Şimdi Ara

Ubuntu Bitmiştir Toprağı Bol Olsun (Biterken Başkalarını da Bitirecek) (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
39
Cevap
1
Favori
3.183
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • loradona kullanıcısına yanıt
    Biliyorum hocam dnf paket yöneticisi de yok onda dnf komutları çalışmıyordu, test etmek için denedim biraz 10 dakika denedim canım sıkıldı kaldırdım.
    Nedir ne değildir tam bakamadım bile.

    Bu adamların taktir ettiğim yani, yarım yamalak kafasına göre çalışan bir projeyi zorla ana dağıtımdaki kullanıcılara dayatmadılar tamamen isteğe bağlı yaptılar, Flatpak'i ayrı olarak geliştirmeleri olumlu bence olması gereken bu, iyidir kötüdür o ayrı konu.

    Gittiği yere kadar kullanırım artık, ama şunu anladım ki bu Linux dağıtımları ömür boyu iflah olmaz, elindekini daha iyi yapmak varken hep başka maceralar hep iki kutuplu yapılar neyse
  • hiç bir linux dağıtımının savunucusu değilim !
    ama güvenlik anlamıyla kullandığı disk partişin sistemi
    fat32 ye göre ntfs ! misali !!!
    en son dosya erişim tarihini bile log'layan
    bu yüzden haliyle disk kullanımını süresini 2 kata çıkartan
    uzun lafın kısası altı üstü ya tek kullanıcılı bir PC de
    aşırı güvenlik önlemleri nedeniyle linux felsefe olarak
    HDD ve özellikle SSD'lerin ömrünü ciddi bir şekilde
    güvenlik nedeniyle ömürlerini kısaltığını biliyorum.

    linux kullanmak ve performans istiyorsanız
    bu konuda bilinçli bir kullanıcıysanız
    ram üzerine kendini yükleyen bir dağıtım kullanmanız gerekiyor.

    HDD ve SSD veri depolama birimi olarak kullanılmak üzerine birer donanımdır.
    uzun lafın kısası aynı veri bloğu devamlı bir şekilde günden 100 kere yazılırsa
    1 yılda burası 360x100 = 36000 defa hem HDD olarak fizksel olarak kazanır,
    hemde SSD olarak düşük voltajlı mikro kaynaklarla bölge erir yani.

    uzun lafın kısası
    PC açılırken 1 kere oku
    PC kapanırken 1 kere yaz noktasında
    ram üzerine yazma yani ram disk olayını insanlar artık fark etmeli !




  • Linux Mint nasıl? Mint, snap paketlemesi kullanmıyor galiba...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: DoubleDragon

    Linux Mint nasıl? Mint, snap paketlemesi kullanmıyor galiba...
    Snap tüm dağıtımlara kurulabilen bir yazılım kurulum/yönetim/paketleme sistemi.

    Linux Mint 18.3 sürümden itibaren varsayılan olarak Flatpak desteği mevcut. Ama herhangi bir Flatpak uygulaması kurulu olarak gelmiyor. Siz isterseniz Yazılım Yöneticisinin Flatpak kısmından kurabiliyorsunuz. Bununla birlikte varsayılan olarak Snap desteği mevcut değil. Snap ile ilgili çekirdek paketleri sizin kurmanız gerekiyor. Ayrıca Yazılım Yöneticisinin Snap desteği yok. Uygulamaları uçbirimden kurmanız gerekiyor. Grafik arayüz isterseniz Snap desteği olan Gnome Software yazılımını kurabilirsiniz.

    Linux Mint'te Flatpak ile kurulan yazılımlar Mint-Y teması ile oldukça uyumlu çalışıyor, GTK sürümlerinden kaynaklı bir tema sorunu yaşamıyorsunuz. Yazılım Yöneticinden bir Flatpak uygulaması kurduğunuzda, Mint-Y teması ile ilgili flatpak dosyaları da otomatik olarak kuruluyor.

    Ubuntu Bitmiştir Toprağı Bol Olsun (Biterken Başkalarını da Bitirecek)

    Ubuntu Bitmiştir Toprağı Bol Olsun (Biterken Başkalarını da Bitirecek)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kelebekx3 -- 16 Mart 2019; 1:49:58 >




  • kelebekx3 kullanıcısına yanıt
    17mb'lık uygulama için 700 küsür mb indirmek çok can sıkıcı be hocam, Fedora üstünde bu telegram dahil bilinen tüm uygulamalar son sürüm rpm paketleri ile geliyor, güncelleneme olduğunda da paket yenileniyor.

