Şimdi Ara

Ukrayna Seyahati İçin Pratik Bilgiler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
3
Favori
4.606
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba Arkadaşlar,
    Ukrayna'ya son 2 yılda 10 defa gittim. Çok az ingilizce biliyorum ve rusçam yok. Buna rağmen 1 seyahatim hariç diğerlerini yani 9 seyahatimi tek başıma yaptım. Tur vs. bilmem. Uçak biletimi alır, internetten otel veya kiralık ev rezervasyonumu yapar giderim. Benim gibi tek seyahat etmeyi seven ama yabancı dil vs. konularından ötürü tedirginlik yaşayan arkadaşlar için genel ve pratik bazı bilgiler vermeye çalışacağım.

    Ukrayna için vize gerekli mi? Çipli kimlikle seyahat edebiliyor muyuz?

    Vize gerekli değil ve pasaport olmadan çipli kimlikle de seyahat edebiliyorsunuz. Hem çipli kimlikle hem de pasaport ile seyahat edeceklerin yurtdışı çıkış harç pulu almaları gerekiyor. Havaalanındaki maliye ofislerinden alabilirsiniz. 15 lira. Konaklama için 180 gün içerisinde 90 günü aşmama koşulu var.

    Ukrayna sınırında sorun yaşamamak için ne yapmak gerekir?

    Ukrayna'ya girişte sınır polisinin sizi bekletmemesi için yanınızda mutlaka bulundurmanız gereken belgeler:

    1) Dönüş biletinin çıktısı ( Bana defalarca soruldu. Yanında dönüş bileti olmayan Türk vatandaşlarını beklettiklerine defalarca şahit oldum.
    2)Otel veya kiralık ev rezervasyonunun çıktısı ( Bana bir defa nerede kalacağımı sordular.)
    3)Kendinizi idare edebilecek kadar günlük en az 35 dolarlık para beyan etmenizi isteyebilirler ( Bana hiç sorulmadı)
    4) Pasaport olmadan çipli kimlikle seyahat edecekler için girişte bir form doldurmaları isteniyor. Bu formu kontrol sırasına girmeden önce doldurun yoksa sıradan çıkıp formu doldurup tekrar sıraya girmeniz gerekecek. Bu formun yarısını size veriyorlar ve Türkiye'ye dönüşte soruyorlar. Size verilen formu kaybederseniz dönüşte sorun yaşayabilirsiniz. Rüşvet isteyebilirler.

    Ukrayna'ya gittik havaalanında çıktık, otelimize nasıl gideceğiz?

    Etrafınızı taksiciler saracak, fahiş fiyat çekecekler. Dolar olarak fiyat teklif edecekler. Benim ilk gidişlerimde taktiğim şuydu. Birine bana taksi çağırması için rica ediyordum. Adresi söylüyordum. Yani Ukraynalı yolcululardan rica ederseniz size yardımcı olacaklardır. Daha sonra lifecell diye Ukrayna hattı aldım, Uber'i yükledim ve artık millete rica etme, taksici arama derdinden kurtuldum. Her seyahatimden önce lifecell hattım kapanmasın diye internetten 15 lira kadar para yüklüyorum. Uçaktan inince hattı takıyorum, Uber ile kimseyle konuşmaya anlaşmaya gerek kalmadan taksi çağırıyorum. Gittiğim şehirlerde de mekanlara giderken Uber veya Yandex Taksi kullanıyorum. Büyük kolaylık tavsiye ederim.

    Otel veya kiralık ev için nasıl rezervasyon yapacağız? İnternetten depozito yatırmak ne kadar güvenli?

    İlk seyahatlerimde otelde kalıyordum. Rezervasyon için booking.com sitesini kullanıyordum. Rezervasyon yaptırmadan önce otelin konumuna google maps'ta bakıyordum. Açıklamaları okuyup otele giriş ve çıkış saatlerini, odada sigara içilip içilmeyeceğini kontrol ediyordum. Daha sonradan bir sürprizle karşılaşmamak için size aynısını tavsiye ederim.

