıp tutuşan biz mi? Casus uyduya gerek yok keriz gibi hepimizin evinde bir alıcı ve verici zaten var.

Bu sebeple felsefe yapmak zor, biz ne yaptığımızın farkına varamadık!

• @kotucenk

Sizi çok sabırlı gördüm :) felsefe ile meşgul olmanızdan sanırım.
    Kısa kısa da üzerinden geçseniz işaretlerle anlaşılmaya çalışsanız da sabırlısınız.

Bir çok konuda size hak vermemek mümkün değil.

Peki şu da çıkmaz mı? Bu konudaki yazışmalardan sonra:

Türkiye de güzel olarak algılanan "bilim, felsefe, modernlik" vb. kavramların içini doldurduğu "şey", olmasını gerektiren "güzellik" e sahip değil!.. Ve bu kavramlarla kendini ve uygulamalarını tanımlayanlar, o kavramları "anlaşıldığı gibi" aksettirmiyorlar.

Hani sufilerin dediği gibi; tasavvufu tasavvufçular konuşur, sofiler ise yaşar! gibi...

Çok olumsuz bir hava estiriyormuşsunuz gibi... Elbette felsefe basit bir şey değildir, keza herkesin derdi de değildir. Peki bu vb. kavramları iftiralara, kötülükleri, zalimlikleri ambalajmaya, halk kitlelerini "Belediyenin itfa memurlarına kuyruk sallayan köpeciklerden, bakıcılarının elini kopartan timsahlardan farkının olmadığı" bir akıl tutulmasına sokmak için kullananlara karşı, engellemek ya da en azında engellenemese de gerçeği seslendirmek açısından, gerçeğin sesi olmak için bir çabada bulunulması çok mu yanlış olur?

Bu ülkenin büyük bir çoğunluğunun, tasavvufu, "müslüm gündüz ve Ali kalkancı" ile özdeşleştirerek zihninde tasarımlar meydana getirip buna göre yorum yapanlardan oluştuğunu söylersek!..

Üstelik bırakın kasabı manavı, üniversitelerin dahi "düşünmeyen" , şüphelenmeyen,kullandığı kavramın anlamının,öğrendiği bilginin doğruya yakınlığının farkındalığına sahip olmayan, başkaları tarafından kafasının içine tanımlanmış "en doğru" ları tüm kainat, devlet, sosyalhayat, tarih vs. herşeyi açıklamaya çalışırken farkına bile varmadan "zirve" olarak merkezine alıp, onunla çelişmeyecek şekilde fikirler üreten ve bu fikirleri fanatizm derecesinde sahiplenen insanlarla dolu olduğunu söylersek!..

Kavramlarla, sloganlarla, "vahy" etkisi oluşturup, bir nevi samirinin buzağısının manevi şahsını "tanrı" olarak sunan ilizyonistlere karşı
    Hz.Musa olmak zor şüphesiz...

• @kotucenk

Hiçbir yazımda Türkiye'de felsefenin iyi olduğunu, felsefenin yapıldığını söylemedim. Türkiye'de bu şartlarda felsefe yapılamaz. Ben bunun nedenini eğitim olarak görüyorum. Aileden falan alakası yok. Aileye eğitimi verende okul. Ailenin verdiği eğitim baba de bakiym, yere tükürmek kötüdür, yere çöp atma, küfür etmeden ibarettir. Ben düşünceyi zenginleştiren eğitimden bahsediyorum. Bunuda siz okulda verirsiniz. Tabiki lisede 1 sene felsefe gören bir milletin felsefe yapmasını bekleyemezsiniz. Sorun eğitimdedir millette kapasitesinde değil.

