Şimdi Ara

Uçağın kalkış esnasındaki hızı ? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
63
Cevap
1
Favori
95.833
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orjinalden alıntı: Burak[Alper]

Uçağın kalkış esnasındaki hızı ?

Kanat nerde?

Bu araçlar, zaten gereken kaldırma kuvvetini dikey olarak sağladığından ve çabucak hızlandığından, roket motorlarının açıları değiştirilerek yönlendirmesi yapılır ve sürtünmeyi azaltmak ve hızı artırmak için kanada ihtiyaç duymaz.

Ve kalkış için uçaklarda olduğu gibi ileri itki değil, yukarı doğru doğrudan itki kullanırlar.

Ama çalışma süresi ve maliyet olarak uçaklara göre çok daha fazla masrafalra malolur. Yani bütün AR-Ge ve 3. parti geliştirmelerle bir A380 337 milyon USD ye patlarken ve yaklaşık 5000 seferlik bir ömrü varken, bir roketin sadece bir sefer kullanımı için 10-20 milyar dolarlık yatırımlar gerekir.

Şayet bu araçlarla yolculuk yapılacak olsa, herhalde "ekonomi sınıfı" bir uçak bileti 10 milyon dolardan falan başlardı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-AEA24002F -- 7 Ocak 2009; 20:04:22 >

• Sadece dikey kaldırma kuvveti varsa bu füzeler yatay doğrultuda nasıl oluyor da kanatsız kilometrelerce yol alıyorlar?
    Yoksa bunlar top mermilerinin menzil prensibi ile mi hareket ediyorlar? Yani ne kadar itki gücü o kadar yükseğe çıkar ve yatay doğrultuda o kadar ileri gider...
  • Evet, aynen o şekilde hareket eder, Tabi füzelerin rotası sabit hedefler için aşırtma yayı şeklinde çizilir. Ve füzelerde stabilite için kanatlar vardır. + Roket itkili füzelerde ağırlığın %80 i itki yakıtıdır.
  • roketlerle yolculuk yapılamaz , dikey gitmesi için tasarlanan bir silindir yatay hareketi ancak çok küçük de olsa kanatçıklar ile yapması ve irtifasını değiştirmesi mümkündür yoksa bir kere alçaldı mı bir daha yukarı kalkamaz.İşin özü budur.

hypersonic uçak prototip çalışmaları yapılmaktadır bu uçakların hepsininde kanatları olacaktır. kanatsız sadece uzaya gidersiniz veya serbest düşme hareketi yapabilirsiniz.

not: hypersonic uçaklar roket tepki sistemi ile birlikte , kanat ile süzülme işlemini gerçekleştirmek için tasarlanmakta olan bir karmadır.

http://www.nasa.gov/missions/research/x43-main.html

http://www.grc.nasa.gov/WWW/K-12/airplane/lowhyper.html

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vezir -- 8 Ocak 2009; 12:01:21 >

• quote:

Orjinalden alıntı: metalok

Karada dünya hız rekoru saatte 1220 kilometreyle İngiliz Andy Green'e ait. Green 1997 yılında Thrust SSC isimli aracıyla karada sesten hızlı giderek yeni bir rekora imza atmıştı. Daha önceki rekor saatte 1012 kilometreyle yine bir İngilize aitti.

peki bu rekorun video görüntüsü varmı merak ettim

• ekteki linkete yeterli teknik bilgi ve videolar bulunmakta, bir göz at @ölüm42

http://www.boris-lux.de/04_types/31_re/97_tss/ts9701.php
  • vezir;

konuya katkılarından dolayı teşekkür ederim.
    Benim aklıma drag yarışlarını izlerken geldi.Bazı drag yarışlarında arabalar öyle sürate ulaşıyor ki, kontrolden çıkıyor (kanat bulunmamasına rağmen) ve resmen ön taraftan havalanmaya başlıyor. Acaba diyorum aracı yerde tutmayı başararak çok yüksek süratlere ulaşılır mı (kanatlar var iken)
    Aslında pek çok yararlı bilgiyi de almış oldum.
    Özellikle kanatlardaki flap ler vs. çok seyehat eden bir kişi olarak koltuk yeri uygun olduğu sürece hep gözetlediğim şeyler ama işte hareketleri ve ne işe yaradıklarını da öğrenmiş olduk.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Acharad

Evet, aynen o şekilde hareket eder, Tabi füzelerin rotası sabit hedefler için aşırtma yayı şeklinde çizilir. Ve füzelerde stabilite için kanatlar vardır. + Roket itkili füzelerde ağırlığın %80 i itki yakıtıdır.