    Daha sonraki seyahatlerimde hem daha ekonomik hem de daha rahat olduğu için şehir merkezine yakın apartman dairelerini kiralamaya başladım. Bunu da şu ana kadar hep dobovo.com sitesinden yaptım. Şu ana kadar hiç sorun yaşamadım. Gitmeden önce açıklamaları ve yorumları okuyarak karar veriyorum. Gideceğim saati ev sahibine mesaj atarak belirtiyorum. Ev kiralarken daha dikkatli olunmalı, fakat dediğim gibi şu ana kadar hiç sorun yaşamadım.

    Şu ana kadar hangi şehirlere seyahat ettim?

    Kiev, Kharkiv, Poltava ve Odessa. En beğendiğim şehir hem gece hayatı hem de gündüz gezisi bakımından Kiev. Yazın Odesa da keza güzel. En sıkıcı şehir bence Poltava. Küçük ve rusça bilmeyen için ingilizce bilen birilerini bulmak daha zor. En çok Kharkiv'e seyahat ettim. Bunun nedeni de şehir bana daha güvenli geliyordu. Ayrıca ucuzdu. Fakat artık belirgin bir ucuzluk yok. Çünkü Kharkiv'e de çok Türk gitmeye başladı ve fiyatlar yükseldi. Gece klubü, striptiz klubü, restoran, otel vs. fiyatlarından bahsediyorum.

    Ukrayna güvenli bir ülke mi?

    Değil :) Gelir adaletsizliğinin olduğu, fakirliğin olduğu hiçbir ülke güvenli değildir. Ama İstanbul'da doğup büyümüş biri olarak şunu açıkça söyleyebilirim, Ukrayna'da gittiğim şehirlerin hepsi İstanbul'dan daha güvenliydi. Bu nedenle karar sizin.

    Ukraynalıların Türkiye'den gelenlere bakışı nasıl?

    Maalesef itibarımız her geçen gün düşüyor. Birçok Ukraynalı bizi abaza ve kadın düşkünü olarak görüyor. Bunun nedeni de yolda gördüğü her kıza, kadına sarkıntılık yapan internette sürekli Ukraynalı kadınlara salça olan bazı hemşehrilerimiz. Sözüm meclisten dışarı.

    Ukrayna'ya gitmeye değer mi?

    Gece hayatını, müzik dinlemeyi, dans etmeyi, kızlarla flörtleşmeyi seviyorsanız değer. Gündüz gezilerini seven içki vs. hoşlanmayan insanlar için de gidip görmeye değer. Ama sadece gündüz gezisi yapmak isteyenlerin tercih etmesi gereken 3 şehir var: Lviv, Kiev Odesa.
    Yazın veya bahar aylarında gitmeye özen gösterin çünkü kışın hava çok soğuk ve kasvetli oluyor. Ne gezebilirsiniz ne de gündüz gezilerinden zevk alırsınız.

    Ukrayna'da dikkat edilmesi gerekenler

    1) Paranızın hepsini yanınızda taşımayın. Bir kısmını otelinizde yada kiraladığınız evde güvenli bir yere saklayın.
    2) Yanınızda taşıdığınız parayı ceplerinize bölüştürün. Cep telefonunuza dikkat edin. Metro vs. toplu taşıma araçlarında yankesicilik çok yaygın. Geceleri mümkün mertebe toplu taşıma araçlarını kullanmayın. Zaten Uber ile taksi çok ucuz. 10 km yolu 15 liaraya gidiyorum.
    Hadi şimdi kur arttı vs diyelim. 10 km yol en fazla 20 lira olur.
    3) Polise güvenmeyin. Polis rüşvetçidir. Rüşvet almak kıllık yapmak için açığınızı arar. Yaya geçidinden geçin, trafik ışıklarına uyun, yerlere izmeti atmayın. Bu davranışlarınız polisin rüşvet alması için birer bahanedir.
    4) Sokakta geceleri tek başınıza fazla yürümeyin. Ben geceleri her yere Uber veya Yandex taksi ile giderim. Bir turist gaspçılar için, yankesiciler için kolay hedeftir. Nakit parası vardır, dil bilmez, derdiniz anlatamaz vs. vs.
    5) Bir kadınla barda, cafede flörtleşecekseniz sizden hoşlanıp hoşlanmadığını gözlerinden anlarsınız. Gidip bodoslama her kısa salça olmayın ve tüm kadınları fahişe olarak görmeyin. Çok sağlam dayak yersiniz. Zaten halkı Türk ve Araplara karşı bu davranışlarından dolayı öfkeli.
    6) Buluşacağınız kadınlara fazla güvenmeyin. Birçok Ukraynalı kız buluştukları adamları pahalı mekanlara götürüp kazıklanmasını sağlıyor sonra bu mekanlardan komisyon alıyorlar. Hiçbir Ukraynalı kadın daha yeni tanıştığı bir erkeğe fazla ilgi göstermez. Bir kadın size daha ilk buluşmada fazla ilgi gösteriyorsa, size fazla davetkar davranıyorsa bilin ki işin altında pislik var demektir.