Ha ama şunu atlamayayım, en büyük sorun ÖNYARGI ve İNANÇLARdır. İnançtan kastım dinler değil sadece. İnsanın mantıklı düşünmesini engelleyen her türlü inanç. Eğer bu dinse din. Ama İngilizdede din var Almandada. Evet ama onlar bu inançlara körü körüne bağlılığın üstesinden gelmeyi başarmışlar. Biz bunu hiçbir zaman başaramadık. İşte bizde felsefe bu yüzden tasavvuftan öteye gidemiyor. Bizde neden Nietzsche yok biliyo musun? Çünkü kimsede Tanrı öldü diyecek g.t yok.
    Bilmem anlatabildim mi?

• Devlet eli ne kadar güçlü olursa felsefe o kadar zayıflar. Anayasamıza baktığımızda felsefenin Türkiye'deki durumunu rahatça anlayabiliriz.

Öyle yazmışsınız ki rasyonellik sanki sizin kaygılarınıza şifa veren peri misal. Bu peri, mantık olmalı değil mi? Akılcılığı ve mantıksallığı ayırt edelim. Eğer burada birileri felsefe yapamıyor diyorsak, felsefenin ölçütü, evrensel bir değeri olmak zorunda. veya siz kendi felsefemi benden başka kimse yapamıyor demek istiyorsunuz.

Bu ölçütleri ele alalım isterseniz. Hegel' in idealizmi felsefe ise, Ali' nin "Tanrı var mı?" sorusu neden felsefe değildir?

Orijinalden alıntı: kotucenk

quote:

Yerlere tüküren, aile katleden, bilime küfreden, felsefeye küfreden, tek taraflı düşünen birileri neden felsefe yapamaz? Şahsı değerlendirirken bunu yalnızca gözümüz ile gördüklerimiz çerçevesinde gerçekleştirmemek gerekir. Düzeni bilmek ile düzeni uygulamak arasında fark var. Ayrıca şahsın felsefesinde sizin kavramlarınızın tek birine dahi yer vermesi gerekmiyor. Bunun bir düzeneği yoktur, felsefeyi kutu içine koymak, anlamına karşı gelmektir. Felsefe yapmayı, "yalnızca" tarihi canlandırmak ile karıştırmamak gerekir.

Platon, Aristoteles, Marx, Nietzsche, Hume, Kant, Deleuze, St Aquinas, Hegel, varken ben felsefe yapıyorum demem

quote:

K.Marx fakir falan değildir, Engels in şatosunda oturmuştur, hayatında hiç çalışmamıştır hatta işçi bile görmemiştir, akşama kadar uyurdu, hizmetçisinden gayri meşru çocuğu vardır, amcası yada dayısı philips elektirik şirketinin sahibidir, sermayeyi de ezmiştir;)

Akşama kadar uyuyan, hizmetçilerle fingirdeşen adam böylesine felsefe yapabiliyorsa sabahtan akşama kadar kitap okuyan adamların hatta ve hatta bir bakkalın, işçinin neler neler yapması gerekir.

• quote:

Orijinalden alıntı: driver

@kotucenk

Sizi çok sabırlı gördüm :) felsefe ile meşgul olmanızdan sanırım.
    Kısa kısa da üzerinden geçseniz işaretlerle anlaşılmaya çalışsanız da sabırlısınız.

Bir çok konuda size hak vermemek mümkün değil.

Peki şu da çıkmaz mı? Bu konudaki yazışmalardan sonra:

Türkiye de güzel olarak algılanan "bilim, felsefe, modernlik" vb. kavramların içini doldurduğu "şey", olmasını gerektiren "güzellik" e sahip değil!.. Ve bu kavramlarla kendini ve uygulamalarını tanımlayanlar, o kavramları "anlaşıldığı gibi" aksettirmiyorlar.

Hani sufilerin dediği gibi; tasavvufu tasavvufçular konuşur, sofiler ise yaşar! gibi...