Yanlış. Cruise füzeleri tıpkı uçak gibi uçarak yere paralel bir şekilde hedefine ilerler. Örneğin BGM-109 Tomahawk füzesi bir cruise füzesidir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kaotika -- 11 Ocak 2009; 4:31:02 >

• quote:

Orjinalden alıntı: .TaneR.

vezir;

Benim aklıma drag yarışlarını izlerken geldi.Bazı drag yarışlarında arabalar öyle sürate ulaşıyor ki, kontrolden çıkıyor (kanat bulunmamasına rağmen) ve resmen ön taraftan havalanmaya başlıyor. Acaba diyorum aracı yerde tutmayı başararak çok yüksek süratlere ulaşılır mı (kanatlar var iken)
    Özellikle kanatlardaki flap ler vs. çok seyehat eden bir kişi olarak koltuk yeri uygun olduğu sürece hep gözetlediğim şeyler ama işte hareketleri ve ne işe yaradıklarını da öğrenmiş olduk.

Aşağıdaki resimde de görüldüğü üzere bu araçların da kanatları vardır. Burunlarının çok uzun olması menivela etkisi yapıyor. Hani ağır bir cismi kaldırmak için uzun bir sopa kullanırız ya onun gibi. Bu araçlarında burnu çok uzun olduğundan ön kanada rüzgar basınci ile binen az güç aracın havalanmamasına yetiyor. Kazalar da büyük oradan teknik nedenlerden oluyor. Çeyrek mil'de 400km/s ulaşan bir araçta en ufak bir hata kontrolün kaybedilmesi ile sonuçlanıyor.

Ayrıca tasarımın amacı bütün yükün arka tekerlere aktarılması içindir ki 2-3bin beygir çeken motorlar arka tekere gücü tam aktarabilsin:)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi metalok -- 11 Ocak 2009; 10:58:31 >

• @metalok ucakların önündeki sivri cubuğun havanın sürtünemsini yarmak cin konulduğunu okumustum bu bilginin doğruluğu nedir?
  • quote:

Orjinalden alıntı: KutluhanGüngör

@metalok ucakların önündeki sivri cubuğun havanın sürtünemsini yarmak cin konulduğunu okumustum bu bilginin doğruluğu nedir?

Radar ya da telsiz anteni olması gerekiyor.
  • quote:

quote:

vezir;

Aşağıdaki resimde de görüldüğü üzere bu araçların da kanatları vardır. Burunlarının çok uzun olması menivela etkisi yapıyor. Hani ağır bir cismi kaldırmak için uzun bir sopa kullanırız ya onun gibi. Bu araçlarında burnu çok uzun olduğundan ön kanada rüzgar basınci ile binen az güç aracın havalanmamasına yetiyor. Kazalar da büyük oradan teknik nedenlerden oluyor. Çeyrek mil'de 400km/s ulaşan bir araçta en ufak bir hata kontrolün kaybedilmesi ile sonuçlanıyor.

Ayrıca tasarımın amacı bütün yükün arka tekerlere aktarılması içindir ki 2-3bin beygir çeken motorlar arka tekere gücü tam aktarabilsin:)

Ben bildiğimiz uçak yan kanatlarına benzer kanatlardan kasdetmiştim. Yine de bilgiler için tşk.ler.

Ama bu arka kanat olayında da mantık "yüksek hızlarda oluşacak baskıdan ve arabanın arkasının yere daha çok bastırılması" üzerine kuruluyor sanırım.
    Ama bu da işte aracın önden havalanmasına yol açıyor.

• quote:

quote:

quote:

vezir;

Ben bildiğimiz uçak yan kanatlarına benzer kanatlardan kasdetmiştim. Yine de bilgiler için tşk.ler.

Ama bu arka kanat olayında da mantık "yüksek hızlarda oluşacak baskıdan ve arabanın arkasının yere daha çok bastırılması" üzerine kuruluyor sanırım.
    Ama bu da işte aracın önden havalanmasına yol açıyor.

