Şimdi Ara

Üçüncü dereceden denklemin kökleri nasıl bulunur?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
7
Cevap
0
Favori
10.434
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar ikinci dereceden bir denklemin köklerini delta=b^2-4ac formülünden yola çıkarak hesaplayabiliyoruz,peki üçüncü dereceden bir denklemin köklerini hesaplamak için kullanacağımız bir formül var mı?

• 3.dereceden denklemlerde çözüm kümesini bulmak için maalesef direk bi formul yok.Cok calış sen bul Şu an için bu tur denklemleri çözmek için denklemi 2. dereceye indirmen lazım.Sonrasında ise senn yazdıgın formulle cözum kumesine ulaşacaksın. Mesela ;
    x3-5x+2=0 denkleminde denklmin bir çarpanını bulmak için 2’in bölenlerine bakılır.Baktıgmızda denklemi saglayan 2‘dir.Sonra bu ifade x-2'ye bölunerek 2. dereceden bi denklem bulunur ve denklemi bildigimiz gibi cözeriz. Ve sonuc kumesine ulaşılır.

• tek tek köklerini bulcam dersen deltayı kullanman gerekir ama ben kökler toplamını bulcam dersen; -b/a formülünü kullanırsın. yok ben kökler çarpının bulcam dersen c/a formülünü kullanırsın..

a: X üzeri 3 kuvvetinin baş katsayısı

b: X üzeri 2 kuvvetini baş katsayısı

c: X üzeri 1 yani X in baş katsayısı..

eğer össye hazırlanıyosan merak etme 3. derecen pek sormazlar %90 2.dereceden sorulur. eğer olurda 3. derceden sorarlarsa kökler çarpını yada toplamıyla alakalı yani yazdığım fomüllerle alakalı şeyleri sorarlar..
  • quote:

Orjinalden alıntı: _cChiLEq

3.dereceden denklemlerde çözüm kümesini bulmak için maalesef direk bi formul yok.Cok calış sen bul Şu an için bu tur denklemleri çözmek için denklemi 2. dereceye indirmen lazım.Sonrasında ise senn yazdıgın formulle cözum kumesine ulaşacaksın. Mesela ;
    x3-5x+2=0 denkleminde denklmin bir çarpanını bulmak için 2’in bölenlerine bakılır.Baktıgmızda denklemi saglayan 2‘dir.Sonra bu ifade x-2'ye bölunerek 2. dereceden bi denklem bulunur ve denklemi bildigimiz gibi cözeriz. Ve sonuc kumesine ulaşılır.

Teşekkür ederim.

quote:

Orjinalden alıntı: hitman_

tek tek köklerini bulcam dersen deltayı kullanman gerekir ama ben kökler toplamını bulcam dersen; -b/a formülünü kullanırsın. yok ben kökler çarpının bulcam dersen c/a formülünü kullanırsın..

a: X üzeri 3 kuvvetinin baş katsayısı

b: X üzeri 2 kuvvetini baş katsayısı

c: X üzeri 1 yani X in baş katsayısı..

eğer össye hazırlanıyosan merak etme 3. derecen pek sormazlar %90 2.dereceden sorulur. eğer olurda 3. derceden sorarlarsa kökler çarpını yada toplamıyla alakalı yani yazdığım fomüllerle alakalı şeyleri sorarlar..

Teşekkürler,Öss'ye hazırlanmıyorum,tamamen merak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Neo_Cyclone -- 27 Kasım 2007; 23:40:51 >

• quote:

3.dereceden denklemlerde çözüm kümesini bulmak için maalesef direk bi formul yok.

aslında var ama öss için bilmeye gerek yok.

buyrun formüller:http://en.wikipedia.org/wiki/Cubic_equation#Solution_in_terms_of_a.2C_b.2C_c.2C_and_d
  • quote:

Orjinalden alıntı: vese

quote:

3.dereceden denklemlerde çözüm kümesini bulmak için maalesef direk bi formul yok.

buyrun formüller:http://en.wikipedia.org/wiki/Cubic_equation#Solution_in_terms_of_a.2C_b.2C_c.2C_and_d

bildiklerimide unuttum

• quote:

Orjinalden alıntı: vese

quote:

vay be.

Teşekkürler.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.