Çok olumsuz bir hava estiriyormuşsunuz gibi... Elbette felsefe basit bir şey değildir, keza herkesin derdi de değildir. Peki bu vb. kavramları iftiralara, kötülükleri, zalimlikleri ambalajmaya, halk kitlelerini "Belediyenin itfa memurlarına kuyruk sallayan köpeciklerden, bakıcılarının elini kopartan timsahlardan farkının olmadığı" bir akıl tutulmasına sokmak için kullananlara karşı, engellemek ya da en azında engellenemese de gerçeği seslendirmek açısından, gerçeğin sesi olmak için bir çabada bulunulması çok mu yanlış olur?

Bu ülkenin büyük bir çoğunluğunun, tasavvufu, "müslüm gündüz ve Ali kalkancı" ile özdeşleştirerek zihninde tasarımlar meydana getirip buna göre yorum yapanlardan oluştuğunu söylersek!..

Üstelik bırakın kasabı manavı, üniversitelerin dahi "düşünmeyen" , şüphelenmeyen,kullandığı kavramın anlamının,öğrendiği bilginin doğruya yakınlığının farkındalığına sahip olmayan, başkaları tarafından kafasının içine tanımlanmış "en doğru" ları tüm kainat, devlet, sosyalhayat, tarih vs. herşeyi açıklamaya çalışırken farkına bile varmadan "zirve" olarak merkezine alıp, onunla çelişmeyecek şekilde fikirler üreten ve bu fikirleri fanatizm derecesinde sahiplenen insanlarla dolu olduğunu söylersek!..

Kavramlarla, sloganlarla, "vahy" etkisi oluşturup, bir nevi samirinin buzağısının manevi şahsını "tanrı" olarak sunan ilizyonistlere karşı
    Hz.Musa olmak zor şüphesiz...

Gerçeğin sesini duymak isterseniz bu zor, epey bi takva lazım. Bizde modernlik yoktur modernizm vardır; Modernite kaçınılmaz bir süreçti yani yok almayayım kalsın diyemiyorduk, bizi de içine çekti. Modernizm biraz da şudur:

''Türk eğitim sisteminde öğrenemeyen öğrenci yoktur; öğretemeyen-sevdiremeyen hoca vardır'' bir insan eğitimle Goethe seviyesine gelip 21.yyın tüm bilgisine sahip olabilir inancı var. Ben lisedeyken Türevin integrali mi neydi öyle bir ders görmüştüm, ne hatırlıyorsun derseniz hiç bir şey diyebilirim. abuk sabuk bir sürü şey okutuluyor, herşey hakkında 3 cümle kurabilecek zekadayız, üzerine düşüp konuyu kritiğe dökmek imkansızdır. Felsefe dendiğinde Nietzsche-Tanrı öldü-Sofinin dünyası ıvır zıvır 3-5 kelime eder bırakırız sadece bu konuda değil bir çok konuda da bizim bilgimiz yok!

Üniversiteler; halktan kopmuştur onun halkla işi yok okuyan yada okumak zorunda olan çevre fakülte ve akademik dünyadır oraya göz kırparlar, biraz da ticaridir. Sesini çıkartan olursa da ister ılımlı ister laik ister komünist ister faşist bastırılır.

müslüm gündüz ve Ali kalkancı konusunda bir şey söyleyemem sözde tacize uğrayan bayanın daha sonradan farklı işlere bulaştığı ortaya çıktı, Türkiye'de adına bir kayıt kalmadı nerede olduğu kim olduğu belli değil günahını almayayım kimsenin, vakti zamanında o kişiler yeterince suyunu çıkarttı...

quote:

@kotucenk

Hiçbir yazımda Türkiye'de felsefenin iyi olduğunu, felsefenin yapıldığını söylemedim. Türkiye'de bu şartlarda felsefe yapılamaz. Ben bunun nedenini eğitim olarak görüyorum. Aileden falan alakası yok. Aileye eğitimi verende okul. Ailenin verdiği eğitim baba de bakiym, yere tükürmek kötüdür, yere çöp atma, küfür etmeden ibarettir. Ben düşünceyi zenginleştiren eğitimden bahsediyorum. Bunuda siz okulda verirsiniz. Tabiki lisede 1 sene felsefe gören bir milletin felsefe yapmasını bekleyemezsiniz. Sorun eğitimdedir millette kapasitesinde değil.