    Şimdilik bu kadar. Yoruldum. :) Aklıma geldikçe eklemeler yaparım. Ukrayna seyahati yapmış başka arkadaşlar da tecrübelerini yazarlarsa konu daha faydalı hale gelir.







  • Güzel Bilgilendirici bir yazı olmuş. Tşkler

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • kesinlikle uber kullanmanızı ben de öneririm.evraklarınızı eksiksiz yanınızda götürün. özellikle kalacak yer bilgisi ve geri dönüş uçak biletinin çıktısı yanınızda olsun.havaalanı çıkışında hemen uber çağırın.

    ukraynalılar çok az ingilizce biliyor. onun için her daim hazırlıklı olun. en azından basit cümleleri içeren küçük bir not defteri taşıyabilirsin ya da bizim yaptığımız gibi deli gibi google translate kullanabilirsiniz.

    halkı kibar ve saygılı. güvenlik açısından sıkıntı olmadı bizim ama kenar mahallerden uzak durun yinede.

    kiev için metroyu kullanın ulaşım için. hiç zor değil kullanmak ve çok ucuz.

    klüplere giderken dikkatli olun. içeride gözünüz açık olsun hep. kimseyle kavga etmeyin. başınıza gelecek en kötü şey bu olabilir.
  • zupper bir yazı olmuş
    sıkılmadan okudum. teşekkürler.
  • Vize uygulamasının olmaması çok iyi gerçeketen. Teşekkürler bilgi için.
  • Tekrar Merhaba,

    Aklıma gelmişken biraz daha karalayayım.

    Yemek Konusu:

    Bazı arkadaşların domuz eti konusunda çekinceleri oluyor. Kiev, Odesa, Lviv ve Kharkiv gibi büyük şehirlerde Türk lokantaları var. Bu lokantalarda güzel yemek yiyebilirsiniz. Aklımda kalanların internet sitelerini şehre göre aşağı ekliyorum.

    Kiev: http://cafedash.com.ua/

    Odesa:https://www.tripadvisor.com.tr/Restaurant_Review-g295368-d6201813-Reviews-Alaturka-Odessa_Odessa_Oblast.html

    Kharkiv:http://www.turk-lokantasi.com/

    Lviv:https://www.tripadvisor.com.tr/Restaurant_Review-g295377-d8697491-Reviews-Taksim_Restaurant-Lviv_Lviv_Oblast.html

    Ukrayna'nın yerel yemeklerini yemek isterseniz Puzata Hata isimli yerel restoranları var. Uygun fiyata bu restoranlarda yemek yiyebilirsiniz fakat bana yemekleri fazla yağlı geliyor. Belki de kullandıkları yağ ile ilgilidir.

    Benim tercihim birçok büyük şehirde bulunan Mafia Restraunt zinciri. Genelde Mafia Restaurant'ta biftek yerim akşamları. Merak etmeyin kimse size istemediğiniz sürece domuz eti getirmez :)

    https://mafia.ua/ua/kiev




  • Eski tip kimlikle giris mumkun degil mi?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: igetsky

    Eski tip kimlikle giris mumkun degil mi?
    hayır, çipli kimlik veya pasaport lazım.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.