    Bu snapd olayı yüzünden girdiğim arayışa fazlasıyla değdi bu Fedora. Şuan Gnome 3.32 Final kullanıyorum, 5.01 final kararlı kernelde geldi, mesa 19 final kararlı sürümde bugün geldi Fedora çalışıyor hocam

    Birde açılış kapanış görüntüleri tamamen uefi uyumlu oldu, üretici logosuyla birlikte açılıp kapanıyor. Windows 10 uefi kipinde olduğu gibi yani.

    Beta öncesi sürüm olmasına rağmen çok memnun kaldım bu işten.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SerdarS. -- 16 Mart 2019; 2:44:1 >
  • DoubleDragon D kullanıcısına yanıt
    Varsayılan olarak gelmiyor hocam, Linux üstünde %30 - 40 gibi bir kullanım oranına sahip bu Ubuntu (gerçek bu distrowatch istatistiği hikaye), bu snap işini her yere yaydıkları zaman kimse debian yada diğer dağıtımlar için deb paket vermez ilerde. Sorun tam olarak bu, yoksa ne yapıyorlar yapsınlar, ama yaptıkları iş kötü ve mevcut deb paketleme sistemi tehdit ediyor.
  • SerdarS. kullanıcısına yanıt
    Hakikaten böyle bir şey olabilir mi? Ubuntu, Debian tabanlı işletim sistemi (veya dağıtımı, her neyse işte). Ubuntu paketleme sistemi olarak snap kullanıyor diye Debian neden deb paketlemesinden vazgeçsin ki? Debian, Ubuntu'ya bağımlı değil ki... Debian'ın kendi depoları var. Yoksa onları da mı Ubuntu'cular hazırlıyor
  • DoubleDragon D kullanıcısına yanıt
    Hocam vazgeçen Debian olmaz zaten, kullanıcısı az olduğu için geliştiriciler uğraşmak istemez, düşünsene Windows kullanım oranı %90 tek bir paket kullanıyor. Linux kullanım oranı taş çatlasın %5 diyelim, bu %5 içinde kaç kişi debian kullanıyor ki :)

    Geliştirici hangi biriyle uğrşasın, deb rpm snap flatpak hangi biriyle uğraşsın, doğal olarak öldürecekler bunu sıkıntı bu yani. Piyasaya kim hakimse o yön veriyor.
  • SerdarS. kullanıcısına yanıt
    Debian, masaüstü kullanımda yaygın olmayabilir ama sunucu tarafında çok yaygın olarak kullanılıyor. Ayrıca ana (büyük) dağıtımlardan biridir. Diğer ana (büyük) dağıtım CentOS (rpm kullanıyor). Bu snap veya flatpak denen yeni yetme bunları nasıl tehdit edebilir olacak şey değil.
  • DoubleDragon D kullanıcısına yanıt
    Sunucu bazında etkisi olacağını sanmıyorum hocam kaynak olduğu sürece derlemesini yaparlar sunucu paketlerinin, masaüstü kullanımı açısından sıkıntı olacak, zorla bunlara mahkum edilecek kullanıcılar, çoğu insan zaten snap flatpak v.s ne olduğunu bile bilmeden indiriyor market üstünden şimdiden. Bu uygulama neden geç açılıyor boyutları neden yüksek tema niye değişik hiç sorgulamıyorlar bile önüne konanı tüketiyorlar.

    Beğenmeyenler 3. parti depo bulursa ona yapışacak onuda bulamazsa kaynak koddan kurulum mevcutsa ilk çağlarda olduğu gibi kendi derleyip kuracak uygulamasını Yada en sonunda lanet okuyup bırakacak.

    Ben şimdi elimdeki Fedora 30 ile gittiği son noktaya kadar gideceğim, belki ilerde yukarıdaki olumsuzluklar hükmünü yitirmiş olur belli olmaz, daha iyi olmayacağı garanti ama.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SerdarS. -- 16 Mart 2019; 4:27:40 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: SerdarS.

    17mb'lık uygulama için 700 küsür mb indirmek çok can sıkıcı be hocam, Fedora üstünde bu telegram dahil bilinen tüm uygulamalar son sürüm rpm paketleri ile geliyor, güncelleneme olduğunda da paket yenileniyor.