Ha ama şunu atlamayayım, en büyük sorun ÖNYARGI ve İNANÇLARdır. İnançtan kastım dinler değil sadece. İnsanın mantıklı düşünmesini engelleyen her türlü inanç. Eğer bu dinse din. Ama İngilizdede din var Almandada. Evet ama onlar bu inançlara körü körüne bağlılığın üstesinden gelmeyi başarmışlar. Biz bunu hiçbir zaman başaramadık. İşte bizde felsefe bu yüzden tasavvuftan öteye gidemiyor. Bizde neden Nietzsche yok biliyo musun? Çünkü kimsede Tanrı öldü diyecek g.t yok.
    Bilmem anlatabildim mi?

Sn. Arukard:

Ha ama şunu atlamayayım, en büyük sorun ÖNYARGI ve İNANÇLARdır demişsiniz fakat önyargısız insan olmaz, Taksimde gece yürürken tipini beğenmediğim biri karşımdan sallana sallana geliyorsa yolumu değiştiriyorum ya da yol veriyorum, sarhoş-tinerci konusunda önyargılıyım, kişisel mesafe konusunda hassasım evet ön yargılıyım bu konuda da pişman değilim, henüz bıçaklanıp soyulmadım.

Avrupa ABd yada herhangi bir ülke dinden, inançtan kurtulmadı. Irakta bir grup neden kendine Adam's Army adını verir ya da Kasap Zeljko Raznatoviç Müslüman Boşnak avlamak için dindar holiganlardan avcı taburu kurar?

Bizde neden Nietzsche yok biliyo musun? Çünkü kimsede Tanrı öldü diyecek g.t yok. demişsiniz Lütfen saçmalamayın bizde Tanrı ölmedi; göt korkusundan halen Perşembe ve hayırlı gecelerde içki içemem, Ramazanda oturduğum yerde birahaneler kapanır, iftar vakti sokaklarda kimse kalmaz, gece uyumadan ayet-el Kursi okurum okumadan da uyuyamam, sahurda da davulcu gelir kafamı s...er! Ordusuna Muhammed diyen tek ülke biziz, Tanrı öldüyse bunlar ne? Ne söylediğinizden haberiniz yok! Devletin dini olmaz ama milletin olur, inançsız dinsiz geleneksiz millet olmaz pasapaort 600 kusur TL buyurun İngiltere sizi bekliyor royal Society kapılarını açtı. İngilizler modernleşince kliseleri yıkıp kerhane yapmadı kendi kliselerini kurdular. Ölünce sana da banada pamuğu tıkayıp nasıl bilirdiniz diyecekler buyurun itiraz edin!

Bugün yediğiniz ekmeğin üzerindeki kıtır çizgiden tutun, kulpsuz kupaya, kapının içeri doğru açılmasına kadar her şey size sesleniyor da siz bunları duyamadan Tanrı öldü diyebliyorsanız pes doğrusu. Türkiyede azbuçuk Hz. Muhammed'in hayatını bilmeden sosyal bilim yapamazsınız bu da ek bir bilgi.

quote:

Orijinalden alıntı: Spetsnaz!

Devlet eli ne kadar güçlü olursa felsefe o kadar zayıflar. Anayasamıza baktığımızda felsefenin Türkiye'deki durumunu rahatça anlayabiliriz.

Sn. Spetnaz:
    Bu konuda farklı düşünceler var ABd kendi topraklarında destekler ama bizde köstekler, bizim devlet kimin elindeyse(TBMM iktidarı değil) onun ideolojisi verilir, aşı niyetine başlar, ot gibi gider hap gibi kaptırırız.