Doğru...
    İşte bu yüzden burunları o kadar uzun oluyor ki ön kanada binen az kuvvet ile arka kanadın gücü dengelensin. Eğer burunları o kadar uzun olmasaydı, ön tarafa da kocaman bir kanat takmaları gerekirdi. Bu da hava direncini arttıracağı için çeyrek mil'de 400km hıza ulaşamamalarını sağlardı.

• Burunları çok uzun değil. Uzun görünüyor çünkü arabalar çok ince. Bir sürücü zar zor sığıyor bunların kokpitine. Mezara girer gibi demişti röportajında.
  • ne demek önemli olan bilgilenmek değil mi?

Bu konu drag yarışlarından çok F1 arabalarında daha çok öenm kazanmaktadır.Çünkü hem ani hızlanmalarda hem de dönüşlere yakın stabilizasyon açısıdan burunlarında kanat vardır.Aslına bu olaya o kadar alıştık ki kanat vardır olayını söylemeden anlamak için düşünmek gerekiyor. Ben kabaca bir iki resim koyuyorum burun kanatları genelede aracın havalanmasını engellemek için konur, arka kanatlar ise tekerin yere iyi basarak dinamik sürtünme olayına karşı daha büyük araca dik yönde bir kuvvetle arabaya bastırılar. Bu açı çok dik olursa drag artar ve aracın hızlanmasına etki eder. Yani sürtünme ne çok az olmalıdır ne de fazla .

http://www.infoideas.net/poc/New-Images/2004-Toyota-F1-Car.jpg

http://www.infoideas.net/poc/New-Images/F1-Cars.htm

quote:

vezir;

• quote:

Orjinalden alıntı: kaotika

quote:

Orjinalden alıntı: Acharad

Evet, aynen o şekilde hareket eder, Tabi füzelerin rotası sabit hedefler için aşırtma yayı şeklinde çizilir. Ve füzelerde stabilite için kanatlar vardır. + Roket itkili füzelerde ağırlığın %80 i itki yakıtıdır.

Yanlış. Cruise füzeleri tıpkı uçak gibi uçarak yere paralel bir şekilde hedefine ilerler. Örneğin BGM-109 Tomahawk füzesi bir cruise füzesidir.

RPG veya havan mermisi gibi mini kanatlar içeren mermiler aşırtma yayı ile rota çizerek kullanılır. (Ki sabit hedeflere karşı rpg lerin aşırtma kullanımı mümkündür)

Yoksa füzelerin roket motorlu birer uçak gibi uçtuğunu biliyoruz herhalde... Ama RPG yi sabit hedefler için aşırtmazsan üstüste 50 metreden fazla ilerletemezsiniz.....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-AEA24002F -- 12 Ocak 2009; 14:32:11 >

• quote:

quote:

Orjinalden alıntı: KutluhanGüngör

@metalok ucakların önündeki sivri cubuğun havanın sürtünemsini yarmak cin konulduğunu okumustum bu bilginin doğruluğu nedir?

Radar ya da telsiz anteni olması gerekiyor.

O burundaki uzantı hem hız ölçümü ve basınç bilgileri için pitot tüpünü, hem de uhf telsiz antenini barındırır.
  • İşte bu:

• quote:

Orjinalden alıntı: vezir

ne demek önemli olan bilgilenmek değil mi?

Bu konu drag yarışlarından çok F1 arabalarında daha çok öenm kazanmaktadır.Çünkü hem ani hızlanmalarda hem de dönüşlere yakın stabilizasyon açısıdan burunlarında kanat vardır.Aslına bu olaya o kadar alıştık ki kanat vardır olayını söylemeden anlamak için düşünmek gerekiyor. Ben kabaca bir iki resim koyuyorum burun kanatları genelede aracın havalanmasını engellemek için konur, arka kanatlar ise tekerin yere iyi basarak dinamik sürtünme olayına karşı daha büyük araca dik yönde bir kuvvetle arabaya bastırılar. Bu açı çok dik olursa drag artar ve aracın hızlanmasına etki eder. Yani sürtünme ne çok az olmalıdır ne de fazla .

http://www.infoideas.net/poc/New-Images/2004-Toyota-F1-Car.jpg

http://www.infoideas.net/poc/New-Images/F1-Cars.htm

quote:

vezir;

Sanırım gelecek sezon F1 araçlarının arka kanatları %5'lik bir hareket kabiliyeti kazanacak...

• vezir hocam gayet güzel anlatmış,daha söylenecek söz yok.bu akışkan mekaniği illet birşeydir,fazla kafa yormayın:)
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.