    Bu snapd olayı yüzünden girdiğim arayışa fazlasıyla değdi bu Fedora. Şuan Gnome 3.32 Final kullanıyorum, 5.01 final kararlı kernelde geldi, mesa 19 final kararlı sürümde bugün geldi Fedora çalışıyor hocam

    Birde açılış kapanış görüntüleri tamamen uefi uyumlu oldu, üretici logosuyla birlikte açılıp kapanıyor. Windows 10 uefi kipinde olduğu gibi yani.

    Beta öncesi sürüm olmasına rağmen çok memnun kaldım bu işten.
    İndirilecek paketleri büyük kısmı, diğer flatpak paketleri tarafından da kullanılacak çekirdek/temel paketler. Yani bu paketler daha önce başka bir uygulama tarafından indirilmiş olsaydı, indirilmesi gereken dosya büyüklüğü bu kadar olmayacaktı.

    Bak mesela önce Pulse Audio Effect uygulamasını kuruyorum, indirilecek dosya büyüklüğünü görebilirsin. Bu uygulama kurulurken önceki mesajdaki temel paketlerin kurulacağını da görebiliyorsun. Bunlar tüm uygulamaların kullanılacağı temel paketler, Flatpak ile ilgili ilk kurduğun uygulama ile indiriliyor. Benim sistemimde herhangi bir kurulum Flatpak uygulaması olmadığı için böyle oldu anlayacağın.

    Ubuntu Bitmiştir Toprağı Bol Olsun (Biterken Başkalarını da Bitirecek)

    Kurduktan daha sonra Pulse Effect uygulamasını kaldırıyorum. Sadece Pulse Effect ile ilgili paket kaldırılıyor. Yeniden kurduğumda gerçek boyutu görünüyor. Diğer paketlerse, kuracağım diğer Flatpak uygulamaları tarafından ortak kullanılacak kütüphaneler gibi düşünülebilir. Ortak kullanılacak temel paketler önceden indiği için, artık asıl uygulamanın boyutu gözüküyor. Yani uygulamanın asıl boyutu zannettiğin kadar yüksek değil, sistemin kaynaklarını kullanmayan farklı bir sistem için ilk başta bu kadar dosya indirilmesi normal sayılabilir.

    Ubuntu Bitmiştir Toprağı Bol Olsun (Biterken Başkalarını da Bitirecek)

    Snap, Flatpak gibi sistemler daha ziyade kendi paketlerini yayınlayan kurumlar için uygun. Kendi paketlerini yayınlamayan uygulamalar zaten öteden beri paket bakımcıları tarafından paketleniyordu. Şimdi Flatpak, Snap paketi var diye bu paket bakımcıları işlerini bırakacak değiller.

    Ayrıca bu yeni paket sistemleri geliştikçe belki ileride şu anki sorunları yaşatmayacak. Belki çok daha kullanılış bile olabilirler. Şu an kınadığımız bir şeyi yarın övüyor dahi olabiliriz. Şimdiden bu kadar heyecan yapmaya bence hiç gerek yok. Gereksiz paronoyalar gibi geliyor bana bunlar.

    Mesa 19.1 dün geldi benim sisteme, ayın 10'undan beri çekirdeğin 5.0.1 sürümünü kullanıyorum. Benim emektar GF 9500 için Nvidia-340 sürücüsünü de yamaladım 5.0.x için, forumda konusunu bile bir kaç gün önce hazırladım. 5.0.2'yi 2 gün önce kullanmaya başladım, Linux Mint'te bir sorun yaşamıyorum şu an. Yani Linux Mint'i de bir miktar bleeding edge gibi kullanabilirsin demek istiyorum. Ama bu olayı çok önemsemiyorum açıkcası, sadece olsun diye kurdum, olmasa da olurdu hani. Benim için değişen bir şey olmadı, varsayılan çekirdek sürümleriyle de gayet mutlu olabiliyorum, sistemim hep güncel olsun diye bir takıntım yok açıkcası. 2-3 yıl sıkıntısız kullanayım yeter, dileyen 4-5 yıl dahi kullanabilir, daha ne olsun. Benim sistemlerden birisi 17.0'dan yükseltilerek geliyor, kurulduğunun üstünden 5 yıl geçmiş, şu an bu sistemi 19.1 olarak kullanıyorum, büyük ihtimalle 20. sürümde de bununla devam ederim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kelebekx3 -- 16 Mart 2019; 4:52:18 >




  • kelebekx3 kullanıcısına yanıt
    Biliyorum tecrübe etmiştim Flatpak'i, 3mb lık Gradio uygulaması için toplamda 1.2 gb paket inmişti, linux içinde ayrı linux inşaa çalışması için libler indiriyor.