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: kotucenk

quote:

Platon, Aristoteles, Marx, Nietzsche, Hume, Kant, Deleuze, St Aquinas, Hegel, varken ben felsefe yapıyorum demem

quote:

K.Marx fakir falan değildir, Engels in şatosunda oturmuştur, hayatında hiç çalışmamıştır hatta işçi bile görmemiştir, akşama kadar uyurdu, hizmetçisinden gayri meşru çocuğu vardır, amcası yada dayısı philips elektirik şirketinin sahibidir, sermayeyi de ezmiştir;)

Akşama kadar uyuyan, hizmetçilerle fingirdeşen adam böylesine felsefe yapabiliyorsa sabahtan akşama kadar kitap okuyan adamların hatta ve hatta bir bakkalın, işçinin neler neler yapması gerekir.

K. Marx üşenmemiş Kapitali yazmış siz de üşenmeyip okuyun onun da öngörüleri patlamıştır. Bir insan külliyen doğru külliyen yanlış olamaz. Marx'ın işçi devrimi yan yatmıştır maaşa zam yapılınca uyuşmuşlardır, Çok uluslu şirketler kurulmuş sermaye tek elde değil çok elde toplanmış dağılmıştır. Sendika konusunda şişmiştir. Marx'ın Camara Obscura benzetmesi ki yanılmıyorsam araklamaydı okumanızı tavsiye ederim.

Eşşeğe altın semer vursan da eşşektir diye bir ata sözümüzü hatırlatırım, umarım yeterli olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi uykusuz1i -- 28 Ekim 2009; 0:55:12 >

• quote:

Sn. Arukard:

Ha ama şunu atlamayayım, en büyük sorun ÖNYARGI ve İNANÇLARdır demişsiniz fakat önyargısız insan olmaz, Taksimde gece yürürken tipini beğenmediğim biri karşımdan sallana sallana geliyorsa yolumu değiştiriyorum ya da yol veriyorum, sarhoş-tinerci konusunda önyargılıyım, kişisel mesafe konusunda hassasım evet ön yargılıyım bu konuda da pişman değilim, henüz bıçaklanıp soyulmadım.

Avrupa ABd yada herhangi bir ülke dinden, inançtan kurtulmadı. Irakta bir grup neden kendine Adam's Army adını verir ya da Kasap Zeljko Raznatoviç Müslüman Boşnak avlamak için dindar holiganlardan avcı taburu kurar?

Bizde neden Nietzsche yok biliyo musun? Çünkü kimsede Tanrı öldü diyecek g.t yok. demişsiniz Lütfen saçmalamayın bizde Tanrı ölmedi; göt korkusundan halen Perşembe ve hayırlı gecelerde içki içemem, Ramazanda oturduğum yerde birahaneler kapanır, iftar vakti sokaklarda kimse kalmaz, gece uyumadan ayet-el Kursi okurum okumadan da uyuyamam, sahurda da davulcu gelir kafamı s...er! Ordusuna Muhammed diyen tek ülke biziz, Tanrı öldüyse bunlar ne? Ne söylediğinizden haberiniz yok! Devletin dini olmaz ama milletin olur, inançsız dinsiz geleneksiz millet olmaz pasapaort 600 kusur TL buyurun İngiltere sizi bekliyor royal Society kapılarını açtı. İngilizler modernleşince kliseleri yıkıp kerhane yapmadı kendi kliselerini kurdular. Ölünce sana da banada pamuğu tıkayıp nasıl bilirdiniz diyecekler buyurun itiraz edin!

Bugün yediğiniz ekmeğin üzerindeki kıtır çizgiden tutun, kulpsuz kupaya, kapının içeri doğru açılmasına kadar her şey size sesleniyor da siz bunları duyamadan Tanrı öldü diyebliyorsanız pes doğrusu. Türkiyede azbuçuk Hz. Muhammed'in hayatını bilmeden sosyal bilim yapamazsınız bu da ek bir bilgi.