    Paranoya değil ama, sorunsuz olan bir sistemi böyle yollara sürüklemeleri can sıkıcı hocam, yıllardır kullanılan oturmuş bir sistemi değiştirmek neyse hocam ben uğramıycam artık linux konularına ne kadar az şey öğrenirsem o kadar az canım sıkılacak

    Sırf bir kişi istedi diye adamlar Nautilus Masaüstü yöneticisini kaldırdı, yerine uyduruk bi eklenti yaptılar şimdi saçmasapan bişey, gelen gideni aratıyor



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SerdarS. -- 16 Mart 2019; 4:55:17 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: SerdarS.

    Biliyorum tecrübe etmiştim Flatpak'i, 3mb lık Gradio uygulaması için toplamda 1.2 gb paket inmişti, linux içinde ayrı linux inşaa çalışması için libler indiriyor.

    Paranoya değil ama, sorunsuz olan bir sistemi böyle yollara sürüklemeleri can sıkıcı hocam, yıllardır kullanılan oturmuş bir sistemi değiştirmek neyse hocam ben uğramıycam artık linux konularına ne kadar az şey öğrenirsem o kadar az canım sıkılacak

    Sırf bir kişi istedi diye adamlar Nautilus Masaüstü yöneticisini kaldırdı, yerine uyduruk bi eklenti yaptılar şimdi saçmasapan bişey, gelen gideni aratıyor
    İşte ileride daha hazır sistemler olduğunda bu runtime (çalışma ortamı/kütüphane vb.) paketleri indirmene gerek kalmayacak.

    Dün 2 CD olan oyuna yuh diyorduk, bu gün 10 GB.'den düşük FPS oyunu kalmamış. Bu tür şeyler göreceli, çok takmamak lazım. En azından ben takmıyorum. VLC'nin, Gimp'in sürümü en son olmuş ya da olmamış çok takmıyorum. Ha çok güzel bir özellik eklenmiştir, işime yarayacak bir şeydir o zaman başka.

    Açık kaynak dünyası geniş, bir yerdeki kısıtı bir şekilde diğeri tamamlar. Nautilus'u beğenmiyorsan, paşalar gibi bir dolu dosya yöneticisi var. Nautilus'un masaüstü yönetiminden bahsediyorsun sanırım, bu aslında bir tercih meselesi, benim gibi masaüstünü kullanmayı seven fazla kişi kalmamış ta olabilir. Birileri kaldırır birileri iyileştirir. Zaten Nautilus masaüstünü de pek iyi yönetemiyordu, Nemo'ya ızgara sisteme geldi bir kaç sürüm, şu an çok güzel oldu.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kelebekx3 -- 16 Mart 2019; 5:3:34 >




  • windows tekelinden kurtulamıyoruz yani
  • Hocam Windows un tek alternatifi veya tek Linux dağıtımı Ubuntu değil ki 😂

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: loradona

    Hocam Windows un tek alternatifi veya tek Linux dağıtımı Ubuntu değil ki 😂
    lisanlı win10 prom var. aslında gayet memnunum.. linux olayı gözüme çok büyüyor.. nasıl başlamamı önerirsin? kurulum kaynak vs link verebilir misin rica etsem.
  • İlk kullanın için Linux mint geldi aklıma

    https://linuxmint-installation-guide.readthedocs.io/tr/latest/

    Kendiniz araştırarak farklı dağıtımları hoşunuza gideni bulabilirsiniz


    Edit: Benimde lisanslı win10 pro var gerçi şu sıralar oem keyler ekmek gibi. Ama Windows kullanmamamın sebebi ücretli olması değil 😂 Kullandığım için bana ücret vermesi lazım şu durumda



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi loradona -- 17 Mart 2019; 12:38:46 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: loradona

    İlk kullanın için Linux mint geldi aklıma

    https://linuxmint-installation-guide.readthedocs.io/tr/latest/

    Kendiniz araştırarak farklı dağıtımları hoşunuza gideni bulabilirsiniz


    Edit: Benimde lisanslı win10 pro var gerçi şu sıralar oem keyler ekmek gibi. Ama Windows kullanmamamın sebebi ücretli olması değil 😂 Kullandığım için bana ücret vermesi lazım şu durumda
    teşekkür ederim
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.