Tabiki her insan önyargılıdır. Bahsettiğim bunu en aza indirgemek.

Tanrı öldü demeye g.t yok derken bahsetmek istediğim bizde Tanrının ölüp ölmediği değildi. Yanlış anlamışsınız. Bu sadece bir kinayeydi. İnsanların inancı öylesine önlerine geçmiş ki böyle bir lafı ya korkudan edemezlerdi, ya inançları önüne geçerdi, ya söyleyince öldürülürlerdi. İşte demek istediğim buydu.Bizde zaten gelenek görenek batıllar vs şeylerin bitmesi olanaksız.

Ben de herhalde her Türk gibi ilkokulda Hz Muhammedin hayatına dair bir şeyler öğrendim.

@Marx'a

Tamam ama benim bahsettiğim bu sabaha kadar uyuyan, tembel herifin teki nasıl oluyorda kapitali yazıyor?

• quote:

quote:

Sn. Arukard:

Tabiki her insan önyargılıdır. Bahsettiğim bunu en aza indirgemek.

Tanrı öldü demeye g.t yok derken bahsetmek istediğim bizde Tanrının ölüp ölmediği değildi. Yanlış anlamışsınız. Bu sadece bir kinayeydi. İnsanların inancı öylesine önlerine geçmiş ki böyle bir lafı ya korkudan edemezlerdi, ya inançları önüne geçerdi, ya söyleyince öldürülürlerdi. İşte demek istediğim buydu.Bizde zaten gelenek görenek batıllar vs şeylerin bitmesi olanaksız.

Ben de herhalde her Türk gibi ilkokulda Hz Muhammedin hayatına dair bir şeyler öğrendim.

@Marx'a

Tamam ama benim bahsettiğim bu sabaha kadar uyuyan, tembel herifin teki nasıl oluyorda kapitali yazıyor?

SN Arukard:

Bizde Tanrı ölmedi, Cuma günleri camilerin önü dolar taşar ama bugün öğlen namazına ki yetişemezsiniz ikindiye gidin görürsünüz 50-60 yaşından küçük birilerini zor bulursunuz. Arabisatanda ucu sivri 50 m uzunlukta minareli cami bulmanız zordur, uzun minareler Eski Türk kültüründen gelir, pagan zamanımızdan.

Her gün elinize 3 kez aldığınız ekmekte uzun bir çizgi vardır, içi pişsin diye değil onun üzerinde 1 rakamı vardır, Allah 1 demekmiş, onu da siz okuyun. Evinizdeki kapılar deprem yönetmeliğine aykırı olduğundan değil ''hoşgeldin'' demek için içeri doğru açılır Siz, gavur ise kapıya falan takmaz, onlarda dışarı açılır, defol git manasındadır.

Kırmızı Başlıklı Kız masum bir çocuk hikayesi değil bizim dini hikayelerimiz gibi kilise öğretisidir, Kurt-avcı-anane-rahibe-isa-dünya arasında ilginç olayları anlatır. Bu hikaye demekki modernler tarafından zayıflatılmış, eblek eblek dinlerdim asıl hikayesini duyana kadar hiç bir şey anlamıyordum.

İyi Yahudiler, 12 April 2009 diye tarih atmazmış, 2009.12.04 yazarmış. April ve diğer ay isimleri Romalı Pagan Tanrıların adlarıdır ve kimileri için Gregorian Takvimi kullanmamak için yeterli bir nedendir. Cep Telefonunuzun Saat-Tarih ayar kısmına bakarsanız oradan ay isimlerini kaldırıp yerine rakam kullanabileceğinizi görürsünüz. Bu tesadüfen yapılmış olabilir mi?

Türk olduğunuz için Marx nasıl Kapital'i yazdı anlayamayabilirsiniz, inanın bazen bende anlamıyorum. Avrupa zamanında merkezdi şuanda biz kendimizi Avrupalı saysak bile biliyorsunuz ki bizi si..lemiyorlar. Biz korkup kendimize müttefik arıyoruz, acayip denge politikları yürütüyor hükümet arada bir 3'ün 1'ni tuttuğu da oluyor. Biz Kürtçe eğitim verelim mi derken 16.yy da Fransa da Fransızca bilmeyen çoktu buna karşılık hükümet dedi ki Fransızca öğrenmek zorundasınız! Ya Fransızsınız Ya ölüsünüz! Öldürmek katletmek şeklinde değildi, aç kalırdınız, hastaysanız bakan doktor olmazdı, devlet işinizi yapmazdı, çocuğunuz okula gidemezdi, devletle iletişime geçemezdiniz; devlet fransızca konuşuyor siz bilmiyorsunuz bu durumda ölürsünüz, her tür zorluk karşınızdadır işte bu sikimin Fransası her haltta karşımıza geçip Demokrasi-özgürlük-eşitlik bekler.

Avrupalı bildiğiniz hırsızdır, üzümü yemiş bağcıyı dövmüştür, yetmemiş bağcının annesine de uğramıştır. Marksizm konusunda Sovyetler dağıldıktan sonra yapılacak tek şeyin İsa Mesih'i beklemek olduğunu düşünen pek çok Marksist bulabilirsiniz. Biz hep gayri meşru çocukları evlat edinip hayır bekliyoruz, yani avrupa bir fikri öne çıkartıyor, kullanıyor atıyor biz ise Zamanı durdurduğumuzu düşünüyoruz diyoruz ki insanlık bundan iyisini bulamaz. Zamanı durdurduk bütün vatandaşlara uygulayalım. Nah uygularsın zamanında İtalya'da bir bakan:

İtalya'yı yarattık, sıra İtalyanlarda demiştir.

Tarih neden önemlidir anlatabiliyor muyum bu düşünce akımları doğarken Haçlı Seferleri, Kilise, Romanın yıkılışı-reform rönesans, Modernitenin başlangıcı, Osmanlı korkusu, Sanayi Devrimi, Fransız İHtilali, ABd nn ortaya çıkışı 1.2. Dünya savaşları... Bu felsefenin altında çok yıkım vardır, bir çok yalancı peygamberleri de vardır.
    P.Johnson- Entellektüeller Paradigma yayınları, gücünüz yok ama ingilizce biliyorsanız vereyim download linkini indirin.

Bir çok felsefeci Gelişme-ilerleme-değişme ile ilgili olarak Ulusal hikayesini yazmış, bana göre ilerlemek-gerilemek diye bri şey yok. İleri kim, ger giden ne bu garip bir durum girmeyelim. Weber Protestan ahlak mesela, isimleri artık hatırlamıyorum ama bir çok kitabı var, bunları okursanız Burjuva, prens, para birikimi, kentin doğulu şu bu oldu der başka yolu yok. Bizde protestan yok protesta bulmalıyız bile dersiniz, çok güzel yazmıştır masal olarak tavsiye ederim, Kapitalizmin doğuşunu anlatır, gerçekten çok güzeldir:)

Sorularınız dışında da şeyler yazıyorum yanlış anlamayın, çoğu yerde Allah var mı yok mu, kimler ateist ellerini kaldırsın, yalnız kalınca gö.ümü parklıyorum bu felsefe olur mu diye düşünen çok arkadaşımız var. Ben daha başlamadım bile diyorum çok cahilim, çoğu felsefe eğitimi almış insan da sizi dikkate alıp konuşmaz bile, beni de iplemeyen insan var yani ne biliyorsun ki ulan sen diyen cinsten hakikaten sayg duyarım. Eski yunanca dahil 6 dil bilen, ABD'ye kitap almaya giden çok adam var ama onların bu tür soruları cevaplamaz verir ayarı gönderir;)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi uykusuz1i -- 28 Ekim 2009; 15:09:48 >

• 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.